no, še jaz dodam košček mojega razmišljanja. ne, pa ne od tankov. vsak tank je odličen, če je uporabljen tako, za kar je bil namenjen. abrams ima veliko superlativov, minus je morda le njegova turbina (vroč "podpis") in pa morda še njegov "radioaktivni" oklep. ampak...če te reši pred marsikaterim izstrelkom, lahko zamižiš na eno oko. leopard je tehnično morda še boljši....
sam sem imel to srečo (ali nesrečo-ker ne vem, kdo me bo vse napadel tukaj...), da sem bil v vojaški šoli (ja, nekdaj zelo elitni oh in sploh-tisti, ki so bili v jna že vedo kateri) in v tistih "kriznih" časih, ko je naša država razpadala-naša zato, ker sem bil takrat pa državljan yu. pa nisem nostalgik-kot slovencu mi je bilo že takrat jasno, da bo počilo. le srbi so tiščali glave v pesek in niso hoteli slišati nič od kakega razpada...se mi je enkrat marca 1991 zareklo, da bo yu razpadla in so me srbi hoteli dati pred vojaško sodišče. ja, ni bilo lahko takrat na glas razmišljati.
ampak, kot 20 letniku mi je bilo pa jasno, da je jna kljub vsemu "skopiranemu" materiajalu bila dokaj močna sila. vsi naborniki skupaj+to je bila konkretna vojaška sila. seveda...masa še ne da rezultatov. par specialcev in pade "vrh". tudi jaz sem čuval "majhno" skladišče, videti je bilo nekaj hišic. na odgovor kaj je notri...ah, le nekaj tankovskih min, granat (ker je bila v kasarni tankovska in mehanizirana brigada), nič posebnega. no...če bi tisti hribček šel v luft, hrvaška ne bi imela več podravke
jna je imela moč v svojih ljudeh in svojem terenu. zakaj bi imela superduper avion, če bi nasprotnik lahko sesul stezo in ne bi imel kje pristati. okej, tudi v "gore" se je dalo...ampak to je bilo bolj za manjša letala tipa mig21. tudi mornarica je bila povsem primerna za tip obale, ki je bil v jadranu. letalonosilka in njena TF bi komaj zapluli v jadran. skratka...vsako vojaško silo moraš najprej postaviti v njeno ozemlje in kakšno doktrino ima. tudi rusija oz. sz je imela doktrino hitrega prodora čez evropo-150 km na dan z mehaniziramo pehoto! če bi se taka sila "zapeljala" čez slovenijo, bi res lahko imeli panonsko nižino do kopra
pa tudi nismo imeli vse zanič, četudi je bilo skopirano. m84 je povsem enakovreden nasprotnik ISTI generaciji tankov (tretja....), haleb je povsem spodobno šolsko letalo (sem govoril takrat z pilotom galeba...če si nad 1000 metrov padel v vrij/kovit, se je letalo samo izvleklo iz njega-brez da bi karkoli pilot naredil).
ampak...vse te stvari je treba gledati iz takratne perspektive-ne pa iz sedanje. sedanji 20 mulc si NE more predstavljati jna. youtube, google pa morda preveč izkrivljata pogled. sedanji 40 letnik pa realno ocenjuje stanje takrat.
in ja...prav čuden občutek imam, ko se spomnim, kako sem se počutil, ko so nam dali popolno bojno pripravljenost in je malo manjkalo, da nismo zdirkali ven iz kasarne in začeli pokat po državljanih...ja, na smeh mi je šlo-češ, uaau, akcijaaa. no, to bi bil danes pogled z callofduty naphanega mulca in miselnostjo, da je neuničljiv. starejši pa vemo, da je realnost zelo zelo zelo kruta.....