Planet Golob

Ne, ne moreš ga adaptirati, ker gre za posebne grelce, vsak on njih pa je čez 200 eur.

A ti, če ti država reče, da se pripogni, da ti ga uvali se kar pripogneš in čakaš?

Doslej smo namreč imeli 17 kW v ceni. Sedaj bo to veliko dražje, druge rešitve pa v teh primerih ne obstajajo.

mate možnost kakih manjših bioplinarn? Bolj tko..par kmetij skupaj? Tam bi lahk neki štroma pa toplote ustvarli pa si tako malce pomagali

To bo spet na davkoplačevalske subvencije laufal....
Ja in ? Kaj se sekiraš če gredo davkoplačevalaski šoldi not. Sej so šli tud v NVOje tipa kovač, jenul, focus, unamotera itd..pa nimamo kaj dost od njih. Ej če s tem sfolgajo in si pomagajo pa še omrežje bi se malce razbremenilo..go for it

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.710
1.064
113
Ja in ? Kaj se sekiraš če gredo davkoplačevalaski šoldi not. Sej so šli tud v NVOje tipa kovač, jenul, focus, unamotera itd..pa nimamo kaj dost od njih. Ej če s tem sfolgajo in si pomagajo pa še omrežje bi se malce razbremenilo..go for it
Ja se sekiram... za vsak tak in podoben primer... Mi pa popolnoma nič ne pomaga... Sam povem, pa menda še lahko svoje mnenje...Ali ???

Ja se sekiram... za vsak tak in podoben primer... Mi pa popolnoma nič ne pomaga... Sam povem, pa menda še lahko svoje mnenje...Ali ???
če pogledaš širše...če grejo naši šoldi not, in pride do bioplinarn, se recimo začne proizvajat štrom, pa toplota. nastane tudi odpadni mulj, katerega se lahko uporabi in/ali proda. Spet možnost cekinov. Surovino za bioplinarne, v kolikor nimajo dovolj svoje (tu je malce specifike sam je tema prekratka za debato) lahko kupujejo na tržišču oz drugače povedano lahko organske odpadke za nek denar tu "uničijo od drugih. Torej začno pridobivati denar tudi iz tega naslova, to pa pomeni dodatne prilive. Oz če recimo ni subvencij ampak bolj ugoden kredit lahko tega prej odplačajo, takrat pa bioplinarna začne poslovati pozitivno. Dodaj še kakega zaposlenega.... Tu je precej manevrskega prostora, subvencije se zagotovo izplačajo in zagotovo bi v nekem razumen času zadeve poslovale

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.710
1.064
113
če pogledaš širše...če grejo naši šoldi not, in pride do bioplinarn, se recimo začne proizvajat štrom, pa toplota. nastane tudi odpadni mulj, katerega se lahko uporabi in/ali proda. Spet možnost cekinov. Surovino za bioplinarne, v kolikor nimajo dovolj svoje (tu je malce specifike sam je tema prekratka za debato) lahko kupujejo na tržišču oz drugače povedano lahko organske odpadke za nek denar tu "uničijo od drugih. Torej začno pridobivati denar tudi iz tega naslova, to pa pomeni dodatne prilive. Oz če recimo ni subvencij ampak bolj ugoden kredit lahko tega prej odplačajo, takrat pa bioplinarna začne poslovati pozitivno. Dodaj še kakega zaposlenega.... Tu je precej manevrskega prostora, subvencije se zagotovo izplačajo in zagotovo bi v nekem razumen času zadeve poslovale
In katera Bioplinara (kot samostojna enota, ne kot kak privesek Petrola) pri nas posluje pozitivno?
Jaz poznam samo take, ko so že bankrotirale, ali pa še bodo...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pa morajo biti vsaj 10 km od najbližjega naselja, ker se drugače zaradi smradu takoj ustanovi civilna iniciativa, ki zahteva zaprtje.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri
In katera Bioplinara (kot samostojna enota, ne kot kak privesek Petrola) pri nas posluje pozitivno?
Jaz poznam samo take, ko so že bankrotirale, ali pa še bodo...
drži ampak vzroke je treba iskati drugje tudi pri civilni publiki, da je stanje tako kot je. V Vipavi so jo začeli graditi, potem je šel fructal zugrunt, pa okoliški ljudje .-..joj da bo smrdelo in podobno... ko je blo treba nabavt 2000 litrov nafte za čez leto pa kolk je vse drago, tu pa bi se greli napol zastonj, ampak ne in ne...

