Potres na Haitiju, 100.000 mrtvih

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
res je..ameri nimajo čustev. njih in njihove kruiminalce blesa gad pol pa gredo k ovce.

in kje so bili ameri, k se je zgodila...a je bila srilanka al kje je bil cunami..pa kje so ameri..k je v avstraliji pozar..

valjda da so tam na haitiju, ce so pa v sosecini. ce k nam v zeleznike prdejo prej afganistanci k hrvati se bo tut za vprasat.

zdej sam se osamo cakam, da kokne amere v miru..

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.427
113
Torej ti si na stališču da je bolje da ne bi prišli pomagat? Ni kaj, znaš presenetit.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Dejstvo je, da je rek da vsako življenje šteje tu nepravilen oz. ne drži. Pri takih katastrofah govorimo o tem, da v danem času rešimo čimveč ljudi. In je bolje resurse uporabiti za obravnavo rabnjenih kot nekaj urno iskanje zakopanih. Ker na koncu bomo enega potegnili izpod ruševin, 5 ranjenih pa bo šlo papa ker niso bili dovolj hitro oskrbljeni.

No, ne veš čisto, kaj pišeš.
USAR je organiziran tako, da so enote ločene, kar je čisto logično. Ni zdravnik tisti, ki išče zasute. To počno enote z reševalnimi psmi in inženirske enote. Še pred prihodom pa seveda pridejo načrtovalci, ki ocenijo situacijo, načrtujejo in koordinirajo reševanje ipd.. Torej, če umre tistih 5 ranjenih le-ti ne bodo umrli, ker so iskali zasute.

Istočasno se pa postavi v svojo kožo. Recimo, da se zruši vrtec, kjer je tvoj otrok in pride ven nekdo, ki ima podobno razmišljanje kot ti - torej, da se ruševine ne preiskuje, saj je tako ali tako že dovolj ranjenih, katere je potrebno oskrbeti. Verjamem, da se ne bi počutil dobro.

Drugače pa primer, ki ti bo morda bolj domač: bo gasilec nehal gasiti stavbo in reševati tiste, ki so v njej zato, ker ima bolničar že polne roke dela?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vidik haitija..naj pridejo in pomagajo
moj..iz varnega naslanjača.. ne, pedrov ne maram videt.

in nimam ničproti pomoči..na organ mi gre kapitalistična preračunljivost samohvala, uvanje, sranje po drugih (niso edini oni tam), njihova nadutost in gad bles amerika. a sem že reku, da če obstaja oni svet in če bog res blagoslovi njih, hočem v pekel, stran od tega krivovernika. če jih pa ne blagoslovi, zakaj jih ne štrafne ker mu uničujejo dobro ime.

torej..a bog je, ali ga ni?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.427
113
Ne očitno ti ne veš kaj pišeš oz ne razumeš kar želim povedati jaz.

Da pride neka reševalna enota psov itd, rabi tudi varovanje če ne drugega itd... verjetno ne odkopavajo reševalci ampak jim pomaga tudi drugo osebje. inženirske enote bi sedaj morale postavljat zasilna bivališča (kar počnejo vendar bi to lahko počeli vse razpoložljive sile).

Primer z vrtcem je brezvezen, ker sem napisal da teh akcijah ni prostora za čustva. Zato te zadeve vodi vojska, pa še to v tem primeru tuja.

Ti bom dal jaz primer: na avtocesti čelno trčita avtobusa, ranjenih je 30 ljudi. 5 jih krvavi, imamo nekaj sumov na poškodbo hrbtenice in druge težje poškodbe. Vmes sta dve osebi, ena ima odprt prsni koš, iz trebuha mu gleda črevesje in iz ušesa mu teče kri. Drugi je podobno zdelan. Na kraj pridejo 3 reševalci. vedo da bo v naslednji uri prišlo še 5 ljudi (na pomoč).

Ali bodo ti trije reševali zadnja dva omenjena primera? Ne, črn listek na čelo in rešuješ ostale. Sorry tako pač je, če tega ne moreš sprejeti se teh zadev pač ne greš.

Tam sicer rešujejo ljudi izpod ruševin in menda so jih rešili čez 50. Super, samo to je pesek v oči.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.427
113
Softi temo pelješ v slepo ulico. Dejstvo ali Bog je ali ne nima kaj dosti z logistiko in reševalnimi operacijami na haitiju ane? =)

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Softi temo pelješ v slepo ulico. Dejstvo ali Bog je ali ne nima kaj dosti z logistiko in reševalnimi operacijami na haitiju ane? =)
Kaj se "bodeš" z njim, on je "Bebček leta" na tem forumu.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kar se tiče Američanov. Vsak, ki malo pozna zgodovino in ekonomijo ve, da bodo najverjetneje imeli Američani od tega potresa največ pozitivnih učinkov. V času gospodarske krize se zelo splača kakšna mini vojna, da se lahko potem tam odpre razna podjetja in imajo gradbinci možnost obrniti enormne količine denarja. Enako je pri naravnih katastrofah.. Brez skrbi, motiv in interesi so zagotovo v ozadju..., vendar le ti za Haitijce trenutno niso prav nič pomembni. Važno, da je pomoč.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ne očitno ti ne veš kaj pišeš oz ne razumeš kar želim povedati jaz.

