Koliko plač za avto

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
mnogokratkin povprečja, 5 kilo neto..
smile-1.gif
jap. pa res.

Cca 50k neto letno, a si zdaj srečen?

Corvette

Majstr
6. nov 2008
421
283
63
Nikdar nisem gledal na nakup avta v številu plač, to "pravilo" sem zasledil samo na forumih. Upoštevam kriterije, ki so mi pomembni pri vozilu ter preverim, kako se znesek nakupa+stroškov vzdrževanja ujema s financami zdaj in kako se bo čez leto-dve, zlasti ob morebitnih nepredvidenih spremembah.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Koliko plač?
Če računaš malo drugače:
Avto vreden 35.000 EUR (recimo dobro opremljen Kodiaq iz sosednje teme) vzameš na kredit na 7 let, na mesec odplačuješ cca. 500 EUR.
Zavarovanje te pride cca. 1.000 EUR na leto oz. 83 EUR na mesec.
Servis 500 EUR na leto oz. 42 EUR na mesec.
Gorivo 120 EUR na mesec.
Gume, brisalci, ... še nekih 30 EUR na mesec.
500 + 83+ 42 + 120 + 30 = 775 EUR na mesec

Sem še kaj pozabil?

Povprečna slovenska plača je bila januarja 1.040 EUR.

Torej povprečnemu Slovencu na mesec ostane 265 EUR in si takega avta ne more privoščiti.

Koliko bi mu moralo ostati, da bi si lahko privoščil tak avto?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.578
9.810
113
40
MB
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Pa ajde, saj se ogromno rabljenega kupuje... Koliko pa je bmwjem pa audijev ipd kupljeno novih pri nas?

bmwjev cca 2k
audijev cca. 1,7k
v 2016 (do novembra)
od skupno 60k prodanih novih avtomobilov

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Jaz pa nekaj ne štekam: kje so vse te super duper nadpovprečno plačane službe, kjer lahko s tremi ali štirimi NETO plačami kupiš soliden avto (ajde 15-20.000€) pa, da lahko ti isti ljudje SREDI DNEVA PO NETU razpredajo svoje filozofije.

Aja v bistvu mi dol visi, ker tudi jaz imam 11.000 neto - saj sem Alteraš!

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
448
83
45
dolenska
Tistih, ki imajo plače za tak avto je malo. Vsaj okoli mene. Jih je pa veliko, ki si lahko privoščijo. Fuš po šihti, kmetije....... Da se v sloveniji, če hočeš delat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Mislim da se nisem kupil avta za bistveno več od letne netto plače.
Največ sem moral najbrž dodati kot dijak za prvi avto pa kmalu potem za drugi avto.
Prvi je bil golf Enka za 4 jurje dem , pol leta za tem 2 za 7 jurjev. Enko sem prodal fotru.
Potem sem počasi prišel.do zaposlitve in kot vem nisem za noben avto dal več kot cca 7 jurjev evrov. Najmanj sem dal 2 jurja, avto sem imel 5 let. Se največ je dala žena za svoj prvi avto. Dobrih 10 jurjev za 3 leta staro merivo, po devetih letih je še kar pri hiši z zelo malo stroška in servisov.

Nazadnje urejeno:

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.808
639
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Tistih, ki imajo plače za tak avto je malo. Vsaj okoli mene. Jih je pa veliko, ki si lahko privoščijo. Fuš po šihti, kmetije....... Da se v sloveniji, če hočeš delat.

Točno tole.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
in kok casa potem odplacujete to? al je misljeno, da se skesira teh 12 plac?

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Če bi se Slovenci odrekli avta (tisti, ki se lahko: Litija, Brezovica, Borovnica, Kranj, Domžale,Kamnik, Mengeš, itd., itd., itd.), bi imeli:

- v Ljubljani nekaj čistejši zrak
- bi tem, ki bi se odrekli avta, LETNO ostalo cca. 2000-2500 evrov za bolj zdravo hrano/hranjenje, mogoče tudi za obisk kakšega koncerta in bog ne daj nakup kakšne knjige
- bi se MANJ VOZAKALI in obiskovali ob vikendih in več hodili, kolesarili
- bi mestni in obmestni promet ter železnica imel več potnikov
- bi bili tisti iz omenjenih krajev zelo verjetno pol ure prej doma, zjutraj pa bi šli verjetno lahko v službo pol ure kasneje

- bi imel slovenski proračun 10%-20% manj denarja od trošarin in bi bil prisiljen trošiti bolj smotrno
- bi imeli letno vsaj 20 manj mrtvih v prometnih nesrečah

- ne bi kakšnih 3000-5000 Slovencev rabilo antidepresive in tablete za spanje zaradi čakanja v kolonah ob špicah
- pa še zaletavali se ne bi, ker bi surfali po spletu čakajoč na vlak, tako pa surfajo in pišejosms-e med vožnjo

Pa še bi se našlo...

