Ne želim komentirati točno tega primera, ker je zaenkrat znanih premalo podatkov o okoliščinah napada. Me pa nesreča gane, ker imam sam večjega psa in majhnega otroka.
Na splošno pa malo na to temo:
Se da psa izšolati da bo 100% varen? Mislim da ne. Za našega bi včasih dal roko v ogenj da ne bo nikogar poškodoval, mu včasih mogoče tudi preveč zaupal. Pa se je zgodila situacija, da mu je nekdo iz gospodinjstva čistil tace in prijel za eno, ki si jo je pes tisti dan očitno poškodoval. In je bil refleksni ugriz. Naj mi kdo pove, kako šolati za tako situacijo. Ni primerljivo z zgornjim primerom ampak lahko se zgodi. Pes napade tudi (mogoče večkrat kot ne) zaradi straha ali bolečine. Sam imam od svojega incidenta vedno psa in otroka na očeh če sta v istem prostoru ali dvorišču. No je pa res, ni važna situacija - če gre pes na to da ubije (ali hudo poškoduje) človeka, tak pes po moje napada ne sme preživeti.
Glede nevarnih pasem:
V življenju sem bil priča 5 napadom psa. 3x na drugega psa z vodnikom, 2x na človeka. Nikoli neka znano nevarna pasma (rotweiler, pitbull...). Večkrat (3x) pa nemški ovčar. Se mi je zgodilo, da sem na sprehodu s svojim psom naletel na idiota z spuščenim ovčarjem, ki je stisnil našega psa na povodcu za vrat. 1 mesec kasneje dobesedno pred mojo hišo isti nemški ovčar na sprehodu strese malo ščene od starejše gospe (spet na povodcu). Take debile od lastnikov pa je treba pribijat na križ, mogoče pa na prvo žogo človeka, ki je imel svojega psa v ograjenem dvorišču in na ketni. Je pa res, da imam svoje mnenje o psih na ketni - nisem še srečal izjemno prijaznega - po moje zaradi pomanjkanja stika z ljudmi oz. socializacije.
Glede šol:
Naš pes je opravil malo šolo, nadaljevanje, in še eno nadaljevalno šolo v prvih dveh letih. Razen poslušanja komand, nimam občutka, da sem od tam dobil boljšega psa. Šele po zgornjem incidentu, sem našel človeka s pravim znanjem, s katerim sva trenirala psa individualno in delala na specifično njegovih vedenjskih težavah, socializaciji, situacije s spuščenimi psi, s strahom psa...ne samo Poli pred nos pa hodi poleg. Zato sem psa vozil 80km daleč na treninge. Tistih 15-20h se je zelo poznalo na karakterju psa na splošno pa tudi na mojem razumevanju njegovega obnašanja in je bilo bolj koristnih od vseh prejšnjih šol.