Jogurt vsak dan

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Ni tolko o katerem teku se gre, temvec za en kup zanimivosti, med njimi je tudi teorija, da se je clovek razvil zaradi teka, zakaj je nase telo taksno kot je, o prehrani, poskodbah itd. Ti garantiram, da bos knjigo 'pojedel'.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ta teorija seveda izhaja iz "prednikov", telo je tako narejeno, da če pride do "lakote", začne kopičit hrano takoj, kakor hitro jo konzumiraš, zakaj je tako, je dokaj logično.

Ampak to je potem druga debata, jaz govorim o samo prebavnem traktu, ne kaj se potem dogaja s hrano, torej za kakšno hrano je naš prebavni trakt optimalno narejen.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
menda je za prehranjevalne motnje značilno pretirano ukvarjanje s hrano...

ti pa čestitam si trdno zasidran v svojem prerpičanju in odbiješ vsako drugačno mnenje. če se kdaj spozabim me vljudno opozorji naj se s teboj ne pogovarjam o hrani.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Glede hrane ne kompliciram, sem vsejed, oz mi (skoraj) nobena hrana ne predstavlja težav.

Za takšen jedilnik pa sem se pač odločil, ker se mi zdi razlaga logična in jo zato sprejemam, kaj drugega, kot poiskusit in ugotovit, mi ne preostane, saj točnih študij glede tega ni. Imam namreč manjše (kozmetične) težave z zdravjem, pa da vidimo, mogoče bo pa to kaj pomagalo.
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ja res je, v sadju je sladkor. Samo ga je relativno malo (v jabolku npr. okrog 10g/100g živila) pa še ta je sestavljen iz fruktoze, glukoze in še nečesa
redface-1.gif

Medtem ko mnogo mnogo proizvodov, tudi kao zdravih (razni Muesliji, low- ali zero-fat "sadni" jogurti, en kup izdelkov ki so deklarirani kot "otroška hrana", .....) vsebuje enormne količine belega sladkorja (praktično 100% saharoza) - ki pa menda res ni ravno zdrav.

Kemijo si prešprical? Saharoza je disaharid in je sestavljen iz glukoze in fruktoze.

V grobem se skoraj vsi sladkorji razbijejo na enega ali več izmed treh osnovnih heksoz: glukoza, fruktoza in galaktoza. Direktno uporabna je le glukoza, ki se "pokuri" kar v celicah, preostala dva pa se morata pred tem še metabolizirati v glukozo. V končni fazi gre torej vse v glukozo, kar za telo predstavlja neposredno energijo (ATP).
A to ti z glave ali z Wikipedie?
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Ja, ampak verjetno ne boš trdil, da je zadnjih deset let situacija taka, da nekdo umre za neznano boleznijo ali boš celo trdil, da rakaste bolezni niso v porastu? Pa malo si izračunaj kdaj smo ljudje začeli žreti vso to predelano hrano in kdaj se rak začel močno širiti...ni treba biti genij, da ugotoviš kateri so dejavniki tveganja za rakasta obolenja...
bonk.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Največji dejavnik tveganja ja starost. Čisto vsak brez izjeme bo dobil raka. Vprašanje je le, ali bo to doživel, ali ga bo prej pobralo kaj drugega. Tako da starejšo kot imaš populacijo, več imaš rakavih obolenj. Ker imamo sedaj dobro diagnostiko, se nam rak ne izmuzne več(žal pa ga še vedno dostikrat ne odkrijemo dovolj zgodaj), tudi zato je raka "več kot včasih".
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Ja, ampak verjetno ne boš trdil, da je zadnjih deset let situacija taka, da nekdo umre za neznano boleznijo ali boš celo trdil, da rakaste bolezni niso v porastu? Pa malo si izračunaj kdaj smo ljudje začeli žreti vso to predelano hrano in kdaj se rak začel močno širiti...ni treba biti genij, da ugotoviš kateri so dejavniki tveganja za rakasta obolenja...
bonk.gif

Malo si preberi: http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation

Še malo šale na ta račun
cell_phones.png


Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
A to ti z glave ali z Wikipedie?

Oboje. Seznam disaharidov: http://en.wikipedia.org/wiki/Disaccharide. Tudi škrob in glikogen (polisaharida sta zgrajena iz več enot glukoze).
Metabolizem galactoze: http://en.wikipedia.org/wiki/Galactose#Metabolism
Metabolizem fruktoze: http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose#Fructose_metabolism

Še par citatov:
Citat:
Glucose is the primary metabolic fuel for humans. It is more stable than galactose and is less susceptible to the formation of nonspecific glycoconjugates, molecules with at least one sugar attached to a protein or lipid. Many speculate that it is for this reason that a pathway for rapid conversion from galactose to glucose has been highly conserved among many species.

