razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
a pa si zihr, da je blo brez uspeha?
confused-1.gif
Če bereš "pametne" odgovore nekaterih forumašev, je verjetno bil uspeh.
smile-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
pri obrambi bosne morda pomaga tudi višja sila z neba?
confused-1.gif

drugače pa ne jemlji resno eazya...nam bo najprej pojasnil, kako da ima abrams 100 km dosega, koliko letal utva so prodali na tuje in ali je ruski tank t-80 defekten, ker ga poganja plinska turbina.
grin1.gif

ti prva oseba ednine se vedno povzroca preglavice?

Si sposoben odgovoriti na vprašanja?
evil.gif

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.906
113
jah... jest nč ne vem o tem... sam če bi ugibal, pa ne bom, bi rekel, da ne samo vzdevek ampak tud priimek...
pa če bi ugibal dalje, pa spet ne bom... bi rekel, da se je ta produkt očitno bil sposoben razmnoževati dalje... biologi majo en izraz za to, pa ga ta moment nimam pr roki... po mojem mi ga je spet tist švaba skril...
rolleyes-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.342
2.708
113
Tiste 20-30 km pohode dnevno res ni nic specialnega. To vsak malo boljsi planinc, alpinisti pa sploh cisto brez problema... Specialci gredo na 120 km, 3 dni, brez spanja, s se kaksnim kg vec.
Najbolj zalostni prii vsem tem pa je, da je armija skurila 1/4 proracuna, in je po razpadu bilo treba vse to popokat.

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Kakšnega 1/4 proračuna? Zveznega? Nemogoče.

Kaj pomeni "popokala"? Menda je jasno, da je večino robe v RS pustila kar tukaj? In da jo je neki jj tudi zelo uspešno, po nedumpinških cenah tudi prodal, tudi vse ničvredno sranje. (V parlamentu je leta 1992 jasno povedal, da so sredstva za izgradnjo "Pentagona" zunajproračunska.)

Btw., tisto, kar je bilo kar vredno se je pa tako raje uničilo (vsako stran teme bolj razvpitih M84 tankov še danes nimamo preštetih - ko da so zobotrebci, porkamadona
hysterical-1.gif
)

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Tiste 20-30 km pohode dnevno res ni nic specialnega. To vsak malo boljsi planinc, alpinisti pa sploh cisto brez problema... Specialci gredo na 120 km, 3 dni, brez spanja, s se kaksnim kg vec.
Najbolj zalostni prii vsem tem pa je, da je armija skurila 1/4 proracuna, in je po razpadu bilo treba vse to popokat.

Se ti zdi da 20-30 km ni problem? Probaj pa poročaj. Probaj to početi vsak dan pol leta? Potem pa vsak drugi dan. Pa ne po ravnem, ampak po hribih. Višinske razlike do 300m. Nekateri so imel še več kot jaz.

En dan brez spanja ni problem, drugi še gre pri tretjem se pojavi kriza, pri četrtem se ti že začne fecljat. Probaj par mesecev spat manj kot 4 ure na dan, 1 mesec gre drugi je teško, pri tretjem zaneš padat dol, četrtega prespiš tudi zunaj na fullllll mrazu.

Nekateri so imeli JLA na izi, nekateri smo oddelali pošteno.

JLA je pa imela 4-5% proračuna, primerljivo z drugimi državami tistega časa. Tukaj si veliko veliko falil.

Kar se tiče Bosne in napada od zunaj - vsekakor nekatere granične enote bi povozili v momentu, mi smo sicer kljub temu da smo bili ''tankovsko neprehodno ozemlje'' imeli dovolj opreme da bi ustavili/unčili par čet tankov. Bilo je bratstvo in jedinstvo, tedaj bi se boril z mojimi prijatelji do konca (sedaj verjetno ne). Objektivno gledano bi se ena karavla lahko branila 30-60 minut, če bi bila napadena od dosti močnejšega sovražnika. Za ta čas bi se lahko formirala druga linija obrambe, na linijah napada. ta bi zdržala dle, za ta čas bi bila mobilizacija. Tudi tukaj nebi bilo da se jo nebi bilo prebiti, ampak za ta čas bi se že mobilizirale in aktivirale enote iz sredine. Torej zato so bile mnoge enote ravno iz bosne in ostalih republik blizu sredine Juge.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:

JL
Ne sanjaj. JLA je bilo eno revno sranje, kot vse ostalo v Jugoslaviji.

Kot Prvo, si sploh bil v JLA?

Jugoslavija sranje? Pusstimo to za druge debate.

