Povišan holesterol

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
OK razumem da voda z okusom ki vsebuje OH, da je to sladkor ampak kopirano iz enega portala:

Hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate:

kruh in izdelki iz kruha – polnozrnati, graham, francoski kruh, beli, polbeli, črni, kruh pri pici …
testenine – vse vrste
žitarice (kosmiči) – vse vrste
riž – vse vrste (beli, rjavi, rižev narastek …)
krompir
fižolovke – pripravljene na vse vrste načinov
sadje – sveže in posušeno
zelenjava, ki raste v zemlji – korenček, rdeča pesa
konzervirana hrana – marmelade, med …
kolači in biskviti
športni napitki
sadni in zelenjavni sokovi
jogurti s svežim sadjem

Torej kaj? Naj se izognem: kruhu, krompirju, rižu, zelenjavi, sadju, žitaricam... kaj pa naj potem sploh jem? Pusto mesto?
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
voda z okusom, recimo mila malina al kaj je že tista neka nova letos, ima res 0 OH, tako da tisto si komot privošči
smile-1.gif

Ješ...meso, mastno, mlečne izdelke; sir, smetano, jogurte brez dodatkov, zelenjavo, jajca...ni da ni, prek teče
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če si športno aktiven, komot rukneš tudi beli riž in krompir, ampak večina folka je mirujočih, njim pa taka hrana dela več škode kot koristi.

Zaradi tega, kar si rekel, in tega, kako razmišljaš, je pa pač toliko predebelih in bolanih ljudi; zdaj ne vem, če so takšni slabiči da pač ne morejo reči NE določeni hrani/pijači ali pa pač tako ignorantski da jim je vseeno za kvaliteto in dolžino življenja. Ali pa so se pač vdali v usodo.

PS, saj podobno je pri alkoholikih in/al kadilcih...ali pa drogeraših.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ma ne darjan, ne gre se za to da bi bil slabič, glej pred 15 leti kot smrkavec sem se že odpovedal sladkanim pijačam/kavam/čajem. Ko ne pijem alkohola pijem zgolj vodo. Ko pijem kavo/čaj pijem nesladkano. Prav tako se izogibam raznim McDonaldsom oz. fastfoodu, čeprav včasih vsekam kak kebab. Gibljem se, 1x tedensko po eno uro badminton in to borba na smrt. Sicer pa nardim ponavadi čez dan peš turo cca. 3-5km. To je to. Lahko bi bila tedensko kakšna aktivnost še zraven ampak OK. To je to. Zraven tega cel dan okol letaš, si živčen, pod stresom, nervozen. In kaj? Ker sem slabič naj potem rečem še ne za vse ostalo? Zakaj pa potem živiš? Da delaš? Da si nervozen? Pač žal, jaz sem gurman in mi npr. dober steak/kosilo pomeni dost več kot marsikaj. Ali če se izrazim drugače, živim za dobro hrano. Ampak s tem ne mislim sranja, govorim o kvalitetni hrani. Seveda pa se ne mislim odovedat rižu, kruhu, krompirju... pol me bo moglo enkrat začet res dobro basat.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Matr kaj pa potem jest ko jem 70-80% OH
smile-1.gif

Počutim se pa veliko boljse kot sem se prej, ko sem imel veliko veliko vec beljakovin in mascob
smile-1.gif
pa cca 20kg manj. s tem da je vadba 1-2x na teden

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Niso problem OH, ampak kako so le ti spakirani. Trik je v temu; vsa hrana (od maščob, oh in beljakovin) se v telesu najprej RAZSTAVI na praktično iste gradnike, potem pa ponovno SESTAVI (kadar je v presežku gre v telesne maščobe).
Problem enostavnih OH (bela moka, sladkor ipd.) je v temu da jih telo praktično ne rabi raztavljati, ker so že v "osnovnih" oblikah - pripravljene na uporabo. Ker ne rabi prebavljanja je torej VSA hrana ki jo poješ takoj na voljo celotnemu organizmu in takoj nastanejo presežki, ki se spravijo v obliki maščob.

Če pa ješ kompleksno sestavljene OH (torej OH kjer je "sladkor" zapakiran - recimo polnozrnat kruh/makaroni itd.) pa se te prebavljajo del časa ker mora telo ločevat "sladkor" od vlaknin (kompleksni so pač samo sladkor mal bolj zapakiran). Posledično ni tistga nasičenja ker se počasneje prebavlja in zato ne gre tolk v maščobe vseskupaj.

Maščobe se že same po sebi prebavljajo počasi ker so kompleksne spojine, so pa tudi zelo kalorično bogate, tako, da z njimi tudi ni treba čist na polno.

Torej: OH so v redu dokler so polnozrnati, bolj kot so polnozrnati bolj bo ok. Dobro vodilo za to je tudi glikemični indeks, če ga zelo nabije potem se hitro ves cuker sprosti in gre hitro hrana v "špeh". Torej hrana z nizkim glikemičnim indeksom je uredu.

