Jogurt vsak dan

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
ksz
Sam sem tudi pred kratkim "odkril" Paleo način prehranjevanja (to pomeni, da sem par stvari na www prebral na to temo hehe).
Zadevščina se mi zdi do določene mere smiselna, ni pa za pretiravat (kot že 100x omenjeno).
Sem pa dejansko zmanjšal vnos OH (predvsem cukra in izdelkov z napol prikritim cukrom - sem spadajo razni izdelki z 0% maščobe kar je kretenizem za moje pojme, pojem zelo malo kruha, malo testenin in malo riža recimo) in se počutim zelo dobro (itak se, zdaj se pa še boljš). Ker sicer mam zelo rad testenine ali riž, ampak sem (bil) potem vedno totalno crknjen in zaspan po takih obrokih. Je pa res da požrem veliko zelenjave, sadja se ne branim, vsaj 1x na teden jem(o) ribe, najraje sardele, pa meso vse sorte, pa jajca pa še kaj bi se našlo....Mleka pa ne konzumiram, ker mam intoleranco in grem potem takoj srat če ga pijem.
Občasno se pri OH pregrešim in spijem kako pivo ali tri hehe.
Sicer sem bil pa v četrtek na sistematskem pregledu, kar sem uspel izvedeti tam sem zdrav kot riba (EKG bp, krvni tlak idealen, težo imam že leta previsoko pa me bk dokler vse štima), naknadno pa dobim še izvide za kri in vodo pa lahko napišem kako je.
Aja, še jogurt:
pred kratkim sem odkril polnomastnega (kao grški oz. turški jogurt) in mi je zadevščina ena izmed boljših stavri kar sem jih kdaj jedel (za info, ima cca. 10% maščobe).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Jaz ne pretiravam, vseeno konzumiram relativno veliko OH, pomoje celo veš, kot tisti, ki jedo testenine, kruh...ampak zgolj takat, ko imam "trening".

Recimo v soboto sem ruknil skoraj 3 x 1955 burger v McD + perutničke
wink-1.gif
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Tudi sadje ima zelo veliko sladkorja pa ga jemo že od pamtiveka...

A ti to resno primerjaš sadni sladkor z ne vem čim?
confused-1.gif


keber, ti si pa strašen pametnjakovič glede vsega. Me zanima kako gledaš na vsa ta rakasta obolenja in od kod izvirajo. Zagotovo imaš kak pameten odgovor in komaj čakam, da ga slišim.
ne-ne-1.gif


Ti si samo en tistih, ki si zatiska oči, ker se mu ne da ubadat s temi stvarmi in samo nergaš, da je to brezveze...
13.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Tudi sadje ima zelo veliko sladkorja pa ga jemo že od pamtiveka...

A ti to resno primerjaš sadni sladkor z ne vem čim?
confused-1.gif


keber, ti si pa strašen pametnjakovič glede vsega. Me zanima kako gledaš na vsa ta rakasta obolenja in od kod izvirajo. Zagotovo imaš kak pameten odgovor in komaj čakam, da ga slišim.
ne-ne-1.gif
Sadni sladkor ni po svojih slabih lastnostih prav nič drugačen, kot nesadni
smirk-1.gif


Rak je pa od tam, kot je bil vedno do sedaj. Dlje kot živiš, več imaš možnosti, da dobiš raka. Če bi znali pozdraviti vse ostale bolezni, bi na koncu 100% ljudi(nesreče izvzete) umrlo za rakom
wink-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
keber, ti si pa strašen pametnjakovič glede vsega. Me zanima kako gledaš na vsa ta rakasta obolenja in od kod izvirajo. Zagotovo imaš kak pameten odgovor in komaj čakam, da ga slišim.
ne-ne-1.gif
Zato, ker od nečesa moraš umreti. Resno.
Moja stara mama je umrla od raka, pa ker se je to zgodilo že desetletja nazaj na kmetih, ni bila kriva prav nobena kemija. Moj star oče pa je na začetku 60-ih let zbolel in umrl. Tako se je reklo včasih.

Sicer pa, ker pravite da človek ni pripravljen na mleko - zdaj bi pa rad zvedel točno, čemu škoduje pitje mleka? Če torej odrasel človek pije mleko, se
za XX% poveča verjetnost za nastanek ABCD bolezni,
se skrajša življenje za XY let.

No prosim, sedaj pa številke ven, vsi "evolucionisti" jih očitno poznate.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz ne pretiravam, vseeno konzumiram relativno veliko OH, pomoje celo veš, kot tisti, ki jedo testenine, kruh...ampak zgolj takat, ko imam "trening".

S katero hrano potem dobiš tako veliko OH?
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Tudi sadje ima zelo veliko sladkorja pa ga jemo že od pamtiveka...
Ja res je, v sadju je sladkor. Samo ga je relativno malo (v jabolku npr. okrog 10g/100g živila) pa še ta je sestavljen iz fruktoze, glukoze in še nečesa
redface-1.gif

Medtem ko mnogo mnogo proizvodov, tudi kao zdravih (razni Muesliji, low- ali zero-fat "sadni" jogurti, en kup izdelkov ki so deklarirani kot "otroška hrana", .....) vsebuje enormne količine belega sladkorja (praktično 100% saharoza) - ki pa menda res ni ravno zdrav.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ja res je, v sadju je sladkor. Samo ga je relativno malo (v jabolku npr. okrog 10g/100g živila) pa še ta je sestavljen iz fruktoze, glukoze in še nečesa
redface-1.gif

Medtem ko mnogo mnogo proizvodov, tudi kao zdravih (razni Muesliji, low- ali zero-fat "sadni" jogurti, en kup izdelkov ki so deklarirani kot "otroška hrana", .....) vsebuje enormne količine belega sladkorja (praktično 100% saharoza) - ki pa menda res ni ravno zdrav.