Kot sem že napisal JLA je imela vojake ki so morali odslužit in imeli so zelo dobre enote in take ki so imeli slabe. . Izgleda da da se ti nisi pogovarjal ne z enimi ali drugimi. Jaz sem v JLA prehodil 20-30. TKM, z tedaj najboljšo možno opremo, daj povej mi izkušnje najboljšega amero/nato specijalca ki je naredil isto. Ne mi nabijat z izkušnjami soseda Poldeta ki je moral pač preživeti eno leto v JLA.

Daj povej mi zakaj naj bi bila JLA srnje? me prav zanima.

[/QUOTE]

Nisem bil v JLA, verjamem pa, da služenje v Jugo armiji ni bil dopust, kot je bil bolj ali manj služenje vojaškega roka v Slovenski vojski. Ampak to še ne pomeni, da je bila Jugo armija zaradi tega nepremagljiv vojaški stroj. Prednost je res bila v veliki masi vojakov in opranimi glavami le teh ter mnogimi ostalimi državljani (že v osnovni šoli so nas pumpali kako imamo najboljšo vojsko in moramo biti vsi stalno pripravljeni na vojno), kar je seveda veliko in pomebno za moč neke vojske ampak vseeno premalo, sploh zaradi zelo krhkega bratsva in edinstva.

Potem tukaj dajte neke primerjave kako so graničarje pobijali. A to je merilo kako dobro vojsko smo imeli?
bonk.gif

[/QUOTE]

Če nisi bil v JLA, kako jo lahko komentiraš? Tudi tisti ki so bili niso imeli enakih pogojev. Ko sem se pogovarjal z prijatelji moje generacije, nekateri niso postrelili niti 100 metkov, jaz sem jih približno 1000. Ne da se hvalim, tudi če se lažem ne bom nikakeršen frajer, verjetno se ne bomo nikoli srečali.

Če nisi bil na meji tudi nisi imel kontakta z vojaki sosednjih držav. Mene tedaj JNA absolutno ni zanimala, Želel sem si čim prej domov. Sedaj na stara leta mi je malo zanimivo pa berem razne forume. Hvala bogu za internet. Naučil sem se veliko.

To o zunanjih sovražnikih, ali v USA ni bilo raznih propagandnih film,ov o atomski vojni? Vsaka država rabi zunanjega sovražnika.

Morda je bila bratstvo in jedinstvo parola, očitno se je razpadla, ampak večina bi branila državo pred zunanjim sovražnikom. Pred notranjimi mednacionalnimi konflikti pač ni šlo.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Še nekaj o mrtvih graničarjih, lahko bi bil bolj spoštljiv od njih!!!

Ja je, to je merilo kakšna je bila JLA. Če nebi hoteli, bi stistili rep med noge. Večina od njih je bila navadnih vojakov ki se je borila za tisto bivšo državo. Dobro vojsko smo imeli in večina je bila pripravljena umirati za tisto državo. Branili so tebe ko si bil še otrok, branili so tvoje starše ko so bili mladi...

RIP žrtve neobjavljene vojne na meji.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Citat:
Ja, 32 kil, +- (tam nekje.) pejdi vagat!

Vaganje je precej zamudno opravilo. Dejmo to rajš po geekovsko rešit, na dva načina.

Prvi - offline:

če vaga 600 metkov 32 kil, pol preprost izračun pove, da vaga en metek okol pet dek... tolk kot tavelik šnopc
drug preprost izračun pa nam poda težo kilo pa pol za en saržer - trije ta velki piri

Nekaj sem pobrkljal, pa ne veliko. Dejansko je šlo za 31 ali 32 kg. V normalnih razmerah je graničar z M70 puško nosil 5 saržerjev municije. Enega v puški in štiri v taški. Puškomitraljezec z M72 je imel pa 20 saržerjev, torej 600 metkov s sabo.

Takrat smo pa imeli "Pojačano obezbeđenje" in je puškomitraljezec vlačil s sabo za 32 kg municije. Zato bi moral imeti voziček,
tongue-1.gif
, in so se naši šefi graničnega odseka z Majorjevo tiho privolitvijo vred po svoje zmenili tako, da je imel puškomitraljezec pripravljenih 5 polnih saržerjev, vsi ostali metki pa prosto v taškah - ampak moral jih je pa imeti s seboj! Tako je bil volumen znosnejši. Pa saj je imel kompanjona s seboj in smo si pomagali.

Oddelal sem svoje, tudi ni bilo tako težko. Naučiš se discipline in malce ponižnosti, tudi življenje spoštuješ, ker si bojno oborožen do zoba in z "licenco za ubijanje". Torej bi se lahko šel strelske vaje tako kot imate na računalnikih sedaj, pa se ne greš, človeška vest je pametna zadeva !
Bolj mi je krivo to, da nam ne priznajo tistega časa v pokojninsko dobo. Konec koncev smo tam služili državi !

