Nov zakon: Boste zaradi piratstva šli sedet?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik safet_susic pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Člen, ki dovoljuje zasebno kopijo, nič ne pove od česa delaš kopijo. Citiram ali boš ti ?

Ta člen res ne, ti pa drugi členi prepovedujejo, da bi sploh koristil nelegalno kopijo. Vse je napisano
rolleyes-1.gif
Kako nelegalno kopijo ?
Moja kopija je po tem členu dovoljena.
Kak pa ima Johni na drugem koncu žice urejeno, pa ne morem vedeti. Imam le dobro vero, da je njegova kopija OK, enako kot moja.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
ki si ga izgubil......
grin1.gif

lahko bi to nesmiselno nadomestilo počasi že ukinli

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Člen, ki dovoljuje zasebno kopijo, nič ne pove od česa delaš kopijo. Citiram ali boš ti ?

Ta člen res ne, ti pa drugi členi prepovedujejo, da bi sploh koristil nelegalno kopijo. Vse je napisano
rolleyes-1.gif
Kako nelegalno kopijo ?
Moja kopija je po tem členu dovoljena.
Kak pa ima Johni na drugem koncu žice urejeno, pa ne morem vedeti. Imam le dobro vero, da je njegova kopija OK, enako kot moja.

(Tvoje) kopije, vsaj znotraj konteksta te debate, niso dovoljene. Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah je potrebno jemati in razumeti v celoti, ne zgolj skozi posamezne člene. Tudi ta člen je tako smiselno podrejen drugim (moralnim in materialnim) omejitvam, ki jih določajo drugi členi, ki tvorijo Zakon. Vsega tega je skupaj z ustreznimi razlagami čez 600 strani, zato se kar loti branja, če bi rad ta tvoj člen bolje razumel.
grin1.gif

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
in kaj potem plačujemo ob nakupu vsakega medija?
rolleyes-1.gif

nadomestilo avtorjem da lahko naredis backup svojega originala

Tudi, ampak v osnovi je to nadomestilo avtorjem zaradi izpada prihodka, ki so ga deležni zaradi privatnega reproduciranja, pod kar pa ne sodi samo kopiranje originalov. V vsakem primeru pa je privatno reproduciranje podvrženo določenim omejitvam, zato nadomestilo nikakor ne spodbuja, opravičuje ali na kakršenkoli način nadomešča piratstva oziroma drugih oblik nelegalnega izkoriščanja avtorskih del.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
(Tvoje) kopije, vsaj znotraj konteksta te debate, niso dovoljene. Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah je potrebno jemati in razumeti v celoti, ne zgolj skozi posamezne člene. Tudi ta člen je tako smiselno podrejen drugim (moralnim in materialnim) omejitvam, ki jih določajo drugi členi, ki tvorijo Zakon. Vsega tega je skupaj z ustreznimi razlagami čez 600 strani, zato se kar loti branja, če bi rad ta tvoj člen bolje razumel.
grin1.gif
In kateri člen oz. razlaga pravi to ?
Velja namreč prepričanje (tudi med pravniki), da je download OK, ne glede na način/izvor.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
Citat:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
ki si ga izgubil......
grin1.gif

lahko bi to nesmiselno nadomestilo počasi že ukinli

Zakaj pa ukinili
confused-1.gif

zato... ker ta denar ki ga zberejo bi naj po nekem sistemu porazdelili med avtorji....
poznam par avtorjev in so malo razložili koliko kaj delijo okrog....

pač... ta dodatek je zato, da xy oseb sedi in dobiva mesečno plačo...... in to lepo plačo, medtem ko imajo upravičenci bolj malo od tega

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.217
1.387
113
Citat:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
in kaj potem plačujemo ob nakupu vsakega medija?
rolleyes-1.gif

nadomestilo avtorjem da lahko naredis backup svojega originala

Tudi, ampak v osnovi je to nadomestilo avtorjem zaradi izpada prihodka, ki so ga deležni zaradi privatnega reproduciranja, pod kar pa ne sodi samo kopiranje originalov. V vsakem primeru pa je privatno reproduciranje podvrženo določenim omejitvam, zato nadomestilo nikakor ne spodbuja, opravičuje ali na kakršenkoli način nadomešča piratstva oziroma drugih oblik nelegalnega izkoriščanja avtorskih del.

