Napetost na nuli

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
drgač sem pa asistentu omenil, da bi naredil seminarsko iz te teme in je bil navdušen..pravi zagotovljena 10 :cheer:
edino naslov-jaz sem mislil recimo -Vpliv inter. omrežja na uničevanje stroke v elektrotehniki v povezavi z deljenjem zanič nasvetov :fredi:

• Objave ne odobravam
Reactions: jendomen

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
drgač sem pa asistentu omenil, da bi naredil seminarsko iz te teme in je bil navdušen..pravi zagotovljena 10 :cheer:
edino naslov-jaz sem mislil recimo -Vpliv inter. omrežja na uničevanje stroke v elektrotehniki v povezavi z deljenjem zanič nasvetov :fredi:
zdej ne vem, a moram dobit dovoljenje od foruma in uporabnikov, ki jih bom vključu? utiševalec, nemenabijat pa še kdo se strinate? sej je anonimno vse skupaj pomoje..:sprasujemse:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
No pa da slišmo kaj poreče asistent na sledečo situacijo. Prideš na staro hišo z nekaj prizidki, ki se v 100 letih renovira tretjič z željo, da urediš dodatne vtičnice v kopalnici. Takoj se začnejo dogajat čarovnije saj so v hiši 4 različne inštalacije iz različnih obdobij. Kaj bi tvoj dragi asistent naredil v taki situaciji?

• Všeč mi je

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
No pa da slišmo kaj poreče asistent na sledečo situacijo. Prideš na staro hišo z nekaj prizidki, ki se v 100 letih renovira tretjič z željo, da urediš dodatne vtičnice v kopalnici. Takoj se začnejo dogajat čarovnije saj so v hiši 4 različne inštalacije iz različnih obdobij. Kaj bi tvoj dragi asistent naredil v taki situaciji?
za asistenta ne vem, jaz bi do teh vtičnic od razdelilnega mesta (izvira, torej neke doze, omarice ipd) do njih uporabil trižilni sistem, če predvidevam, da je v bajti osnova inst. ničenje (dvožilni sistem)seveda bi se pa dodal KZS..
drgač pa najraje vse komplet na novo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in bpfc

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Na točki ničenja je 0V, to smo že povedali.
Malo stran pa ne več, kar nadebudnemu študentu ne gre v glavo :fredi:

Samo hiter primerček, ko sem ravno imel pred sabo... Vtičnica z ene 6m kabla od omarice(kjer je ničenje), gor 1800W kaloriferček. Razlika med nulo in ozemljivijo je 0,64V, ko kalorifer deluje.

Ob večji razdalji od točke ničenja bo razlika večja. Prav tako ob večjem bremenu.

Sicer kot sem že parkrat rekel, ob pravilno izvedeni inštalaciji so razlike do max nekaj V, kar je zanemarljivo, nenevarno, se ne upošteva in se pavšalno privzame, da je nula na potencialnu zemlje. Čeprav v reali ni.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Malo stran pa ne več, kar nadebudnemu študentu ne gre v glavo :fredi:

Samo hiter primerček, ko sem ravno imel pred sabo... Vtičnica z ene 6m kabla od omarice(kjer je ničenje), gor 1800W kaloriferček. Razlika med nulo in ozemljivijo je 0,64V, ko kalorifer deluje.

Ob večji razdalji od točke ničenja bo razlika večja. Prav tako ob večjem bremenu.

Sicer kot sem že parkrat rekel, ob pravilno izvedeni inštalaciji so razlike do max nekaj V, kar je zanemarljivo, nenevarno, se ne upošteva in se pavšalno privzame, da je nula na potencialnu zemlje. Čeprav v reali ni.
noben ne oporeka, ampak se enkrat-to so ektremni primeri in "nepravilno izvedena instalacija"..zakaj navednice-dela vse normalno, ampak šepajo pa osnovni parametri za "normalno intsalacijo..bom prilimal še kakšno sliko inst, kako se dela oz smo mi delali na njej

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
za asistenta ne vem, jaz bi do teh vtičnic od razdelilnega mesta (izvira, torej neke doze, omarice ipd) do njih uporabil trižilni sistem, če predvidevam, da je v bajti osnova inst. ničenje (dvožilni sistem)seveda bi se pa dodal KZS..
drgač pa najraje vse komplet na novo.
Ne dečko, zadnje je edina opcija v taki hiši, ali se pa prijazno posloviš. Zakaj? Ker se na nobeno stvar ne moreš zanest in na konc ti odgovarjaš za vse kar narediš na inštalaciji. Torej zadnji odgovor je edini pravilen.

V naši bajti, kjer je spodaj še dvožilni sistem na katerega se lahko zaneseš, se pa prostor za prostorom kjer se dela inštalacija na novo rešuje s KZSji ali še raje Fidom z varovalko zraven, da bo pripravljeno, ko se bo delala prenova.

• Všeč mi je

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Ne dečko, zadnje je edina opcija v taki hiši, ali se pa prijazno posloviš. Zakaj? Ker se na nobeno stvar ne moreš zanest in na konc ti odgovarjaš za vse kar narediš na inštalaciji. Torej zadnji odgovor je edini pravilen.

V naši bajti, kjer je spodaj še dvožilni sistem na katerega se lahko zaneseš, se pa prostor za prostorom kjer se dela inštalacija na novo rešuje s KZSji ali še raje Fidom z varovalko zraven, da bo pripravljeno, ko se bo delala prenova.
delno imaš prav ampak recimo da se dograjuje se pa naredi kot sem jaz napisal, seveda narediš meritve instalacije da preveriš se staro zraven če je vse ok (nula posebej :fredi: )
drgač je pa oboje omenjeno element FID (RCD), KZS ima pa še zraven varovalni element.;)

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Uf se je razvila debata. Kot avtor teme....
Torej vzel sem multimeter v roke in izmeril v omarici...indukcijo napajata 2 locena tokokroga, odklopnika16A. Vrzem ven oba in izmerim na 'izhodu' odklopnika pri obeh kaze 170V, kljub temu da sta izkkopljena. Ko prvega vklopim je na izhodu 230V, ampak istocasno na izhodu drugega ko je izklopljen pade napetost iz 170V na 90V, ko ga vklopim je pa 230V. Te meritve so, ko sem breme (indukcijo) popolnoma odklopil iz kablov. Kaj se tukaj dogaja pri teh odkopnikih? Pri ostalih tokokrogih je vse ok, ko izkopim je na izhodu 0V.