Czech Pilsner - Začetnik =)

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik bibi83 pravi:
za okoli 20€ dobiš: http://www.merkur.si/vrt-in-okolica/oprema-za-kletarje-grifo-zapiralec-rocni , ki pa je očitno boljši, bolj enostaven, praktičen.
Meni ne. Tako mi zagrabi flašo, da jo težko spravim ven z zapirala.

Je odvisno tudi od samih flašk, kolikor sem jaz meril stenkotove, katere uporabljam, odstopajo + - 0.15mm. Kot že rečeno jaz sem podrejal tisti nastavek znotraj za 0.2 mm in od takrat nimam s tem zapiračem nobenih problemov več, pa je šlo že nešteto flaš skozi.
 

n00b

Zelenc'
23. sep 2016
7
0
1
Pozdrav vsem
No pivo je seveda nehalo z vretjem ze prejsnji teden nekje v cetrtek/petek. Ker sem nepotrpezljiv malce sem ga vceraj moral degustirat par kapljic :D no prvih par kaplic je bila usedlina, to je seveda slo na travo....sicer pa prvi vtisi, pivo je pitno, ni kislica ratalo, ker to me je najbolj skrbelo :D je grenko ampak to je meni usec (sem navajen pit brezalkoholnega iz hoferja in je priblizno na istem) tako da zaenkrat sem zadovoljen, kar se tice okusa. Sem privakoval da bo veliko slabse
smile-1.gif

Lp n00b
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik n00b pravi:
Pozdrav vsem
No pivo je seveda nehalo z vretjem ze prejsnji teden nekje v cetrtek/petek. Ker sem nepotrpezljiv malce sem ga vceraj moral degustirat par kapljic :D no prvih par kaplic je bila usedlina, to je seveda slo na travo....sicer pa prvi vtisi, pivo je pitno, ni kislica ratalo, ker to me je najbolj skrbelo :D je grenko ampak to je meni usec (sem navajen pit brezalkoholnega iz hoferja in je priblizno na istem) tako da zaenkrat sem zadovoljen, kar se tice okusa. Sem privakoval da bo veliko slabse
smile-1.gif

Lp n00b

Če ne veš kaj pomeni, potem ne rabiš merit
smile-1.gif


No, pa da boš vedel zakaj se gre, ti na hitro obrazložim. Meriš vsebino slakdorja v pivu, katerega bo kvas predelal v alkohol. Pred fermentacijo dobiš neko vrednost nad 1030, pred stelkeničenjem dobiš neko nižjo vrednost, recimo 1010. Na začetku pivovarske kariere prioporičajo, da tri dni zapored pred flaširanjem meriš gravitacijo, če je čez tri dni enaka, pomeni, da je fermentacija končana in lahko flaširaš (če pustiš tri tedne v fermentorju, potem lahko pomeriš samo zadnji dan, ker je sigurno končano).
Najverjetneje boš meril na plovček. Seveda je nujno, da si pomeril tudi pred začetkom fermentacije (recimo, da si dobil 1040). Potem pomeriš, še na koncu fermentacije oz. pred flaširanjem. Recimo, da si dobil 1010. Ti vrednosti v pišeš v http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ in tako si prišel do stopnje alhkohola v tvojem pivu. Če pivo karboniraš v flašah, potem dodaš še nekje 0,25-0,5% alkohola in to je tvoj končen ABV. FG v tvojem primeru 1010 ti pove ali je pivo bolj suho ali je bolj polnega okusa.
Recimo, da je vse pod 1010 bolj suho in malenkost močnejši na alkoholu in nad 1010 bolj polnega okusa in malo manj akohola. Vse nad 1016-1018 je že bolj "malica" če ni kakšna posebna vrsta piva, npr Russian Imperial Stout...
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
(da rečemo drugače, "plovček" meri gostoto tekočine. Voda recimo, mora pokazat 1.000. Pivino merimo dvakrat, pred in po fermentaciji, razlika gostot je tisto, kar so kvasovke prebavile iz sladkorja v alkohol. In to je tudi edina metoda za določanje količine alkohola v pivini, za to merimo pred in po
smile-1.gif
)
 

