A to ti z glave ali z Wikipedie?Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ja res je, v sadju je sladkor. Samo ga je relativno malo (v jabolku npr. okrog 10g/100g živila) pa še ta je sestavljen iz fruktoze, glukoze in še nečesa
Medtem ko mnogo mnogo proizvodov, tudi kao zdravih (razni Muesliji, low- ali zero-fat "sadni" jogurti, en kup izdelkov ki so deklarirani kot "otroška hrana", .....) vsebuje enormne količine belega sladkorja (praktično 100% saharoza) - ki pa menda res ni ravno zdrav.
Kemijo si prešprical? Saharoza je disaharid in je sestavljen iz glukoze in fruktoze.
V grobem se skoraj vsi sladkorji razbijejo na enega ali več izmed treh osnovnih heksoz: glukoza, fruktoza in galaktoza. Direktno uporabna je le glukoza, ki se "pokuri" kar v celicah, preostala dva pa se morata pred tem še metabolizirati v glukozo. V končni fazi gre torej vse v glukozo, kar za telo predstavlja neposredno energijo (ATP).
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
...
Vseeno je rare do rare-medium teletine najbolj orgazmična zadeva, kar se lahko da v usta, ne?
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Ja, ampak verjetno ne boš trdil, da je zadnjih deset let situacija taka, da nekdo umre za neznano boleznijo ali boš celo trdil, da rakaste bolezni niso v porastu? Pa malo si izračunaj kdaj smo ljudje začeli žreti vso to predelano hrano in kdaj se rak začel močno širiti...ni treba biti genij, da ugotoviš kateri so dejavniki tveganja za rakasta obolenja...
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
A to ti z glave ali z Wikipedie?
Citat:
Glucose is the primary metabolic fuel for humans. It is more stable than galactose and is less susceptible to the formation of nonspecific glycoconjugates, molecules with at least one sugar attached to a protein or lipid. Many speculate that it is for this reason that a pathway for rapid conversion from galactose to glucose has been highly conserved among many species.
Citat:
All three dietary monosaccharides are transported into the liver by the GLUT2 transporter.[33] Fructose and galactose are phosphorylated in the liver by fructokinase (Km= 0.5 mM) and galactokinase (Km = 0.8 mM). By contrast, glucose tends to pass through the liver (Km of hepatic glucokinase = 10 mM) and can be metabolised anywhere in the body. Uptake of fructose by the liver is not regulated by insulin. However, insulin is capable of increasing the abundance and functional activity of GLUT5 in skeletal muscle cells.
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak a ni zanimivo, da je glukoza "primarno gorivo", pa je naši predniki skoraj niso konzumirali. To potem nekako ne gre z logiko ? Nekako bi bilo bolj logično, da je maščoba naše primarno "gorivo" ?
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
A to ti z glave ali z Wikipedie?
Citat:
Glucose is the primary metabolic fuel for humans. It is more stable than galactose and is less susceptible to the formation of nonspecific glycoconjugates, molecules with at least one sugar attached to a protein or lipid. Many speculate that it is for this reason that a pathway for rapid conversion from galactose to glucose has been highly conserved among many species.
Citat:
All three dietary monosaccharides are transported into the liver by the GLUT2 transporter.[33] Fructose and galactose are phosphorylated in the liver by fructokinase (Km= 0.5 mM) and galactokinase (Km = 0.8 mM). By contrast, glucose tends to pass through the liver (Km of hepatic glucokinase = 10 mM) and can be metabolised anywhere in the body. Uptake of fructose by the liver is not regulated by insulin. However, insulin is capable of increasing the abundance and functional activity of GLUT5 in skeletal muscle cells.
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Res je verjetno najbolj učinkovit vir energije, ampak vse do nedavnega je bila hrana, ki vsebuje glukozo (ali pa kak drug sladkor), zelo redko na jedilniku, ali ne?
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja, kdaj pa je začel človek jesti hrano, ki vsebuje škrob, OH? Enako velja za zelenjavo, ki je bogata s OH, razno korenje (tubers po eng, ne vem kak je po naše), stročnice, riž....ta hrana se vključila v jedilnik zelo pozno. O tem govorim...ta hrana je na jedilniku komaj zadnjih 10.000 let, kaj pa prej, dober miljon let...
PS, sadje ja...ampak sadje je bilo v tistih časih izjemno redka hrana človeka, imo.