Napetost na nuli

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Abejž.... dvožilne inštalacije je še ogromno. Tko da kr asistentu povej.
Seveda jo je še, jaz sem samo izpostavil en primer..
drgač pa, od kod pa mislite, da izvira "vulgo" poimenovanje nevtralnega (oz ničelnega, ničlovoda) vodnika kot "nula"? zato, ker je brez potenciala ali zato, ker ga naj bi po nekaterih komentarjih imel nekaj V( prosto po Prešernu)?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
To mene tudi zanima in v katerem standardu to piše
drgač imam predlog-lepo bi bilo, da komentator v takih temah, ki so strokovne oz teme, v katerih ni prostora za šarlatanstvo (elektrika) napiše zraven svoj poklic, izobrazbo oz delo, ko ga opravlaj, pa bo hitro več verodostojnosti nasvetov oz komentarjev. tudi če se recimo zmotiš v neki trditvi, da te popravi nekdo, ki ima v področju več znanja, ne pa vsak +, ki ima pet min cajta.
Študentek, ne bit preveč brihten. Ker reala in teorija dostikrat nista enak. Tko da če boš projektant, nadzornik, al pa vodja del, te bo praksa naučila mnogo več kot smejoči asistent.

• Všeč mi je
Reactions: nemenabijat

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
drgač pa, od kod pa mislite, da izvira "vulgo" poimenovanje nevtralnega (oz ničelnega, ničlovoda) vodnika kot "nula"? zato, ker je brez potenciala ali zato, ker ga naj bi po nekaterih komentarjih imel nekaj V( prosto po Prešernu)?
Iz faljenega dojemanja nule, ter ozemljitve.
Nula in ozemljitev sta na istem potencialu le pri določenih sistemih omrežji(ki pa se jasno najširše uporabljajo), pa še tam, kjer naj bi bila enaka, je to le v idealnem primeru tik zraven točke ničenja.

V reali tudi pri pravilno delujoči inštalaciji nula ne bo enaka ozemljitvi. Razlika je seveda v rangu nekaj V, se pravi zanemarljivo. Pri dolgih vodih, ter večji obremenitvi, pa so lahko razlike kar solidne. Če ne veš zakaj, se lahko vrneš k osnovam in ponoviš malo ohmov zakon

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Ko z 'faznbriferjem' preverim vticnico, mi sveti na fazi in nuli, prav tako na stedilniku na nuli v blizini te vticnice. Mi nekje 'prebija'? Stedilnik ima 2 tokokroga, vticnica zraven svojega. Je možno kaj narobe z odklopnimi v omarici?
Prebija ravno ne...je pa zelo slab stik oziroma sploh malenkonsten (modra žica) nekje.
Torej....povsod pregledat spoje (modra žica) in zategnit.

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Iz faljenega dojemanja nule, ter ozemljitve.
Nula in ozemljitev sta na istem potencialu le pri določenih sistemih omrežji(ki pa se jasno najširše uporabljajo), pa še tam, kjer naj bi bila enaka, je to le v idealnem primeru tik zraven točke ničenja.

V reali tudi pri pravilno delujoči inštalaciji nula ne bo enaka ozemljitvi. Razlika je seveda v rangu nekaj V, se pravi zanemarljivo. Pri dolgih vodih, ter večji obremenitvi, pa so lahko razlike kar solidne. Če ne veš zakaj, se lahko vrneš k osnovam in ponoviš malo ohmov zakon
Prav, očitno imamo pri nas v nekaterih predelih ne samo tri "žive", fazne vodnike, ki so pod napetostjo, ampak še četrtega, torej nevtralnega, ki ima določen potencial proti petemu, zaščitnemu ozemljitvenem vodniku. Čeprav sta ta dva vsaj nekajkrat povezana skupaj samo v napajanem objektu, kaj šele kje drugje in je torej normalno, da vam na "nuli fazenprifer" sveti. Pokroviteljski ton pa zadrži zase vsaj do tedaj, ko boš zaupal svojo izobrazbo v el. stroki oz. delo, ki ga opravljaš.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Pa še to-zakaj misliš, da obstaja dopolnilni ukrep "izenačitev potenciala", torej, da se povežejo vsi kovinski deli med seboj na nekem objektu in zaščitnim (nevtralnim, strelovodnimi armaturami)? ravno zato, da se izognemo raznim pojavom tuje napetosti na kovinskih delih iz različnih vzrokov...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Prav, očitno imamo pri nas v nekaterih predelih ne samo tri "žive", fazne vodnike, ki so pod napetostjo, ampak še četrtega, torej nevtralnega, ki ima določen potencial proti petemu, zaščitnemu ozemljitvenem vodniku. Čeprav sta ta dva vsaj nekajkrat povezana skupaj samo v napajanem objektu, kaj šele kje drugje in je torej normalno, da vam na "nuli fazenprifer" sveti. Pokroviteljski ton pa zadrži zase vsaj do tedaj, ko boš zaupal svojo izobrazbo v el. stroki oz. delo, ki ga opravljaš.
Ne samo, da ti znanje in razumevanje šepa, še prebrati ne znaš dobro za menoj.

