Novo pri Tušmobilu VI.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Poltergeist

Pripravnik
22. apr 2010
404
4
18
naja. sicer nisem ziher kaj bo prednost z tem na telefonah, sej se mi bi zdelo bol smiselno na adslu to testirat ampak ok.
na telefonu pa nej reje mobiletv za 5€ uvedejo.

Nazadnje urejeno:

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
Citat:
Uporabnik Poltergeist pravi:
naja. sicer nisem ziher kaj bo prednost z tem na telefonah, sej se mi bi zdelo bol smiselno na adslu to testirat ampak ok.

IPv4 se ukinja (ker je zmanjkalo IPv4 naslovov). Uvedba IPv6 pa bo najbolje prišla prav pri mobilni telefoniji (statični Ip, skoraj neskončno IP naslovov, itd...). Za manj kot leto bo zmanjkalo IPv4.

Tušmobil in Mobitel sta vodilna pri implementacijo IPv6 na svetu. Go6 ter Tušmobil in Mobitel sodelujejo na mnogih mednarodnih konferencah.
Več o slovenski implementaciji IPv6:
http://go6.si/
https://www.sixxs.net/tools/grh/dfp/all/?country=si

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
IPv4 se NE ukinja... samo dodaja se IPv6 ... IPv$ bo se precej let aktiven... prav tako bo trajalo se precej let, preden se bo IPv6 razsiril na vse naprave
smile-1.gif

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
Je velika možnost katera stran ne bo imela IPv4 stran ne bo vidna. Recimo http://ipv6.rtvslo.si/ je vidna le iz IPv6 omrežja (ker ima DNS le za IPv6 in ne za IPv4.)

Ja bilo bo prehodno obdobje, ko se bosta uporabljala oba, samo še zdaleč ne 20 let.

Tako da bodo morali internetni ponudniki implementirati:
- Native IPv6
- IPv6 in IPv4 Tunnel
- IPv6 to IPv4 Tunnel

Kot drugo pride nov internetni ponudnik, ki ne more dobiti IPv4 naslovnega prostora
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

smejko

Pripravnik
9. jan 2010
260
0
16
Citat:
Uporabnik DreamDesign pravi:
Citat:
Uporabnik Poltergeist pravi:

IPv4 se ukinja (ker je zmanjkalo IPv4 naslovov). Uvedba IPv6 pa bo najbolje prišla prav pri mobilni telefoniji (statični Ip, skoraj neskončno IP naslovov, itd...). Za manj kot leto bo zmanjkalo IPv4.

Tušmobil in Mobitel sta vodilna pri implementacijo IPv6 na svetu. Go6 ter Tušmobil in Mobitel sodelujejo na mnogih mednarodnih konferencah.
Več o slovenski implementaciji IPv6:
http://go6.si/
https://www.sixxs.net/tools/grh/dfp/all/?country=si

Vodilna pri implementaciji? Morda pa se samo izpostavljata kot vodilna pri implementaciji
smile-1.gif

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik DreamDesign pravi:
Tako da bodo morali internetni ponudniki implementirati:
- Native IPv6
- IPv6 in IPv4 Tunnel
- IPv6 to IPv4 Tunnel
IPv6 je zamenjava za IPv4 NAT, vsekakor pa se ne ukinja. Serverji bodo še dolgo na IPv4.

DD, kaj gadgete, ki ne podpirajo IPv6 boš pa vrgel v smeti?

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
Citat:
Uporabnik smejko pravi:
Vodilna pri implementaciji? Morda pa se samo izpostavljata kot vodilna pri implementaciji
smile-1.gif
No ne vem
smile-1.gif
Nokia Siemens Network uporablja Tušmobilove SIM kartice za predstavitev po tujini (ker testno IPv6 deluje tud prek Tuševih mednarodnih roamingov). Verjetno uporabljajo njihove SIM kartice ker so najdle pri razvoju IPv6 omrežja, vsaj na opremi NSN.

Ne obešajo na velik zvon? :D Glede uvedbe IPv6 omrežja je Slovenija na prvem mestu na svetu
smile-1.gif
Prav tako je mobilna uvedba IPv6 pri Mobitelu in Tušu bila predstavljena na Google konferenci. Slovenci smo lahko ponosni na to.

IPv6 povezavo sem probal tudi na Nokii N73. Deluje brez problemov.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Če prav razumem, je to čisto stvar operacijskega sistema in kot je moč zaslediti na spletu, IPv6 podpirata tako Android kot iOS.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik tsunami pravi:
IPv6 podpirata tako Android kot iOS.
Android Dalvik (Java VM) teče na Linux kernelu, medtem ko je OS X *BSD jedro. Ampak ni nujno, da je podpora v posameznem FW omogočena...

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Kot berem, tudi hardware mora omogočati IPv6, sploh, če hočemo hkratno dostopati do IPv6 in IPv4 vsebin (dual stack). N900 to strojno omogoča in je vse stvar jedra. Ne vem ali zadnje uradno jedro iz PR1.3 to omogoča, ker predhodna menda niso. Power jedro, ki ga tudi sam uporabljam, ima to omogočeno (poleg ostalih dobrot), potrebno je le namestiti 2 datoteki iz mojega navodila v temi o N900 in dual stack prek Tušmobila deluje. Mislim, da sta ti dve datoteki prišli kar iz Googlove konference in da so naši možje za njima
zmaga.gif
. Jaz sem vanje le vnesel podatke o Tušmobilovih IPv4 in IPv6 dostopnih točkah, ker te ki sem našel so imele podatke od ameriškega T-Mobile.

Več informacij o N900 in IPv6 se lahko prebere tukaj.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik tsunami pravi:
Kot berem, tudi hardware mora omogočati IPv6, sploh, če hočemo hkratno dostopati do IPv6 in IPv4 vsebin (dual stack).
Za IPv6 ne potrebuješ nobenega posebnega čipa. To je Layer 3 raven (ethernet/ATM naprave si med različnimi MAC naslovi izmenjujejo paketke po poljubnem protokolu).

Layer 2 - ethernet, ATM - to pa mora biti HW podprto.

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Pri tej položnici sem dobil mesec dni pred koncem aneksa nek dopis, da me vabijo, da aneks podaljšam in da lahko koristim nek popust pri naročnini. Ne razumem točno tega, popust imaš en mesec ali kako? Škoda, da niso ponudili popusta na kak telefon
smile-1.gif
.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.