N900

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
ksz

Rad bi ponovno flešal mojo N900. Delal sem po teh navodilih.
Prenesel sem si firmware in vanilla emmc, pri obeh variantah sem izbral verzijo kjer je pisalo "Latest".

Potem standarden postopek, držim U na tipkovnici in telefon povežem z računalnikom, firmware namestim brez težav.
Citat:
flasher-3.5.exe -F RX-51_2009SE_10.2010.19-1_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin -f

Firmware sem namestil brez opcije -R, ker sem želel namestiti tudi emmc. Po prvi rudni zaženem še tole:
Citat:
flasher-3.5.exe -F RX-51_2009SE_10.2010.13-2.VANILLA_PR_EMMC_MR0_ARM.bin -f -R

Zadeva mi ni zaznala telefona, zato sem ga izklopil in k sreči se je "zbudil".

Ima kdo kakšno idejo kaj je šlo narobe? Baterija je bila tik pred postopkom popolnoma napolnjena. OS je windows xp sp3 32-bit.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
ksz

Rad bi ponovno flešal mojo N900. Delal sem po teh navodilih.
Prenesel sem si firmware in vanilla emmc, pri obeh variantah sem izbral verzijo kjer je pisalo "Latest".

Potem standarden postopek, držim U na tipkovnici in telefon povežem z računalnikom, firmware namestim brez težav.
Citat:
flasher-3.5.exe -F RX-51_2009SE_10.2010.19-1_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin -f

Firmware sem namestil brez opcije -R, ker sem želel namestiti tudi emmc. Po prvi rudni zaženem še tole:
Citat:
flasher-3.5.exe -F RX-51_2009SE_10.2010.13-2.VANILLA_PR_EMMC_MR0_ARM.bin -f -R

Zadeva mi ni zaznala telefona, zato sem ga izklopil in k sreči se je "zbudil".

Ima kdo kakšno idejo kaj je šlo narobe? Baterija je bila tik pred postopkom popolnoma napolnjena. OS je windows xp sp3 32-bit.

Kot si opisal je postopek bil pravilno izveden. Edino kar mi pride na pamet je mogoče kakšen problem s PC/Ovi Suitom, če je ta slučajno tekel v ozadju, namreč priporoča se, da je izklopljen (glej ikone v območju za obvestila, spodaj desno pri uri).

Citat:
Uporabnik mihapodb pravi:
Meni pa je od danes naprej začel srati web browser. Nikjer, kjer se je treba loginati ne gre skozi. Kot da ne sprejema cookijev. Pa imam vse dovoljeno.
Na nobeni strani mi ne uspe.
Screen:

Skrajna možnost je flešanje sistema. Druge alternative so, da pobrišeš mapo s svojim profilom, t.j. mapa microb v direktoriju /home/user/.mozilla/. S tem boš pač izgubil vse svoje nastavitve, gesla... Razen seveda, če si mapo shraniš na PC, oziroma nanj shraniš vsaj datoteki key3.db in signons.sqlite. Možno je tudi uporabiti datoteke iz Firefoxa na PC-ju, kar sem že opisal na predhodni strani.
Še ena možnost bi bila zgolj reinstalacija brskalnika, kar nisem nikoli počel in niti ne vem kako gre, imaš pa tukaj nekaj informacij.

Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Včeraj kupil n900 in se mi resetira na vsakih 10 minut. Narediti moram update, ker imam software iz 2009, ampak upam, da bo to res pomagalo.

Kako je kaj s tvojo težavo, a jo je posodobitev programske opreme rešila?

Za prenašanje in brisanje datotek na telefonu s pomočjo PC-ja priporočam uporabo WinSCP, v kolikor imate operacijski sistem Windows. Za to ne rabite brezžičnega omrežja, ker je možen popoln dostop do telefona tudi prek USB povezave.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Navodilo za USB povezovanje, za katerega sem dal link v predhodnem postu, je mogoče malce pomanjkljivo, zato bom dodal nekaj mojih napotkov.

Prvo je potrebno na telefon namestiti aplikacije rootsh, OpenSSH Client and Server in mad-developer. Na PC pa je poleg WinSCP-ja potrebno namestiti gonilnik MADDE, če le tega razpakirate (ni potrebno nameščanje, vse kar rabite je v mapi $[44]\usbdriver).

