Povišan holesterol

Fly

Guru
21. jul 2007
2.637
505
113
jaz pojem redno vsaj 4-5 jajc dnevno že mnogo let. Eno leto sem imel navado še dodati 20 beljakov dnevno. V zadnjih 8 letih sem imel 2x zdravniški pregled. Oba holesterola sta bila na minimumu, enkrat je bil "slabi" nekoliko prenizek. Tako da za jajca vsaj zase lahko trdim da ne vplivajo na holesterol.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
jaz pojem redno vsaj 4-5 jajc dnevno že mnogo let. Eno leto sem imel navado še dodati 20 beljakov dnevno. V zadnjih 8 letih sem imel 2x zdravniški pregled. Oba holesterola sta bila na minimumu, enkrat je bil "slabi" nekoliko prenizek. Tako da za jajca vsaj zase lahko trdim da ne vplivajo na holesterol.

Si kakšen builder, ala Silvester Stallone?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Fadil ne sekiraj se, Slovenci smo genetsko okvarjeni, dokazano z študijami, imamo okvaro pri nekem encimu, ki drži ravnotežje med LDL in HDL. Holesterol sam po sebi ni problematičen, lahko ti povem, da si največ sranja naredimo z extremi kot so vegetarjanstvo, veganstvo in stres. Dodamo še zdravo mero kavč športov in ne gibanja pa gre vse skupaj u 3PM.
Če uživaš vsega v merah normale ni problemov vendar moraš tudi fizične aktivnosti prilagoditi tako, da tudi kaj pokuriš ne samo nabijat. Predvsem jej naravno ne nekih kwazi prečiščenih sintetik od margarin, pa nemastnih z antibiotiki nafilanih meskov in zelenjavo, ki zemlje tudi videla ni.
Tolk cajta pa maš, da se. Kdaj pa kdaj spraviš na trg pa od branjevk kupiš zelenjavo. Jej naravno in polnomastno pa ni nobenih težav. Vse kar sem spremenil, je da si špogam malo boljše stvari za jest pa sem snel 20 kil v 9 mesecih pa holesterol ni zrasel. Pa če mi zapaše faj masten odojek pa čebula pa kruh to tud pojem. Če je treba kaj zelenjave vase spravt, je malo težje ampak gre, pšanc pa če ni domač pohan ocvrt na masti ga pa ne pogledam

467716-post_slo.gif
Kakšna rekreacija?
Nihče od vas pa ne napiše v številkah, koliko ste ga recimo imeli najvišjega in če ste ga znižali, za koliko?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.637
505
113
Nič kaj ekstra. S fitnesom se ukvarjam od 15 leta. To se pravi 17 let po 4x tedensko. Bolj hobi, gledam pa na prehrano, pač kolikor se le da. Čim več beljakovin, malo hidratov + zdrave maščobe. Ampak poletje je jeba, skos ene fešte, roštilj, cviček, pizze ampak ok, med tednom pa strogo dalje, da vsaj na istem ostanem, če že ni napredka
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če že kaj pišete, potem pišite HDL in TG, skupni ima enako težo na zdravje kot telesna višina.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik dentex pravi:

Če uživaš vsega v merah normale ni problemov vendar moraš tudi fizične aktivnosti prilagoditi tako, da tudi kaj pokuriš ne samo nabijat. Predvsem jej naravno ne nekih kwazi prečiščenih sintetik od margarin, pa nemastnih z antibiotiki nafilanih meskov in zelenjavo, ki zemlje tudi videla ni.
Tolk cajta pa maš, da se. Kdaj pa kdaj spraviš na trg pa od branjevk kupiš zelenjavo. Jej naravno in polnomastno pa ni nobenih težav. Vse kar sem spremenil, je da si špogam malo boljše stvari za jest pa sem snel 20 kil v 9 mesecih pa holesterol ni zrasel. Pa če mi zapaše faj masten odojek pa čebula pa kruh to tud pojem. Če je treba kaj zelenjave vase spravt, je malo težje ampak gre, pšanc pa če ni domač pohan ocvrt na masti ga pa ne pogledam
Ja no, tvoj sestavek je bolj naravnan na uživanje v hrani, kot pa pogled na zdravo življenje. Saj maš prav, ampak od takega hedonizma se gospodom v zrelih letih nabirajo kile, pa tudi kakšne zoprne bolezni, kot je recimo tudi putika. Zraven dodamo alkohol -malo aperitivov, pivce in vino, pa smo tam.
Če bi jaz zdaj pojedel vse tisto, kar sem pri 20 letih, ko sem treniral boks, bi bil res Buco.
wink-1.gif
Takrat ni bilo omejitve, ampak je telo vse porabilo, zdaj je pa že malo drugače. Zato pa moramo zmerno športati, rekreirati, paziti-(pa ne pretiravati z veganstvom in podobno) pri hrani, pa se da.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Povišan holesterol je pač prehranska motnja in ni odvisna od vrste hrane ali telesne teže. Nekateri imajo povišanega, drugi pa ne. Nihče pa točno ne ve, koliko je normalno, ker te skušajo vtakniti v neko statistiko. Farmacevtska industrija si pa mane roke, ko spet dobi nekoga na doživljenska zdravila, ki jih moraš pa še doplačevati.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.340
2.543
113
OPS s holestterolom ga ne srat. vodi v infarkt.
Da, eni bolj dovzetni kot drugi. Sam ga imam precej. Prav zaradi njega imam seanso pri zdravniku. Javim več številk. Po najnovejših grafikonih - seštevek HDL in TG - sem v rizični skupini. verjetnost infarkta povečana za 30%
predlog zdravnice (pa me ne crklja):
več gibanja ( res ga nimam razen upokojenskih sprehodov), čim manj živalskih maščob (mikro slanine, mikro jajc)
in tablete. le te ga zelo zbijejo dol, samo če nehaš, gre vse nazaj