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Kaj pomeni "popokala"? Menda je jasno, da je večino robe v RS pustila kar tukaj? In da jo je neki jj tudi zelo uspešno, po nedumpinških cenah tudi prodal, tudi vse ničvredno sranje. (V parlamentu je leta 1992 jasno povedal, da so sredstva za izgradnjo "Pentagona" zunajproračunska.)

Btw., tisto, kar je bilo kar vredno se je pa tako raje uničilo (vsako stran teme bolj razvpitih M84 tankov še danes nimamo preštetih - ko da so zobotrebci, porkamadona
hysterical-1.gif
)

Kakor jaz vem, je ministrstvo v zameno za gradnjo janšagona odstopilo gradbeni firmi prostor vojašnice ljuba šercerja, kjer so potem ti gradbinci zgradili kako elitno sosesko brežigrajski dvor.Lahko pa da se motim, se nisem nikoli posveæal temu

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ti si postrelil 1000 nabojev vsakodnevno ali v celi vojaščini??? Upam, da prvo, resne specialne enote postreljajo konkretne količine

mr_

Guru
20. sep 2007
9.342
2.708
113
O 20-30 km ne pravim, da ni problem, le to, da niste bili neka specialna enota, le mnogo zahtevnejse sluzenje.

5% ali 25%... mojo cifro sem napisal, ker se mi je vsidrala v glavo ze zdavnaj, sicer ne vem kje, kdo in kdaj...pac nek clanek ali intervju. Bomo pa skupaj raziskali na alterju...na hitro se nasel tole:
http://www.cpi.hr/download/links/hr/7309.pdf
stran 8-9 (64-65)

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Ti si postrelil 1000 nabojev vsakodnevno ali v celi vojaščini??? Upam, da prvo, resne specialne enote postreljajo konkretne količine

Kot prvo, nisem bil neki hud specialec, v rambo stilu, bil sem pa malo več kot navadna vojska.

Še enkrat bil sem navaden nabornik z enoletnim služenjem. Tisti ki so res pravi specialci služijo 10-20 let, seveda da v tem času postreljajo več in iz različnih orožij.

V pogovaru s kolegi moje generacije so postreljali okoli 100 metkov. To je več kot dovolj da se obvlada orožje. Tako ali drugače bi na orožnih vajah z leti še streljali. Jaz sem jih 1000 prestrelil na ''obuci''. Na streliščih pod raznimi pogoji, različno velike tarče, premične, itd... Če te to ne izuči, potem nisi za vojsko.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Kaj pomeni "popokala"? Menda je jasno, da je večino robe v RS pustila kar tukaj?

Daleč od resnice! v Sloveniji je dejansko ostalo zelo malo opreme v primerjavi s tisto, ki je bila shranjena pri nas. res da še vedno veliko, vendar le zaradi časovne stiske JA, ki je morala kar se da hitro seliti vse na nova bojišča.
Dovolj je pogledati kakšnega od dokumentarcev na temo osamosvojitvene vojne, da se vidijo posnetki neskončnih kolon umikajoče JA in železniških transportov s tanki.

Ker sem bil v tistem času (konec oktobra in v začetku novembra 1991) zraven pri nekaterih ogledih vojašnic in skladišč, lahko povem tudi, da so vrli JA vojaki pobrali vse, kar se je pobrati dalo, trgali so celo električne napeljave iz zidov! So pa - na primer - v Šentviški vojašnici pustili kompletno opremo (brez orožja) namenjeno vojakinjam. In na debelo namenoma posute ostanke delno de-kontaminiranih bojnih strupov po tleh, zaradi česar smo cela ekipa imeli par dnevne zdravstvene probleme.

Na osnovi Brionskega dogovora je morala TO vrniti vse med 10-dnevno vojno zaplenjeno orožje v kasarne JA in pri predaji T84 na Vrhniki se je zgodil precej komičen dogodek:
- ker je eden od T84 imel zavarjeno cev (kdo jo je zavaril, je verjetno jasno), je to tako razburilo majorja na 'kapiji', da je zahteval takojšnje popravilo! Odgovor, ki ga je dal poveljujoči TO-jevec, češ naj pač malo odžagajo tisti zavarjeni del cevi ga je spravil popolnoma iz tira. predaja se je tako prekinila in nadaljevala naslednji dan.

O dobrih 20% sredstev za JLA iz zveznega proračuna je v tistih časih pisala Mladina, zanikal pa ni nihče

P.S.: sicer odgovarjam na citat popolnega anonimneža, vendar sem tokrat zaradi širjenja neresnic to vseeno naredil

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Hm a ostali so konzervirani al za dele
sprasujem se.gif

Citat:
The Slovenian Army has 54 M-84 tanks in its fleet. Most of them were modernized to the M-84A4 Sniper standard but only 13 remain fully operational.