Telefon ima avtomatično IP naslov 192.168.2.15, na PC-ju pa si ga za USB povezavo nastavimo na 192.168.2.14.

Še mal slikc s komentarji.

Po zagonu Mad Developer-ja najprej izberemo gumb "USB Networking". Ob prvem zagonu je vrstica "usb0" prazna, na moji sliki pa je IP že viden, ker imam ravno povezan telefon.

Naslednje, izberemo gumb "Windows Network", ob izbiri se nam bo desno od napisa "USB module in use" najprej napisalo "loading...", nato pa "windows network". Ko se slednje izpiše, izberemo gumb "Close".

Sedaj telefon povežemo s PC-jem prek USB kabla in, če na PC-ju še nismo namestili enega od zgoraj omenjenih gonilnikov, nas bo obvestil, da se je pojavila nova omrežna naprava za katero rabi gonilnik. "Usmerimo" ga na lokacijo, kamor smo si shranili gonilnik (npr. na namizje) in počakamo, da se le ta namesti.

Po končani namestitvi je potrebno novi omrežni povezavi na PC-ju določiti IP št. 192.168.2.14 in "subnet mask", ostale parametre pustimo prazne. Hkrati nas bo tudi telefon obvestil, da je povezan s PC-jem in nam ponudil da izberemo način povezave. Tu prostodušno kliknemo v polje nad (mimo) ponujenima izbirama (rdeča pika).

Ko zaključimo z vsemi zgoraj opisanimi opravili, na PC-ju zaženemo WinSCP in ustvarimo novo (gumb New) povezavo ter vnesemo podatke o IP-ju telefona, vratih (22), uporabniškem imenu in geslu (tega smo si izbrali že ob nameščanju aplikacije "OpenSSH Client and Server" na telefon). Nastavitev nato shranimo pod poljubnim imenom (v mojem primeru "N900 USB") z izbiro gumba "Save...", da ne bomo rabili drugič zopet vsega vpisovati. Zadnji korak je izbira gumba "Login", ki nam poveže PC s telefonom in omogoči dostop do vsega kar je na njem.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Rabim en video player, ki lahko en video vrti v replayu. Lahko kdo pomaga?

Nisem v nobenem izmed predvajalnikov, ki jih imam nameščene, zasledil te funkcije, imam pa poleg osnovnega, še VLC in mplayer. Slednji samostojno nima svojega grafičnega vmesnika in ga je mogoče zagnati le v x-terminala. Če si namestiš SIB ali KMPlayer pa imaš tudi grafični vmesnik, s tem, da pri KMPlayerju moraš posebej določiti, da ti video datoteke predvaja mplayer (opcija Select Player).

Če imaš mplayer je možno zagnati ponavljanje video iz x-terminal. Če se ti video datoteka nahaja v mapi Video clips je ukaz sledeči:
Koda:
mplayer -loop 0 MyDocs/.videos/imevidea.avi
oziroma
Koda:
cd /MyDocs/.videos/
mplayer -loop 0 imevidea.avi
izpis datotek in poddirektorijev pa dobiš z ukazom
Koda:
ls

Če je slučajno datoteka zapisan s presledkom, npr. "ime videa.avi", prazno mesto zapolniš z zvezdico (*). Se pravi:
Koda:
mplayer -loop 0 MyDocs/.videos/ime*videa.avi

Ko se bo prvo prevajanje zaključilo, se bo prevajalnik zaprl nato pa zopet takoj odprl in pričel s ponovnim prevajanjem. V kolikor boš pa predvajalnik zaprl z X-om (desno zgoraj) ali tipko Q, pa se bo trajno izklopil.

Drugače v tem načinu delujejo tudi podnapisi, če so enako poimenovani kot video datoteka. Nadzor nad prevajanjem pa vršiš s tipkami, ker v tem načinu na zaslonu ni gumbov niti drsnika za glasnost ali premik po filmu naprej/nazaj. Delujejo pa tipke na fizični tipkovnici, npr.:

preslednica ali P = pavza
puščica gor ali desno = skok naprej
puščica dol ali levo = skok nazaj
O = prikaz časa predvajanja
....

Prav tako delujeta tipki za glasnost.

Več o uporabi bližnjic je tukaj.

