Jogurt vsak dan

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Oba holesterola imaš slaba....dvig HDL bo deloma popravil tudi LDL......kadiš mogoče?to ti ga tudi zbija v kolikor bo odgovor DA, nehi kadit. Drugače pa kot si že sam omenil, shujšaj, začni se rekreirati (tek,magari sprehodi za začetek-mal daljši), v jedilnik dodaj več paprike, paradižnika,jabolka, rdeče meso,ribe, zmanjšaj beli kruh, nabavi si koencim q10 (najbolj v kakšni šprotni trgovini), šumečke odpiši, dodaj omega 3 (tam okoli 6-8g na dan)....v glavnem, rekreacija, prehrano malo poštimati in bo....čet 2 meseca pa na ponovno na pregled in bo bolje. Nazadnje pa kakšna samoplačljiva zdravila za zbijanje holesterola (razen če ti jih je že prej doktor še zaradi kakšni drugih težav predpisal).
Paleo je ok zadeva...samo marsikdo obupa...to mora postati način življenja, in vzame nekaj časa za pripravo in da spoznaš zadevo v nulo. Načeloma OH niso tako slabi, samo da zaužiješ tiste "bolj zdrave" - da ne izhajajo iz cukra,čipsov,kruha,pol kile krompirja na dan ipd.
Falil si da bolj ne bi mogel.
frown-1.gif

Rekreiram se nadpovprečno - letos cca. 50 vzponov na hrib, primerljiv recimo s Šmarno goro (v 1 uri s polnim šusom gor in dol), čez 3 tedne grem na tek trojk (12km), pol tek Bevke, pa na maraton Franja (tako kot lani nekako). Lani jeseni sem prelaufal še polmaraton, ne sicer z bleščečim rezultatom pa vendar (marsikdo zaradi snega niti na štart ni prišel
cool-1.gif
). In tudi teža mi je padla od novega leta, ne sicer toliko kot bi želel ampak se premika. Kajenje... kaj naj ti rečem, kadit sem nehal pred dvemi leti, po tistem sem se kar pošteno zredil, dol gre pa počasi, kaj čmo ....
A sem omenil da se odlično počutim in da imam apetit kot konj? Sicer ljudje ko me vidijo niti ne morejo reči da sem debel, prej bi rekel nabit ali tak bolj "bikast"
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Vseeno očitno ješ preveč, tisti izgovori: jaz imam pač taki metabolizem, so zgolj vaške čenče. Ljudi, ki imajo res probleme s žlezami in posledično probleme s težo je manj kot 1%, vsi ostali enostavno ali jedo preveč, ali se premalo gibajo, ali pa oboje
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Anatomsko 200.000 let, intelektualno 50.000 let.

Citat:

The paleolithic diet (abbreviated paleo diet or paleodiet), also popularly referred to as the caveman diet, Stone Age diet and hunter-gatherer diet, is a modern nutritional plan based on the presumed ancient diet of wild plants and animals that various hominid species habitually consumed during the Paleolithic era—a period of about 2.5 million years which ended around 10,000 years ago with the development of agriculture and grain-based diets. In common usage, such terms as the "Paleolithic diet" also refer to the actual ancestral human diet.[

Torej "človek" ali kdo pač, se je prehranjeval enako do 10.000 let ago, to je celi point, ne pa "kdo" je bil.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ja in jedli so veliko sadja in zelenjave, koreninice...
torej reči za katre trdiš, da jih niso.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kje pa sem to rekel? Rekel sem samo, da niso jedli tako veliko sadja, kot si nekdo zamišlja.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Vseeno očitno ješ preveč, tisti izgovori: jaz imam pač taki metabolizem, so zgolj vaške čenče. Ljudi, ki imajo res probleme s žlezami in posledično probleme s težo je manj kot 1%, vsi ostali enostavno ali jedo preveč, ali se premalo gibajo, ali pa oboje
wink-1.gif
Aja, še to (sem pred kratkim ravno o tem pisal). Kljub rednem gibanju se teža ni premaknila in sem začel študirat kaj delam narobe. Nič dosti, razen tega da sem poslušal razne nasvete, kako vzdžljivostna vadba, sploh tek in kolesarjenje zahtevata visok vnos OH (riž, makaroni, ipd). Očitno to pri meni ne špila, ker v tem primeru požrem čisto preveč. Pa še za dolgo ne zaleže in mi prav kmalu "cukr pade". Če se recimo zmerno najem kakega mesa ali jajc v kombinaciji s kako zelenjavo (kar pomeni da grem po obroku lahko na bicikel ali šibam v hrib), potem teh težav nimam in tudi po aktivnosti nisem lačen in se nasploh zlepa ne utrudim. Edino vodo moram nadomestit, kar pa itak ni problem, saj žeja naredi svoje hehe. Tako da zaenkrat nameravam še kar naprej furat prehrano z znižanim vnosom OH, ker mi odgovarja (zanimivo, da v takem režimu tudi na cukr ne planem prav zlahka).

