Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Verjamem, da je marsikateri granicar izgubil zivljenje na mejah YU, vendar pri nas, so pazili na to, da kdo ven ne uide. Sicer bolj tko, tko, vendar tako je bilo. Verjetno pa je tudi kdo zaradi granicarjev izgubil zivljenje. Pa ne to jemat kot provokacijo, ker ni. Ti pa le povej kaksno vec o tem, kje, kako in zakaj so fantje placali sluzenje roka z zivljenjem na meji.
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
Misliš, ko so šli begunci iz enega totalitarnega režima v drugega?
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Leta 81., ko je počilo na Kosovu, je puškomitraljezec nosil 600 nabojev 7,62 s seboj, kar je okoli 32 kg, če se še prav spomnim.
Kar se pa same teme tiče, sem jo v začetku z zanimanjem spremljal, pa vedno na koncu izpade enako kot v vseh temah.
Tu je zopet izpadlo tako, da je en Štiber, mladec star okoli 25 let in do fulla nafilan z jutubom in vikipedijo, (cajta ima očitno kot pes crknit, očitno nima šihta?), pameten nad vse.
Tema: JLA tretja največja vojaška sila?
Na našem, jugoslovanskem ozemlju definitivno! Nihče nas ne bi mogel poraziti, lahko govorim za 70. in 80. leta, ko sem bil aktivno prisoten.
V bistvu je bila cela država organiziran obrambni vojaški stroj. Naborništvo, politična motivacija, v bistvu celotna mladina že vzgojena v obrambnem duhu. V srednji šoli smo imeli celo za maturitetni obvezni predmet tisto (milomater!) Samoupravljanje s temelji Marksizma! Ko sem bil 14 let star, sem streljal v šoli z mauzerco (M48). En teden sem imel ramo defektno, ampak vse punce v razredu bi mi jo božale!Ni bilo nič hudo.
Najmanj 1x letno so bile vojaške vaje, država je bila sposobna v 48. urah mobilizirati 2 miljona vojakov! Vsak konj (žival - konj!) je imel svojo vojaško knjižico in je bil vojaški obveznik, pa če je bil za ali proti. (Tu ciljam tebe, Štiber, ki imaš tako rad Abramse.) Kot zaledje pa v bistvu cela država organizirana v Civilni zaščiti.
Države s takšno motivacijo se ne da poraziti. JLA je imela obrambno doktrino in tako je bila tudi organizirana. Kot taka je res lahko bila ena najmočnejših vojaških sil. Ampak: "v obrambi". V vlogi osvajalske vojske pa ne, kar smo pa tudi doživeli in videli.
Mularija pa bolje da ste tiho, ker ne razumete, da vojna ni računalniška igrica.
Citat:
Nisem ljubitelj abramsa, raje imam nemške tanke, povem pa, kje je mesto t-72 in m-84. In to ni v prvi tankovski vrsti.
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
JLA s podporo celotne države v ozadju, kot je bilo tudi organizirano takrat, je bila na svojem ozemlju nepremagljiva! Če imaš pa ti v buči, da bi osvajala cel svet, ... potem pa vsekakor ni več v izboru tistih treh v naslovu zgoraj.
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Lahko se izgovarjaš na vse mile načine, vendar je dejstvo, da je bila JLA poražena v zgodovini samo enkrat !!! To je bilo 1991. leta!
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
JLA s podporo celotne države v ozadju, kot je bilo tudi organizirano takrat, je bila na svojem ozemlju nepremagljiva! Če imaš pa ti v buči, da bi osvajala cel svet, ... potem pa vsekakor ni več v izboru tistih treh v naslovu zgoraj.
Ne sanjaj. JLA je bilo eno revno sranje, kot vse ostalo v Jugoslaviji.
Moje opažanje na to temo:Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Veš zakaj je bila sranje, ker nikoli ni bilo bratstva in edinosti
Citat:
Ja, 32 kil, +- (tam nekje.) pejdi vagat!
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
S tabo se ne mislim prerekat, rekel bi ti samo, da pojdi nekam življenje živet.
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Nisem ljubitelj abramsa, raje imam nemške tanke, povem pa, kje je mesto t-72 in m-84. In to ni v prvi tankovski vrsti.
Preden zaključiva, samo še tole. V tej debati si natresel ogromno kopico vojaških zgodovinskih in tehničnih podatkov. Kaže pa, da ne upoštevaš, da oznaka T - 72 ali 84 označuje letnico izvedbe tanka. Torej leto 1984, npr.
Lahko se izgovarjaš na vse mile načine, vendar je dejstvo, da je bila JLA poražena v zgodovini samo enkrat !!! To je bilo 1991. leta!
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Citat:
Vaganje je precej zamudno opravilo. Dejmo to rajš po geekovsko rešit, na dva načina.
Prvi - offline:
če vaga 600 metkov 32 kil, pol preprost izračun pove, da vaga en metek okol pet dek... tolk kot tavelik šnopc
drug preprost izračun pa nam poda težo kilo pa pol za en saržer - trije ta velki piri
zdej, da se ti zdi to verjetno, morš kr ene par saržerjev ruknit in to še s parimi metki zabelit
no, pa ker nismo več leta 1984, si lahko še online metodo privoščimo - ta nam pove, da en metek vaga okol 8 gramov, 600 bi jih potem potegnilo vago tam na 5 kil ...