Napetost na nuli

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Uf se je razvila debata. Kot avtor teme....
Torej vzel sem multimeter v roke in izmeril v omarici...indukcijo napajata 2 locena tokokroga, odklopnika16A. Vrzem ven oba in izmerim na 'izhodu' odklopnika pri obeh kaze 170V, kljub temu da sta izkkopljena. Ko prvega vklopim je na izhodu 230V, ampak istocasno na izhodu drugega ko je izklopljen pade napetost iz 170V na 90V, ko ga vklopim je pa 230V. Te meritve so, ko sem breme (indukcijo) popolnoma odklopil iz kablov. Kaj se tukaj dogaja pri teh odkopnikih? Pri ostalih tokokrogih je vse ok, ko izkopim je na izhodu 0V.
z odklopniki nič, tebi se pojavlja nenevarna indukcija zaradi odklopljenih vodnikov..nekje laufajo paralelno z vodniki, ki so pod napetostjo

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Sem pa iz izneril naowtosti na kablu pri indukciji. Med N in PE je 230V, med N in fazo pa 60V. Nekje na kablu prihaja do prebijanja na nulo?
Sem pa izmeril napetosti na kablu pri porabniku (indukcijski plošči), pri odklopljenih odklopnikih. Med N in PE je 230V, med N in fazo pa 60V. Nekje na kablu prihaja do prebijanja na nulo? Ne more pa bit 230V inducirana napetost na nuli, verjetno je nekje stik?

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
stari, ti maš kolobocijo
vidim, da imaš dva vira oz kabla za napajanje indukcije
si siguren, da imaš po barvah ločene faze, nevtralni vodnik in zaščitni vodnik?
ti lahko meriš modro barvo in misliš, da je nula, v resnic je pa uporabljen za fazo (ko imaš vklopljene odklopnike)
odkod napetost na kablih če praviš, da imaš odklopljen?
230 nikoli ne kaže indukcije, po vsej verjetnosti je faza
to najprej razčisti, pol pa naprej

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
stari, ti maš kolobocijo
vidim, da imaš dva vira oz kabla za napajanje indukcije
si siguren, da imaš po barvah ločene faze, nevtralni vodnik in zaščitni vodnik?
ti lahko meriš modro barvo in misliš, da je nula, v resnic je pa uporabljen za fazo (ko imaš vklopljene odklopnike)
odkod napetost na kablih če praviš, da imaš odklopljen?
230 nikoli ne kaže indukcije, po vsej verjetnosti je faza
to najprej razčisti, pol pa naprej
Do porabnika pride v mojem primeru 5 zilni kabel. V omarici gre iz enega odklopnika črna žica, iz drugega pa siva žica. Torej to sta očitno fazi. Torej na modri žici nebi smelo biti napetosti...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Če je 5 žic je lahko tudi 3 fazni priklop, tako da imaš 3 faze in eno nulo + zemljo. Če sta dve fazi imata pa vsaka svojo nulo, torej imaš dve nuli + ozemljitev.

Preden uspeš skurit sebe in multimeter z medfazno napetostjo je pametno vedet kaj imaš zmontirano in kako imaš zvezano.

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Do porabnika pride v mojem primeru 5 zilni kabel. V omarici gre iz enega odklopnika črna žica, iz drugega pa siva žica. Torej to sta očitno fazi. Torej na modri žici nebi smelo biti napetosti...
Ponavadi je indukcija prklopljena na dve fazi, torej je to to. Zdaj pa razišči, kaj imaš na naslednjih vodnikih-lahko je tretja faza, ki ne veš zanjo...pol pa naprej
faze meri proti zemlji in med seboj--V-meter ne pozabi dat na 400V izmenično

• Všeč mi je
Reactions: bpfc

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Dej rajš sliko fotra, zgleda, da od tam črpaš terensko znanje po ustnem izročilu.
IMG20230417113720.jpgni glih slika fotra, ampak enga biznisa z mojo udelezbo montaze in zagona nadzornega sistema za trafo v rtp-ju..zadovoljen?

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.446
3.544
113
Poglej priponko 66609ni glih slika fotra, ampak enga biznisa z mojo udelezbo montaze in zagona nadzornega sistema za trafo v rtp-ju..zadovoljen?
Ne, ker se sprenevedaš. Če si pa tja šraufe nosil iz kombija, ko te je majster pošiljal, pa nisi ravno pripomogel.
Malo ti še manjka, ampak sej bo. Mal boš še okol asistenta hodu, mal okol fotra, pol te bojo dal mal plavat, ko se te bojo naveličal in boš mogu sam začet razmišljat in delat.
Ne sekirej se, imaš YT na svoji strani za suport. :valjamse:

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
v glavnem, zmankal vam je špage, "mulc" vas je spet pošolal, gremo naprej:valjamse:

avtor teme-če se hočeš sam zajebavat piši na privat

• Haha
Reactions: igi

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.458
113
Ne vem koga si ti pošolal, ampak naj ti bo, če bodo dlake hitreje rasle zarad tega, sam pol se boš mogu pogosteje brit, zna bit nadležno. Pa ne mi rečt, da boš na privat svetoval karkoli drugega kot to, kar se svetuje v takih primerih? Avtor teme več kot očitno nima pojma kaj dela, torej naj pokliče usposobljeno osebo, da bo ugotovila, kaj je na stvari. V nasprotnem primeru boš soodgovoren, če enga spoha okol tiste indukcije. Ne bi blo prvič.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen