Napetost na nuli

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Sedaj sem se spomnil, kak me je enkrat jebal 3fazni kabel.
Izklopim fazo 1x in vsi trije kabli gori fazetrifer. Pa še drugo in je isto.
No nula mora biti nekje v luftu, saj če je itaq ne bo noben porabnik delal.
Fazni preizkuševalec (fazenprufer po domače) ni certificiran instrument, ampak zgolj pomožni. Za ugotavljanje napak na elektro napravah oz. instalacijah se zmeraj uporablja dvopolni preizkuševalec oz. ustrezni instrument.
V tvojem primeru je tlivka na preizkuševalcu zaznala inducirano napetost od preostalih faz napram izključenemu vodniku. Če se bi dotaknil vodnika oz. ga ozemljl, se bi inducirana napetost izpraznila in tlivka ne bi več svetila.

• Všeč mi je
Reactions: bpfc

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Drgač je pa prekinitev nevtralne linije v sistemu napajanja lahko zelo nevaren dogodek, recimo v zaščitnem sistemu "ničenje", torej dvožilni sistem, se ti lahko v primeru prekinitve "nule" nekje v inštalaciji pojavi na ohišju naprave fazna napetost, ker je na ohišje naprave priključen nevtralni vodnik, ki se smatra za zaščitni ukrep (ta ukrep se že zdavnaj ne uporablja več).
Nato se lahko v prekinitvi nevtralne linije pojavijo neželeni, nevarni dvigi napetosti ipd..

• Všeč mi je
Reactions: bpfc in mirsi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Na nevtralnem vodniku( nula po domače) se ne sme nikoli pojaviti napetost, ker je (mora biti) na njem potencial zemlje, torej 0V.
Enako velja za zaščitni vodnik (zemljo po domače), ker sta v osnovi na koncu zmeraj združena (kje in kako je odvisno od sistema napajanja) in med njima ni nikoli niti volt razlike.
Očitno je v omenjenem primeru nevtralni vodnik nekje nezaključen, v "luftu" po domače in se na njem pojavi napetost iz določenih razlogov, kar zazna fazni preizkuševalec, "faznprufer" po domače. Svetujem pregled inštalacije s strani usposobljene osebe.

V bistvu tehnično nula ni nikoli na potencialu ozemljitve, je pa blizu. Kako blizu je določa pa sistem ničenja. Ničenje na vtičnicah ima edino potencial 0V, ničenje na trafotu na par 100m razdalje lahko privede tudi do nekaj voltov razlike in ničenje na viru (elektrarna) lahko privede do par 10V razlike potenciala. Če priklopiš fazenprifer v neozemljen agregat bo pa nula pa faza lahko na poljubnem potencialu glede na zemljo.

Potem dalje, ozemljitev nima vedno enakega potenciala oz. če govorimo o fazenpriferju je ozemljitev to kar imaš pod nogami. Če stojiš na lesenem podu pod njim 20cm steklene volne tvoj potencial ni enak kot v kleti.

Nenazadnje pa ne govorimo o temu, ker inducirana napetost nima nobene povezave z omrežjem in omrežno napetostjo niti ne s klasično ozemljitvijo. Je čisto ločen vir potenciala ki se lahko kaže različno. Tistih 50V je neka statična elektrika ki ni povezana v sistem omrežne elektrike, fazenprifer pa samo pove da potencial na trenutno lokacijo kjer stojiš ni enak 0.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: jest5 in bpfc

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
V bistvu tehnično nula ni nikoli na potencialu ozemljitve, je pa blizu. Kako blizu je določa pa sistem ničenja. Ničenje na vtičnicah ima edino potencial 0V, ničenje na trafotu na par 100m razdalje lahko privede tudi do nekaj voltov razlike in ničenje na viru (elektrarna) lahko privede do par 10V razlike potenciala. Če priklopiš fazenprifer v neozemljen agregat bo pa nula pa faza lahko na poljubnem potencialu glede na zemljo.

Potem dalje, ozemljitev nima vedno enakega potenciala oz. če govorimo o fazenpriferju je ozemljitev to kar imaš pod nogami. Če stojiš na lesenem podu pod njim 20cm steklene volne tvoj potencial ni enak kot v kleti.

Nenazadnje pa ne govorimo o temu, ker inducirana napetost nima nobene povezave z omrežjem in omrežno napetostjo niti ne s klasično ozemljitvijo. Je čisto ločen vir potenciala ki se lahko kaže različno. Tistih 50V je neka statična elektrika ki ni povezana v sistem omrežne elektrike, fazenprifer pa samo pove da potencial na trenutno lokacijo kjer stojiš ni enak 0.
:sprasujemse: Prosim za podnapise, da bi se vsaj malo znašel v tem tvojem klobasanju, ker je brez repa in glave.
Če nisi elektrostroke, pa te za varnost bralcev prosim, da ne komentiraš takih zadev.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Koliko pa je potem po tvoje še dopustna napetost med zemljo in nulo, če vemo, da FP začne brleti tam pri 40-tih voltih?
Bolj kot to je važno, kakšen tok lahko požene ta napetost.
Če je le ta zaradi indukcije, ti ne bo hudega, največ kar bo je, da boš čutil malo mravljincev.
Če je nula dvignjena zaradi obremenitve na dolgih vodih, slabe izvedbe nule ali prebijanja na nulo, je pa lahko zelo zoprno

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.285
-2.490
113
Bolj kot to je važno, kakšen tok lahko požene ta napetost.
Če je le ta zaradi indukcije, ti ne bo hudega, največ kar bo je, da boš čutil malo mravljincev.
Če je nula dvignjena zaradi obremenitve na dolgih vodih, slabe izvedbe nule ali prebijanja na nulo, je pa lahko zelo zoprno
Ah neumnosti. Indukcija na nuli in kaj hudiča pa poganja v mansardi, da se mu nula od pritličja do mansarde dvigne za najmanj 40V - pri manj FP ne sveri. hehe

Da skrajšamo. Ded ima nulti vodnik nekje prekinjen, ali pa s FP meri nekaj, kar ni priključeno na nulo. (mogoče ohišje vtičnice?) FP na nuli ne sme svetit nikoli.

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
mi z asistentom jih ze dva dni jemo, ko beremo forum in se smejimo novim domislicam, ki jih producirate okrog stroma:)))

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
aja pa prav naj pozdravim vse ultrapacijente ki so tle, se bodo spoznali prav:)) pravi da je bil nekoč prijavljen oz član

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
V bistvu ne vem kaj še sploh debatiramo.

Že na začetku je bilo povedano od vsakega od nas da naj odpiratelj teme naroči pregled napeljave, kar vzame resnemu štromarju 5 min časa. Dobiš pa alternativno za 10 EUR tudi škatlice ki jih daš v šuko vtičnico pa preverijo pravilnost povezave, detektirajo plavajoče nule in ozemljitev. Vse to da več odgovorov kot fazenprifer pa naša debata tule.

Glede kreganja okoli tega ali ima nula isti potencial kot zemlja in zakaj lahko fazenprifer gori na zemlji/nuli pa si odprite novo temo. Sicer pa resen električist fazenpriferja ne uporablja, pa tudi varovalke ne izklaplja, ampak šari po dozi golorok in po občutku. Ti ravno niso referenca za poznavanje elektrike, delajo bolj po filingu, dokler ne gredo pod rušo.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in jendomen

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
pametno, ker se vam že cel moj letnik smeji, asistent je reku, da ste za objavt za v rubriko "saj ni res, pa je":aplauz: