razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

vandrovec

Pripravnik
19. jan 2014
672
12
18
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Verjamem, da je marsikateri granicar izgubil zivljenje na mejah YU, vendar pri nas, so pazili na to, da kdo ven ne uide. Sicer bolj tko, tko, vendar tako je bilo. Verjetno pa je tudi kdo zaradi granicarjev izgubil zivljenje. Pa ne to jemat kot provokacijo, ker ni. Ti pa le povej kaksno vec o tem, kje, kako in zakaj so fantje placali sluzenje roka z zivljenjem na meji.

Hja no, večina graničarjev je življenje izgubila zaradi vpadov emigrantov...

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Mr, ma kakša provokacija, se pač pogovarjamo, tudi ostale nimam za provokacijo, čeprav se včasih ne strinjam. Vsak ima pač svoje mnenje.

Bil sem na bolgarski meji, pa me j malo zanimalo nabrat podatke. Po najmanjši številki je od spopada z Informbirojem pa do sredine osemdesetih 100 vojakov in oficirjev, po največkji pa 1000, ampak mislim da je ta številka malo pretirana. Gre pa po vojaški statistiki na vsakega mrtvega še 10 ranjenih. Nas so strašili kako so ravno na našem rejonu poklali celo karaulo med spanjem. Res so bili ostanki ene karaule bližje meji ki so bili podrti do zemlje. Ko je izginil sneg se je na mnogih mestih našlo ''čahure'' (ne vem kaj je pravi slovenski izraz) Ugrlavnem 7,9 in 7,62. Sigurno niso imeli strelskih vaj ob meji. Očitno se je streljalo in ne brez veze.

Jz sem se sprijaznil z vsodo, če me hoče kdo nastreljat me bo. Mnogi s se zelo bali. Sem pa tiste dni prejodil vsaj 20-30 km na dan, v novi opremi, skoraj novim orožjem, dodatno opremo ki je navadna vojska ni imela...Govorit da smo bili slaba vojska je brez veze, morda so nekateri v mestih dosti lažje služili, mi smo oddelali svoje na 110 %

Albanska meja je bila in s sedanjo Črno Goro, Srbijo in Makedonijo. Tudi sredi osemdesetih so se pritoževali da so dostikrat imeli ''igre brez meja''', pomeni streljanje čez mejo. Število žrtev ne vem, nisem jih iskal. Dosti krat so imeli tudi skakanje iz oken (napol oblečeni) ob kakršnih koli sumljivih situacijah. Oboje iz zanesljivih virov, ki jim verjamem.

Ni bila samo ekonomska migracija iz Juge, Poiščite o operaciji Raduša 72, poiščite o terorističnih napadih na Jugo. Saj je vse napisano na netu. Ni bilo za vse enako teško služit JLA.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
Misliš, ko so šli begunci iz enega totalitarnega režima v drugega?

Pri nas ni bilo nobenega opozorila ponoči. Bilo je preveč ''bogu iza nogu'' Tistih par lokalnih kmetov je vedelo kje so naše poti do meje in se jih ponoči niso upali uporabljati. Čeprav je bilo daleč od 100m pasa kjer je bila naša jurisdikcija.

Sicer so nas pa tisti ob meji imeli zelo radi. Za vas je pa drugo, tja smo vedno hodili s puško, v mojem primeru M70.

Ekonomski begunci so drugo. Oni so mislili da bodo na zahodu živeli bolje, koliko so jih vrnili ne vem, mnoge sigurno. Kako ponoči ločiš neoboroženega migranta ali potencialnega terorista. Recimo da ga ujamejo in da pove da je šel ob uri XY na delu rejona kjer bi moral biti jaz? Ni šans da ga spustim.
hysterical-1.gif
Bilo je vse zapisano in tudi marsikaj drugega, JLA ni bil hec, bila je resna vojska.

