Povišan holesterol

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Aja našel na drugem listu
smile-1.gif
S-LDL-Holesterol sem imel 4,00.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
zamešal s estrogenom pri moških
wink-1.gif

Torej če se HDL izboljša za 10 enot, se CV zdravje izboljša za 2-3%. Torej tebi do 2.0 fali kar 8 x 10 enot, torej lahko samo s tem izboljšaš CV zdravje za 20%
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Haha, nič jasno? Torej kaj po tvojem ni vredu in kaj bi moral storit? A bom do drugega leta še živ?
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Vse je OK, edino HDL bi se lahko malce zvišal, ker če pride do spremembe +10 enot, se to na CV zdravju pozna za 2-3% in glede na to, da imaš ti relativno nizek HDL, še imaš tukaj kar nekaj rezerve, da izboljšaš.

The Framingham study and others that followed could show that HDL-C is an independent cardiovascular risk factor and that the increase of HDL-C of only 10 mg·L(-1) leads to a risk reduction of 2-3%

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Fantje, za povprečnega človeka greste preveč v detajle. Pri branju vaših postov sem se izgubil že nekaj strani nazaj.
smile-1.gif

Izgleda da ste tukaj sami športniki, ki vsak dan jeste jajca, špeh, pijete mleko in na kruh mažete zaseko. Vse te maščobe in kalorije pokurite z rednimi treningi, fitnesom in raznim gumitvistom.
Mene zanimajo izvidi povprečnih ljudi, ki se prehranjujejo kot večina ljudi v Sloveniji. Ali forumaši s povišanim holesterolom ne želijo pisati in se izpostavljati, ali pa ste tukaj gor resnično same korenine.
Tema je postala debata med laboranti v faking laboratoriju.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Vse je OK, edino HDL bi se lahko malce zvišal, ker če pride do spremembe +10 enot, se to na CV zdravju pozna za 2-3% in glede na to, da imaš ti relativno nizek HDL, še imaš tukaj kar nekaj rezerve, da izboljšaš.

The Framingham study and others that followed could show that HDL-C is an independent cardiovascular risk factor and that the increase of HDL-C of only 10 mg·L(-1) leads to a risk reduction of 2-3%

In kako zvišaš ta HDL oz. po domače dober holesterol? Avokado?
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
http://www.mayoclinic.org/dise...t-20046388?pg=2

Ribe ali pa omega 3 dodatki, s tem bi jaz začel pri prehrani.

Fadil, ni neke razlike, samo pač toliko manj poješ. Če "alter guru športnik" rukne 3000kcal, ti, kot navaden, pač rukneš 2000kcal. Vrsta hrane torej ostane enaka, količine le manjše. S tem da je treba pazit pri OH, če nisi fizično aktiven (ne samo šport, tudi delo), se jih lahko zmanjša na minimum.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Nažalost... manj OH več maščob. Če ne greš res LCHF potem je še bolj pomembno, da so maščobe najbolj "zdrave" variante, kot ti je darjan napisal. Oreščki, avokado, Omega 3, vrhunsko olivno olje po požirkih ipd.

Za prebrat: http://maxximum-portal.com/Dogajanje/Intervju/5/30/1319/5/Intervju:_Ga%C5%A1per_Grom/

Velik respecta za to koliko je on pretestiral na svojem telesu, zdaj pa že dolgo priporoča in predlaga nekaj, kar je dokaj v nasprotju z njegovim biznisom, kar je v teh časih zelo redko. Sicer je kako leto ali dve že veliko low carb robe navoljo, ampak je večkrat rekel, da ni veliko dodatkov smislenih za lchf.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Grom je legenda ja. Se pa žal ukvarja z BB in ne nekim performance športom, kar je škoda, ker bi me zelo zanimali rezultati v tem primeru oz priporočila kar se tiče OH
smile-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
http://www.mayoclinic.org/dise...t-20046388?pg=2

Ribe ali pa omega 3 dodatki, s tem bi jaz začel pri prehrani.

Fadil, ni neke razlike, samo pač toliko manj poješ. Če "alter guru športnik" rukne 3000kcal, ti, kot navaden, pač rukneš 2000kcal. Vrsta hrane torej ostane enaka, količine le manjše. S tem da je treba pazit pri OH, če nisi fizično aktiven (ne samo šport, tudi delo), se jih lahko zmanjša na minimum.

OH so kruh, testenine, krompir, riž...???

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Cuker najhujšia polovička -> fruktoza.

