Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Kaj pa elektrarne na plimo (izkorščajo vpliv lunine gravitacije)
Misliš, da je tukaj energija kar iz nič? Da ni nobenih posledic?
Zemlji se upočasnjuje rotacija, Luna pa se oddaljuje od Zemlje.
Ja vem ja. Poglej si na kaj jaz repliciram.
Vem da iz nič ne more nastati nekaj. In vem da magnetni perpemtum ali katerikoli ne more obstajati.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tukaj se ne izkorišča neposredno gravitacija ampak je gravitacija samo medij, ki omogoča izkoriščanje energije.
Tudi pri elektriki se ne izkorišča direktno elektro-magnetnega polja ampak njegovega vpliva na proste nosilce naboja.Tako kot luna vpliva na delce vode, EMV vpliva na elektrone. Prek teh pa potem naprej. Recimo trenje elektronov (toplota), pospeševanje elektronov(signali), mehanska sila na gibajoče elektrone itd..
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
kolk sem jaz razumel ima magnetika neko vezo s spinom elektrona in ni nujno da se ta giblje po prostoru. no, sej se vsak elektron giblje v prostoru, razen pri absolutni ničli. takrat bojda vse stoji.
Magnetika ima vezo s gibajočimi nosilci naboja, vsak elektron ki se giblje povzroča magnetno polje. Vsak kabel po katerem teče tok ima okoli sebe magnetno polje.
In v atomu elektroni krožijo okoli jedra. Ker krožijo se gibljejo s tem povzročajo magnetno polje. In se nekako ustvarijo magnetni dvopoli. To pomeni da vsak atom proizvaja nekaj magnetnega polja. Rezultat vseh teh malih magnetnih polj se na kaže kot zunanje magnetno polje. Če so te magnetni dvopoli vsi obrnjeni v isto smer je zunanje polje veliko. V večini snovi pa so te dvopoli obrnjeni v vse smeri in je vsota vseh polj približno 0. (--> + --> = ---->, --> + <-- = 0
)
V nekaterih snoveh se te magnetni dvopoli pod vplivom zunanjega polja lahko poravnajo v isto smer(večina kovin). In če ostanejo tako poravnani tako snov mi imenujem permanentni magnet (trdnomagnetna snov). Nekatere snovi naprimer so pod vplivom zunanjega polja močan magnet ko pa enkrat zunanjega polja ni več izgine tudi njegovo lastno recimo elektromagneti (mehkomagnetne snovi kot je recimo že navadno železo). Nekatere snovi se pa tudi pod vplivom znanjega polja ne morejo poravnati(recimo voda).Baje voda še zmanjša jakost zunanjega magnetnega polja, tako da se magnetni dvopoli rahlo poravnajo proti smeri zunanjega polja.