Zakaj ima Evropa fobijo pred klimami?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.634
4.921
113
Kako to da klime niso zaželjene.
Toplotne črpalke za centralno ogrevanje, ki so na istem principu delovanja, pa so.?
Pa veš kje razen pri nas je to hit? Skandinavija. Nemci TČ nimajo, če jim samo omeniš pa pokažeš na TČ bodo mislili da imaš jedrski reaktor doma. 2 leti nazaj me je nek čeh (jadralni padalec, ki je pristal na moji jasi pa sem ga odpeljal nazaj na vzletišče) vprašal kaj so ti pralni stroji pred vsako hišo v sloveniji, na češkem tega nimamo. Mu rečem "heat-pump", device for heating .. pa kaže šumo vse naokoli pa reče "we get heat from this, coal, gas, oil , ... whatever burns" ... ;)

• Všeč mi je
Reactions: 8888

tony

Guru
23. jul 2007
11.091
1.903
113
Najbolje
To spada pod tisto o globalnem segrevanju in volivu človeštva na to ... "ne vemo ali ga res povzročamo, ampak škodit ne more če smo bolj EKO".

Klima naprava (na splošno toplotne črpalke take in drugačne) so sicer najbolj neeko stvar na svetu, prenašajo toploto iz enega "prostora" v drugega in pri tem proizvajajo velike izgube. Tako da najbolj eko je če klime nimaš oz. ostane izkjučena, to je dejstvo.
Še bolj eko bi bil kolektivni harakiri cele civilizacije. No, saj tja gremo...

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.931
3.800
113
Lublana
www.facebook.com
To spada pod tisto o globalnem segrevanju in volivu človeštva na to ... "ne vemo ali ga res povzročamo, ampak škodit ne more če smo bolj EKO".

Klima naprava (na splošno toplotne črpalke take in drugačne) so sicer najbolj neeko stvar na svetu, prenašajo toploto iz enega "prostora" v drugega in pri tem proizvajajo velike izgube. Tako da najbolj eko je če klime nimaš oz. ostane izkjučena, to je dejstvo.
Ne škodi, če si resnično bolj eko. Ampak stvari, ki sem jih naštel niso popolnoma nič eko

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.634
4.921
113
Ne škodi, če si resnično bolj eko. Ampak stvari, ki sem jih naštel niso popolnoma nič eko
Če bo miljone slamic rešilo eno želvo je to dobro, pa pit iz plastike ni ravno užitek ampak ja smo še vsi preživeli. Zdej problem je alternativa, ker zdej pijemo pa s kitajskih inox slamic (ker tiste papirnate so za en ....) ki imajo nabrž vrednost težkih kovin 10x nad priporočeno, pa za naredit miljone tistih slamic ne bo umrla ena ampak 1000 želv. Tako da zgodba je dobra samo če jo dobro prodaš in ponudiš dobro alternativo.

Alternative za klimo (če si primoran bit doma oz. v službi) ni, oz. je švicanje, razen če imaš bazen z mrzlo vodo v pisarni! ;)

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.173
18.916
113
Micubuši ima nekoliko nenavaden znak za hlajenje. Ni snežinka, ampak nekakšno zobato kolo, katero zlahka zamenjaš s soncem.
Zobato kolo, ki ga zlahka zamenjaš s soncem? Resno? Kaj pri tebi sveti sonce v obliki šestkotnika? :D
Snežinke so sicer lahko v mnogih, dokaj različnih oblikah ampak tudi ta mitsubishijeva je povsem ok, poglej primerjavo ujemanja s fotografijo prave snežinke:

Snežinka.jpg

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.235
1.391
113
Zobato kolo, ki ga zlahka zamenjaš s soncem? Resno? Kaj pri tebi sveti sonce v obliki šestkotnika? :D
Snežinke so sicer lahko v mnogih, dokaj različnih oblikah ampak tudi ta mitsubishijeva je povsem ok, poglej primerjavo ujemanja s fotografijo prave snežinke:

Poglej priponko 106876
Poglej ti ta znak na daljincu brez bralnih očal pa boš videl kako potem ta snežinka izgleda. :p

klekej

Guru
26. jul 2007
5.776
529
113
36
Micka ma res manj vpadljivo snezinko kot ostali, moras bit kar pozoren med soncem in snezinko. Pa majo to ze 20 let.