Če se znebiš kruha, testenin, riža ipd. si pa že hardcore, samo efekt je pa.
grin1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Kolko časa pa moraš bit hardcore, da se kaj opazi. Tako kake dva do tri mesece skoraj ne uživam OH (ajde enkrat na teden se pregrešim), rezultatov pa prav nobenih.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Sam imam zelo rad svež, mehak kruh in mislim, da bi to najbolj pogrešal od vseh OH. In kaj ima kruh veze s holesterolom?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Fadil, jaz menim, da za začetek pri prehrani narediš to: ješ vsega po malem, tudi sadje seveda, beli kruh, če ga imaš rad (kdor ga pa nima) .Nadalje, poješ toliko, da si zmerno sit, raje malo lačen, in razdeliš prehranjevanje na več obrokov dnevno. Zmanjšaj alko, posebej pivo ali žgane pijače na minimum (če to piješ) in na koncu gibanje. Čimveč gibanja- raznovrstnega. Torej hoja po ravnem, v hrib, kolesarjenje, plavanje občasno. Dokler ne začutiš, da imaš mišice na telesu, ki jih boš s časom začel uporabljati tako, da te tudi ob hujših naporih ne bodo pretirano bolele.
Če si pa dedno nagnjen k povišanju holesterola,se ga pač težje znebiš, pa tudi to ni katastrofalno... tudi, če ga imaš "povišenega", moraš živeti tako, da se dobro počutiš v svojem telesu-s holesterolom ali brez njega.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Tudi jaz sem to najbolj pogrešal, saj zato pa ne gre to 100% časa.

Če bi upošteval samo malo drugačno strukturo 90% časa bi bilo itak narejeno že 80% za zdravje, ostalih 20% se pa pač mora živet, tudi če se rizkira kako bolezen ali pa skrajša lajf za kak dan.
tongue-1.gif

Če se znebiš cukra, večino sadja, kruha in sprocesiranih OH za 6 dni v tednu, tisti dan ne bo nobene panike. Hud ne so tudi rastlinske hudo procesirane maščobe oz. olja.

Holesterol ni problem, holesterol je celo življensko pomemben. Če je ta holesterol v "napačni obliki", pa je izredno zdravju škodljiv. V to škodljivo stanje pa pride tako, da telo zaradi prevelike doze OH ne porablja maščob za funkcijo, ampak jih skladišči v slabši obliki. Človeško telo je fenomenalno, da mora sprocesirat 100g cukra na dan pa ni blo koncipirano in naš nevidni stvarnik (
tongue-1.gif
) ni predvidel moderne prehrane in se je sistem podrl.

Zato pa vsak 100 let plus osebek izjavi, da je za dolgo življenje potrebna zmernost ipd. 99.99% teh ljudi se ni nikoli v življenju redno prenažrla ali pa popila 1.5l flašo multisole v enem dnevu, prav verjetno so živeli v pomanjkanju. Moja soseda stara 104 leta je pojedla veliko domačega pujsa, kak dan je bil pa samo krompir pa zelje, pa še s tem niso pretiravali glede količine, vsaj ne ženski del.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mogoče večina moških tega ne ve, ampak testosteron se dela iz holesterola.

To je tudi odgovor, zakaj je zadnje čase toliko metričev in pusičev...nimajo holesterola, oz nimajo pravega, posledično jim tudi proizvodnja testosterona šepa in so pač...poženščeni.

McGiver; napiši svoj tipični dnevni jedilnik, da vidimo kje zadeva šepa

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.276
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Mogoče večina moških tega ne ve, ampak testosteron se dela iz holesterola.

To je tudi odgovor, zakaj je zadnje čase toliko metričev in pusičev...nimajo holesterola, oz nimajo pravega, posledično jim tudi proizvodnja testosterona šepa in so pač...poženščeni.

McGiver; napiši svoj tipični dnevni jedilnik, da vidimo kje zadeva šepa

Možno je, da drži kar si napisal glede testosterona. Sam sem nekje slišal, da tablete za znižanja holesterola vplivajo tudi na potenco. Sam sem še premlad, da bi mi šlo orodje v cvet.
Kar pa se tiče moje prehrane, pa je sledeče:
- žganja in piva ne pijem
- sladkorja ne uporabljam
- mleka ne pijem, razen kakšno kapljico v kavi
- jajca občasno za zajtrk cca, 1 x tedensko
- masla in margarine sploh ne jem
- Solato in ostale zadeve izključno z olivnim oljem (velja za kuhinjo doma)
- Zadnje čase kadar jem v gostilnah malico, naročim piščanca na žaru, mešano solato in 1 dcl cvička + seveda kruh
- Sladice skoraj da ne jem
- Zadnje dni pa jem kar dosti suhega mesa, saj sem iz Beograda prinesel suho dimljeno vešalico. Ko to pojem, ne kupujem več
- Pohanja v gostilni ne jem nikoli, doma pa ga zelo poredko
- Sira sem zadnje čase kar nekaj pojedel, vendar bom to zreduciral
- Vina popijem kar nekaj (kadar ga imam na lagerju, drugače ga ne pogrešam)
Po moje imam prehrano kar urejeno, z določenimi grehi... Rekel bi, da je moj izvirni greh ne gibanje. V službi je delo pisarniško, ko pa sem na terenu sedim v avtu. Skratka nobenega napora. V prostem času pa razen seksa nimam hobijev. Občasno kakšen daljši sprehod and thats it.