Nakup zimskih Gum

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik predator pravi:
Koliko km pa narediš z zimskimi gumami. Jaz jih okoli 18.000, pa imam na Stilu UG7+ (195/65 R15) sedaj tretjo sezono. Ob koncu letošnje zime bodo za odpis.
Se pravi cca. 50k km normalne vožnje, 90% ravnina brez ekstremnih vzponov in s tremi odraslimi v vozilu.
Ne zdi se mi, da imajo pretirano obrabo.

Itak pa z nobeno gumo ne boš falil (GY, Mišelin, Fulda, ipd...). Če se res velikooo voziš po snegu potem je tudi Sava dobra. Samo bi moral vsako zimo 2 nove kupit
smile-1.gif

naredim vsaj 15kkm vsako sezono, s tem, da bi se znalo samo še povečat v naslednjih 3 letih

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meni so Michelinke PA2 (tvoja dimenzija 205/60*16) zdržale 3 sezone (sicer profila je bilo še zadost, več kot 5 mm), vendar so bile zadnjo sezono dobre samo na suhi cesti (mokra cesta, plundra, spolzka cesta pa so bile zanič).
Naredil z njimi mogoče 25kkm.

Sedaj nabavil Eskimo HP, če bodo zdržale toliko kot PA2 sem naredi ldober nakup...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Danes zjutraj je po TV en vulkanizer razlagal o zimskih gumah in me je presenetil z izjavo, da je problem pri zimskih gumah če jih voziš poleti le to, da se bolj obrabljajo oprijemljivost pa da ni nič slabša. Na raznih avtoforumih pa lahko prebereš, da z zimskimi letiš poleti ven že na prvem ovinku (karikiram).
Moje izkušnje pa so da se štiri leta stara zimska pnevmatika poleti bolje drži ceste kot enako stara letna (enako profila). Letna pri teh letih že kar precej otrdi medtem, ko je zimska še vedno ohrani nekaj elastičnosti.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sem nabavljal septembra... Poizkusi pri Vulco, Vovk Boštjan, Trebnje. Tam sem jaz nabavljal pnevmatike. Fulda in Sava za zimake, Conti za letne.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Danes zjutraj je po TV en vulkanizer razlagal o zimskih gumah in me je presenetil z izjavo, da je problem pri zimskih gumah če jih voziš poleti le to, da se bolj obrabljajo oprijemljivost pa da ni nič slabša. Na raznih avtoforumih pa lahko prebereš, da z zimskimi letiš poleti ven že na prvem ovinku (karikiram).
Moje izkušnje pa so da se štiri leta stara zimska pnevmatika poleti bolje drži ceste kot enako stara letna (enako profila). Letna pri teh letih že kar precej otrdi medtem, ko je zimska še vedno ohrani nekaj elastičnosti.

pri visokih temperaturah se zimska deformira oz. postane bolj plastična, kar se potem kaže na bistveno slabših voznih lastnostih

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:

"Držanje" je težko definirat .. zaradi mehkobe pri zimski gumi se sicer le-ta dobro "drži" ceste, je pa problem ker se bolj deformira in sploh pri hitrih manevrih to pomeni, da je oprijem slabši. Je pa precej odvisno od podlage, za dober (dovolj grob) asfalt je boljša letna zmes, za razne 20-30 let stare zlizane podlage (ki jih je pri nas kar precej) pa je letna v precej slabšem položaju. Enako recimo sedaj v jeseni ko je na cestah listje in ostalo sranje, z letno je drsalnica z zimsko pa ni problema.

Kar se mene tiče imam tudi izkušnje da dobra zimska guma poleti včasih drži bolje kot pa letna, samo obraba je pa faktor X5 ali še več. Ko vzamemo v zakup še cviljenje v vsakem zavoju, hrup in udobje je jasno da je vožnja z zimskimi poleti čisti nesmisel.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
samo obraba je pa faktor X5 ali še več
Uporabnik kwa je napisal,da je z Alpinko v štirih letih non stop naredil 130000km. Mislim, da če voziš normalno je obraba največ X2 pa še to samo v najbolj vročih mesecih.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
samo obraba je pa faktor X5 ali še več
Uporabnik kwa je napisal,da je z Alpinko v štirih letih non stop naredil 130000km. Mislim, da če voziš normalno je obraba največ X2 pa še to samo v najbolj vročih mesecih.