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Zanimivo....potem zna biti problem v prehrani, ali si bil bolan in si šel zato k doktorju? Daj napiši kaj približno v povprečju poješ v enem dnevu. V bistvu zna bit dolgoročno problem pri takšnem holesterolu.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kje pa sem to rekel? Rekel sem samo, da niso jedli tako veliko sadja, kot si nekdo zamišlja.
dobro. mesa so jedli malo, ker je bilo težko loviti. sadja skoraj niso, ker hitro zgnije, ga poberejo živali... žita še niso gojili, gomolji...
no kaj so sploh jedli? in kaj ti v tej dieti sploh ješ? živiš od zraka in dobre volje?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ja in jedli so veliko sadja in zelenjave, koreninice...
torej reči za katre trdiš, da jih niso.
Res je. In niso jih za to, ker so sadje prej pojedle žuželke, živali in drugi ljudje
hysterical-1.gif
hysterical-1.gif

sedaj je skrivnost rešena
zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Vprašanje koliko je sploh tedanji "človek" potreboval, glede na to da so bili veliki meter in pol, 40g, verjetno kakšne 1000kcal samo?

Torej ne kaj pretirano dosti hrane, ja.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Zanimivo....potem zna biti problem v prehrani, ali si bil bolan in si šel zato k doktorju? Daj napiši kaj približno v povprečju poješ v enem dnevu. V bistvu zna bit dolgoročno problem pri takšnem holesterolu.
Sistematski pregled, poslala me je firma. Enkrat na 5 let je treba iti. Zanimivo da sem imel že pred petimi leti zelo podoben izvid.
Danes: zjutraj eno jabolko in kava brez cukra. Za malico mešana solata z jajcem (iz Spara) in jogurtov preliv. Vmes še en kofe brez cukra, ko sem prišel domov sem jedel ene take fine piščančje rolade (ovite s slanino) in zeleno solato. Zvečer tam okrog 8-9h še eno jabolko in en košček banane ki ga je tamala pustila. To je to. Danes od rekreacije samo servis kamp prikolice (popravljanje podna), jutri bo verjetno splet ena turca gor/dol, pa še mal servisa prikolce. Kot že napisano, se zadnje čase malo drugače prehranjujem, ker mi očitno visok vnos OH prav nič ne koristi. Verjetno je še za počakat mesec ali dva pa da vidimo kaj bo s težo, mogoče bi bilo smiselno tudi it na pregled krvi, da vidim če bo kaka sprememba.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Sadje zjutraj ni najbolj pametna izbira, če se nagibaš k izgubi teže. Namesto tega raje eggs & bacon.

Drugače pa bi rekel, da poješ zelo malo, tak na hiterco pogledano
wink-1.gif

Drugače pa je recimo pri vadbi, kot je kolesarjenje, potrebno vedeti, da moraš vsaj dobro uro gonit, da se pozna kaj. Ker v tem načinu vadbe prihaja do izgorevanja maščobe direktno ob vadbi, torej moraš prvo skurit "telesne" zaloge energije, šele potem pride na vrsto špeh....zato pa treba toliko dlje opravljati takšno vadbo.
Boljša je recimo intervalna vadba s utežmi, tam pa je tako, da po vadbi telo še "kar nekaj ur" kuri maščobo. Glede na to da si dedc, te verjetno ne bo motilo, da zraven pridobiš še kakšno mišico viška
wink-1.gif

Lahko poskušiš tudi s IF (http://en.wikipedia.org/wiki/Intermittent_fasting), jaz prakticiram cca 2 tedna in mi kar pobira težo...se že kar bojim, kaj se dogaja
wink-1.gif
čeprav mam dnevno od 2000 do 3000 kcal.