sasoz

Zelenc'
22. apr 2013
18
0
1
Jaz sem tudi bolj začetnik v pivovarstvu in sem imel iste probleme kot ti:) Glede metabisulfita, jaz sem ga isto dobil zdraven ampak sem ga uporabil samo enkrat, ker enostavno mu ne zaupam, pa ne glede razkuževanja ampak glede same uporabe brez spiranja, ker tole ni ravno "zdrava zadeva". Nabavil sem si OXI, tega lahko brez problema uporabiš brez spiranja. Ocejevalnik za flaše si tudi nabavi kerpride zelo prav. Glede dodajanje sladkorja za drugo fermentacijo, sem delal po postopku ki so ga priporočali tukaj na forumu. In sicer raztopim sladkor v 2dc vode in zavrem da pobije morebitne bakterije. Potem pa malenkost ohladim in zlijem v pivino, ter dobro premešam do globine polovice soda, ter počakam pol ure da se sladkor enakomerno porazdeli. Če ne boš mešal pregloboko se usedlina ne bo dvignila, sladkor se pa sam od sebe porazdeli enakomerno po pivini.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Oxi za čiščenje in Starsan za razkuževanje delata čudeže. Samo Oxi je že dovolj, starsan pa dokonča.

Dam primer čudeža, ki se mu reče Oxi ali soda bikarbona s peroksidom. Točiš pivo skozi aparat, potem skozi spustiš lepo količino vode in misliš, da so cevi čiste. Spustuš skozi Oxi, počakaš 10 minut in skozi priteče rumen oksi.
 
Nazadnje urejeno:

n00b

Zelenc'
23. sep 2016
7
0
1
Pozdrav.

No pivce je v flaškah od torka
smile-1.gif
Imam jih na približno 21-23°c in tako bo do jutri (ponedeljek) potem pa jih spravim na hladno (okoli 10-12°c, ko bo zima še par stopinj manj). Vsega skupaj je prišlo 39 0,5l flašk, vsaka oprana s metabisulfidom, vendar bom v prihodnje nabavil ta oxi, nekako mi bisulfid ne diši kaj preveč...
Ko sem pral opremo, je v notranji strani kante za fermentacijo ostala taka rumena lisa okoli kjer je bila prej tista pena od piva, zadeva ne gre stran pa sem drgnil z čistilom za posodo in gobico (mehka stran).

No čez kak teden pa pokusim in povem če je zadeva še vedno pitna :D
Pa lep pozdrav
smile-1.gif

In hvala za vse nasvete
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Živjo,

- jaz flaširam vedno iz polnilne posode, včasih pride usedline toliko, da pride nad mejo odprtine,
- na začetku sem tudi zbiral stare steklenice in se mučil s čiščenjem, pa sem to hitro opustil, ker jih zelo poceni dobiš v trgovini (npr. Stenko v Trzinu, 17 centov 0,33, pol litra nekaj centov dražja), tudi zamaške imajo več barv, 100kom za 1 EUR - SO kvalitetni,
- po izpraznitvi steklenice jo načeloma najkasneje po tem, ko pivo spijem, temeljito sperem z vročo vodo,
- tudi sam jih po novem pred flaširanjem perem v pomivalnem stroju obrnjene na glavo, brez detergenta in na najvišji temperaturi (pri meni je to 70C), za vsak slučaj pa jih tik pred flaširanjem še sperem s Star Sanom s tisto napravico za razkuževanje steklenic,
- zapiram z enim starim enoročnim kronskim zapiralcem - meni je super!
smile-1.gif


Na tak način mislim, da kar se steklenic tiče, ni bojazni, da bi okužil pivo. Mogoče malo kompliciram, a raje v postopku dodam 10 min, kot pa da bi zaradi umazanih steklenic zavrgel cel batch.

Evo, tole je moj prvi post na tem forumu, varim pa eno leto. Nekaj izkušenj in znanja že imam, ogromno pa še ne, zato se bom sigurno pojavil tudi v vlogi spraševalca.

Beer on!

Lp, Matjaž