Priporočam tudi kako splošno biokemijo, da bo bolj jasno kako se stvari prebavljajo v telesu

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Sem samo napisal, ker tukaj berem kako so OH ne zdravi, problematicni, kako se jih je treba izogibat itd,.... sop a vsaj v mojem primeru zelo zelo ok,..vkljucno s krompirjem. Pa čeprav ima visok GLI.... pri krompirju bolj vidim v problem kako je pripravljen in s kaksnimi omakcami
smile-1.gif

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Sej sem v splošno govoril, samo pod hitri odgovor sem dal
smile-1.gif

Je pa tako, nekomu bodo OH ustrezali in bo z njimi dobesedno zdravo živel, spet drugemu pa bodo škodovali. Tukaj v ozadju je pač genetika, v povezavi s prehrano pa je žal ne poznamo še dovolj...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
Mel v preteklosti probleme z temi holesteroli.....pa pritisk rahlo povišan ....zdravnica skakala v luft....

Dobu job.......velik stresa (stalno se je mudil.....razno...).....ampak zaradi narave joba ker sem bil stalno v pogonu ( od 6am do 22PM) sem pač jedel na način da sem kupoval sproti na terenu v lidlih hofrih...pa tudi pač če nimaš hladilnika kupuješ take zadeve za sprot pa da se ne pokvarijo takoj (banane breskve...jogurti......mleko (mrzlo) pijem za žejo...1L v šusu ni problem)....seveda sm pa ke sem tud zavil v kak McDrek...ker je že samo telo po 3-4 dnevih "vegeterjanstva" jokalo za kalorijami
smile-1.gif

Zaradi narave dela sem tudi opustil alkohol.....in sem ga pil zmerno samo še čez vikende (prej pivo iz navade....ob druženju...saj veste "kava" tam "kava" tu
smile-1.gif
in se nabere)....

In so mi v letu dni holesteroli zginl....krvna slika je s5 normalno
cheer.gif

Stem da šiht je bil stresen........gibal se nisem nič...tudi čez weekende ne ker sem rekuperiral delovni teden (počival)

Tko da jebesh alter teorije......vsak tu je unikum......in bo mel neko svojo formulo za dobro kri ki jo bo moral odkrit...jaz sem svojo po naključju!

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
Aia pa jedel sem sprot po malo....ko sem bil lačen......3x 5x 10x na dan če je tako naneslo!

Stem da raznih sladkarij sem se probal izogibat.....pač zaradi ne gibanja ......in počasi potem (pravtako za alkohol) izgobiš potrebo po tem

Čez weekende sem mel pa pač normalno prehrano......ko pač prideš nazaj do štedilnika in hladilnika
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 3287

bom jaz dal svoj primer. naj povem najprej, da nisem debel, nikoli bil (sem bil poklicni sportnik). prvo merjenje pokaze 24.2. me zdravnica klice in rece, da sem sigurno kaj prej jedel. se enkrat vzame kri (prvic nisem jedel oz pil pred odvzemom krvi cca 13 ur, drugic pa cca 14 ur). no, drugic so stevilke 22.6 (tudi drugi dve stevilki sta bili za x3 od normale). me zdravnica gleda in vprasa kako imam splosno pocutje. doda se, da ji ni jasno, da lahko stojim. potem je bil problem karere tablete naj mi dajo glede na stevilke. se klicejo zdravniki med seboj par dni (naj bi bil najboljsi za te zadeve takrat na dopustu). koncno dolocijo tablete in po prvi postanem, kot bo me popikalo tisoc cebel. ponovni posvet o tabletah. dobim neke druge in jih jemljem cca eno leto. po enem letu odidem na pregled v avstrijo. zgodba se ponovi. klicanje zdravnika in ponovni odvzem krvi. pri njih so stevilke dugacne in sicer za eno vrsto holesterola je npr normalno 50-150. no moja stevilka za ta tip je bila 574. najvisji "riziko" pri njih se konca pri 499. mi je pa zdravnik v avstriji rekel: katerekoli tablete ne bodo naredile cudeza, on ima tudi povisan in, da samo pazi kaj uziva ze cca 20 let. .......sam sem sedaj ze tri leta brez tablet. malo bolj pazim kaj jem,,l. zdaj pa en banalen primer: me sinusi spravijo v posteljo za pet dni. mi da avstrijski zdravnik antibiotike. sem stiri dni jedel samo govejo juho. mi ni slo nic drugega po grlu. peti dan kontrola in mi vzame kri za holesterol. pridejo izvidi: 365. pred tem sem bil cca stiri mesece na kontroli in sem imel cca 450. ko sem najbolj pazil na hrano je znalo biti okrog 350. malo manj pazis, bum 100 vec. pa se ena "fora" : mi je en zdravnik v avstriji (sel na dva konca) dal dvakrat kri ven. prvic nisem jedel cca 12,5, za drugic mi je pa rekel naj poskusim zdrzat 16 do 18 ur. razlika v parih dneh testiranja. drugic je bila stevilka za cca 170 manjsa. mi je tudi ta svetoval, naj pazim kaj jem. ker na izvide vpliva tudi kaj si jedel dan pred testiranjem. glede miganja: v kolikor imas previsoke stevilke: je potrebno najprej "zbiti" stevilke, ker drugace te lahko kap zaradi miganja. kaj jem zadnjih par let? tema, lahko pa napisem, ce koga zanima.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:

Sploh ne cukram. Že dalj časa si kavo, kadar jo pijem, sladkam z medom. Kruha imam pa rad.

Med je pa kaj?
Bom odgovoril sam sebi - med je tekoči cuker. Sicer je bolj zdrav kot rafiniran sladkor (pravzaprav je tudi to vprašanje, ker je v medu večinoma fruktoza), ampak posledice v telesu so pa bolj ali manj enake.

Med je še hujše kot cuker, cuker je vsaj "mašanca2 glukoze in fruktoze, med pa je skoraj 100% fruktoza...in so posledice toliko hujše.

Zakaj pa povsod piše, da med lahko jedo tudi diabetiki? Med naj bil zdrav.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ma ne darjan, ne gre se za to da bi bil slabič, glej pred 15 leti kot smrkavec sem se že odpovedal sladkanim pijačam/kavam/čajem. Ko ne pijem alkohola pijem zgolj vodo. Ko pijem kavo/čaj pijem nesladkano. Prav tako se izogibam raznim McDonaldsom oz. fastfoodu, čeprav včasih vsekam kak kebab. Gibljem se, 1x tedensko po eno uro badminton in to borba na smrt. Sicer pa nardim ponavadi čez dan peš turo cca. 3-5km. To je to. Lahko bi bila tedensko kakšna aktivnost še zraven ampak OK. To je to. Zraven tega cel dan okol letaš, si živčen, pod stresom, nervozen. In kaj? Ker sem slabič naj potem rečem še ne za vse ostalo? Zakaj pa potem živiš? Da delaš? Da si nervozen? Pač žal, jaz sem gurman in mi npr. dober steak/kosilo pomeni dost več kot marsikaj. Ali če se izrazim drugače, živim za dobro hrano. Ampak s tem ne mislim sranja, govorim o kvalitetni hrani. Seveda pa se ne mislim odovedat rižu, kruhu, krompirju... pol me bo moglo enkrat začet res dobro basat.

467716-post_slo.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.567
9.809
113
40
MB
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

ti še vedno ne razumeš poante, ni problem v tebi, problem je v tistih ki jejo isto kot ti, imajo stacionarno delo, poleg tega pa stankajo liter coca cole, pa kak đusek pa bela kavica pa kaka čokoladica po malci ... pa se čudijo zakaj se redijo.

Problem so tiste kalorije ko jih zaužijemo pa se ne zavedamo da so kalorije, ki jih spijemo recimo, saj vidiš po osnovnih šolah kak so se namnožili ti avtomati s sladkarijami in pijačo

drugače pa en zanimiv članek

http://lc-triathlete.com/2015/inzulinski-indeks-merilo-sproscanja-inzulina-po-zauziti-hrani/

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Sem prav vesel, da sem odprl tole temo, saj sem precej dobrih stvari prebral. Čeprav se mi zdi, da ima s povišanim holesterolom težave precej več ljudi, kot izgleda tukaj na Alterju.
Izgleda da je tukaj precej športnikov in osveščenih ljudi. Zunaj na ulici je slika drugačna.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.139
355
83
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:

Zakaj pa povsod piše, da med lahko jedo tudi diabetiki? Med naj bil zdrav.

Ravno zaradi fruktoze. Ki se presnavlja po drugi poti (menda veliko bolj škodljivi) kot glukoza, ampak glukoza je pa tista, ki dviguje inzulin. Ta pa je pri diabetikih problematičen. Fruktoza pusti inzulin čisto pri miru.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.455
346
83
34
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

Sploh ne cukram. Že dalj časa si kavo, kadar jo pijem, sladkam z medom.

Poznam eno gospo, ki namesto sladkorja uporablja med. Ampak to zgleda tako, da ga gre na hektolitre, ker je med samo zdravje, cukr pa hujš kot metek.
bonk.gif
Jajca so tudi neka starinska fama, da se ti bojo zamašile žile, pa da jih lahko ženske pojejo več kot moški. V resnici pa gre za eno najbolj popolnih živil, ki jih telo lahko zaužije, jajce samo pa ne vpliva na holesterol. Zašpehanost primerna letom? Nisem vedel, da obstaja ta bolezen.

Toliko neznanja in zgrešenih pogledov imaš na tem področju, da prvo delaj na tem, potem se šele začni sekirat glede holesterola..no, morda se ti pa potem ne bo treba več.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno: