razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Ti si postrelil 1000 nabojev vsakodnevno ali v celi vojaščini??? Upam, da prvo, resne specialne enote postreljajo konkretne količine

Kot prvo, nisem bil neki hud specialec, v rambo stilu, bil sem pa malo več kot navadna vojska.

Še enkrat bil sem navaden nabornik z enoletnim služenjem. Tisti ki so res pravi specialci služijo 10-20 let, seveda da v tem času postreljajo več in iz različnih orožij.

V pogovaru s kolegi moje generacije so postreljali okoli 100 metkov. To je več kot dovolj da se obvlada orožje. Tako ali drugače bi na orožnih vajah z leti še streljali. Jaz sem jih 1000 prestrelil na ''obuci''. Na streliščih pod raznimi pogoji, različno velike tarče, premične, itd... Če te to ne izuči, potem nisi za vojsko.

No, potem je bila pa JNA res nepremagljiva vojska...obvladovanje orožja po 100 (
hysterical-1.gif
) izstreljenih nabojih, res izredne nadčloveške sposbnosti, še posebej v primeru, če je oseba prvič v življenju imela orožje v rokah...in to avtomatsko puško...

no, okej, očitno 'obvladovanje orožja' zate pomeni nekaj drugega kot zame...
redface-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Piše, ja. Beri med vrsticami
grin1.gif
.

Kje pa je razlog, da smo šli obnavljat T55, 40 komadov M84 imamo pa v neoperativnem stanju? Smo res tako zarukan narod? Pa saj to je tako, kot bi imeli vojaki M48ke, M70ke bi pa nehali vzdrževati, ker da je M48 itak dovolj dobra za nas...
smile-1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
To je lahko povezano s stroški a ne... Saj mira imeti SV točne informacije zabeležene nekje.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Piše, ja. Beri med vrsticami
grin1.gif
.

Kje pa je razlog, da smo šli obnavljat T55, 40 komadov M84 imamo pa v neoperativnem stanju? Smo res tako zarukan narod? Pa saj to je tako, kot bi imeli vojaki M48ke, M70ke bi pa nehali vzdrževati, ker da je M48 itak dovolj dobra za nas...
smile-1.gif

A ni tako, da so ostali tanki pač 'konzervirani', pred leti, ko se je upgradalo t-55, pa so bile pa vse m-84 operativne

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik titov pravi:
To je lahko povezano s stroški a ne... Saj mira imeti SV točne informacije zabeležene nekje.

Niti ne ,ker je bila modernizacija T55 pregresno draga. Tudi v primerjavi z m84 cenami. Sicer je bil slovenski m84 je bil upgrajdan na M-84A4. Za upgrade M-84AB1 ali M-84D ni vec potrebe ,ker se bo Slovenije ocitno znebila tankov. Ce bi bilo veliko tankov na zalogih (operativnih ali ne) bi slo to zdavnaj na trg.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Poznam vse mogoče izpade jugo oficirjev, menda so v neki kasarni postrgali še pesek na teniškem igrišču in ga odpeljali s sabo. Ker je vojašnice TO le blokirala, ne pa zavzela, smo JLA tudi pustili, da so od tam odnesli vse kar so lahko.

Popolnoma druga zgodba pa je bila v skladiščih orožja, tudi zato, ker jih je veliko zavzela TO. Znano je, da so bile zaloge tam nenormalno velike (večkratniki predpisanih bojnih kompletov enot), in več virov navaja, da večine iz zavzetih skladišč nismo vrnili JLA. Kar je pravzaprav edino prav, ker ni bilo jasno, če bo takrat še naprej vojna ali ne.

Glede kolon železniških vagonov se seveda spominjam, je pa imela JLA grozovite težave zaradi premajhnih kapacitet železniškega omrežja (nekaj smo jim tudi zmetali polen pod noge, kot je bilo edino prav) in smešno kratkega roka - robo, ki se je nabirala 50 let (vojska po ljudskem glasu skoraj nikoli ni ničesar dala v odpis) bi morali odpeljati v štirih mesecih.

Vojaški vrh JLA iz tega niti ni delal večjih problemov, orožje je pač ostalo na ozemlju RS, podpisali pa smo, da ga ne smemo uporabljati, z izjemo vzdrževanja, ker da bodo predmet nasledstvenih pogajanj. No, tega se nismo povsem držali (spet napotujem na znane vire o stranpoteh naše osamosvojitve). In tako je tudi ostalo, saj je v RS ostalo desetine tankov, še zdaleč ne samo M84... Stieber bi gotovo stresel številke T55 iz rokava.
zmaga.gif

Debata pravzaprav ni potrebna, ker obstajajo zapisniki, kaj vse je ostalo tukaj. Tudi če smo jih mi "izgubili", so kopije v Beogradu. Zgoraj omenjeni viri pa pravijo, da je JLA orožja in opreme pri nas pustila za milijardo $.

