Da bi vedel katera je umts in katera gsm bi rabil imena baznih postaj ter nato uporabnike, ki mi bi sporočali. Tudi bi rabil vedeli kako se pri Si.mobilu definira CellID (za tuš imam na spletni strani obrazec, ki sporoča ali vpisan CellID pripada GSM, UMTS 2100 ali UMTS 900).
Za Tušmobil že imam narejeno:
http://www.dreamdesign.si/projekti/tusmobil-bazne-postaje.html
Pri Tušmobilu vem kater ID ima bazna postaja. Tukaj mi pridni uporabniki sporočajo ali je bazna GSM, GSM/UMTS 2100, GSM/UMTS 900 ali GSM/UMTS 900/2100. zato je na zemljevidu tudi več možnih informacij.
Za Mobitel pa mogoče kasneje. Še prej bom probal Si.mobilovim razširiti opise ter postaviti bazne na vsaj 50 metrsko natančnost, kot sem to naredil že za Tušmobil. Mogoče čez pol leta. Ker za Si.mobil sem moral prečekirat 9000 odločb
Moja opažanja so, da Si.mobil je zadnje leto dobil nekaj baznih tudi na tuševih trgovinah. Verjetno operaterji zadnje čase gradijo skupaj. To pa zato, ker tam kjer je Tušmobilova bazna, je v večini primerih prejšnje leto/bo zrasla tudi Si.mobilova.
V Ljubljani je nemogoče primerjati Tuševo in Si.mobilova omrežje. To pa zato, ker ima Si.mobil 3x več uporabnikov ter UMTS 2100 only. Polovica baznih v LJ je zrasla po nakupu Veginih baznih ter po uvedbi UMTS 2100. V mestih ter večjih vaseh se gradijo bazne le zaradi UMTS-a. Na podeželju se vidi kje bo Tušmobil še moral migat. Zadnjih 50 baznih, ki sem jih dodal verjetno še niso aktivne. Ker so bile dodane v register v preteklih pol leta. Razlika med Tušmobilom in Si.mobil je sedaj na le 200 baznih postajah.
Si.mobil bo verjetno na podeželju gradil v sklopu svete trojice, v večjih mestih pa za potrebe UMTS. To je moje mnenje (v letu 2004 je imel SI.mobil kar 1/3 baznih skupnih s ostalimi operaterji). Bom pa še naprej spremljal gradjo Si.mobilovega omrežja. Zemljevid se bo posodabljal. Naslednje bazne bodo imele tudi datum vnosa. Kaj več bom lahko povedal (ali imam prav ali ne), ko bom obema operaterjema hkrati dodajal nove bazne.
Do avgusta pričakujte pravilnejše lokacije ter opis kot je na tuševem zemljevidu.
V prihodnosti bo bil naprimer tak:
PGD Šentjernej, Cesta Oktobrskih žrtev 12, 8310 Šentjernej, 0152017E/455031N/186 m