In zakaj more to nadomestilo plačevat nekdo, ki bo prazni medij uporabljal za svoje delo ?

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

In zakaj more to nadomestilo plačevat nekdo, ki bo prazni medij uporabljal za svoje delo ?

No točno to tud mene zanima. Jaz si večkrat delam backupe SVOJIH izdelkov na DVDje. Zakaj potem moram plačevati to nadomestilo. To je krnekej...
stupid-1.gif

Marsikdo si tudi shranjuje recimo svoje fotke na CDje, DVDje... A to je tud piratstvo al kaj, da je treba plačevat prispevek. Glupo!

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
in ja... to nadomestilo dobijo samo slovenski avtorji ali oškodovanci

torej.... če mam na cdju same tuje komade?
grin1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Nadomestilo je običajen legaliziran rip off in si zasluži ukinitev.
Poleg tega me vse skupaj res zabava. Ko še ni bilo interneta so pač ljudje pošiljali CDje po pošti, si jih izmenjavali med sabo, delali kopije in imeli vse, kar so želeli. LE malce dlje je trajalo, da si prišel do materiala. Če bodo totalno zaostrili zakonodajo se bo to ponovilo, le da bom s sabo privlekel 1 TB MyBook Studio, ga vštekal na frendov MacBook Pro in dolpotegnil njegovo robo, on pa mojo. Vmes bova v tiste pol ure spila dve rundi piva in se sladko nasmihala.

Ni blema. Imam Firewire in lahko zaporedno skonektam malo morje eksternih diskov. Se bomo šli pa tako, I'm ready.

Še tole: za glasbo (legalno) sem pripravljen plačevati v trgovinah, kot je npr iTunes. Le cena bi lahko bila pol nižja po komadu in sem takoj za. Pa naj povečajo še bitrate na 256 kb/s. Glasbo dobiš lahko legalno vso, tudi najnovejšo.

Problem so filmi, ki jih na DVD ali BluRay mediju ni, dokler je zadeva še v kinu. Kako naj si torej DOMA ogledam najnovejše filme? V kino ne grem. Vzame mi preveč časa ob tej gneči na cestah, ne morem izbrati svoje ure temveč se moram prilagjat sporedu. Pred filmom moram gledati (prisilno) reklame, četudi sem pred tem plačal vstopnico, vmes ne morem pritisniti pavze in npr oditi na WC, skaditi kakšnega ipd.

F off. KIno stane, terja preveč časa in je povsem user neprijazna rešitev. Raje uživam doma, v vsem razkošju hišnega kina. Oziroma ne morem, če želim ostati na legalni strani, saj filmov ne morem kupiti/sposoditi. Za stara jajca pa raje plačam naročnino na HBO in si jih še z dodatnega pol leta zamude ogledam kar tam.

Skratka, industrija se bo morala prilagoditi in stopiti korak bližje uporabnikom. V tej meri, da ilegalni download ne bo več zanimiv. Dotlej se lahko postavijo na trepalnice, ljudje se bomo znašli, še posebej na "brdovitem Balkanu".

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
največja piratska kopiranja se tak dogajajo na lan-partijih :D

ah... se še spomnim.... en lan-parti in sem disk do konca napolnil z vsemi dobrotami
grin1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Jap.

Sicer pa počasi pričakujem prevlado network diskov, recimo nekje v tujini. Med njimi in mano široka pipica, potem pa kar naj pride kdo brskat po mojih lokalnih diskih.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Če bodo totalno zaostrili zakonodajo se bo to ponovilo, le da bom s sabo privlekel 1 TB MyBook Studio, ga vštekal na frendov MacBook Pro in dolpotegnil njegovo robo, on pa mojo.

Ni blema. Imam Firewire in lahko zaporedno skonektam malo morje eksternih diskov.
OFF: A tvoj torej ne crkuje vsakih 5 minut kot moj ? Do you feel lucky ?
wink-1.gif

(moj je sicer 500GB model, ne 1 TB, mogoče so tam odpravili otroške bolezni)