Nazadnje urejeno:

mateoo

Zelenc'
13. apr 2010
26
0
1
pred kakšnim tednom mi je nehala delovati LED opozorilna lučka. Ko poženem test (predogled) v programu LED pattern, mi izpiše naslednje opozorilo o napaki "exit status: 65280".
Na netu sem malo pregledal pa jih večina prisega na flashanje sistema, enim je pomagalo samo da so odstranili SIM kartico.....
Sam nimam v tel. SIM kartice, telefona flashat pa mi tudi ni....moram zopet vse nalagat....
Ima kdo kakšeno idejo?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.187
755
113
EU
Še ena zanimivost
smile-1.gif

PSFreedom – Hack your PS3 using a Nokia N900!

Ne vem pa, če zares deluje, ker sam nimam PS3-ja
17758-icon_confused.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Takole... epilog moje nezmožnosti flešanja emmc-ja:
Ker mi zadeva ni dala miru, sem postopek ponovil še nekajkrat, seveda vsakič z enakim rezultatom.
Po krajšem brskanju mislim, da sem našel odgovor na svojo težavo: klik
Citiram:
Citat:
when it does the reboot to flash mode, it shows the five dots. it bounces around a few times and then stops on the second dot. this occured after i flashed the new os.bin, and wouldnt let me flash the emmc.bin. i thought i bricked my phone, but then it booted up into pr1.2 with no issues, aside from some random slowdowns.
Kot da bi človek pisal po mojem nareku.

In še naprej:
Citat:
MY GOD send it back!

We can look through this but it seems you're missing your EMMC device..

Imagine the internals of the phone like a laptop and a bunch of USB devices..

The GSM phone, the emmc, the wifi, the keyboard, the camera.. they're all "usb" devices.. If one dies, it doesn't stop the phone starting..

It seems your EMMC has bitten the dust.. and yours is not the first, second or tenth phone I've seen do this..

They've pretty much all been dead very soon after buying..

Odlično.
crazy1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Takole...
Iz obupa sem si prenesel še prvo verzijo firmwara in emmc-ja. Spet ista zgodba...

Lahko rečem samo, da se mi je telefon izredno zameril. Najprej s "pozabljanjem" klicev in izgubo nekaj pomembnih sms-ov, potem pa še to presenečenje. Ta teden grem do ljubljane in ga nesem na Teleray, kjer upam da mi ga bodo bodisi popravili oziroma zamenjali.
Močno močno bom razmislil o tem, ali ga bom obdržal. Sranje je, ko enkrat izgubiš zaupanje v napravo, ki jo potrebuješ in se hočeš-nočeš moraš zanašati nanjo.

Zbiram ponudbe, če koga zanima nakup... je še v garanciji, kupljen je bil 8.1.2010 pri Mobitelu. V garanciji je bil zamenjan zvočnik (za pogovor), žal sem potrdilo s servisa založil - mogoče ga bom izbrskal. Če ne imajo na Telerayu sigurno v sistemu, tam je bil telefon tudi servisiran.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
trigga, ni druge kot, da telefon neseš na servis, sploh ker je telefon v garanciji in tudi ne gre za nek cenen model. Marsikaj sem ze prebral na forumih o Telerayu, vendar sam nimam še nobene negativne izkušnje z njimi, upajmo, da bo tako ostalo tudi v bodoče. Lahko, da boš dobil nov telefon, če bo nepopravljiva napaka, in mogoče z novim ne bo več težav. Ko pride ven MeeGo, in ko še popolnoma usposobijo Android, bo N900 praktično telefon za vse okuse, saj bo mogoče izbirati med 3 operacijskimi sistemi. Takšnemu telefonu se je težko odpovedat.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Tudi sam s Telerayem zaenkrat nisem imel slabih izkušenj, pa tudi veliko opravka ne.
Res se ne bi rad "znebil" telefona, mi je kar hudo, ko ga gledam na mizi
smile-1.gif
Itak ga bom zdaj spet usposobil, zadeva človeka res malček zasvoji ko se je enkrat navadi.
So mi pa tile bugi pošteno načeli živce, spodoben telefon mi je skorajda osnova za delo. Švoh baterijo še preživim, nedelovanje naprave pa veliko težje.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Meni pa kar dela. Edino včasih se mi zdi, da se malce čudno obnaša pri slabem signalu. Se mi je pa že zgodilo, da ni zvonil, potem sem pa dobil SMS o spregledanem klicu, čeprav je telefon kazal signal.