Vzorčen primer je Avstrija kjer te zadeve zelo lepo tečejo. Ita gre tud po teh stopinjah..ne gledat domačega terena doma nimamo kaj pokazat treba gledat aut, ita, ger...tam pa te zadeve špilajo

Pa morajo biti vsaj 10 km od najbližjega naselja, ker se drugače zaradi smradu takoj ustanovi civilna iniciativa, ki zahteva zaprtje.

tkole smrad se da meriti in če je bioplinarna ustrezno urejena in vzdrževana ne smrdi. Smrdi mogoče surovina, ko jo pripeljejo, sama obdelava in končni mulj pa ne, ker je sistem zaprt, drugače ti plin (metan+ kompanija) ven uidejo in to smrdi, hkrati pa to pomeni da si ti zgubu ključn produkt.....štrom, toplota so posledica tega plina.

o CI pa ne bi, njim bo smrdelo tud če bi na marsu stala zadeva

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.032
3.702
113
mate možnost kakih manjših bioplinarn? Bolj tko..par kmetij skupaj? Tam bi lahk neki štroma pa toplote ustvarli pa si tako malce pomagali
Ne. Kmetije s tako možnostjo so v celi občini morda 4. vsaka na svojem koncu. Opcija bi bila majhna lastna, najbrž bi pridelal dovolj mase, potem pa prideš do težave kontantnega hrupa sredi naselja. Imamo v bližini eno 1 MW bioplinarno iz katere že kakšno leto konkretno zaudarja, posredno pa tudi polovica bližnjega mesta. Ne vem ali imajo kaj v okvari ali namerno delajo tako, nimam pojma, ampak če meni, ki sem vsem tem vonjavam razmeroma vajen smrdi, kako mora biti šele ljudem, ki tam živijo.

Najboljša opcija bi sicer bila montaža baterije in razsmernika s funkcijo peak shaving. Ampak spet iti zaradi tega v investicijo 10k+ eur je vprašanje smiselnosti.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.428
412
83
drži ampak vzroke je treba iskati drugje tudi pri civilni publiki, da je stanje tako kot je. V Vipavi so jo začeli graditi, potem je šel fructal zugrunt, pa okoliški ljudje .-..joj da bo smrdelo in podobno... ko je blo treba nabavt 2000 litrov nafte za čez leto pa kolk je vse drago, tu pa bi se greli napol zastonj, ampak ne in ne...

Vzorčen primer je Avstrija kjer te zadeve zelo lepo tečejo. Ita gre tud po teh stopinjah..ne gledat domačega terena doma nimamo kaj pokazat treba gledat aut, ita, ger...tam pa te zadeve špilajo
Videl jih kar nekaj v Prekmurju med dopustovanjem.Da bi kdo razglasal za uber uspeh energijskega plusa nikjer zasledil. Vsi bolj tiho in ni zasledit informacije kaj vse gre pod tiste kupole. Dobro, enkrat slisal da so sle banane not. :oops1: Se clovek zlajal za lokalnim sankom.
Sicer pa pravijo da blato itak gre v Avstrijo pa se placat mora Slovenija. Ali je to samo iz mestnih cistilnih res ne vem. Naj me kdo popravi.