Tracked Combat Vehicles Centre equipped with 13 M-84 tanks.

http://en.wikipedia.org/wiki/M-84

Šibice so, stari. Pač se kakšna izgubi vsake toliko, lej
aplauz.gif

Predlog za novo parlamentarno preiskovalno: prešteti vse M84 na ozemlju RS. Za začetek pa naj pridobijo originalen seznam tankov M84, s serijskimi številkami, na katerem točno piše, koliko in katere serijske številke M84 je JLA pustila v RS ob svojem odhodu. Seznam je podpisal pokojni Bogataj in še en evropski opazovalec.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
O 20-30 km ne pravim, da ni problem, le to, da niste bili neka specialna enota, le mnogo zahtevnejse sluzenje.

5% ali 25%... mojo cifro sem napisal, ker se mi je vsidrala v glavo ze zdavnaj, sicer ne vem kje, kdo in kdaj...pac nek clanek ali intervju. Bomo pa skupaj raziskali na alterju...na hitro se nasel tole:
http://www.cpi.hr/download/links/hr/7309.pdf

stran 8-9 (64-65)

MR: ne trdim na sem bil neki hud specialec, ampak da so nekateri prišli skozi JLA na lahek način, nekateri smo morali oddelati malo težje. Nisem bil edini, tisoči so služili tako kot jaz, mnogi pa lažje. Recimo jaz sem ponoči hodil v patrole po vsakršnem vremenu, kuhar je bil pa vedno na toplem in z stalnim urnikom. Bi jaz lahko preživel brez njega? Težko. Tudi on spada obvezno sestavo vojske.

Koliko je JLA zapravila je tudi brezvezna debata, jaz imam druge podatke, povprečen izdatek za vojsko držav (brez ojne) je med 2 in 5% proračuna. Sicer pa nima veze nadaljevat. Juge ni več in je ne bo. Je pa vojaška industrija zaposlila veliko civilov., da so bila še mnoga druga Razmisli o tem koliko hrane je vojska pokupila,, koliko konzerv (SDO) je pokupila, da je skoraj 1000 podjetij delalo na projektu M84, koliko jih je delalo še v drugih tovarnah , ladjedelnicah, proizvodnji ostalih malenkosti, koliko jih je bilo zaposlenih v vojnih bolnicah, ki BTW so bile dostopne tudi civilom...

Pa te podatki ki si jih našel na netu so res out v vseh pogledih, JLA ni imela pol miljona vojakov ampak približno200.000 plis okoli 20.000 oficirskega (komandnega) kadra.

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Poznam vse mogoče izpade jugo oficirjev, menda so v neki kasarni postrgali še pesek na teniškem igrišču in ga odpeljali s sabo. Ker je vojašnice TO le blokirala, ne pa zavzela, smo JLA tudi pustili, da so od tam odnesli vse kar so lahko.

Popolnoma druga zgodba pa je bila v skladiščih orožja, tudi zato, ker jih je veliko zavzela TO. Znano je, da so bile zaloge tam nenormalno velike (večkratniki predpisanih bojnih kompletov enot), in več virov navaja, da večine iz zavzetih skladišč nismo vrnili JLA. Kar je pravzaprav edino prav, ker ni bilo jasno, če bo takrat še naprej vojna ali ne.

Glede kolon železniških vagonov se seveda spominjam, je pa imela JLA grozovite težave zaradi premajhnih kapacitet železniškega omrežja (nekaj smo jim tudi zmetali polen pod noge, kot je bilo edino prav) in smešno kratkega roka - robo, ki se je nabirala 50 let (vojska po ljudskem glasu skoraj nikoli ni ničesar dala v odpis) bi morali odpeljati v štirih mesecih.

Vojaški vrh JLA iz tega niti ni delal večjih problemov, orožje je pač ostalo na ozemlju RS, podpisali pa smo, da ga ne smemo uporabljati, z izjemo vzdrževanja, ker da bodo predmet nasledstvenih pogajanj. No, tega se nismo povsem držali (spet napotujem na znane vire o stranpoteh naše osamosvojitve). In tako je tudi ostalo, saj je v RS ostalo desetine tankov, še zdaleč ne samo M84... Stieber bi gotovo stresel številke T55 iz rokava.
zmaga.gif

Debata pravzaprav ni potrebna, ker obstajajo zapisniki, kaj vse je ostalo tukaj. Tudi če smo jih mi "izgubili", so kopije v Beogradu. Zgoraj omenjeni viri pa pravijo, da je JLA orožja in opreme pri nas pustila za milijardo $.