Citat:
All three dietary monosaccharides are transported into the liver by the GLUT2 transporter.[33] Fructose and galactose are phosphorylated in the liver by fructokinase (Km= 0.5 mM) and galactokinase (Km = 0.8 mM). By contrast, glucose tends to pass through the liver (Km of hepatic glucokinase = 10 mM) and can be metabolised anywhere in the body. Uptake of fructose by the liver is not regulated by insulin. However, insulin is capable of increasing the abundance and functional activity of GLUT5 in skeletal muscle cells.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ampak a ni zanimivo, da je glukoza "primarno gorivo", pa je naši predniki skoraj niso konzumirali. To potem nekako ne gre z logiko ? Nekako bi bilo bolj logično, da je maščoba naše primarno "gorivo" ?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Maščoba pač ni primeren vir energije. Je pa dobra za hranjevanje le te.
Saj rad bereš, poglej si kaj od metabolizma na celični ravni.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Samo uporaba besede mi je smešna, "primaren vir". Res je verjetno najbolj učinkovit vir energije, ampak vse do nedavnega je bila hrana, ki vsebuje glukozo (ali pa kak drug sladkor), zelo redko na jedilniku, ali ne?

Čeprav sem enkrat nekje prebral, da se tudi iz maščobe lahko "pridela" glukozo, sicer je boja izkoristek tam okoli 2%, a nekaj se vseeno dobi ven.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak a ni zanimivo, da je glukoza "primarno gorivo", pa je naši predniki skoraj niso konzumirali. To potem nekako ne gre z logiko ? Nekako bi bilo bolj logično, da je maščoba naše primarno "gorivo" ?

Ah oh, biologija osnovne šole pa malce ponovit celično dihanje. S kakšnim učbenikom biologije za srednje šole pa mogoče celo izveš koliko energije (ATP) da posamezna molekula ki pride v telo.
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
A to ti z glave ali z Wikipedie?

Oboje. Seznam disaharidov: http://en.wikipedia.org/wiki/Disaccharide. Tudi škrob in glikogen (polisaharida sta zgrajena iz več enot glukoze).
Metabolizem galactoze: http://en.wikipedia.org/wiki/Galactose#Metabolism
Metabolizem fruktoze: http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose#Fructose_metabolism

Še par citatov:
Citat:
Glucose is the primary metabolic fuel for humans. It is more stable than galactose and is less susceptible to the formation of nonspecific glycoconjugates, molecules with at least one sugar attached to a protein or lipid. Many speculate that it is for this reason that a pathway for rapid conversion from galactose to glucose has been highly conserved among many species.

Citat:
All three dietary monosaccharides are transported into the liver by the GLUT2 transporter.[33] Fructose and galactose are phosphorylated in the liver by fructokinase (Km= 0.5 mM) and galactokinase (Km = 0.8 mM). By contrast, glucose tends to pass through the liver (Km of hepatic glucokinase = 10 mM) and can be metabolised anywhere in the body. Uptake of fructose by the liver is not regulated by insulin. However, insulin is capable of increasing the abundance and functional activity of GLUT5 in skeletal muscle cells.

[/QUOTE]

Da ne boš mislil da te zezam.
Mi pa ni potem jasno če je povsod "isti cuker", zakaj mi v primeru jabolka krvni sladkor praktično ne naraste skoraj nič, pri recimo kavi z mlekom (sladkani jasno) pa ja? Ali je fora samo v razmerju tehle zgoraj omenjenih (glukoze in fruktoze)? N'č jasn'
bonk.gif

Sicer pa se ravnam bolj po občutku: če se po neki hrani počutim OK, potem najbrž nima kaj biti. Po drugi strani pa spet, če se po nekih drugih obrokih ne počutim dobro in sem zjeban in zmatran zaradi tega, potem je tudi najbrž OK če se tega kolikor toliko izogibam ne?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Res je verjetno najbolj učinkovit vir energije, ampak vse do nedavnega je bila hrana, ki vsebuje glukozo (ali pa kak drug sladkor), zelo redko na jedilniku, ali ne?

Sadje in zelenjava od energijske vrednosti vsebujeta več ali manj samo OH, v bistvu je za človeka škrob (OH) verjetno evolucijsko glavna surovina za energijo. Poglej kako poteka razgradnja škroba (hint: škrob se razgradi na manjše sladkorne molekule že pod vplivom encimov v slini (amilaza)).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ja, kdaj pa je začel človek jesti hrano, ki vsebuje škrob, OH? Enako velja za zelenjavo, ki je bogata s OH, razno korenje (tubers po eng, ne vem kak je po naše), stročnice, riž....ta hrana se vključila v jedilnik zelo pozno. O tem govorim...ta hrana je na jedilniku komaj zadnjih 10.000 let, kaj pa prej, dober miljon let...

PS, sadje ja...ampak sadje je bilo v tistih časih izjemno redka hrana človeka, imo.
 

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja, kdaj pa je začel človek jesti hrano, ki vsebuje škrob, OH? Enako velja za zelenjavo, ki je bogata s OH, razno korenje (tubers po eng, ne vem kak je po naše), stročnice, riž....ta hrana se vključila v jedilnik zelo pozno. O tem govorim...ta hrana je na jedilniku komaj zadnjih 10.000 let, kaj pa prej, dober miljon let...

PS, sadje ja...ampak sadje je bilo v tistih časih izjemno redka hrana človeka, imo.

Kaj ti hočeš sploh povedati?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Da nismo optimizirani za hrano polno OH, ker je "skoraj" nikoli nismo jedli in evolucije ni naredila svojega.