Menjava banke - kam?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Robbit pravi:
Na MMCju so primerjali stroške po bankah --> KLIK

Zakaj pa enih podatkov niso v tabele dali? (se pa omenjajo v besedilu)

Kaj prenos številke računa so že uredili, je možno?
Ali pa zavlačujejo "kot vedno" ?

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Tale primerjava je tudi dobra, ker je izračunan strošek za povprečnega uporabnika. V bistvu je to kot benchmark pri računalnikih. Ne vem zakaj tega že prej niso sestavili.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
ksz. Katera banka omogoča odprtje trajnega naloga preko spletne banke. V SKB net nikjer ne najdem, mi pa ne gre v glavo, da bi moral zaradi takšne malenkosti hodit na banko...

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
danes sem opazil da so pri abanka net spet podražili plačevanje položnic preko neta na 0.35e.

frown-1.gif
(

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Številka računa ni čisto isto kot telefonska in dvomim, da bo kdaj enostavno prenosljiva.
Začne se namreč z oznako države (4 znaki, ki jih načeloma ne uporabljamo, razen če gre čezmejno plačilo).
Potem je banka in OE v banki, šele potem je "tvoj" račun.

Zakaj bi pa to pravzaprav rabil?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
ksz. Katera banka omogoča odprtje trajnega naloga preko spletne banke. V SKB net nikjer ne najdem, mi pa ne gre v glavo, da bi moral zaradi takšne malenkosti hodit na banko...

V Sparkassinem NetStiku meni to deluje. V poslovalnici sem bil fizično enkrat ali dvakrat do zdaj.
aplauz.gif

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:

Če bi se jim izplačalo bi že imeli. Tako pa od trajnega naloga poberejo manj kot od položnice...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Številka računa ni čisto isto kot telefonska in dvomim, da bo kdaj enostavno prenosljiva.
Začne se namreč z oznako države (4 znaki, ki jih načeloma ne uporabljamo, razen če gre čezmejno plačilo).

Heh, isto so rekli za prenos telefonske številke. Odgovore pa vmes že poznaš.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Heh, isto so rekli za prenos telefonske številke. Odgovore pa vmes že poznaš.

zadeva ni tako enostavna - ne zato, ker nebi bilo izvedljivo temvec zato, ker je za tem se marsi kaj vec.

Obstaja bic + iban database, ki ga banke po celi evropi koristijo in lahko nap odlagi iban stevilke tocno ugotovijo za katero banko gre, kar pomaga pri avtomatskem usmerjanju placilnih nalogov, saj stranke marsi kdaj ne napisejo swift kode, marsi kdaj pa celo napacno.

Glede na to, da to koristijo vsi verjamem, da se nebo kaj hitro spremenilo, sploh glede na to, da ta storitev swifta niti ni prevec stara

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Sej NLB živi večinoma samo od folka, ki se jim ne da menjati banke, razni upokojenci in ostali lenivci.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
klik podpira, preverjeno...

sicer pa nova tema z mojim vprašanjem....
imaš lahko dva TRR?

Koliko je dela in stroškov oziroma kaj je treba narediti da se trajniki prensejo na drugo banko. kaj se zgodi (ob ukinittvi TRR) z vezavami ki potečejo v prihodnje.?(se jih preusmeri na nov račun ali ta številka računa lahko "miruje".)

še glede prerekanja glede istega TRR in druge banke. Se ne spoznam na to tehniko, ampak tudi včasih si imel 041 za mobitel danes pa si lahko kejrkoli s to cifro.
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
1. Lahko imaš več TRR-jev, tudi na isti banki. (vsaj kar se zakona tiče, lahko da banka kot taka tega ne podpira, ampak načeloma ni ovir)
2. Ali res lahko preneseš številko mobitela? Recimo iz Mobitela na O2? Povej kako, bom takoj prenesel
bonk.gif

Torej gre samo v okviru države. Ampak tudi tu so omejitve:
Slovenia (19) IBAN format: SIkk BBBB BCCC CCCC CKK
kk=56
BB BBB = oznaka banke(2) poslovne enote (3)
C = partija
KK = kontrolka
Vse države v Evropi imajo IBAN (razen Rusije) , imajo strukturo IBAN-a, vendar se povsod začne z banko.
V okviru novih plačilnih instrumentov SWIFT koda banke načeloma ni potrebna, ker je z IBAN-om določena tako država, kot banka.
Kako bi potem potekal plačilni promet, če bi se številke menjavale, si čisto ne predstavljam, verjetno bi bilo pa precej več "napačnih klicev", kot jih je sedaj (kolikokrat dobiš napačen klic na leto?, kolikokrat napačno nakazilo?) in enako, če primerjamo telefone, bi prejemnik "klic" seveda sprejel, verjetno še z večjim veseljem, in ravno tako, te ne bi poklical nazaj (ne bi vrnil denarja), kot tega ne dela sedaj:)

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja ja, pa 041 "pripada" Mobitelu, 040 pa SiMobilu, ampak glej ga zlomka, prenos številk vseeno deluje.
Ne moreš, da verjameš.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
Hm ... to je podobno kot da bi se preselil, pa bi hotel prenesti še hišno številko ....
Ni vse tako enostavno, kot se sliši.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
številka je prej pomenila ciljnega ponudnika, po uvedbi menjave številk, pa se pogleda v bazo, kdo je dejansko ponudnik.

Ne vem kje je problem, če lahko to v sekundi naredijo za telefonsko št., bo tudi za TRR nekak uspeli.

Ampak res isti argumenti. Zdaj bo sledilo "prej sem na podlagi številke vedel, koliko bo stal klic/nakazilo, zdaj pa ne!"