Drugace pa kako tipicno..danes vrocinski popustil, telefon tiho, ne da bi zdaj zmontirali, okrog 10. bo pa spet stala. :rolleyes:

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.109
1.529
113
Jaz klime ne uporabljam. Zdi se mi škoda, da bi si poletje spremenil v umetno hlajeno čakalnico.

Tudi ta teden sem bil na morju v apartmaju, klima je bila na voljo. Prižgal sem jo mogoče trikrat, za kakšno uro. Bolj mi ustreza hladen tuš, odprta okna ponoči, senca čez dan in malo bolj normalen, poletni ritem življenja.

OK razumem, da jo nekateri potrebujejo. Starejši, bolni, majhni otroci, slabo izolirana stanovanja, mansarde, mesta, beton. Ampak pri zdravem človeku, ki ima možnost prezračevanja, senco in malo prilagoditve ritma, se mi pa zdi zanimivo, kako hitro smo začeli verjeti, da je 26 ali 28 stopinj že skoraj humanitarna katastrofa.

Meni je poletje lepo ravno zato, ker je drugačno. Ker je toplo. Ker se življenje malo upočasni. Ker zjutraj vstaneš prej, narediš največ do poldneva, popoldne pa ne siliš z glavo skozi zid. Malo sieste, malo sence, veliko vode, hladen tuš in manj nervoze. Čez noč odprta okna, zjutraj zapreš, zagrneš in čuvaš hlad.

Včasih se mi zdi, da klima ne hladi samo prostora, ampak tudi stik z letnim časom. Zunaj poletje, notri oktober. Potem pa iz ohlajene sobe v razbeljen avto, iz avta v trgovino, iz trgovine nazaj v klimo. Ves dan bežiš pred vremenom, namesto da bi z njim živel.

Meni je všeč, da ima leto štiri letne čase. Pozimi hrepenimo po soncu, poleti po hladu. In ravno v tem je čar. Da nekaj časa živiš s toploto, potem bolj ceniš mraz. Da se malo preznojiš, potem bolj ceniš tuš. Da te sonce malo upočasni, potem bolj ceniš večer.

Ne vidim posebnega dosežka v tem, da si poletje znižaš na pritisk gumba. Meni je večji luksuz to, da lahko živim dovolj počasi, da je ne potrebujem.
Gotovo nimaš otrok in si samski, da ti nihče ne zje*e sitema... :evil:

Glede omrežja se ne sekirajte. Večkrat ga bo ven vrglo, prej ga bodo posodobili in iskali rešitve... :evil: V "mirnih" časih se pri nas ne spremeni nič.

Drugače pa, če v vseh teh kampih zdrži omrežje, kjer mobilke šopajo na polno... Če v raznih "Egiptih/Tunizijah/Indijah" funkcionira vse preko tistih kablov...

• Všeč mi je
Reactions: tony in klekej

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.647
11.564
113
EU

Poglej priponko 106876
Zlahka zamenjaš, ker je simbol velikosti nekaj pikslov, in se se ne vidi razločno.
Sploh tisti repeki na vogalih šesterokotnikv so motni. Ni to 4K Oled ekran.
Poglej kolike so črke ki kažejo temperaturo, pa primerjaj simbol z njimi.
Ko sem prvič dobil v roke pilota, sem najprej poskrolal skozi prikaze, da vidim kakšna je razlika med simboli, da ne bi kaj narobe vklopil.
Res je šestoroba, ko je velika. Majhna na displeju je videti lepo zaobljena z veliko luknjo, kar snežinka nikakor ni.
LG_jev pilot ima pravo snežinko v prikazu, tako ne moreš zaj3bat.

• Všeč mi je
Reactions: tony