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
OPS s holestterolom ga ne srat. vodi v infarkt.
Da, eni bolj dovzetni kot drugi. Sam ga imam precej. Prav zaradi njega imam seanso pri zdravniku. Javim več številk. Po najnovejših grafikonih - seštevek HDL in TG - sem v rizični skupini. verjetnost infarkta povečana za 30%
predlog zdravnice (pa me ne crklja):
več gibanja ( res ga nimam razen upokojenskih sprehodov), čim manj živalskih maščob (mikro slanine, mikro jajc)
in tablete. le te ga zelo zbijejo dol, samo če nehaš, gre vse nazaj

Tudi meni je nazadnje zdravnica rekla, da sem kao v rizični skupini, ker je imel foter pri 62 letih infarkt. Zato naj bi se meni dovoljena meja še znižala, saj sem potencialac za fršlok.
shocked-1.gif
. Verjamem pa, da razne časovno omejene diete vodijo spet na začetni položaj. Potrebno je korenito spremeniti način življenja in to še preden te žvajzne.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
bonk.gif

Ni seštevek, sicer lepo, da je zdravnica up to date, samo dieta oz. predlogi so pa spet.
bonk.gif

mikro jajc wtf.
grin1.gif

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Še mojih par besed, načeloma se moj študij dotika tudi tega. Če se malo oddaljimo od vsega tega in gledamo z malce razdalje.

Holesterol je prekurzor za ogromno hormonov, posledično se, ko je potreba po teh hormonih velika poveča tudi sinteza holesterola. Po domače povedano, več kot si pod stresom več npr. kortizola sproščaš, posledično so potrebe po holesterolu višje.

Veliko bolj se tud ugotavlja, da sam holesterol niti ni nujno največji pokazatelj za srčno-žilne bolezni (definitivno pa se ga ne sme zanemariti), ampak je to stres in tip osebnosti (type A personality)

Recimo: http://atvb.ahajournals.org/content/4/1/59.full.pdf

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
da še jst pljunem na karbid:))

začni se gibat, pri hrani in pijači pa samo skenslaj cukr, alkohol, bela žita in predelano hrano iz trgovine. Pač čim več kuhaj sam prave hrane. Al to imenuješ paleo, al dieta xy al ... je pa vseen drek! Najbolj pomembno je da to preimenuješ v LIFESTYLE (način življenja)!!!

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ja tale film je zanimiv...sem tudi zaradi njega spremenil prehrano.Tip je 1 mesec nič OH, je beljakovine, nenormalne količine vseh maščob z nasičenimi živalskimi vred in jajci. Krvna slika se mu izboljša, razmerje holesterola idealno, znižata se mu tlak in telesna teža, povečajo fizične sposobnosti ob nespremenjeni aktivnosti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja, lahko je rečt, od jutri naprej pa ne bom več užival OH... potem pa smo zopet tam, kje pa OH ni prisoten? Da bom zdaj pri vsaki zadevi prebiral tiste deklaracije in podobno...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.139
355
83
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:

Sploh ne cukram. Že dalj časa si kavo, kadar jo pijem, sladkam z medom. Kruha imam pa rad.

Med je pa kaj?
Bom odgovoril sam sebi - med je tekoči cuker. Sicer je bolj zdrav kot rafiniran sladkor (pravzaprav je tudi to vprašanje, ker je v medu večinoma fruktoza), ampak posledice v telesu so pa bolj ali manj enake.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.567
9.809
113
40
MB
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hja, lahko je rečt, od jutri naprej pa ne bom več užival OH... potem pa smo zopet tam, kje pa OH ni prisoten? Da bom zdaj pri vsaki zadevi prebiral tiste deklaracije in podobno...

mogoče bi jih pa za nekaj časa moral, glih s tega razloga, da vidiš kam vse nam podtikajo cuker in podobno sranje.

drugače pa niti ni tak problem
wink-1.gif
ko se navadiš več ne bereš nobenih tabel

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:

Sploh ne cukram. Že dalj časa si kavo, kadar jo pijem, sladkam z medom. Kruha imam pa rad.

Med je pa kaj?
Bom odgovoril sam sebi - med je tekoči cuker. Sicer je bolj zdrav kot rafiniran sladkor (pravzaprav je tudi to vprašanje, ker je v medu večinoma fruktoza), ampak posledice v telesu so pa bolj ali manj enake.

Med je še hujše kot cuker, cuker je vsaj "mašanca2 glukoze in fruktoze, med pa je skoraj 100% fruktoza...in so posledice toliko hujše.