Videl jih kar nekaj v Prekmurju med dopustovanjem.Da bi kdo razglasal za uber uspeh energijskega plusa nikjer zasledil. Vsi bolj tiho in ni zasledit informacije kaj vse gre pod tiste kupole. Dobro, enkrat slisal da so sle banane not. :oops1: Se clovek zlajal za lokalnim sankom.
Sicer pa pravijo da blato itak gre v Avstrijo pa se placat mora Slovenija. Ali je to samo iz mestnih cistilnih res ne vem. Naj me kdo popravi.
blato iz komunalnih ČN če gre na sušene in uničenje itak plača tisti katerega last je..PS posušeno blato ima nekoliko nižjo kalorično vrednost in se ga lahko uporablja kot gorivo. Pač da malce manj od sebe ampak nekaj pa le da

blato iz bioplinarne pa ni problematično ker je posšueno in termično obdelano. lahk ga rabš za sežig lahk prodaš kot gnojilo lahko se ga uporabi kot gnojilo (kmetje)

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.421
113
Pomurje
Vsakič po 9 minut. Torej najprej vzame 40 litrov vode in jo segreje na 75 stopinj. Nato začne pralni cikel in, ko se vrne dovolj vode, da pokrije grelce se vklopijo grelci in konstantno 9 minut dogrevajo vodo. Na koncu programator z drugim termostatom preveri pogoj temperature vode 60 stopinj ob koncu cikla in če temu pogoju ni zadoščeno zopet ponovi 9 minutni cikel pranja. Ni variante, da znižaš porabo grelcev. Že tako sem moral kontrolni termostat malenkost znižati, ker še teh 60 stopinj težko doseže do konca.

Ravno zato mi je butasto poslušati pametovanja tipa, naj si uredim porabo.
Butast si ti z enim primerom od 100. Boš moral ta strošek v ceno izdelka spravit. Vem, da ni lahko samo druge očitno nimaš.

V firmi smo decembra 2021 plačali za štrom 70€/MW, lani je bil 250€/MW, zdaj je 180€/MW.
Hvala državi, da nismo rabili plačevat 415€/MW koliko je bila tržna cena v letu 2022/2023.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.032
3.702
113
Butast si ti z enim primerom od 100. Boš moral ta strošek v ceno izdelka spravit. Vem, da ni lahko samo druge očitno nimaš.

V firmi smo decembra 2021 plačali za štrom 70€/MW, lani je bil 250€/MW, zdaj je 180€/MW.
Hvala državi, da nismo rabili plačevat 415€/MW koliko je bila tržna cena v letu 2022/2023.
1 primer od 100 ja, kajpak. Ti si rekel, naj si uredim prejem in naj se ne pritožujem, sedaj pa pač začenjaš z drugimi izgovori, ko sem ti povedal zakaj ni izvedljivo. Ceno mojega izdelka določa trg in obenem tudi uvoz cenenih izdelkov, ki jih imamo dovolj na voljo v EU, iz držav izven EUja pridelanih po nekih čisto tretjih standardih. Obenem pa mi kup novih omejitev in zahtev še dodatno povečuje stroške dela, dodatno pa bom dobil še 80 eur mesečno stroška za dolgotrajno oskrbo, obvezno zavarovanje za vsak lojtrni voz in podobne bedarije.

To je res super, da si hvaležen državi, da je poceni vnaprej prodala lastno elektriko in jo po precej višji ceni odkupuje na borzi. Sami ekonomski geniji. In da so uspeli namisliti sistem, ki nam bo vzel še več ob dejstvu, da smo samo lani bili 35 ur brez elektrike, ker vsak veter podre nevzdrževano omrežje.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.421
113
Pomurje
1 primer od 100 ja, kajpak. Ti si rekel, naj si uredim prejem in naj se ne pritožujem, sedaj pa pač začenjaš z drugimi izgovori, ko sem ti povedal zakaj ni izvedljivo. Ceno mojega izdelka določa trg in obenem tudi uvoz cenenih izdelkov, ki jih imamo dovolj na voljo v EU iz držav izven EUja pridelanih po nekih čisto tretjih standardih. Obenem pa mi kup novih omejitev in zahtev še dodatno povečuje stroške dela, dodatno pa bom dobil še 80 eur mesečno stroška za dolgotrajno oskrbo, obvezno zavarovanje za vsak lojtrni voz in podobne bedarije.