Lahko pa da je S! kriv.
redface-1.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
No, saj tudi pri meni ni vse rožnato. Kadar mi je telefon več dni vklopljen, se sistem upočasni in ni druge kot reset. Ne vem v čem je problem, mogoče kakšne aplikacije iz repozitorijev Testing in Devel. Lahko, da so problem novonameščane aplikacije in posodobitve starih po katerih nimam navade narediti reset. To me že malce spominja na Windowse na PC-ju, kjer reset na vsake toliko vedno dobro dene.
smile-1.gif

Danes sem poizkusil z OptimizeN900 in zdi se mi, da bi znala odpraviti potrebo po občasnem resetiranju. Kdor ima podoben problem, naj si namesti aplikacijo z linka in jo zažene, ko opazi, da mu je sistem začel trokirati.

Nazadnje urejeno:

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.187
755
113
EU
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Meni pa kar dela. Edino včasih se mi zdi, da se malce čudno obnaša pri slabem signalu. Se mi je pa že zgodilo, da ni zvonil, potem sem pa dobil SMS o spregledanem klicu, čeprav je telefon kazal signal.

Lahko pa da je S! kriv.
redface-1.gif
Če ti kaj pomaga, imam, sicer redko a le, takšne težave s povsem navadnimi telefoni tudi na mobitelovem omrežju.
10.gif

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:

Lahko pa da je S! kriv.
redface-1.gif

Meni se to dogaja predvsem kadar sem na mobilnem internetu, in je signal 2G. In če me ravno v tistem času pokliče kdo ko mi preverja za maile, sem nedosegljiv.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
To se dogaja tudi meni. Ko je vzpostavljena gprs povezava, ne sprejema klicev. Sem nekje bral, da to pri n900 ni nič nenavadnega. No, dokler dobiš sms z obvestilom o zgrešenih klicih, ni panike.

Jaz pa sem mojo n900 včeraj ponovno "usposobil", čeprav emmc-ja nisem uspel flešat. Namestil sem si samo najnujnejše aplikacije in danes mi zaenkrat ni povzročala težav. Bomo videli kako naprej.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Če še nisi, poizkusi flešat emmc z drugim računalnikom. Vredno je poizkusiti. Če bo rezultat isti, potem boš 100% siguren, da je problem v telefonu in da bo treba z njimi na servis.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Jaz imam zelo malo aplikacij nameščenih s testing in devel repozitorijev. To OpenVPN client in GUI, OpenConnect client in GUI pa fMMS in fAPN in nekaj zadev za ukazno vrstico. To sem se namenoma »držal nazaj«, da zadeve delajo.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Mogoče bo koga zanimalo. Odzivnost sistema naj bi izboljšale naslednje nastavitve, ki jih potrebno zagnati kot root v xterminalu:

Koda:
echo 30 > /proc/sys/vm/swappiness
echo 0 > /proc/sys/vm/page-cluster
echo 1 > /proc/sys/vm/laptop_mode
echo 1 > /proc/sys/vm/oom_kill_allocating_task
echo 0 > /proc/sys/vm/dirty_expire_centisecs
echo 0 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs
echo 60 > /proc/sys/vm/dirty_background_ratio
echo 95 > /proc/sys/vm/dirty_ratio
echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_timestamps
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_no_metrics_save

Te nastavitve naj bi se uporabljale tudi v modificiranih ROMih Androidov. Preizkusil sem stvar in sedaj mi brskalnik, ko je odprt v večih oknih, deluje občutno bolje (odzivnost, nalaganje vsebine). Mislim, da tudi več ne bom rabil aplikacijo za občasno optimiziranje sistema, za katero sem dal link v enem izmed predhodnih postov. Preden sem zagnal te nastavitve, se mi je sistem že nekoliko slabše odzival (na sumu imam Mad Developer), a sedaj zopet vse teče kot po maslu.
grin1.gif

Več o pomenu posameznih nastavitev je pojasnjeno tukaj. V komentarjih je tudi pojasnilo kako se te spremembe trajno nastavi (ob zagonu).