Jogurt vsak dan

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Vlaknine tudi?
wink-1.gif

Da. Nekatere vlaknine so tehnično gledane tudi cuker. Klasičen primer je celuloza, ki je sestavljena iz več enot glukoze. Nekatere živali jo lahko prebavijo, mi pač ne. (to je tudi moj #1 argument zakaj človek ni vegetarijanec)

Sicer pa je konkretno v krompirju le 2% vlaknin.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Mogoče pa jo je človek kdaj lahko, pa je potem, zaradi spremenjene prehrane (več mesa, maščob), nehal ?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Mogoče pa jo je človek kdaj lahko, pa je potem, zaradi spremenjene prehrane (več mesa, maščob), nehal ?
Mogoče, 30+ miljonov let nazaj
grin1.gif

Za prebavo celuloze je potreben kar konkretno drugačen prebavni trakt.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ampak nekdo tu trdi, da je za prilagoditev našega prebavnega trakta na "moderno" hrano, 10.000 let čisto dovolj.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak nekdo tu trdi, da je za prilagoditev našega prebavnega trakta na "moderno" hrano, 10.000 let čisto dovolj.

Analogija iz področja softwera:
- manjši popravki na aplikaciji (prilagoditev na "moderno" hrano)
- dodajanje novih funkcionalnosti (prebavljanje celuloze)

Kaj misliš da bo prej narejeno?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Vlaknine tudi?
wink-1.gif

Da. Nekatere vlaknine so tehnično gledane tudi cuker. Klasičen primer je celuloza, ki je sestavljena iz več enot glukoze. Nekatere živali jo lahko prebavijo, mi pač ne. (to je tudi moj #1 argument zakaj človek ni vegetarijanec)

Tudi človek lahko prebavi manjši del celuloze s pomočjo anaerobnih bakterij v debelem črevesu. Tudi rastlinojede živali celuloze ne prebavljajo z lastnimi encimi, temveč z mikroorganizmi, ki se pri prežvekovalcih nahajajo v vampu, pri konjih pa v debelem črevesu.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Cutting out these two food groups can help regulate your hormone levels, make it easier to lose weight, improve gut health, normalize blood sugar levels & even improve allergies.

Kaj pa, če ti nič ne manjka?

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Cutting out these two food groups can help regulate your hormone levels, make it easier to lose weight, improve gut health, normalize blood sugar levels & even improve allergies.

Taki so najbolj problematični, in jim manjka točno to, da jim nič ne manjka
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Citat:

Skoraj težko, da obstaja tak človek, še posebaj v bolj zrelih letih.

Če pa ja, pa je mogoče pač kaka izjeman, posledica evolucije, človek prihodnosti
zmaga.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Citat:

Ti kmalu bo...
wink-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
ksz
Sam sem tudi pred kratkim "odkril" Paleo način prehranjevanja (to pomeni, da sem par stvari na www prebral na to temo hehe).
Zadevščina se mi zdi do določene mere smiselna, ni pa za pretiravat (kot že 100x omenjeno).
Sem pa dejansko zmanjšal vnos OH (predvsem cukra in izdelkov z napol prikritim cukrom - sem spadajo razni izdelki z 0% maščobe kar je kretenizem za moje pojme, pojem zelo malo kruha, malo testenin in malo riža recimo) in se počutim zelo dobro (itak se, zdaj se pa še boljš). Ker sicer mam zelo rad testenine ali riž, ampak sem (bil) potem vedno totalno crknjen in zaspan po takih obrokih. Je pa res da požrem veliko zelenjave, sadja se ne branim, vsaj 1x na teden jem(o) ribe, najraje sardele, pa meso vse sorte, pa jajca pa še kaj bi se našlo....Mleka pa ne konzumiram, ker mam intoleranco in grem potem takoj srat če ga pijem.
Občasno se pri OH pregrešim in spijem kako pivo ali tri hehe.
Sicer sem bil pa v četrtek na sistematskem pregledu, kar sem uspel izvedeti tam sem zdrav kot riba (EKG bp, krvni tlak idealen, težo imam že leta previsoko pa me bk dokler vse štima), naknadno pa dobim še izvide za kri in vodo pa lahko napišem kako je.
Evo, dobil izvide. Na izvidu piše priporočilo, da naj zmanjšam telesno težo (a bejž
rolleyes-1.gif
) in pa "ta dobr" holesterol imam en malček pod mejo (naj bi bil nad 1,4 jaz mam pa 1,28). Vse ostalo bp, slikali so mi tudi pljuča (sem pred kratkim prebolel bronhitis) in je vse OK. Tako da se nimam kaj pritoževat.
Seveda na pregledu nisem omenjal da žrem tudi maslo in ocvirke npr.
bonk.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Oba holesterola imaš slaba....dvig HDL bo deloma popravil tudi LDL......kadiš mogoče?to ti ga tudi zbija v kolikor bo odgovor DA, nehi kadit. Drugače pa kot si že sam omenil, shujšaj, začni se rekreirati (tek,magari sprehodi za začetek-mal daljši), v jedilnik dodaj več paprike, paradižnika,jabolka, rdeče meso,ribe, zmanjšaj beli kruh, nabavi si koencim q10 (najbolj v kakšni šprotni trgovini), šumečke odpiši, dodaj omega 3 (tam okoli 6-8g na dan)....v glavnem, rekreacija, prehrano malo poštimati in bo....čet 2 meseca pa na ponovno na pregled in bo bolje. Nazadnje pa kakšna samoplačljiva zdravila za zbijanje holesterola (razen če ti jih je že prej doktor še zaradi kakšni drugih težav predpisal).
Paleo je ok zadeva...samo marsikdo obupa...to mora postati način življenja, in vzame nekaj časa za pripravo in da spoznaš zadevo v nulo. Načeloma OH niso tako slabi, samo da zaužiješ tiste "bolj zdrave" - da ne izhajajo iz cukra,čipsov,kruha,pol kile krompirja na dan ipd.

Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Da nismo optimizirani za hrano polno OH, ker je "skoraj" nikoli nismo jedli in evolucije ni naredila svojega.
http://se.timefor.tv/i/111851330138800-back-roots-learning-from-stone-age recimo tu je en film, ki nekaj govori o teh pra dietah. ima precej drugačno pradietko kot ti. precej sadja precej precej kromppirja... se sicer izogiba žitom (čeprav v enem prizoru kvazi-pračlovek nabira kvazi-pražito)... ampak vseeno drugače precej drugače kot ti redstavljaš svojo pradieto.

ja vem sem rekel, da se ne bom s teboj pogovrjal o hrani... zarečenega jruga se največ poje.

ampak ker naj bi evolucija še vedno potekala se sprašujem kaj je namen teh diet. ni namen človeške vrste prilagoditi se sedanji spremenjeni hrani in to čim prej? s temi dietami samo zavirate neizpodbitno dejstvo, da se je preavek že zdavnaj končal.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja, sadje, ampak:

Another idiotic mistake is the idea that the fruit just hangs around waiting to be picked by some guy who just rolled out his fartsack ten minutes earlier. The fact is that anything edible, never mind something like a nice juicy pear, also gets eaten by insects, other animals and (of course) other humans long before it ever even ripened.

Nisem rekel, da ni jedel sadja, seveda ga je, ampak pravim, da je bilo to verjetno zelo redko na jedilniku.
Saj pomoje ravno po jedilniku opic, znastveniki predvidevajo, kaj je jedeš človek "takrat". Ampak..v njihovem jedilniku sploh ni takšne hrane, kot jo je "moderen" človek v razvitem svetu.
ti še nikoli nisi nabiral robidnic, malin, borovnic? gotovo nekdo ne vrjame, ampak sadje dejansko visi na drevesih/grmičevju.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
ksz
Sam sem tudi pred kratkim "odkril" Paleo način prehranjevanja (to pomeni, da sem par stvari na www prebral na to temo hehe).
Zadevščina se mi zdi do določene mere smiselna, ni pa za pretiravat (kot že 100x omenjeno).
Sem pa dejansko zmanjšal vnos OH (predvsem cukra in izdelkov z napol prikritim cukrom - sem spadajo razni izdelki z 0% maščobe kar je kretenizem za moje pojme, pojem zelo malo kruha, malo testenin in malo riža recimo) in se počutim zelo dobro (itak se, zdaj se pa še boljš). Ker sicer mam zelo rad testenine ali riž, ampak sem (bil) potem vedno totalno crknjen in zaspan po takih obrokih. Je pa res da požrem veliko zelenjave, sadja se ne branim, vsaj 1x na teden jem(o) ribe, najraje sardele, pa meso vse sorte, pa jajca pa še kaj bi se našlo....Mleka pa ne konzumiram, ker mam intoleranco in grem potem takoj srat če ga pijem.
Občasno se pri OH pregrešim in spijem kako pivo ali tri hehe.
Sicer sem bil pa v četrtek na sistematskem pregledu, kar sem uspel izvedeti tam sem zdrav kot riba (EKG bp, krvni tlak idealen, težo imam že leta previsoko pa me bk dokler vse štima), naknadno pa dobim še izvide za kri in vodo pa lahko napišem kako je.
Evo, dobil izvide. Na izvidu piše priporočilo, da naj zmanjšam telesno težo (a bejž
rolleyes-1.gif
) in pa "ta dobr" holesterol imam en malček pod mejo (naj bi bil nad 1,4 jaz mam pa 1,28). Vse ostalo bp, slikali so mi tudi pljuča (sem pred kratkim prebolel bronhitis) in je vse OK. Tako da se nimam kaj pritoževat.
Seveda na pregledu nisem omenjal da žrem tudi maslo in ocvirke npr.
bonk.gif
nič ti ne fali. itak tiste meje za holesterol stalno spreminjajo, da bi prodali več zdravil za uravnavanje holesterola...