Nov zakon: Boste zaradi piratstva šli sedet?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
hysterical-1.gif
drugače pa kateri sodnik bo dal nalog za hišno preiskavo da bodo CD - je iskali?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Recimo da znata biti tisti dve leti hranjenja podatkov malce tečni. Npr. se komu zameriš in te potem na ta način ''pohebe''.

Sicer pa, čakamo da P2P programi uvedejo enkripcijo
cool-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Tudi enkripcija je v nekaterih državah prepovedana. Npr. Francija, če se ne motim. Lahko sicer kriptiraš vendar z omejeno dolgim ključem (toliko, da ti lahko veliki brat špega v fajle)...

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ne, se ne hecam. Do leta 99' si šel lahko zaradi pošiljanja kriptiranih sporočil sedet za pol leta. Potem so omilili zakon in sedaj dovoljujejo uporabo do 128 bitnih ključev (naj me kdo popravi, če ni tako). Morda se je vmes še kaj spremenilo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
in kaj je inkripcija za tiste ki se nam sanja ne kaj je to?
Sef za bitke in bajtke. Odpre ga pa lahko le tisti kateri ima ključ.
grin1.gif

Tako da, če imaš dovolj močnega, tudi policija ne more pogledati kaj imaš noter. Baje...
crazy1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Ne, se ne hecam. Do leta 99' si šel lahko zaradi pošiljanja kriptiranih sporočil sedet za pol leta. Potem so omilili zakon in sedaj dovoljujejo uporabo do 128 bitnih ključev (naj me kdo popravi, če ni tako). Morda se je vmes še kaj spremenilo.
A to velja zgolj za fizične osebe?
Torej bi bil jaz v prekršku, ker imam Wlan zavarovan z 256 bitnim ključem?
stupid-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Recimo da znata biti tisti dve leti hranjenja podatkov malce tečni. Npr. se komu zameriš in te potem na ta način ''pohebe''.

Sicer pa, čakamo da P2P programi uvedejo enkripcijo
cool-1.gif
Že zdaj podpirajo enkripcijo.
Samo ti nič ne pomaga.

Ja, v Franciji so (bili) "analni" glede enkripcije. Celo Windows ima izjemo vprogramirano, da če je v Franciji, uporabi "okrasno" enkripcijo namesto prave.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
hysterical-1.gif
drugače pa kateri sodnik bo dal nalog za hišno preiskavo da bodo CD - je iskali?

kdo še sploh cdje uporablja?
confused-1.gif

že skoraj več kot pol leta nisem niti enega zapekel
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.991
6.994
113
Ko bo par folka zaprtega, bodo hitro šli ostali kupit legalno opremo.

Enkrat je potrebno drhal zatret, saj nismo več na balkanu!

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Naj dajo plače normalne pa bo....Ne moreš s 500€ neto si kupovat programe, ki jih dnevno rabiš.

Mislim halo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:Že zdaj podpirajo enkripcijo.
Samo ti nič ne pomaga.
Ne razumem. Če bi bila prava enkripcija, se jim lahko le smejiš. Saj ti ne morejo nič dokazat. Če pa jaz moje slike in filmčke sheram 100.000 uporabnikom neta je pa to čisto moja osebna stvar.
grims-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.991
6.994
113
Ne moreš? Deca kupujejo desktopa za 1000, 2000€, potem pa nimajo 80€ za XP?

Za filme, etc..pa obstajajo videoteke, kdor si česa ne more privoščiti pač naj ne kupi?

Tole online piratstvo je podobno sledeči situaciji: pač nimam za ferarija in ga bom šel odtujit iz avto salona. Kdo mi pa kaj more, saj sem fizična oseba? Cmon, ne se slepit. Ali pa... nimam dnara za hugo boss obleko, šel jo bom odtujit v trgovino.

Tisti, ki krvavo potrebujejo programsko opremo - torej podjetja in posamezniki - pa že kupijo. Gre se samo za navadne "ovce", ki pač nekaj doma tu pa tam napišejo.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Ne vem čemu skrb; sodni sistem, ki ga imamo vas bo kaznoval minimalno oz. pogojno, če se izkažete za pridnega državljana. Za vse tiste, ki pa s seboj prevažajo po 50cd-jev in več, polnih komadov/filmov in programov, jah bog pomagi ...

Kazni so mišljene za tiste, ki načrtno pobirajo, zbirajo, reproducirajo in po možnosti še prodajajo, taki že zdaj nahebejo, če jih dobijo. Navaden smrtnik, ugleden državljan, ki ima družino, službo in ima par sto/tisoč komadov in ducat filmov in še par programov bo pa šel v zapor, ja pajade! Ljudje kradejo izdelke s trgovinskih polic, pa ne grejo v zapor.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Brez zamere, v bistvu imaš celo prav.
Ampak sedaj pa eno vprašanje. A ti misliš, da Microshitu, Adobe-u, itd. ni zelo v interesu, da se tankajo njihovi programčki na črno?
No, ti bom povedal. Zato, ker imajo vse ovčke le te programe na voljo ''brezplačno'' in ko pridejo v šolo, službo, itd., hočejo te ovčke, ki so vmes zrasle v ovce iste programe. Zakaj pa misliš, da relativno tolčejo po podjetjih katera uporabljajo piratsko opremo? Fizične osebe pa pustijo pri miru. Vsake toliko se spravijo še na kakšnega fizikalca z dobrim linkom, pač kao v poduk ostalim.
No, moje mnenje je, da bi lahko vse to enostavno ustavili. Imajo dovolj programerjev, da sprogramirajo trojance za P2P, fake datoteke, itd. Pa se nič kaj ne dogaja v tej smeri, a ne?
grims-1.gif

Ker če bi se, bi nenadoma Linux in podobna alternativa, katera je sedaj obrobna, postala zelo privlačna alternativa. Problemček za te SW firma pa nastane, ker bi te ovce potem zahtevale v službi alternativo. In te SW firme se prekleto dobro zavedajo, da ti lahko potegneš od firme 4000 USD, privat oseb boš pa zelo malo dobil.
Isto je sedaj s ceno nafte. Dokler je bil sod 10 USD nikomur še na pamet ni prišlo, da bi razvijal alternativo. Pri 100 USD na sod je situacija bistveno drugačna in moje mišljenje je, da se bo sedaj primat nafte začel počasi a konstantno krhat.

Malce drugačna zgodba je pa pri filmih in glasbi. Tam pa so dejansko oškodovani.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
pomoje bo kazen ta, da to kar imaš nelegalnega boš moral "kupit" + običajna kazen

če se ne motim je to kar pogosto pri podjetjih že zdaj