Zakaj ima Evropa fobijo pred klimami?

tony

Guru
23. jul 2007
11.098
1.904
113
Po mojem malo mešate stvari. Zakaj bi v star avto dajali nov, mnogo dražji plin?

Se je pa pogosto v klime, narejene za R12 (BMW, recimo, ga je opustil leta 1992) pogosto dajalo novejši R134a (ki ne vsebuje CFCjev, in ne škoduje ozonu, je pa plin z močnim toplogrednim učinkom), ker je bil R12 prepovedan in ga je bilo težje dobiti.

Po tovarniških navodilih bi morali ob tem zamenjati vse o-ringe na spojih klima cevi z novimi, prilagojenimi za R134a, ampak s tem se seveda ni nihče ukvarjal in so samo nafilali prej prazno klimo z R134a...

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.918
6.980
113
Mi kompliciramo po nepotrebnem - spet.

Če misliš hladit in razvlažit prostor je edini način, da zrak pošlješ čez mrzel izmenjevalec, kjer vlaga skondenzira, zrak pa se ohladi. S tem vpihuješ v prostor hladen, suh zrak in si rešil zadevo.

V talno lahko realno spuščaš vodo cca. 20 °C, da si stalno na varni strani. S tem dobiš hladna tla, vlaga v prostoru ostane enaka, pri tleh je hladno, višje zgoraj je isto vroče. Ni nekega efekta.
Potrebuješ še konvektorje za odvod kondenza.

Temperatura rosišča je bila prejšnje dni kakšna ?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.782
5.573
113
Po mojem malo mešate stvari. Zakaj bi v star avto dajali nov, mnogo dražji plin?

Se je pa pogosto v klime, narejene za R12 (BMW, recimo, ga je opustil leta 1992) pogosto dajalo novejši R134a (ki ne vsebuje CFCjev, in ne škoduje ozonu, je pa plin z močnim toplogrednim učinkom), ker je bil R12 prepovedan in ga je bilo težje dobiti.

Po tovarniških navodilih bi morali ob tem zamenjati vse o-ringe na spojih klima cevi z novimi, prilagojenimi za R134a, ampak s tem se seveda ni nihče ukvarjal in so samo nafilali prej prazno klimo z R134a...
R290 je isto kot propan za na grilu čevape pečt.
Zakaj bi bil dražji??

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.918
6.980
113
  • Všeč mi je
Reactions: tony

irwin

Guru
13. mar 2008
2.078
712
113
..si hotel podati Tehnical data sheet ali vso dodatno potrebno dokumentacijo za prijavo v promet kemikalije ali registracijo v sistem ECHA?

damirj

Guru
9. maj 2012
6.232
2.937
113
Seveda ne, ker prava klima šiba zrak ven s temperaturo nižjo od 10stC in se logično več vode kondenzira. Kakorkoli, pomaga, ker vlažnost se malo sama po sebi poravna, ker so zidovi oz ometi higroskopični. Pod pogojem, da nimaš plastične barve na njih.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.918
6.980
113
Meni klima prestavi cca 1.3l vlage (vode) na uro.
Meril prejšnji teden, program hlajenje na 24-25C, ventilator na auto.

O kakšnih številkah vlage/vode je govora pri konvektorjih in talnemu ?

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.748
2.614
113
Majstr, jaz sem gledal kako raznese 4g - štiri grame propana v kontolirani laboratorijski eksploziji - niso to heci.

Videl sem slike kaj je ostalo od serviserjev teh novih naprav - ko je majstr popravljal tako TČ, ki vsebuje propan, pa so ostale samo noge, zgornji del od človeka je bil raztresen po okolici.

Tako da kdo bo to vgrajeval in servisiral.... Problem je še v tem, ker v teh napravah plinu ni dodan smrdljivec, kot v domačih jeklenkah.
Tam vsaj zavohaš da nekaj ni v redu, preden useka

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.028
977
113
Problem je še v tem, ker v teh napravah plinu ni dodan smrdljivec, kot v domačih jeklenkah.
Tam vsaj zavohaš da nekaj ni v redu, preden useka

Smrdljivec ni dovolj inerten, tako da pričakujem, da bodo počasi obvezni plinski senzorji.

Kolikšen procent serviserjev še ni slišalo za Ex zahteve? Retorično vprašanje.

• Všeč mi je
Reactions: tony