Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Jaz osebno tebe kot trenerja ne bi nikoli izbral že samo zaradi tvojega odnosa tukaj na alterju. Namreč apriori si proti vsem drugim, kar ni tvoj stil, kar je blazno neprofesionalno. Kako hudiča si lahko kot profesionalec lahko dovoliš na tak način nastopati proti vsakršni skupinksi vadbi? Pa dobro pustimo. Skratka mene s takim odnosom ne prepričaš, ker si vse prej kot pa profesionalen. Žal. Pa imam ogromno izkušenj na področju funkcionalnih vadb, več let sem hodil v kettlebell center, kjer sem delal s kettlebeli, pa kasneje kot Vigor, še pred tem pa sem obiskal kar lepo število fitnesov, tako s trenerji kot tudi brez. Skratka neko sliko si več kot z lahkoto ustvarim. Trenutno pa že kakšno dobro leto delam sam s kettli v kombinaciji vaj z lastno težo.
Ne govorim, da so tvoji pristobi k vadbi napačni ampak glede na tvoj nastop tukaj na alterju bi vseeno rekel, da si preveč nastopaški oz. prepričan sam vase in princip kjer pljuvaš po vsakomur in vsem kar ni po tvoji metodi, ni ravno prava pot. Nisi edini, ki ve kaj je v svetu športa dobro. In pri tovrstnih vadbah je tako kot z drugimi kategorijami športa. Mnogo jih je in med seboj so si zelo različni. Ne pomeni pa da je eden boljši kot drugi. Samo drugačni so. Povsod pa velja, da je potrebno delati pametno. Pa nič osebnega, zgolj moje mnenje in opažanja.
Meni je vseeno h komu boš šel ti. Moj profesionalen pristop bi se pokazal takrat, če bi kljub temu prišel k meni. Vzel bi te kot individuma in te nebi vkalupljal v neke sisteme, ki so napisane za 'vse'. Individualen pristop je namreč tisti, ki je nujen, če hočeš biti profesionalec. Tvoje nestrinjanje je podobno kot, če bi jaz rekel nekemu šefu kuhne, da je neprofesionalen, ker je reku, da je vsa vnaprej pripravljena hrana za v mikrovalovko zanič. Kako je lahko potemtakem strokovnjak, če je pa pasulj 'pogrej in pojej' meni tako dober.
Funkcionalna vadba je buča. Podobno kot če bi trdil da je smart funkcionalen avto. Verjetno za nekoga je če je živi naprimer sam v mestu kjer je težava s parkiranjem in potrebuje avto le za škatlo čevljev in torbico. Nikakor pa ni funkcionalen za nekoga, ki ima tri otroke, psa in 2x na teden igra hokej, poleg tega pa ima še vikend na Krvavcu. Enako je z vadbo. Tisti filmček, ki si ga dal gor je primer. Zadeva je funkcionalna za košarkaša, ne pa za nekoga, ki teče ovire, špila vaterpolo ali kepanje na mirnih vodah.
Kakšna pa je moja metoda?? A misliš da z vsemi ljudmi swingam ketle? To je najbolj neumno vprašanje, ki ga pogosto slišim, ko komu rečem da sem trener, vprašajo me: s čim pa delaš? S TRX? S ketli? Tko funkcionalno?
Funkcionalni niso ketli, kolebnice ali pa TRX. Funkcionalno je le če veš kaj delaš. Če imam športnika (proti koncu cikla), ki ima na tekmi 3x po 2 minuti bo trening zelo kratek ampak intenziven ko svinja. Če pa ma kdo tekmo 2x po 45 min pa trening ne more trajat manj kot 2 uri. Za trening uproabljam kar je na razpolago tudi ketle ali pa metlico za wc če hočeš. Cilj pa je ustvariti čim bolj podobne pogoje, kot jih ima v tekmovalnih okoliščinah.
Pri običajnih ljudeh je pa nekoliko drugače, vseeno pa je lahko njihov trening funkcionalen - torej, da služi neki funkciji. Takšni ljudje ponavadi pridejo k meni z željo, da bi shujšali in se nekoliko okrepili. Jaz pa naredim najprej analizo. Ugotovim naprimer: skrajšane iliopsoase, zategnjene pektoralise itd... torej bo funkcija treninga vse te anomalije pridobljene s sedečim delom popraviti. Kaj bomo torej delali? Različne vaje odvisno od posameznika, stimulus mora biti dovolj velik, da se kaj zgodi vendar ne takšen da se bo kdo poškodoval.
Spet drugače je z rehabilitacijami. Tam je spet treba delati funkcionalno. Vendar če nekoga boli koleno, ni nujno, da je težava v kolenu. Treba je ugotoviti vzrok. Spet delam posturalno analizo, če ne najdem vzroka se posvetujem s timom.
Torej na kratko je moj pristop je individualni in takšen tebi ni všeč. Tudi prav, meni je vseeno zate. In če bo nekega dne tist model v Novi zelandiji , ki piše programe za Les mills neki zašuštral in te bo vščipnalo v križu, ti bom vseeno pomagal.