P S. Ker se že nekaj ven mečeš z izobrazbo, a nam lahko najprej zaupaš svojo.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Točno zato, kar sem pisal višje in kar ti hočeš zanikati.
A kljub temu ukrepu so še vedno odstopanja. Manjša, ampak so.
Glej, če kdo muti, si to ti in pišeš nekaj, kar v resnici in normalno izvedenih inštalacijah ne obstaja
zame sem že napisal kaj se šolam, lahk še enkrat ni panike..vsi vi znalci ste pa skrivnostni okrog tega, da ni res.
pa tudi doma imam suport, ki mu verjamem več kot vsem forumom in jutubu skupaj in ki pravi, da samo prosi boga, da ni katerega izmed vas spustil naprej s takim znanjem.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Glej, če kdo muti, si to ti in pišeš nekaj, kar v resnici in normalno izvedenih inštalacijah ne obstaja
Ampak to dejansko obstaja v normalno izvedenih ištalacijah.

Znova in zdanjič... Nula in ozemljitev sta točno enaka samo v točki ničenja. Če je vse štima, je to razdelilna omarica, če ne štima, pa je to lahko kar lepo razdaljo stran od bajte.
Kakor ti bo po žici tekel nek tok, bo na ničnem vodniku padec napetosti. Dlje kot boš stran od točke ničenja, večjo napetost boš imel proti ozemljitvi.

In kot sem že napisal, je pri pravilno izvedenih napeljavah(ničenje v omarici, dovolj debeli vodniki, ne predolgi vodniki, dobro izvedeni spoji) je v najslabšem primeru razlike nekaj V na strani porabnika, ko vklopiš v bajti par močnih porabnikov. Če ni vse izvedeno ok, pa so lahko razlike hitro večje.
zame sem že napisal kaj se šolam
Mogoče pa zato le še ne veš/ne razumeš vsega. Ker se šele šolaš.

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Še enkrat-jaz trdim, da sta v pravilno izvedeni instalaciji nula in zemlja na istem potencialu, ta pa že nihaš med pravilno in neko nepravilno izvedbo.
Pravilna izvedba recimo v bajti je večkratna točka ničenja, torejrazdelilna omarica, priključna omara, strelovod, Gip, ip, in s tem se izognemo različnim napetostnim potencialom, ki jih ti navajaš v nekih imaginarnih situacijah..saj imaš prav, ne oporekam, ampak osnovno vprašanje v tej temi je "zakaj sveti fazenprufer na nuli?" gotovo ne zaradi tega, ker je s inštalacijo vse ok..kakor vidim, je še endva tri, ki je baje drvar ali nekaj podobnega dal kar uporaben nasvet, mi se pa drkamo okoli oslove sence.

tvoja izobrazba v el.smer pa je? verjetno sem spregledal nekje

jezek

Guru
24. jul 2008
3.315
1.378
113
Še enkrat-jaz trdim, da sta v pravilno izvedeni instalaciji nula in zemlja na istem potencialu, ta pa že nihaš med pravilno in neko nepravilno izvedbo.
Pravilna izvedba recimo v bajti je večkratna točka ničenja, torejrazdelilna omarica, priključna omara, strelovod, Gip, ip, in s tem se izognemo različnim napetostnim potencialom, ki jih ti navajaš v nekih imaginarnih situacijah..saj imaš prav, ne oporekam, ampak osnovno vprašanje v tej temi je "zakaj sveti fazenprufer na nuli?" gotovo ne zaradi tega, ker je s inštalacijo vse ok..kakor vidim, je še endva tri, ki je baje drvar ali nekaj podobnega dal kar uporaben nasvet, mi se pa drkamo okoli oslove sence.

Ne

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113

Dečko, en štromar z mojstrskim izpitom in dne 25 let kilometrine te bo nesel v znanju vedno. Tko da se ne usti preveč okol izobrazbe.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.446
3.544
113
kar nekaj dela v elektopodjetju
A to kot čistilec delavnice, po kakšnem mesecu si pa majstru že lahko kombinirke prinesel?

Torej dejanske prakse imaš zmerno do pretežno nič. Sicer pa delaš po principu, da če sam ne znaš, boš pa druge učil. :aplauz: Za ziher pa še asistenta vprašal, pa doma fotra. Da bo pa res za permej, pa še na YT pogledal. :aplauz: Take rabimo, na mladih svet stoji.

• Haha
Reactions: motoroki

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Dečko, en štromar z mojstrskim izpitom in dne 25 let kilometrine te bo nesel v znanju vedno. Tko da se ne usti preveč okol izobrazbe.
aha, a si mojster? proti tem nimam abs. nič, jih spoštujem in mi je program poznan preko spet fotra.:rolleyes:.norca se delam samo iz samozvanih, kavč in jutub "mojstrov"
če si Grega, trikrat pomežikni.:)