To je res super, da si hvaležen državi, da je poceni vnaprej prodala lastno elektriko in jo po precej višji ceni odkupuje na borzi. Sami ekonomski geniji. In da so uspeli namisliti sistem, ki nam bo vzel še več ob dejstvu, da smo samo lani bili 35 ur brez elektrike, ker vsak veter podre nevzdrževano omrežje.
Beri vašo točko 9. na to sem se obesil. Ti pa si uletel s tvojim problemom, ki očitno ni rešljiv z majhnim vložkom.
Lahko zaključima tukaj, vsaj točko 9?

EU ima + in -. Pri ceni elektrike imamo več minusov kot plusov. Jebat ga, je treba to nekje drugje pokasirat od EU.
Nevzdrževano omrježje pa nima nič z EU. Je treba s traktorji pred vlado. Ne pa na cesti lenart-benedikt pizdarije sovaščanom zganjat.

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Nihče ni rekel, da je treba ukiniti državo. Ni pa treba lizati podplatov vsem zahtevam iz Bruslja in jih še za 20% dodatno začiniti, če so zahteve skregane z realnostjo. Trenutno denimo od mene zahtevajo, da kot praho posejem približno hektar krmnega graha, ki ga moram po 31.7. na površini uničiti (približno 4 tone pridelka) in kupiti recimo sojo uvoženo iz južne amerike, da bom nahranil živali, medtem, ko bi lahko uporabil taisti grah. To so take bedarije, da glava peče, če se malo poglobiš v nje.
Tega (odebelil in podčrtal sem jaz) od tebe ne zahteva nihče. Ampak res nihče. Ti povem iz prve roke.

Za ostale (no ja, pa za Daniela očitno tudi); država je na podlagi uredbe parlamenta in sveta o stateških načrtih zahteva (ker kur.čeva evropa to zahteva od države, drugače ne bo denarja za subvencije), da morajo kmet, ki imajo več kot 10 ha ornih površin, 4 % teh nameniti neproizvodnim površinam. Te površine so praktično praha (del je tudi krajinskih značilnosti, ampak t aje zanemarljiv) v času od 1.1. do 31.7. . Praha je pa mišljena kot neproizvodna praha. Da ne bi šla površina dejansko v nič, je država rekla (in to je precej labavo, ker nima direktne pravne osnove), da se pa vseeno pejmo zeleno praho, se pravi lahko kmet poseje nekaj kar bi prispevalo k zdravju tal in povečanju organske mase v tleh. Potem pa kup vprašanj tipa ali lahko posejem ajdo in jo po 31.7. pospravim. Ali pa, a lahko posejem posevke za semensko proizvodnjo ali pa ... Kaj za ku.rca svetega pa ni jasno v izrazu NEPROIZVODNE POVRŠINE!!!
Ampak naši kmetje pa bi ...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.032
3.702
113
Beri vašo točko 9. na to sem se obesil. Ti pa si uletel s tvojim problemom, ki očitno ni rešljiv z majhnim vložkom.
Lahko zaključima tukaj, vsaj točko 9?

EU ima + in -. Pri ceni elektrike imamo več minusov kot plusov. Jebat ga, je treba to nekje drugje pokasirat od EU.
Nevzdrževano omrježje pa nima nič z EU. Je treba s traktorji pred vlado. Ne pa na cesti lenart-benedikt pizdarije sovaščanom zganjat.
Saj nisem rekel, da ima EU karkoli z nevzdrževanim omrežjem. To je čisto lokalni problem, da se miljoni omrežnin nikjer ne poznajo.

A zdaj je pa težava kje so traktorji?