Povišan holesterol

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.949
7.277
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

Sploh ne cukram. Že dalj časa si kavo, kadar jo pijem, sladkam z medom.

Poznam eno gospo, ki namesto sladkorja uporablja med. Ampak to zgleda tako, da ga gre na hektolitre, ker je med samo zdravje, cukr pa hujš kot metek.
bonk.gif
Jajca so tudi neka starinska fama, da se ti bojo zamašile žile, pa da jih lahko ženske pojejo več kot moški. V resnici pa gre za eno najbolj popolnih živil, ki jih telo lahko zaužije, jajce samo pa ne vpliva na holesterol. Zašpehanost primerna letom? Nisem vedel, da obstaja ta bolezen.

Toliko neznanja in zgrešenih pogledov imaš na tem področju, da prvo delaj na tem, potem se šele začni sekirat glede holesterola..no, morda se ti pa potem ne bo treba več.
wink-1.gif

Kdo pa pravi da je zašpehanost bolezen. Lahko bi ti napisal drugače, da nimam atletske postave in nisem fit. Nisem pa debel in nisem suh. Če si ti model, dobro zate.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.455
346
83
34
Zašpehanost letom primerna ne obstaja, obstaja samo slab izgovor. Ne rabiš biti takoj napadalen, konec koncev gre za tvoje zdravje in vsi ti skušamo samo pomagati s svojimi nasveti in pogledi.
smile-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.949
7.277
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Zašpehanost letom primerna ne obstaja, obstaja samo slab izgovor. Ne rabiš biti takoj napadalen, konec koncev gre za tvoje zdravje in vsi ti skušamo samo pomagati s svojimi nasveti in pogledi.
smile-1.gif

Se strinjam.
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hja, lahko je rečt, od jutri naprej pa ne bom več užival OH... potem pa smo zopet tam, kje pa OH ni prisoten? Da bom zdaj pri vsaki zadevi prebiral tiste deklaracije in podobno...

Ma da se, ker dejansko odje*** hrano nasploh, samo kak prekršek vsake toliko časa, nič hudega. Tudi rdeče vino in kako žganico lahko rukneš, sadja je tudi veliko sprejemljivega. Sicer pa piješ pač kavo+maslo klasično in kokosovo ali MCT olje, kak pol deci olivca spiješ kdaj, žreš oreščka in jajca.

Itak padejo potrebe po rednosti hrane (lahko so ogromne razlike, vsaj jaz sem se 2-3x na dan sploh silil jest, potrebe pa ni bilo).

Preveč že težim s tem, samo meni je bil efekt kot nek čudežni koktail zdravil, zgleda da sem res nek antiglutenko ali moje telo res ne prebavlja komplet OH, priznam pa, da nisem "zdržal" ta fakin cukr ipd. je vse okoli nas. Ko sem bil še samski ali pa vsaj na faxu bi lahko to fural, da se bi navadil za cel lajf. Bom pa zgleda še šel low carb high fat, ker so se mi "stranski učinki" zopet vrnili...je kar dolgo trajalo, ampak so tu.
cry12bpy.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.949
7.277
113
Sem šel malo na Google pogledati o škodljivosti ali zdravju jajc in so mnenja kar deljena. Veliko jih piše, kako so jajca super in najbolj zdravo živilo, precej pa ravno obratno. Torej so mnenja deljena in kaj je potem dokazano? Verjetno bi bil še najboljši odgovor zmernost.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Celotna prehranjevalna piramida temelji na zlaganih/prirejenih študijah tegale gospoda: https://en.wikipedia.org/wiki/Ancel_Keys

Trajalo je cca. 30 let, da se je znanost uspela toliko poenotit, da se ovrže fobija pred maščobam. Toliko let škode, je težko obrnit, sploh, ker je industrija pogruntala kako poceni in legalna je uporaba droge - cukra.

O raznih revijah in seveda knjigah, ki se prodajajo pa ne bi izgubljal besed, ker če motive tega ne spregledaš potem...

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.341
2.544
113
Ne vem, zakaj mešate sladkor? Mogoče za to, ker to kar skupaj kontrolirajo v lab.
In da, gleda se skupno hole.....
Sam sem imel 3 mesece smrtno dieto glede na mojo zgodovino uživanja hrane. Izvidi ko iz pravljice. Sem rekel, da bi tako jedel samo na smrtni postelji! In bi preživel 100%.
Za hole... zmanjšat količino zaužite hrane, zmanjšat živalske maščobe, več gibanja,
Pri meni sedaj poudarek na količini -30%, meso pusto, ribe, 2x zelenjava pri kosilu, min 3 obroki. Fizično ostajam len, oziroma ...
Tablete sledijo. Ne morem ga dovolj zbiti.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.949
7.277
113
Verjetno ste brali kakšne zanimive knjige na temo o zniževanju holesterola, škodljivosti sladkorja itd...O zdravem, oziroma pravilnem načinu prehranjevanja bi rad izvedel kaj več. Kakšno priporočilo za res dobro knjigo?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pol ne knjig brat.
tongue-1.gif

Jaz sem dal čez ene 20-30 ur video materiala in nešteto člankov vmes potem forumov. Glede na vse videno prebrano, je zame kredibilna avtoriteta na to temo Ken Sikaris, njegova predavanja si lahko ogledate na youtube in razloži vse kar je potrebno vedet o holesterolu, ki je ok, samo telo ga mora UPORABLJAT in ne skladiščit v svoji slabši obliki.