130k km sam naredim s 3mi kompleti zimskih in še 3mi kompleti letnih gum. Skratka vzamem ta podatek z rezervo. Sicer pa mišelinke so znane po tem da zdržijo precej časa, samo njihov oprijem po enem letu je tudi neprimerljiv z novo.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Hanzi, na gume-direkt.com jih imajo .. dostavijo na dom .. kupujem pri njih ž ekar precej sezon .. zadovoljen

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.907
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:

tudi meni je vulkanizer sveto trdil da vsaka zimska guma z lahkoto zdrži 7 let! to da sem mu omenil da sem z eno imel rahlo drsalnico v 4 sezoni, pri spet eni drugi v 5. sezoni sploh več na cesto nisem upal, je poblem pripisal k "slabemu materialu"
stupid-1.gif

in po vseh zakonih fizike, katerih takrat še nisem poznal, sem enkrat pri okrog 20 stopinjah skoraj letel kot sulica preko semaforja, ker me je zavorna pot zimskega čigumija rahlo presenetla
rolleyes-1.gif

v glavnem, rajši poslušam zdravo kmečko pamet, teste in nasvete strokovnjakov ki se dejansko spoznajo na to področje. Vulkanizer je v končni fazi še vedno fizički radnik oz. v najboljšem primeru trgovec
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Hanzi, na gume-direkt.com jih imajo .. dostavijo na dom .. kupujem pri njih ž ekar precej sezon .. zadovoljen
mogoče je res da jih imajo, so pa cca 20% dražje od ugodnih ponudnikov. REs da je v tej ceni še dostava, samo itak jih moram potem še nekam peljat na montažo. Je vseeno če jih kupim sam nekje kjer jih imajo "na zalogi" in mi jih takoj zmonzitajo, oziroma jih peljem osebno "k sosedu" na montažo.
bom še malo pogledal

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
bom pa letos najbrž tudi jaz spomladi- poleti testiral stare zimske, ki za v sneg ne bodo več OK (manj kot 4-5 mm profila
kako se torej obnesejo stare zimske poleti

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
No nam je instruktor varne voznje na Vranskem povedal, da imajo poleti tisti z zimskimi gumami neprimerno daljse zavorne poti kot tisti z letnimi. Podobno je bilo sedaj z letnimi, nas je bilo par z letnimi in smo imeli enake zavorne poti na spolzki podlagi kot ce bi z zimskimi vozili vsaj 20 vec.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tako je. Poleg tega sem imel z 2 leti starimi PA2 krajše zavorne poti kot z 3 leta starimi PA2. Ista hitrost, isti avto, ista podlaga (Vransko). Z letnimi (3 sezone Conti Premium Contact 2)zopet krajše kot z zimskimi...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Saj jih... Ampak montaža, balansiranje in ventilčki tudi niso zastonj...
Potem se pa lahko zgodi, da je na videz dražji nakup pnevmatik suma sumarom cenejši...

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.367
241
63
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Hanzi, kje jih dobiš ti ceneje kot na gume-direkt.com? .. Rabim letne 205.55.16, 4 komade ..

Letos so gume-direkt najdražji spletni ponudnik gum. Jih praktično nikjer ne najdem dražje. Sem za firmo jemal gume pri njih vsako leto, letos pa sem vzel gume pri: gumi-center, nakupovanje.net in topolino. Pač se je razporedilo, kar so imeli v določeni dimenziji ceneje.
So me pa gume-direkt res presenetili, ker so lepo nabili cene glede na prejšnje sezone, ko so bili praktično brez konkurence najcenejši.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Roberto,

Pivk ima tako zelo poceni menjavo pnevmatik, da je smešno
wink-1.gif
Ponekod berem, da so plačali tudi po 40+€ za menjavo platišč.

So mi dali letne s platišči dol, platišča sem še tam pustil, ker so bila zrabljena, pa gor so mi dali zimske (še centrirali) na svojih platiščih .. in plačal 23€ ..

Pa nobene gneče, kar je najlepše
smile-1.gif