Da pride neka reševalna enota psov itd, rabi tudi varovanje če ne drugega itd... verjetno ne odkopavajo reševalci ampak jim pomaga tudi drugo osebje. inženirske enote bi sedaj morale postavljat zasilna bivališča (kar počnejo vendar bi to lahko počeli vse razpoložljive sile).

Primer z vrtcem je brezvezen, ker sem napisal da teh akcijah ni prostora za čustva. Zato te zadeve vodi vojska, pa še to v tem primeru tuja.

Ti bom dal jaz primer: na avtocesti čelno trčita avtobusa, ranjenih je 30 ljudi. 5 jih krvavi, imamo nekaj sumov na poškodbo hrbtenice in druge težje poškodbe. Vmes sta dve osebi, ena ima odprt prsni koš, iz trebuha mu gleda črevesje in iz ušesa mu teče kri. Drugi je podobno zdelan. Na kraj pridejo 3 reševalci. vedo da bo v naslednji uri prišlo še 5 ljudi (na pomoč).

Ali bodo ti trije reševali zadnja dva omenjena primera? Ne, črn listek na čelo in rešuješ ostale. Sorry tako pač je, če tega ne moreš sprejeti se teh zadev pač ne greš.

Tam sicer rešujejo ljudi izpod ruševin in menda so jih rešili čez 50. Super, samo to je pesek v oči.

Ti malo mešaš triažo in USAR? Triaža je le delček zgodbe. Tako kot so v prometni nesreči "reševalci" le delček zgodbe.
Verjami, da vem, kaj govorim. Ti pa še enkrat preveri svoje "teorije". In, če boš še vedno mislil, da so smiselne vzemi smernice posredovanja INSARAG - USAR.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.427
113
Ne jaz govorim o tem kako bi delal jaz (in kako menim da bi bilo pravilno), ti pa mi govoris da bi se moral ravnati po smernicah sekretariata zdruzenih anrodov, ki so operativno nesposobni ze zadnjih 10 ali 20 let (sami zdruzeni narodi). Verjamem da ves kaj govoris, tega nikjer nisem zanikal, je pa dejstvo da se ne strinjava v določenih stvareh. Jaz bi ob taki katastrofi dal prednost drugim stvarem (ja triaža in po triaži so tvoji zakopančki ža zdavnaj črni razen če se točno ve da so nekje preživeli).

Se pač ne strinjava kaj naj zdaj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.427
113
Ja točno te. Saj si razumel/-a (sorry skoz mam feeling da si punca pa ne vem zakaj). Saj tudi kakega ranjenca na amsovkah bi se dalo rešit pa se ga ne rešuje. Stvar prioritet. Trenutno je večja prioriteta kremiranje oz pokop vseh žrtev. Zaradi bolezni ki lahko sledijo.

Saj vem, bere in sliši se brezsrčno. In tudi je. Samo tam je delovna sila sedaj omejena. In se ne gasi majhnih plamečkov ampak ogromen požar.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kar se tiče Američanov. Vsak, ki malo pozna zgodovino in ekonomijo ve, da bodo najverjetneje imeli Američani od tega potresa največ pozitivnih učinkov. V času gospodarske krize se zelo splača kakšna mini vojna, da se lahko potem tam odpre razna podjetja in imajo gradbinci možnost obrniti enormne količine denarja. Enako je pri naravnih katastrofah.. Brez skrbi, motiv in interesi so zagotovo v ozadju..., vendar le ti za Haitijce trenutno niso prav nič pomembni. Važno, da je pomoč.

pravilno, in edino ameri so to sposobni, tako da naj potem tudi zaslužijo. Če bi čakali na naše, bi jih pol še dodatno pomrlo.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
In gledam CNN Izraelci v enem dnevu preleteli 3/4 sveta postavili vojaško bolnico z operacijsko, intenzivno, 220 postelj, z vsem osebjem v 3 dneh. Kitajci z reševalci so bili v 30 urah po potresu tam...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
In gledam CNN Izraelci v enem dnevu preleteli 3/4 sveta postavili vojaško bolnico z operacijsko, intenzivno, 220 postelj, z vsem osebjem v 3 dneh. Kitajci z reševalci so bili v 30 urah po potresu tam...

kje so zdaj muslimanske države s pomočjo?