magnetni perpetum

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
odgovarjal sem na tvojo trditev, da magnet nima shranjene energije. nikjer pa nisem rekel, da je je veliko. kakšna energija je to? magnetna energija. produkt magnetne poljske jakosti in gostote magnetnega pretoka.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.035
6.225
113
Ok to je jasno da magnet sam po sebi ne nosi energije. Apmak dva magneta nasprotnega pola pa vedno silita drug k drugemu. Torej ju sila sili h gibanju. Če lahko to gibanje postane ciklično imaš perpetum mobile. To je teorija. Če ga "garažni" inžinerji znajo izvest v praksi, potem je to to. Če vsi posnetki niso nategancija, potem je lahko nekaj na tem. Če pa je nategancija, potem pa tako ali tako ta post brezpredmeten.

Pa če malo pomislite, potem moja zgornja trditev ni nikjer skregana z zakonom o ohranitvi energije.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
sicer bi se tako čisto preprosto to dalo preizkusiti. vsak magnet ima dva pola. moral bi narediti tako, da se magneta privlačita, ko pa prideta do neke določene meje bi moral magneta tako obrniti da se odbijeta in gresta v nasprotno smer, kjer sta tudi dva magneta ki odbijata, ali pa vzmet ... no prej ko slej bi se zadeva verjetno ustavila nekje na sredini, če ne zaradi drugega zaradi upora in gravitacije.
verjetno pa bi to kar nekaj časa delovalo, če bi to uspel spraviti v krožno gibanje brez upora. nekje bi potem moral dodati nekaj vodnikov, da se inducira napetost in imaš perpetum mobile...
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Ok to je jasno da magnet sam po sebi ne nosi energije. Apmak dva magneta nasprotnega pola pa vedno silita drug k drugemu. Torej ju sila sili h gibanju. Če lahko to gibanje postane ciklično imaš perpetum mobile. To je teorija. Če ga "garažni" inžinerji znajo izvest v praksi, potem je to to. Če vsi posnetki niso nategancija, potem je lahko nekaj na tem. Če pa je nategancija, potem pa tako ali tako ta post brezpredmeten.

Pa če malo pomislite, potem moja zgornja trditev ni nikjer skregana z zakonom o ohranitvi energije.
Še nisem videl dejansko delujočega garažnega modela
smirk-1.gif

Ja dva magneta silita drug proti drugemu, ker je med njima po domače povedano potencjalna energija. Tako kot kamen iz balkona sili proti tlom. Energijo pa lahko odda samo 1x-kamen pade dol/magneta skočita skupaj. Potem je konec. Da dvigneš kamen nazaj/daš magneta narazen, moraš dovesti enako energije, kot si jo prej dobil.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
sicer bi se tako čisto preprosto to dalo preizkusiti. vsak magnet ima dva pola. moral bi narediti tako, da se magneta privlačita, ko pa prideta do neke določene meje bi moral magneta tako obrniti da se odbijeta in gresta v nasprotno smer

Sila ki magneta "privlači" je ravno tolikšna kolikor jo rabiš da magneta obrneš da se odbijata - plus trenje/upor. Skratka to da magneta "obrneš" in se začneta odbijati ti porabi vso energijo, ki sta jo "kao" magneta imela prej + izgube. Skratka stvar NE bo nikoli delovala kot delujoči stroj, niti malo časa ... kaj šele večno!
10.gif

Aja, a sem že omenil da je elektromotor točno taka iznajdba? Stvar deluje, celo neskončno, za obrnitev "polov" pa skrbi električna energija, ki jo dovajaš v sistem!
cheer.gif

Sedaj pa dosti s temi neumnostmi pa raje kaj koristnega delat!
nahrung002.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ma pusti elektromotor. ni finta v tem. finta je da se naredi perpetum mobile s pomočjo magnetov. torej obratno od el.motorja
pač potrebuješ še nekaj dodatnih magnetov za obračanje polov ( po tvojem konceptu ) , čeprav po mojem ne
evil.gif

pa vse brez trenja,kar načeloma ni problem in v krožnem gibanju
aplauz.gif

vse je stvar tehnike
smile-1.gif

edino časovnega stroja ne bodo skupaj spravili. ali pa ?
wink-1.gif

hysterical-1.gif

obstajajo pa strani, kjer je nekdo celo nareid podjetje in licencira tak generator za zagon pa potrebuješ zgolj baterijo in potem imaj 100kv ali več na razpolago.....

hysterical-1.gif

mi pa se jajčkamo s fosilnimi gorivi, pa nuklearnim odpadom
stupid-1.gif

hysterical-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
ma pusti elektromotor. ni finta v tem. finta je da se naredi perpetum mobile s pomočjo magnetov. torej obratno od el.motorja
pač potrebuješ še nekaj dodatnih magnetov za obračanje polov ( po tvojem konceptu ) , čeprav po mojem ne
evil.gif
No, tega se pač ne da narditi
evil.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ha daj no. to mi samo mislimo
smile-1.gif

kaj pa če nečesa še ne vemo ?
baje obstajajo tudi gravitacijski valovi, ki pa jih še niso uspeli dokazati - izmeriti
nekoč so poznali samo elektron, proton in nevtron, danes pa je toliko raznič "čudnih" delcev, da si izmišljajo prav nemogoča imena zanje.
če nečesa ne znamo, še ne pomeni, da se ne da
smile-1.gif

znanstveniki še sedaj ne znajo povezati kvantne teorije s teorijo relativnosti. kar pomeni, da še marsičesa ne razumemo....

mene je vedno zanimalo kaj je to el.polje ali pa el.mag polje. iz česa je. kaj je to valovanje, kako valuje in kaj valuje. kaj so to silnice in iz česa so
pa so mi rekli, da so to filozofska vprašanja.....

hysterical-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:

Sej elektromotor je perpetum mobile gledano iz magnetnega stališča!
grims-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
ha daj no. to mi samo mislimo
Ne, mi to vemo.