Ekonomski migranti so bili bolj ob mejnih prehodih, daleč od njih pa ni bilo nobenega ilegalca, če bi pa bil, nebi bil kar tako, ampak z nekimi čudnimi nameni.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.921
7.190
113
JNA je bila dejansko slaba u 3pm. Kadarkoli smo imeli vojaške vaje ( vežbe ) smo morali porivati kamion, da je sploh vžgal. Imeli smo radiorelejne postaje ( uređaje ), ki so bili kao '' vojna tajna ''. Ta jajca so bila SIEMENS, ampak iz leta 1963, v JLA pa sem bil 1988. Res vojaška skrivnost. Skratka, vojaška oprema je bila beda od bede. Motivacija je bila v kurtzu, zato sem prepričan, če bi prišlo do kaj resnega, bi bilo veliko dezerterstva. Oficirji pa so bili po večini alkoholiki. Verjetno zaradi precej prostega časa in brez delja. JNA ni vredna omembe. Dobra je bila samo za kakšno delavsko akcijo, ko je vojska kopala kanale itd...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
Zanimivo mi je ko vsi bluzijo o 60's 70's da je bla na visku...

No fotr je bil 61-63...na Jimmiyih (6x6) so jemal notranja kolesa stran da so kurl mn bencina...ker ga kot vojska niso mel neomejeno
smile-1.gif

Postaje za vezo (cb al karkol so ze ble) so ble take da so se vidl slisal pa ne
smile-1.gif

Pa pravtako kot Afroman niso bli navadna vojska...

I

Izbrisan uporabnik #9334

zmaga.gif
, tako je to! Moraš se enostavno sprijazniti sam s seboj in delati 100% razsodno. Patrulje so bile dolge 6 ali 8 ur (odvisno od rejona), pod polno bojno municijo in s psom. Leta 81., ko je počilo na Kosovu, je puškomitraljezec nosil 600 nabojev 7,62 s seboj, kar je okoli 32 kg, če se še prav spomnim. Graničar z M 70 jih je nosil 150 (saržer v puški + štirje v taški). Imeli smo aktivni nočni daljnogled, o katerem sem samo nekaj mesecev prej bral v ŽIT, da obstaja.

Kar se pa same teme tiče, sem jo v začetku z zanimanjem spremljal, pa vedno na koncu izpade enako kot v vseh temah.
Tu je zopet izpadlo tako, da je en Štiber, mladec star okoli 25 let in do fulla nafilan z jutubom in vikipedijo, (cajta ima očitno kot pes crknit, očitno nima šihta?), pameten nad vse.

Tema: JLA tretja največja vojaška sila?

Na našem, jugoslovanskem ozemlju definitivno! Nihče nas ne bi mogel poraziti, lahko govorim za 70. in 80. leta, ko sem bil aktivno prisoten.
V bistvu je bila cela država organiziran obrambni vojaški stroj. Naborništvo, politična motivacija, v bistvu celotna mladina že vzgojena v obrambnem duhu. V srednji šoli smo imeli celo za maturitetni obvezni predmet tisto (milomater!) Samoupravljanje s temelji Marksizma! Ko sem bil 14 let star, sem streljal v šoli z mauzerco (M48). En teden sem imel ramo defektno, ampak vse punce v razredu bi mi jo božale!
smile-1.gif
Ni bilo nič hudo.

Najmanj 1x letno so bile vojaške vaje, država je bila sposobna v 48. urah mobilizirati 2 miljona vojakov! Vsak konj (žival - konj!
grims-1.gif
) je imel svojo vojaško knjižico in je bil vojaški obveznik, pa če je bil za ali proti. (Tu ciljam tebe, Štiber, ki imaš tako rad Abramse.) Kot zaledje pa v bistvu cela država organizirana v Civilni zaščiti.