Kajpa, Janša & Co. je razprodala vse, kar se je dalo transportirati. Tako smo morali orožje za našo obrambo uvoziti in pri tem je ta bagra še enkrat zaslužila. Tankov se verjetno na njihovo žalost ni dalo spraviti na Hrvaško in v Bosno, zato so ostali pri nas.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik bizi pravi:Kajpa, Janša & Co. je razprodala vse, kar se je dalo transportirati. Tako smo morali orožje za našo obrambo uvoziti in pri tem je ta bagra še enkrat zaslužila. Tankov se verjetno na njihovo žalost ni dalo spraviti na Hrvaško in v Bosno, zato so ostali pri nas.

m84 se ni smel transportirati nasploh, tudi HV je svoje morala umakniti z fronte in to celo v najtezjih momentih vojne

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
Ker je bil to nek dogovor?

Ker ne vidim logike da se ne bi smel branit z orožjem ki ostane na tvojem ozemlju...pa čeprav je "zvezno"

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Ker je bil to nek dogovor?

Ker ne vidim logike da se ne bi smel branit z orožjem ki ostane na tvojem ozemlju...pa čeprav je "zvezno"

Ker so to bili tuji tanki.... Prodalo se je (po spominu) 215 tankov, dostavilo pa 160, glede na to je posel takrat vreden okoli 1miljardo $ (danasnjih) kupce ni zanimala vojna na Balkanu. V zacetku vojne so potegnili tanke z fronte (iz mejnega obmocja Gradiske 15kom), prebarvali in dostavili. Prevzem so opravila SRB-HR ekipe v Kuvajtu ceprav sta bile takrat SRB-HR v vojni. Ves cas vojne so SRB-HR ekipe hodile v Kuvajt zaradi vzdrzevanja tankov, tudi se dolgo po vojni.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
smile-1.gif
film za oskraja če bi ga snemal...

kr tragicno na koncu...

tank nastana v ÐÐ, ga predajo JLA, od JLA ga prevzame HR, HR ga mora vrniti ÐÐ da ga vrnejo Kuvajtu, v Kuvajtu ga docakajo in servisirajo tehniki JLA&HV
crazy1.gif

YU osebje (iz vseh republik) med testiranjem v puscavi (1997)

kuvajtska "delavnica", Abramsa bi morali vzeti ja....
bonk.gif

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Toni in Oriolus.

Mogoče se motim, nimam nobenega dokaza o tem, a imam občutek da je mnogo stvari ostalo v Sloveniji, kot stvar d so tedaj dejansko bili. ogovora in del del zapuščine lastništva/delitve premoženja. Vsak pameten bi pri umiku prvo izvlekel najvrednejše in najboljše stvari, kar M84. Tudi T55 še niso bili za v smeti. Morda se pa motim.

Res je pa da so odpeljali ogromno stvari, veliko so jo pa še pustili. Po besedah enega mojega internetnega prijatelja, bivšega oficirja JLA ji je bil v Sloveniji, v ''njegovem'' kraju ni bilo nobenih vojaških aktivnoti id s tem ni sodeloval v Slovenski vojni. Ko so začeli z umikanjem in kolonami kamijonov, so domačini rekli: ''pa šta smo mi to napali'' - mišljeno koliko opreme je imela JLA. Ta prijatelj je sedaj že parkrat prišel nazaj in je zelo dobrodošel med njegovimi slovenskimi prijatelji.

Nekdo je še omenil operacijo ''oluja'' in nesposobnost JLA, tedaj je 200.000 hrvaških vojakov napadlo 20.000 lokalnih Srbskih vojakov., bivše JNA, Vseh prebivalcev je bilo približno 200.000. Se pravi 10 na 1 (vojakov). Fronta je bila dolga preko 600km. Ni šans da bi lahko naredili karkoli. Da ne rečem da so Hrvati imeli veliko logistično podporo ZDA. V končni fazi so pa bili tudi hrvaški oficirji izučeni od JLA
wink-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
. Da ne rečem da so Hrvati imeli veliko logistično podporo ZDA. V končni fazi so pa bili tudi hrvaški oficirji izučeni od JLA
wink-1.gif

Ne samo logistično.....sem 1x jadral skupaj z enim ki je bil v Oluji.

Je razlagal da so na koncu dobival samo še satelitske slike in koordinate vsega kar je JLA mela proti njim.....par havbic in zborbardiranje položaja.....jim sploh ni blo treba več na teren hodt.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
. Da ne rečem da so Hrvati imeli veliko logistično podporo ZDA. V končni fazi so pa bili tudi hrvaški oficirji izučeni od JLA
wink-1.gif

Ne samo logistično.....sem 1x jadral skupaj z enim ki je bil v Oluji.

