Energetska preskrba gospodinjstev

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.744
113
EU
Daniel.
Se dobijo za tvojo napravo, kakšni manj močni grelci?
Jaz imam v Gorenje boilerju, namesto dva 900 Watna grelca, nova dva 750 Watna.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.098
6.936
113
pri taščici
Jaz Imam BOSCHa na dva priklopa..
Samo računaj, da ne spusti tople vode v stroj, če ne pereš vsaj na 60°C.

Tako, da bi bilo bolje vgraditi pred običajen stroj mešalni ventil, ki ti v stroj spušča vodo 30°C ali kolikor rabiš.
Jaz sem imel en čas običajen stroj povezan na toplo vodo... cca 40°C...Moja je bila vesela, ker je imela tople cunje za obešat...
Imam priklopljenega na "navadno" tus pipo.
Ko das prat, odprem toplo vodo (itak lahko odpreš vse med mrzlo in "vroco"), po tisti minuti ko vzame vodo, obrnem pipo na mrzlo in srecno.
Poleti zaradi viskov tople vode p ni "katastrofe" ce pere cel cikel s toplo vodo.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.679
1.531
113
Ko das prat, odprem toplo vodo (itak lahko odpreš vse med mrzlo in "vroco"), po tisti minuti ko vzame vodo, obrnem pipo na mrzlo in srecno.
Poleti zaradi viskov tople vode p ni "katastrofe" ce pere cel cikel s toplo vodo.
Kako pa je s črpanjem vode? Ali nimajo stroji nek senzor, da ne spušča prevroče vode v odtok?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113

Hja, če imaš veselje s tem in se ti s tem igras, super. Vsako tele ima svoje veselje. Da le ni izvedba teh briljantnih idej na drugih...

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.604
2.412
113
Pomurje
ali kateri od proizvajalcev pralnih in pomivalnih strojev za gospodinjstva, ki se prodajajo v EU, ponuja priklop tople vode? Npr. pereš na 60-90°C in poleg 300-litrskega bojlerja vode, segrete na 45-55°C, segrevaš vodo v pralnem stroju od "nule"
Pa ste kdaj pogledali koliko kw porabi za eno pranje? Če se to vse splača predelovat, sem papež.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Se ne … razen, če že v štartu predvidiš ustrezno napeljavo in “pipe”.

Kolikor se pa spomnim, vsaj pri starejših strojih, je ob priklopu na tolpo vodo “slabše” pralo (celo pisalo v navodilih*), ker je “zhebalo” temperaturno stikalo in ni dogrelo vodo na “70”, ker je bila “že dovolj” topla.

* priznam - pussy. Sem prebral navodila …

19. jul 2007
2.892
1.606
113
Pa ste kdaj pogledali koliko kw porabi za eno pranje? Če se to vse splača predelovat, sem papež.

Bosch Serie 6 (tovarniški podatki)
Poraba energije 152 kWh letno; ocena porabe temelji na 220 standardnih ciklih pranja pri programu bombaž 60°C in 40°C, pri polni in delni polnitvi ter pri načinu delovanja z nizko porabo energije. Dejanska poraba energije je odvisna od načina uporabe aparata.
Poraba energije pri standardnem programu bombaž 60°C pri polni polnitvi: 0.92 kWh, pri delni polnitvi: 0.6 kWh, ter pri standardnem programu bombaž 40°C pri delni polnitvi: 0.42 kWh
Poraba vode 11220 litrov letno; ocena porabe temelji na 220 standardnih ciklih pranja pri programih bombaž 60°C in 40°C pri polni in delni polnitvi.

Moje efektivne cene: 1 kWh 0,16 €; 1 m3 vode: 2,4 €

Zaokrožimo navzgor (na pranje/letno):
energija 1 kWh - 0,16 € (35 € letno)
voda 50 L - 0,12 € (26 € letno)
Ariel* 0,35 €/pranje (77 € letno)

Glavna strošek je pralni prašek.

* za tako ceno mora biti akcija ali pa kupon, če so ti pa všeč kaspule si pa takoj pri 1 € na pranje samo pri prašku.

• Všeč mi je
Reactions: philips

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Kar je, iz vidika “vulgarnega” zasebnega uporabnika, pravilen pristop - “pade” pa pri “gospodarskih”’ porabnikih, ki imajo, kot Daniel , enkrat dnevno peake, a so drugače “daleč” pod nazivno močjo.

In ja - se zavedam, da tudi ti peaki povzročajo, da je potrebno celotno omrežje ustrezno dimenzionirati - a se vseeno postavlja vprašanje “poštenosti” ozr. razmernosti (potrebno bo pristop kot pri trošarinah - nekateri subjekti potrebujejo “več”, a niso dejanski porabniki - ergo jih ni “pošteno” bremeniti za “celotne” stroške).

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo