Živjo,
- jaz flaširam vedno iz polnilne posode, včasih pride usedline toliko, da pride nad mejo odprtine,
- na začetku sem tudi zbiral stare steklenice in se mučil s čiščenjem, pa sem to hitro opustil, ker jih zelo poceni dobiš v trgovini (npr. Stenko v Trzinu, 17 centov 0,33, pol litra nekaj centov dražja), tudi zamaške imajo več barv, 100kom za 1 EUR - SO kvalitetni,
- po izpraznitvi steklenice jo načeloma najkasneje po tem, ko pivo spijem, temeljito sperem z vročo vodo,
- tudi sam jih po novem pred flaširanjem perem v pomivalnem stroju obrnjene na glavo, brez detergenta in na najvišji temperaturi (pri meni je to 70C), za vsak slučaj pa jih tik pred flaširanjem še sperem s Star Sanom s tisto napravico za razkuževanje steklenic,
- zapiram z enim starim enoročnim kronskim zapiralcem - meni je super!
Na tak način mislim, da kar se steklenic tiče, ni bojazni, da bi okužil pivo. Mogoče malo kompliciram, a raje v postopku dodam 10 min, kot pa da bi zaradi umazanih steklenic zavrgel cel batch.
Evo, tole je moj prvi post na tem forumu, varim pa eno leto. Nekaj izkušenj in znanja že imam, ogromno pa še ne, zato se bom sigurno pojavil tudi v vlogi spraševalca.
Beer on!
Lp, Matjaž