Je razlagal da so na koncu dobival samo še satelitske slike in koordinate vsega kar je JLA mela proti njim.....par havbic in zborbardiranje položaja.....jim sploh ni blo treba več na teren hodt.

Par dni pred zacetkom akcije hrvaske vojske je Milosevic obvestil vodstvo "RSK" da so za njega odpisani tako da je ostala samo se evakuacija prebivalstva.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
[

No, potem je bila pa JNA res nepremagljiva vojska...obvladovanje orožja po 100 (
hysterical-1.gif
) izstreljenih nabojih, res izredne nadčloveške sposbnosti, še posebej v primeru, če je oseba prvič v življenju imela orožje v rokah...in to avtomatsko puško...

no, okej, očitno 'obvladovanje orožja' zate pomeni nekaj drugega kot zame...
redface-1.gif

Če ti ne razložijo principov, če ne zastopiš, če na prvem streljanju ne dobiš občutka ti tudi 10.000 nabojev ne bo dalo osnov ali znanja. Koliko bi moral po tvoje prestreljat?

Je pa res da so imeli snajperisti dodatno šolanje, ampak ti verjetno ne veš o tem ničesar in zakaj so imeli dodatno šolanje.

Če že sodiš to kar verjetno ne veš, daj povej kje in kakšna streljanja je imela JLA. Zakaj sem jaz postrelil več kot drugi?

Razmisli, Juga je imela na koncu preko 20 miljonov ljudi, se pravi okvirno bi se reklo da je imela 5 miljonov vojnih obveznikov, izšolaj jih nekih osnov, daj opremi jjih, zagotovi orožje, hrano, logistiko, itd... 5 miljonov je velika številka, mnogi tvoji sosedje niso bili sposobni čeprav izgledajo normalno, nekateri so šli v CZ, Policijo, medicino, in ostale službe potrebne za delovanje države v primeru napada.

Jaz za sebe in moje kolege iz tistih časov vem da bi oddelali zelo konkretno kar bi se od nas zahtevalo. Tudi opremljeni smo bili dobro, bolje od navadne vojske v sredi države.

Ne nasedaj tudi ameriški propagandi kako so njihove enote oh in ah dobre. Enkrat sem na Youtube našel neki dokumentarec o Navy Seals Unit7. To naj bi bila kao elitna enota. Pa kaže kako delajo sklece, v prvo vrsto so dali par vojakov ki so res znali, zadaj so pa bili taki ki niso naredili dveh (2!!!) A lahko uganeš koliko je bil rekord sklec v naši četi (v eni minuti). Če so američani tako superiorni kako da jih hebeho neki bogi talibani brez resnega vojaškega znanja?

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
smile-1.gif
film za oskraja če bi ga snemal...

kr tragicno na koncu...

tank nastana v ÐÐ, ga predajo JLA, od JLA ga prevzame HR, HR ga mora vrniti ÐÐ da ga vrnejo Kuvajtu, v Kuvajtu ga docakajo in servisirajo tehniki JLA&HV
crazy1.gif

YU osebje (iz vseh republik) med testiranjem v puscavi (1997)

kuvajtska "delavnica", Abramsa bi morali vzeti ja....
bonk.gif

Ko sem bil mlajši sem hotel vojni rok preživet na čim lajši način in brez komplikacij. Danes mi je zanimivo marsikaj, tudi stvari iz tistih časov. Zgodovina pač.

Možakarja ki je avtor teh videov sem spoznal na enem drugem forumu. V živo ne! Tam je podelil svoje znanje z drugimi in povedal veliko stvari ki jih prej nisem vedel.
aplauz.gif
Modern tank ni samo par mehanskih stvari, temveč je cel kup elektronike, optike, servo naprav, itd...

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.967
331
83
tam ko se terc po tori rola
Hm... po drugi strani pa... Moj prvi kamion v vojski je bil TAM4500, letnik 1965. Kilometrov je imel qrc kaj prevoženih, star pa 20 let, kot jaz takrat. Zakaj pišem to? Bil je kamion, na katerega se je ob 'uzbunah' naložila roba (hrana, odeje,... skratka pozadinac). Akumulator smo vsak dan pred uzbuno nosili na polnjenje, ker je bil čisto hin, napolnjen ni držal več kot par dni. Kaj bi bilo v primeru pravega alarma? Ja, nič... vojska bi ostala brez hrane in oblačil, ker ne bi vžgal... Si upam staviti, da to ni bil osamljen primer. Večina oficirjev je itak bila pijancev, kako ti bo en zapitek dajal komando, ko pa še sam sebe ne more spraviti v red...? V primeru vojne... kaj pa vem. Sam zase vem, da bi prvi dan šel domov. Če bi se vojna začela, ko sem bil na služenju vojske v Mostarju. Pišem seveda hipotetično.