Ampak seveda ne, kajti moški brez avtočka je huje, kot moški brez tiča...
2567569-x5485ace9b3fef-st.jpg.pagespeed.ic.DqpNqzqoIwRyAUrjiqcw.jpg

Priponke

• 2567569-x5485ace9b3fef-st.jpg.pagespeed.ic.DqpNqzqoIwRyAUrjiqcw.jpg
    2567569-x5485ace9b3fef-st.jpg.pagespeed.ic.DqpNqzqoIwRyAUrjiqcw.jpg
    91,7 KB · Ogledi: 185
Nazadnje urejeno:

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
si odprla temo, ki bo mela velik odgovorov...
cool-1.gif

morš pa še specificirat, al gre za nov al rabljen avto... je bistvena razlika... pa al gre za družinski avto, kjer sta ponavadi na kupu dve plači pa še babice in dedki, pa še prejšnji avto v račun, al nakup iz nule?
smile-1.gif
))

ni tko enostavno... ko sem bil jest mlad oz. ko sem glih dobro začel združevat delo in sredstva je stoenka stala deset jurjev mark, povprečna plača je bla pa 500 mark... skratka 20 plač. Po tvoji logiki si je razen direktorjev ne bi mogel noben privoščit, pa so še tople šle - oz. si jih čakal pol leta al pa še dlje... skor tko kot dons škodo
wink-1.gif

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ce jaz odtegnem 100 flik od svojih 800 place, si lahko za 5 let kaj kupim? Neko jajce, ki ga bom se servisiral. Tko sem raje odlomil 350 krede, za novega, bo pac dalj casa pri hisi. Ne rabim menjat na 3 leta, rabim ga pa.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
eh, če bi se jest odrekel plačevanju tvoje penzije, bi mel za en avto
če bi se odrekel še svojmu avtu, pa še recimo ženinemu, so to že trije... u matr, veš kolk dnarja je to?

kam bi pol z vsem tem dnarjem?
17758-icon_confused.gif

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Jaz pa nekaj ne štekam: kje so vse te super duper nadpovprečno plačane službe, kjer lahko s tremi ali štirimi NETO plačami kupiš soliden avto (ajde 15-20.000€) pa, da lahko ti isti ljudje SREDI DNEVA PO NETU razpredajo svoje filozofije.

Aja v bistvu mi dol visi, ker tudi jaz imam 11.000 neto - saj sem Alteraš!

Zato ker verjetno napačno sklepaš, da je sredi dneva tudi višek delovnika. Drugo napačno sklepanje, pa da moraš 15 ur na dan švicat (po možnosti delo z rokami, ker to edino šteje v Sloveniji) za tako plačo. No, ko sem začel s prvo službo sem bil dokaj reven, večbarvnega Jugeca jadral na sklopko in malico jedel pred trgovino, vedno iste žemlje z natančno odmerjeno količine posebne salame. Zdaj pa tudi nočem zagonit vsega, ker življenje se zelo hitro lahko obrne na slabše.
.
No lahko tudi vidiš, da v 10 letih jaz recimo na alterju sploh nisem kaj dosti pisal. Jemljem ga kot razvedrilno okno, namesto TVja.
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Najlažje se Ljubljančani odrečejo vsaj drugemu avtu v družini, ce že prvemu ne.
Odraščal sem 10km od lj BTC, pa bi v srednjo šolo v lj prišel bistveno hitreje s kolesom kot z avtobusom, v tistih časih tudi najbrž hitreje od avta (pes sem s tekom na kak km v Črnučah(od končne 6 do ŽP) prehitel 4 trole.
Ampak v tistih časih sem se nekoliko manj gledal na čas in več na denar in sem hodil z busom v šolo, kljub lastnemu avtu. Bil sem največji čudak. Z avtom sem hodil do busa, 4km stran
Smo imeli že 10 let pred MOL P+R

Nazadnje urejeno:

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik johannes pravi:
Če bi se Slovenci odrekli avta (tisti, ki se lahko: Litija, Brezovica, Borovnica, Kranj, Domžale,Kamnik, Mengeš, itd., itd., itd.), bi imeli
Po kakšnem ključu si to izbral kraje? Železnica?

Jaz imam železniško postajo 2.5km od doma. Živim cca. 45km ven iz Ljubljane. Službo imam v Ljubljani. Z avtom cca. 35min v eno smer. Z vlakom bi za isto pot potreboval uro do uro pa pol (v eno smer). Torej ni niti teoretične računice za javni prevoz.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Če bi se Slovenci odrekli avta (tisti, ki se lahko: Litija, Brezovica, Borovnica, Kranj, Domžale,Kamnik, Mengeš, itd., itd., itd.),

Boš še razložil, kako se ga odrečt pri našem neorganiziranem javnem prevozu ...
Najprej naj JP porihtajo, potem se bo pa filk vozil z njim. Obratno pač ne gre.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Citat:
Če bi se Slovenci odrekli avta (tisti, ki se lahko: Litija, Brezovica, Borovnica, Kranj, Domžale,Kamnik, Mengeš, itd., itd., itd.), bi imeli
Po kakšnem ključu si to izbral kraje? Železnica?

Jaz imam železniško postajo 2.5km od doma. Živim cca. 45km ven iz Ljubljane. Službo imam v Ljubljani. Z avtom cca. 35min v eno smer. Z vlakom bi za isto pot potreboval uro do uro pa pol (v eno smer). Torej ni niti teoretične računice za javni prevoz.

Jaz pa par 100 m od železniške, z vlakom par minut do Lj in pol par minut peš d službe. V eno stran. V drugo stran pa vlaka ni ob normalni uri ... Bus rabi pa ene 4x več kot avto (in vozi čisto preredko). Torej ostane le avto.