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Vidim, da se zadnje čase maščobe propagira kot zdrave. Pa niso. Veliko maščob v hrani močno poveča možnost za črevesnega raka.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
bonk.gif

Sporoči to v anglijo, kjer ketonsko dieto kot prostovolno opcijo ponudijo rakavim pacientom in to v javnem zdravstvenem sistemu ne pri šamanih.

Se da furat keto brez živalskih maščob, ampak dvomim, da jo kdorkol zdajle na planetu.
tongue-1.gif

Pacients s crohnovo na keto, bi moral glede na ustaljeno zdravniško prakso predpisovanja diet umrez po 10 dneh pa se to ne zgodi. Pri raku so rezultati pestri, ker se vedno dobiva kak koktail "zravil", pri crohnovi pa so rezultati zelo hitro vidni ali ti ustreza ali ti ne.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Heh, ja saj steak je ena najbolj zdravih in človeku primernih hran. Meso..kaj češ več.

Problem je, če ga ljudje pripravljajo na rastlinskem olju in začnejo zraven pocat kaki kruh, ipd...

Drugače pa zanimivo, kako popularni so zadnje časi oni elvita piškoti (al kak je že), v glavnem mešanica kompleksnih OH, kateri energijo sproščajo "tekom dneva v roku 4 ur". Ja pa WTF no...kaj pa maščobe, te so že v osnovi težje prebavljive in tudi energetsko bolj bogate. Recimo kava z maslom, pa maš energijo za par ur, brez nekih OH
smile-1.gif

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Nekdo je zgoraj omenjal, da je povišani holesterol posledica (slabih) prehranskih navad.
Ni povsem res, daleč od tega, čeprav je največkrat vzrok. Veliko vlogo igrajo tudi geni in odzivi telesa. Nekdo je lahko suh in se prehranjuje razmeroma zdravo, pa mu bo holesterol poletel v višave.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
@Ergo ima povsem prav. Pri holesterolu so najvažnejši geni. Poznam veliko ljudi z normalno težo, ki imajo težave s holesterolom. Jaz sem pa naprimer mnogo pretežak, pa imam že celo življenje vse holesterole in trigliceride v mejah normale. Dohtarji se samo čudijo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Odvisno kaj zdaj pomeni holesterol poletel v težave. Problem je že v štartu v merjenju in razumevanju, kar smo že probal razjasnit v tej temi. Kdor deli vedo o skupnem holesterolu je pač v štartu že zavozil.

To je isto kot BMI, ki ti nič ne pove o debelosti, če osebka ne vidiš.

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
bonk.gif

Sporoči to v anglijo, kjer ketonsko dieto kot prostovolno opcijo ponudijo rakavim pacientom in to v javnem zdravstvenem sistemu ne pri šamanih.

Se da furat keto brez živalskih maščob, ampak dvomim, da jo kdorkol zdajle na planetu.
tongue-1.gif

Pacients s crohnovo na keto, bi moral glede na ustaljeno zdravniško prakso predpisovanja diet umrez po 10 dneh pa se to ne zgodi. Pri raku so rezultati pestri, ker se vedno dobiva kak koktail "zravil", pri crohnovi pa so rezultati zelo hitro vidni ali ti ustreza ali ti ne.

Tale tvoj odgovor... je primeren edino za šank. Dvomim tudi, da imaš kaj formalne (recimo biokemijo, ne tisto, kar si prebral na forumih prehranskih obsedencev) podlage za razglabljannje o takih temah. Ampak ok, vidim, da si forumski petelinček in da imaš venomer prav.

Strokovnih člankov ti ne bom lepil, ker jih ne boš zastopil, ti dam pa kakšno ključno besedo, da boš lahko pogooglal: deoxycholate, secondary bile acids.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Koliko sem jaz gledal so za prebavo bolj kritični proteini rastlinskega izvora, ki se v celoti ne razgradijo in potem "gnijejo" (proteolytic fermentation).

Tako da če koga zanima kaj o tem, svetujem guglanje: DIAAS - Digestible Indispensable Amino Acid Score in pa ileal digestability of protein.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Mišljene so seveda vrednosti LDL in hkrati ponavadi s njim povečane vrednosti trigliceridov.