magnetni perpetum

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Neodim (eden najboljših magnetov) ima 200-400 kJ/m^3 tako... za vzgled.
tongue-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Ne, ni nikakršne zarote in še nekaj čas ane bo zmanjkalo tistih, ki izdelujejo perpetuum mobile v garaži.

Zakaj pa ne če jih to veseli. Sigurno boljše kot pa v gostilni kraste na komolcih dobivat.
grin1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Jaz mislim da so te naprave še kako resnične, v vsakdanje življenje se pa ne prikradejo zaradi drugih lobijev, ki vsem svetu močno krojijo življenje. Saj ne rabim pisat kdo so to, a ne.
Res? Torej zakon o ohranitvi energije(in kompletna fizika) ne velja?

Zakaj nebi. Mogoče v kompletni fiziki, manjka še kakšen člen.

Glej, tudi Eindteinova relativnostna teorija več nima logike, zakaj bi perpetuum moral imeti?

Meni se pa zdi relativnostna teorija čisto logična. (da se ne bo kdo zdej obesil na to-ne trdim, da jo kompletno razumem)
Lej 10^n krat je bilo že dokazano, da dela brez vira energije NI. V permamentnem magnetu je nekaj energije-če bi jo lahko črpal iz njega, bi ga zelo hitro razmagnetil. Brez da bi jemal energijo pa ne boš naredil nič
evil.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Seveda. Bolj vino v želodcu, kot voda v kolenu
wink-1.gif

Ampak vseeno, a ni nek razvoj, ki je že v naprej obsojen na propad malce frustrirajoč?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
Neodim (eden najboljših magnetov) ima 200-400 kJ/m^3 tako... za vzgled.
tongue-1.gif

Česa? In če ima?

Skratka magnet ni "čudo", ki hrani energijo ampak preprost kos neke "stvari", ki ima določene lastnosti. Pravzaprav je magnet vsaka stvar, samo vprašanje v katerem redu je ta "magnetna sila". Kot vsaka sila ima tudi magnetna sila dva "konca" in energije iz tega ne moreš dobit (hint: drug konec ki ga magnet privlači bo šel samo do magneta pa še za to mu boš moral na začetku pomagat).

Sej isto je z gravitacijo, je tudi zeloooo velika sila paš e povsod je pa še nisem videl nobene elektrarne na "gravitacijo" (recimo HE izkoriščajo to silo, ampak pomaga pa sonce ki nazaj črpa vodo).

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Ampak vseeno, a ni nek razvoj, ki je že v naprej obsojen na propad malce frustrirajoč?
Ljudje se radi učimo in ustvarjamo.
Sicer pa važna je pot in ne cilj in če je pot zelo zabavna potem tukaj ni nobenih frustracij ampak zgolj veselje ob vsakšnem napredku.
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Jaz sem imam zdajle že eno par let pavze ampak se spomnim, da sem takrat bi nabolj srečen ko sem vsak dan po več ur žagal vrtal pilil sestavljal motorje in preučeval signale na osciloskopu in delal magnetne simulacije na compu.
cheer.gif

In zdajle komaj čakam da se preselim, ker bom imel spet delavnico na dosegu roke.
aplauz.gif

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
si čorav? povedal sem koliko energije je lahko shranjene v enem izmed najboljših magnetov. in če ne znaš brat: kilo đulov na kubični meter. zakaj? ker človeka očitno zanima stvar.
to da energije iz magneta nemoremo črpati je pa tudi laž. v ogromno stvareh uporabljamo magnetno silo. zakaj? ker jo lahko in ker so aplikacije narejene z magneti bolj enostavne. ampak da lahko ti ustvariš magnet moraš ogromno energije vložit. Za primer: če odpreš servo motor ga lahko še sam stran vržeš, ker razmagnetiš magnet. in da bi ga nazaj namagnetil v prvotno stanje potrebuješ veliko energije, kar pa se ne splača. je ceneje da nov motor kupiš.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Te čisto zastopim, tudi sam se ukvarjam z vsem živim. Samo jaz najbolj uživam v načrtovanju, samo ročno delo pa mi je odveč, me dolgočasi. Nešteto projektov je ostalo v fazi sheme, celo PCB sem zroutal in naredil prototip po principu sračjega gnezda potem pa je vse skupaj ostalo v predalu... Ko enkrat zadeva začne funkcionirat, izgubim ves interes...
Če bom enkrat velik in bogat bom imel asistenta
tongue-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Držanje pesti bo prekleto potrebno
evil.gif

Upam pa, da bo na predstavitvi dovolj pravih znanstvenikov, da ne bo kaka bedarija šla naprej

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Aha poganja ga pa baterija.
hysterical-1.gif

Če bi uporabili vsaj kondenzator bi bila zadeva dosti bolj prepričljiva, če bi motor neprekinjeno deloval nekaj ur.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
si čorav? povedal sem koliko energije je lahko shranjene v enem izmed najboljših magnetov. in če ne znaš brat: kilo đulov na kubični meter. zakaj? ker človeka očitno zanima stvar.

200-400 kJ na m3? Pa veš kaj ti pišeš? No v 100ml lahkega jogurta je pa 300 kJ energije!
zmaga.gif

Veš koliko energije je v vsaki stvari?! Recimo na anatomarni in molekulski ravni (vezi med atomi) .. taka energija se recimo uporablja za pogon avtomobilov, ogrevanje stanovanj in pridobivanje elektrike (pa za "ogrevanje" telesa iz. npr. jogurta). Pravzaprav je 80% poznane energije, ki jo pridobiva človeštvo narejene na osnovi te energije. Koliko energije je v m3 bencina ne vem, ampak zagotovo 10000x toliko kot v enem m3 magnetu (pravzaprav še vedno ne vem kakšna energija, ker 1m3 magneta ima lahko precejšnjo kinetično energijo).

Da ne začnemu o energiji še na pod-atomarnem nivoju. V kg vsake snovi je te energije recimo vsaj 1.000.000.000.000.000.000x toliko, kolikor si jo ti omenil za tvoj magnet. Z razpadom (ali spajanjem) vezi znotraj atoma urana (plutonija) recimo znamo že pridobivati energijo (celo v sloveniji obstaja objekt za pridelavo te energije, ki se mu reče NE Krško).

Skratka ne klobasaj o stvari o kateri nimaš pojma!

Edit: sicer si mogoče hotel povedat da je ta energija zelo majhna, če ja, potem se opravičujem ker žalim kar poprek!
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
pravzaprav ne vidim razloga zakaj se ne bi dal narediti magnetni motor, tako zgolj teoretično bi lahko celotna zadeva bila stvar tehnologije. mogoče je energija magnetizma večja kot znamo izmeriti . kaj pa vem.
glede na to, da sam magnet "nima" neke energije, zakaj pa je potem tako težko en mali magnet iz hard diska "odlepiti" iz hladilnika npr
nimam možnosti da bi izmeril silo, ki drži magnet na hladilniku po občutku pa je kar nekaj kg ( oz N ). tako, da bi se zgolj teoretično dalo nekaj narediti na izkoristku "odbojne in privlačne" sile magnetov.
včasih tudi niso znali uporabljati energije atoma ( še danes je to vse bolj bogo ), ali pa elektromagnetnih sevanj
sicer s pomočjo potencialne energije pretvarjamo le to s pomočjo magnetov v električno.
morebiti obstaja še kakšen boljši način. pa ne mi rečt, da sem budalo, ki ne ve kaj piše, ker poznam zakon o ohranitvi energije

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
pravzaprav ne vidim razloga zakaj se ne bi dal narediti magnetni motor, tako zgolj teoretično bi lahko celotna zadeva bila stvar tehnologije. mogoče je energija magnetizma večja kot znamo izmeriti . kaj pa vem.
glede na to, da sam magnet "nima" neke energije, zakaj pa je potem tako težko en mali magnet iz hard diska "odlepiti" iz hladilnika npr
nimam možnosti da bi izmeril silo, ki drži magnet na hladilniku po občutku pa je kar nekaj kg ( oz N ). tako, da bi se zgolj teoretično dalo nekaj narediti na izkoristku "odbojne in privlačne" sile magnetov.
včasih tudi niso znali uporabljati energije atoma ( še danes je to vse bolj bogo ), ali pa elektromagnetnih sevanj
sicer s pomočjo potencialne energije pretvarjamo le to s pomočjo magnetov v električno.
morebiti obstaja še kakšen boljši način. pa ne mi rečt, da sem budalo, ki ne ve kaj piše, ker poznam zakon o ohranitvi energije

Magnet kot tak in energija nimata nobene veze ... na magnetu se pojavi polje, ki je dejansko "površinska sila". Zakaj te sile ne moremo izkorsitit sem pa že povedal na primeru gravitacije!

Skratka magnet ki stoji ne opravlja nobenega dela in ga tudi ne more; delo bi LAHKO opravljal če bi lahko spreminjal lastnost svojega polja. In dejansko točno to počne elektromotor oz. el. generator ki je "obratna" stvar od elektromotorja.

Isto kot tudi gravitacija kjub zeloooo veliki sili ne opravlja nobenega dela. (pa čeprav rabiš zelo veliko silo oz. veliko energije da premagaš gravitacijo [primer hoja na hrib ali pa izstrelitev rakete v vesolje])

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Energijo magneta je zelo lahko izmeriti-ima je toliko, kot jo vložiš vanj ob magnetenju(minus izgube).

Pri tem ko se magnet nekam pripopa, odda energijo. Ko ga odtrgaš stran, mu to energijo vrneš-že iz tega moreš videti, da stroja na principu odbojne/privlačne sile trajnih magnetov ne moreš imeti.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.078
11.177
113
točno tako, po nekaj dnevnem razmisljanju sem ugotvil, da je obnašanje magneta podobno kot recimo lepilo. in to je to.. case closed