Države s takšno motivacijo se ne da poraziti. JLA je imela obrambno doktrino in tako je bila tudi organizirana. Kot taka je res lahko bila ena najmočnejših vojaških sil. Ampak: "v obrambi". V vlogi osvajalske vojske pa ne, kar smo pa tudi doživeli in videli.

Mularija pa bolje da ste tiho, ker ne razumete, da vojna ni računalniška igrica.

Nazadnje uredil moderator:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Leta 81., ko je počilo na Kosovu, je puškomitraljezec nosil 600 nabojev 7,62 s seboj, kar je okoli 32 kg, če se še prav spomnim.

Kar se pa same teme tiče, sem jo v začetku z zanimanjem spremljal, pa vedno na koncu izpade enako kot v vseh temah.
Tu je zopet izpadlo tako, da je en Štiber, mladec star okoli 25 let in do fulla nafilan z jutubom in vikipedijo, (cajta ima očitno kot pes crknit, očitno nima šihta?), pameten nad vse.

Tema: JLA tretja največja vojaška sila?

Na našem, jugoslovanskem ozemlju definitivno! Nihče nas ne bi mogel poraziti, lahko govorim za 70. in 80. leta, ko sem bil aktivno prisoten.
V bistvu je bila cela država organiziran obrambni vojaški stroj. Naborništvo, politična motivacija, v bistvu celotna mladina že vzgojena v obrambnem duhu. V srednji šoli smo imeli celo za maturitetni obvezni predmet tisto (milomater!) Samoupravljanje s temelji Marksizma! Ko sem bil 14 let star, sem streljal v šoli z mauzerco (M48). En teden sem imel ramo defektno, ampak vse punce v razredu bi mi jo božale!
smile-1.gif
Ni bilo nič hudo.

Najmanj 1x letno so bile vojaške vaje, država je bila sposobna v 48. urah mobilizirati 2 miljona vojakov! Vsak konj (žival - konj!
grims-1.gif
) je imel svojo vojaško knjižico in je bil vojaški obveznik, pa če je bil za ali proti. (Tu ciljam tebe, Štiber, ki imaš tako rad Abramse.) Kot zaledje pa v bistvu cela država organizirana v Civilni zaščiti.

Države s takšno motivacijo se ne da poraziti. JLA je imela obrambno doktrino in tako je bila tudi organizirana. Kot taka je res lahko bila ena najmočnejših vojaških sil. Ampak: "v obrambi". V vlogi osvajalske vojske pa ne, kar smo pa tudi doživeli in videli.

Mularija pa bolje da ste tiho, ker ne razumete, da vojna ni računalniška igrica.

Mhm, najprej si preberi prvi post, potem pa pametuj o wikipedii
cheer.gif

Je pa zanimivo videti, kako zelo uspešna je bila indoktrinacija v bivši državi, še v letu 2014 najdeš primerke, ki so prepričani v 'nepremagljivost JNA', no okej, saj v Severni Koreji najdeš podobne osebke, ki mislijo, da so nepremagljivi.

Seveda je bilo yugo vodstvo precej pametnejše, saj mu je bilo jasno kako in kaj...njih ideja je bila pustiti, dele države kot je recimo Slovenija, braniti osrednji del (brda bosne) in zdržati toliko časa da pride pomoč (nato ali varšavski, pač tisti, ki nje bi bil agresor), sem pozabil 2 ali 4 tedne nekaj takega je bila ideja.

Toliko o nepremagljivi JNA. Aja, neki znani pisec, žal sem pozabil kateri, ker se mi res ni tedaj zdelo pomembno, mislm da je bil Mile Pavlin, je povedal, da mu je ob neki priliki v Beogradu pijani ruski oficir (major ali kaj) povedal, da rusi resno jemljejo samo eno (!) jugoslovansko vojaško enoto, mislm da je šlo za neko oklepno enoto iz srbije, verjetno gardno mehanizirano brigado (mi je sedaj žal, da oprančkom ne morem skenirati in prilepiti pričanja).

