Kdor pride od zunaj, se mora držati pravil

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pojma nimaš, v katerem grmu tiči zajec. Ti dve sliki sta samo simbol tega, kaj je narobe s teokratično ureditvijo države. Razum potisnjen na stran in dajmo živet kot zapovedujejo neki verski starešine.

Poljska je pač še ena vatikanska provinca. Saj je cela Evropa, ene države bolj, druge manj.

Dejstvo pa ostaja: sekularizacija = napredek. Kdor tega ne vidi, ima glavo tako globoko v pesku, da mu ven molijo samo še konice prstov na nogah.

S tvojo slednjo trditvijo se absolutno strinjam. Sliki pa mi o teokratizaciji ne povesta prav veliko - sploh na drugi je prikazana zgolj vera kot povsem svobodna izbira posameznika in tako naj tudi ostane. Temu se reče svoboda veroizpovedi in je ena izmed osnovnih pridobitev sodobne družbe. Če hoče kdo v burki na jogging, lahko. V bazen pa seveda ne, da ne bo pomote (če si vsaj malo razgledan, boš vedel na kaj in kateri primer mislim). Samo s politiko se ne špilat... to pa naj velja za vse verske skupnosti.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A misliš, da ženske uživajo na joggingu pri 30 stopinjah v "polni islamski bojni opremi"?

Še enkrat - tu se ne gre za svobodno izbiro. Samske in razgledane muslimanke NE BOŠ nikoli videl ogrnjene tam, kjer to ni zapovedano z zakonom. Ženske se v Evropi pokrivajo zgolj pod pritiski svoje religije in predvsem avtoritativnih moških.

Enako kot na ljudje na vasi pošiljajo svoje otroke v verouku. Pressing pač. Svobodna izbira je samo na papirju.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Glede na oh in sploh razmah "sekularizacije" in napredek je presnetljivo da stevilo vernikov raste (se posebaj to velja za Islam).

Ravno toliko kot je presenetljivo, da stevilo vernikov v RKC in njenih sekcijah pada.

Napredek, dvig splosne izobrazenosti in ravni zivljenja so pac v obratnem sorazmerju s siritvijo vere.

lp

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
1. to ni tvoj problem
2. imas vpogled v razmisljanje povprecne muslimanke?

Samsko in razgledano pokrito zensko lahko vidis tudi v SLO btw. Da okolice ne omenjam....

I

Izbrisan uporabnik #488

Nonstop nas posiljujejo z vero, enako je z musliæi in minaretom.
Če gre ženska na izlet v Iran se mora primerno zakriti, enako naj se tudi musliæi obnašajo pri nas.
Zdaj pa se tukaj naselijo in mislijo, da jim je vse dovoljeno. Svet je še vedno enak, svoje interese ter državno ureditev moramo braniti, tu gre za tiho islamizacijo.

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
Eh... verske objekte (na njihove stroške) je treba omogočit vsem ali pa nobenemu. Vmesne variante ni. Lahko pa seveda določimo, da se morajo njihovi elementi vklapljat v lokalno arhitekturo.

Ampak da ne bi bilo mogoče zgradit bajte s stolpom, bi bilo pa hecno. Ampak ok... če bi to veljalo za vse (tudi za turne), potem bi si lahko po sprejetju takšne zakonodaje mirno umili roke. (pa za letališča bi morali naredit zakonsko izjemo, sicer bi bilo konec s kontrolnimi stolpi lol).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Well... potem očitno nisi bil v dovolj muslimanski državi (srčno upam, da ne misliš Turčije, Egipta ali UAE
smirk-1.gif
).
Ne, ena druga.
Opa, kaj sva ravnokar ugotovila, da je cela vrsta islamskih držav, kjer tvoja trditev ne velja !??

Citat:

Kakšno zvezo pa ima moja strokovna izobrazba z nasprotovanjem teokratizacijji Evrope - mi pa ni jasno. Care to explain?
Saj meni tudi ni jasno, da nekdo konča visoko izobrazbo, pol pa take kvasi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ne, ena druga.
Opa, kaj sva ravnokar ugotovila, da je cela vrsta islamskih držav, kjer tvoja trditev ne velja !??

Ne, samo da je nekaj islamskih držav, kjer turizem predstavlja nezanemarljiv delež dohodka in politiki in gospodarstveniki se tega še predobro zavedajo - zato tudi malce večja ohlapnost islamskih zakonov.

Pa Turčija ni islamska država. Oziroma ni bila, se pa stvari drastično slabšajo v zadnjih letih. Ljudem se bo še zelo kolcalo po Mustafi Kemalu - Ataturku.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Če gre ženska na izlet v Iran se mora primerno zakriti, enako naj se tudi musliæi obnašajo pri nas.

Recimo temu da je Iran po ustavi Islamska Republika.

Ce ta ista zenska gre recimo v Jordanijo ali Sirijo, se ji ni treba zakriti.

I

Izbrisan uporabnik #488

Tako je, v vsaki državi se prilagodi.
Tako se bo tudi pri nas obnašala kot velevajo naša pravila, ki jih še vedno postavlja ljudstvo kot najvišja oblast v naši državi.
Enako so storili Švicarji in prav je tako.
Razen tega pa je talibanizacija katastrofalno škodljiva zadeva.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
Jernej, jaz sem te tudi imel za človeka širših nazorov. v temah o zdravju ali po ko beseda nanase na alpinizem, se mi zdiš odprtega duha.

v tej temi ga pa po moji oceni "lomiš". se v celoti strinjam, religija je nekaj slabega. ampak po moje vsaka.
če dovolimo nekaj početi RKC, moramo tudi islamu. seveda je potrebno preganjati vse kar je nezakonitega, v katerikoli religiji se že dogajajo (od terorizma, davčnih utaj do pedofilije), ampak minaret ni čist nič bolj butast od zvonika. obadva sta v tej krajini tujek (en je pač tujek malo manj časa).

sem mnenja, da religij ni potrebno spoštovati, skovanka "versko čustvo" pa je nekaj najbolj blesavega možnega (kot da lahko sedaj jaz trdim, da me žalijo tisti, ki mi govorijo, da dedek mraz in rdeča kapica ne obstajata) .po mojem so verniki nerazumni ljudje, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da človek umre. in da je potem konec. žal moramo njihov strah pred smrtjo financirati vsi, pa še pravico do razglašanja "univerzalnih vrednot" so si vzeli. no nekateri so "verniki" tudi zgolj zato, ker se to tako ali drugače splača.

o referendumu v švici. švica je predvsem pokazala, da je nestrpna do manjšin. kot mnogokdaj v zgodovini do sedaj (Židje, ženske...). to ni bil referendum o tem "ali je religija butasta stvar ali ne", temveč referendum o tem ali je "naša" edina prava.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Razumem, da so motivi švicarskega referenduma precej (popolnoma?) ne-sekularni in se strinjam s tem, kar si napisal...

Letos spomladi sem potoval od Istanbula na vzhod. Preko meje z Irakom in nesojenega Kurdistana v Iran in naprej čisto do Afganistanske meje. Mind opening izkušnja kar se tiče mojih pogledov na religije na sploh ter na miselnost ljudi, ki se jim sistematično pere možgane. Pogovore z intelektualci, ki so pod fasado ogabno versko ortodoksni... Začudene poglede ob omembi besede ateist. Niti ne toliko negativne, kot nerazumevajoče... Cel kup takšnih in drugačnih izkušenj.
Predvsem pa noro spreminjanje sveta od Ataturkove zahodne Turčije, ki kar kipi od napredka in sekularizacije pa vse do Mashada na vzhodu Irana, ki je najbolj sveto iransko mesto.

Res, religije so največji nasprotnik napredka, ampak vseeno je rimokatoliška precej dozorela v sobivanju s sekularno Evropo. Po drugi strani je Islam še vedno par sto let zadaj v smislu človekovih pravic in pogledov na svet na sploh.

Tako da v primeru Švice pač izberem manjše zlo.

Raje vidim, da se viha nos nad kondomi, umetno oploditvijo in evtanazijo... kot da bi me skrbelo, da bodo ženske v prihodnosti ostale brez pravic in bo človeštvo na sploh ponovno vstopilo v "od Boga poslan" srednji vek. Na Bližnjem vzhodu so že tam... verjemi.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Poizkusite v kakšni muslimanski državi hodit v kratkih hlačah ali pa ženske brez pokritih las. To, da vas aretira policija in pristanete v zaporu je še super... če vas dobi verska policija, takrat bo pa tekla kri (dobesedno).
Sem že. Punca tudi. Lažeš.

Citat:

Obratna situacija - zakrite ženske v Evropi... mi smo strpni. Strpni, strpni, strpni. Nima veze, da se jim kršijo osnovne človekove pravice, mi smo strpni.
bonk.gif
Kaj bi rad? Da imamo modno policijo, ki zlomi kosti ljudem, ki se ne oblačijo po uradni modi?

Čak, a nisi ti kaki visoko izobražen osebek, ki deli zdravniške nasvete !!!????

Tebe torej ne bi motilo, če bi bila npr. za šalterjem na banki takale ženska:

Muslim_woman.jpg

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Tebe torej ne bi motilo, če bi bila npr. za šalterjem na banki takale ženska:

Muslim_woman.jpg

Jaz bi spoštoval njihovo tradicijo in bi prišel na banko takole oblečen.
hysterical-1.gif

stock-photo-robbery-with-gun-and-mask-16096354.jpg