Edit
Citat:
mene je vedno zanimalo kaj je to el.polje ali pa el.mag polje. iz česa je. kaj je to valovanje, kako valuje in kaj valuje. kaj so to silnice in iz česa so
pa so mi rekli, da so to filozofska vprašanja.....
Za začetek si dobi/sposodi knjigo Osnove elektromagnetike od Sinigoja. Pa obilo užitka ti želim z njo
evil.gif

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ne razumeš
smile-1.gif

je pa predvsem zanimivo, da nekaterim več ali manj uspeva prodajati koncepte kot so magnetni motor , hladne fuzije ipd , s tem da nikakor ne sproducirajo nekega delujočega prototipa

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Sej isto je z gravitacijo, je tudi zeloooo velika sila paš e povsod je pa še nisem videl nobene elektrarne na "gravitacijo" (recimo HE izkoriščajo to silo, ampak pomaga pa sonce ki nazaj črpa vodo).

Kaj pa elektrarne na plimo (izkorščajo vpliv lunine gravitacije)
tongue-1.gif

Drugače pa energija je povsod, samo mi jo moramo pripeljati v tako obliko da nam koristi. Mogoče lahko kdo naredi tako napravo da iz nam neznanega sredstva črpa energijo in jo pretvarja v nam uporabno ampak v končni fazi mora biti ta energija v neznani obliki vedno iz nekjev vzeta (mogoče iz 11-e dimenzije
smile-1.gif
)

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Prav po neumnem te matrajo vprašanja o katerih sploh nebi bilo treba dvomiti. Vsak fajmošter/hodža ti bo z lahkoto razložil te pojave.
evil.gif

priden.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ja, ja samo magnetni perpetum mobile bi pa bila res senzacija. nabaviš 5 kg super-duper permanentnih magnetov, jih razporediš tako da se sučejo, privlačijo in odbijajo, jih tako izoliraš, da se pri tem ko se odbijajo ne razmagnetijo , okoli nekje napelješ nekaj drotov, da se inducira el.tok oz napetost in imaš zadevo rešeno
simpl ko pasulj
cool-1.gif

neprecenljivo
smile-1.gif

za vse ostalo pa je master card
hysterical-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
hysterical-1.gif

Nekaterim še vedno ni jasno, da če že kje, potem prav v fiziki velja pregovor, da iz nič ne moreš dobiti nečesa. Takim bedarijam lahko nasedejo samo tisti, ki ne poznajo dovolj osnovnih zakonov narave - predvsem tistega o ohranitvi energije.

Ne rečem subatomske interakcije, kjer je neizkoriščenega energijskega potenciala ogromno, ampak par home-made magnetov je pa daleč od tega, da bi bili prepričljivi. Sploh ker je stvar že v teoriji obsojena na propad.

Folk bo danes nasedel čisto vsaki bedariji, samo da je preveč dobra, da bi lahko bila resnična.

edit: Vidim, da ste prišli tudi že do teorij zarot. Super
zmaga.gif
. To lahko v zvezi s takšnimi in drugačnimi mehanskimi perpetumi izjavi samo nekdo, ki nima pojma o naravi. Tisti teoretični "kaj pa če vendar..." je tako univerzalen in z njim lahko s popolnoma nič znanja, seveda samo v svoji glavi, zabiješ še tako razgledanega človeka. Fizika ima probleme z zelo majhnim in zelo velikim. Kar pa reda velikosti dogajanja na Zemlji, pa je jasno že dolgo časa.

Nazadnje urejeno:

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
sicer bi se tako čisto preprosto to dalo preizkusiti. vsak magnet ima dva pola. ...

V vednost : v sodobnih časih ni več nujno, da ima magnet dva pola, lahko ima tudi samo enega!
evil.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Nekaterim še vedno ni jasno, da če že kje, potem prav v fiziki velja pregovor, da iz nič ne moreš dobiti nečesa. Takim bedarijam lahko nasedejo samo tisti, ki ne poznajo dovolj osnovnih zakonov narave - predvsem tistega o ohranitvi energije.
Ne pozabiti na bioenergije, ki bi lahko koristile neskončnemu gibanju zaprtega sistema.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik KLuka pravi:
tongue-1.gif

Tukaj se ne izkorišča neposredno gravitacija ampak je gravitacija samo medij, ki omogoča izkoriščanje energije. Skratka to da le luna vrti okoli zemlje bi lahko izkoriščali kar z zelo dolgim vzvodom in ležajem okrog zemlje, ampak ker tega pač ne moremo (še) naredit se poslužujemo "vzvoda" ki obstaja (gravitacija). Sicer je izkoristek 0,0000001%, ampak ker je sila precejšnja je tudi to dovolj.

V primerjavi z magnetno energijo lahko vzamemo potem tudi velik kompas (recimo par 100 km dolžine), v os damo el. generator in celotno čudo na nek način "vozimo" okoli tečaja (oz. dovolj bi bilo da ga vozimo recimo po "zalivskem toku", ki je precej konstantno krožna pot). Energijo bomo posredno dobivali iz magnetnega polja zemlje ...

Ampak jasno, to nima nič s perpetum mobile oz. idejo o "čudežnih" magnetih!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Misliš, da je tukaj energija kar iz nič? Da ni nobenih posledic?
rolleyes-1.gif

Zemlji se upočasnjuje rotacija, Luna pa se oddaljuje od Zemlje.