Nisem ljubitelj abramsa, raje imam nemške tanke, povem pa, kje je mesto t-72 in m-84. In to ni v prvi tankovski vrsti.

Aja, upam, da ne misliš, da 600 nabojev (z okvirji) tehta 32 kil, ampak si govoril o celotni opremi vojaka.Si pač nejasno napisal.

Igric pa ne igram.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, 32 kil, +- (tam nekje.) pejdi vagat!
S tabo se ne mislim prerekat, rekel bi ti samo, da pojdi nekam življenje živet.

JLA s podporo celotne države v ozadju, kot je bilo tudi organizirano takrat, je bila na svojem ozemlju nepremagljiva! Če imaš pa ti v buči, da bi osvajala cel svet, ... potem pa vsekakor ni več v izboru tistih treh v naslovu zgoraj.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Nisem ljubitelj abramsa, raje imam nemške tanke, povem pa, kje je mesto t-72 in m-84. In to ni v prvi tankovski vrsti.

Preden zaključiva, samo še tole. V tej debati si natresel ogromno kopico vojaških zgodovinskih in tehničnih podatkov. Kaže pa, da ne upoštevaš, da oznaka T - 72 ali 84 označuje letnico izvedbe tanka. Torej leto 1984, npr.

Lahko se izgovarjaš na vse mile načine, vendar je dejstvo, da je bila JLA poražena v zgodovini samo enkrat !!! To je bilo 1991. leta!

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.216
2.817
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

JLA s podporo celotne države v ozadju, kot je bilo tudi organizirano takrat, je bila na svojem ozemlju nepremagljiva! Če imaš pa ti v buči, da bi osvajala cel svet, ... potem pa vsekakor ni več v izboru tistih treh v naslovu zgoraj.

Ne sanjaj. JLA je bilo eno revno sranje, kot vse ostalo v Jugoslaviji.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Lahko se izgovarjaš na vse mile načine, vendar je dejstvo, da je bila JLA poražena v zgodovini samo enkrat !!! To je bilo 1991. leta!

Medovački žep, Blisk, Nevihta...

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Ne sanjaj. JLA je bilo eno revno sranje, kot vse ostalo v Jugoslaviji.

Kot Prvo, si sploh bil v JLA?

Jugoslavija sranje? Pusstimo to za druge debate.

Kot sem že napisal JLA je imela vojake ki so morali odslužit in imeli so zelo dobre enote in take ki so imeli slabe. . Izgleda da da se ti nisi pogovarjal ne z enimi ali drugimi. Jaz sem v JLA prehodil 20-30. TKM, z tedaj najboljšo možno opremo, daj povej mi izkušnje najboljšega amero/nato specijalca ki je naredil isto. Ne mi nabijat z izkušnjami soseda Poldeta ki je moral pač preživeti eno leto v JLA.

Daj povej mi zakaj naj bi bila JLA srnje? me prav zanima.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.713
6.110
113
blizu močvirne prestolnice
Veš zakaj je bila sranje, ker nikoli ni bilo bratsva in edinosti, če bi kdo takrat napadel jugo, bi pač že takrat prišlo do tistega kar je bilo po letu 90!
Del orožja je bilo res vrhunsko, večino pa starina. Da pa tehnologija ali premoč v vojski ni pomembna pri gverili pa je bilo pokazano kar pri dveh Čečenskih vojnah, kjer so Rusi imeli ogromno izgub kljub pobijanju in uničevanju vse povprek, pa še dandanes se bojih Čečene!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Veš zakaj je bila sranje, ker nikoli ni bilo bratstva in edinosti
Moje opažanje na to temo:
"Bratstvo in enotnost" sta kljub velikemu poudarjanju teh vrednot bili le "Potemkinova vas".

Primer:
Na mednacionalne odnose so bili oficirji v naši kasarni izjemno pozorni, na primer manjši pretepi niso prav nikogar posebej vznemirjali, razen enkrat, ko sta se stepla Zagrebčan in Beograjčan. Takrat sem z začudenjem opazoval živčne reakcije oficirjev vseh rangov, zahteve po preiskavah, zasliševanja in podobno. Očitno je bilo, da se zavedajo 'žerjavice pod pepelom', ki je meni bila skrita.

Sicer pa so se v kasarni kljub nezaželenosti formirale nacionalne skupine, kjer so izstopali Albanci.
Ker se mi takrat (1970) o kakšnih nacionalizmih ni niti sanjalo, me je ta problematika pravzaprav presenetila in morda bi s kakšnim 'predznanjem' bil bolj pozoren in videl še kaj več.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.906
113
Citat:

Vaganje je precej zamudno opravilo. Dejmo to rajš po geekovsko rešit, na dva načina.

Prvi - offline:

če vaga 600 metkov 32 kil, pol preprost izračun pove, da vaga en metek okol pet dek... tolk kot tavelik šnopc
drug preprost izračun pa nam poda težo kilo pa pol za en saržer - trije ta velki piri

zdej, da se ti zdi to verjetno, morš kr ene par saržerjev ruknit in to še s parimi metki zabelit
hysterical-1.gif

no, pa ker nismo več leta 1984, si lahko še online metodo privoščimo - ta nam pove, da en metek vaga okol 8 gramov, 600 bi jih potem potegnilo vago tam na 5 kil ...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
S tabo se ne mislim prerekat, rekel bi ti samo, da pojdi nekam življenje živet.

Tale tema govori o vojaški moči JNA, no v nepremagljivost pa ni verjelo niti vodstvo, nekaj tednom zdržati v bosni je bil cilj, to je bilo vse. Jasno mi pa je, da so 'kanonfutru' krepko oprali glave, to so obvladali, saj še danes deluje, po ne vem, 25, 30 in več letih?
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:

Preden zaključiva, samo še tole. V tej debati si natresel ogromno kopico vojaških zgodovinskih in tehničnih podatkov. Kaže pa, da ne upoštevaš, da oznaka T - 72 ali 84 označuje letnico izvedbe tanka. Torej leto 1984, npr.

In? Abrams je bil 'uveden' leta 1979, v verziji M1A1 leta 1985 itd...meni ljubi leopard 2 prav tako leta 1979, pa kaj?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.507
2.873
113
v lokalni ostariji
štiber goni svoje... "nabije" neke pravljice in "resnice" (v stilu jepov in drogov za zajle prestrezat )... svaka čast da je tako zmuzljiv in zna vse prikrojit v svojo korist...

vojska kot taka ni bila zanemarljiva. vojaška industrija tudi ne. še posebej če to primerjamo s sedajnimi časi ko nimamo praktično ničesar več... a to je pa ok?

aja, štiber, veleum, daj ti men razlož kako to da američani niso "povozili" iraka kar na hitro? vietnam? afganistan tudi trajalo (in še traja)? pa tako superiorni so...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.191
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Citat:

Vaganje je precej zamudno opravilo. Dejmo to rajš po geekovsko rešit, na dva načina.

Prvi - offline:

če vaga 600 metkov 32 kil, pol preprost izračun pove, da vaga en metek okol pet dek... tolk kot tavelik šnopc
drug preprost izračun pa nam poda težo kilo pa pol za en saržer - trije ta velki piri

zdej, da se ti zdi to verjetno, morš kr ene par saržerjev ruknit in to še s parimi metki zabelit
hysterical-1.gif

no, pa ker nismo več leta 1984, si lahko še online metodo privoščimo - ta nam pove, da en metek vaga okol 8 gramov, 600 bi jih potem potegnilo vago tam na 5 kil ...

V resnici tehta nekaj pod 20g. Pozabil si na maso smodnika, tulca ...
Vseeno pa daleč od 32 il, tudi če upoštevaš zelo optmimistične teže magazinov ...