Kemijo si prešprical? Saharoza je disaharid in je sestavljen iz glukoze in fruktoze.

V grobem se skoraj vsi sladkorji razbijejo na enega ali več izmed treh osnovnih heksoz: glukoza, fruktoza in galaktoza. Direktno uporabna je le glukoza, ki se "pokuri" kar v celicah, preostala dva pa se morata pred tem še metabolizirati v glukozo. V končni fazi gre torej vse v glukozo, kar za telo predstavlja neposredno energijo (ATP).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Veš na kaj si pozabil, da je človek "včasih" zelo težko prišel do sadja. Sadje je povečini visoko na drevesih, razen jagodičje, in veliko živali je prej prišlo do njega, kot pa človek. Pa tudi na vsakem vogalu ni bilo banane ali ananasa. Sadje je bilo takrat zgolj kot zelo dragocen priboljšek.

Drugače pa je predelana hrana največji krivec za "mikro" vnetja v telesu, torej vseeno ni enako, če vzameš eno žličko belega sladkorja, ali poješ eno hruško (če predpostavimo da je v obeh enaka količina sladkorja)
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz ne pretiravam, vseeno konzumiram relativno veliko OH, pomoje celo veš, kot tisti, ki jedo testenine, kruh...ampak zgolj takat, ko imam "trening".

S katero hrano potem dobiš tako veliko OH?

Ne vem sicer, če je veliko, a na dan treninga ciljam na cca 100g OH na dan počitka, pa na cca 50, ali manj. Dobim predvsem s sadjem, medom in pa zelenjavo. Če pojem kilo zelenjave, je vseeno not nekaj OH
wink-1.gif


Za primerjavo, 100g OHja iz surovega krompirja pomeni skoraj 600g le-tega ali pa 150g riža
wink-1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz izhajam iz dejstva, da človeški prebavni trakt in genom pač ni prirejen takšni hrani, ker jo konzumiramo šele zadnjih nekaj 1000 let, kar pa je vsekakor premalo, da bi prišlo do sprememb v naših zapisih. Podobno velja tudi za ostala živila.

Torej prej smo 2 miljona let jedli xy hrano, potem pa naenkrat pride nekaj novega, ki je boljše za naše zelo, telo, ki se je privajalo celih 2mio let na xy hrano...meni to ne drži vode in zato še vedno verjamem, da smo bolj "narejeni" za tisto hrano...ne..."moderno".
hecno. človek nikoli ni bil ravno stvarjen za surovo meso. je pečeno veliko lažje prebavljivo, ampak najprej je jedel surovo. potemtakem je surovo pravzaprav veliko boljše. saj močno dvomim, da smo se v nekaj tisoč letih odkar konzumiramo pečeno meso že prilagodili naj. v tem kontekstu je dobro jesti samo surovo meso...
pa praljudje so se prenažirali ko so prišli do hrane in stradli ko niso. torej je to tudi zdravo, saj je človek na to prilagojen. prilagojen je tudi na življenje v jamah... dvomim, da smo se prilagodili na hiše, premalo časa jih gradimo.
pa obleke... ne vem bolje bi bilo hoditi nag okoli.
pa računalniki... to so največji strup za človeka. nismo se jim genetsko prilagodili.


torej, če ti paše jogut ga jej. če ti paše mleko ga pij. če si v vsaki stavi zmeren potem ne bo problemov. če ti škodi to opusti.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Veš na kaj si pozabil, da je človek "včasih" zelo težko prišel do sadja. Sadje je povečini visoko na drevesih)
Včasih niso znali splezati na drevo in potresti veje
confused-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ne da niso znali, ampak niso prišli na vrsto, ker so ostale živali bile bolj spretne, predvsem tisti, čigar glavna prehrana je bilo sadje.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Si spregledal, ko sem napisal, a se ogenj uporablja že vsaj 200.000 let, oz to je dokazano, da se. Teorije pa se, da se uporabljal že prej, tudi več kot 1.000.000 let nazaj.

Zelo verjetno je, da so s ognjem začeli tudi termično obdelovat hrano.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
nisem vsega bral. ampak kaj pa hiše. hiš se pa ja ne rabi 200 000 let. boš šel živet v jamo in bil bolj zdrav? boš nehal uporabljati boleke. predvsem take ki so novodobne. pa se boš odpovedal računalniku.
res sem mimo z jogutrom ampak želim samo pokazati, kako je tvoje razmišljanje napačno. ni nujno, da je vse kar je sodobno napačno. tudi ni nujno, da je sodobna hrana napačna. tudi zanimivo, da so praljudje imeli veliko krajšo življenjsko dobo. kar je nelogično, če so bili popolnoma prilagojeni za svoje okolje.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Debata je pač o hrani, o bivalnih prostorih lahko kje drugje. Da vržem kost, zelo veliko alergij se zadnja leta pojavlja pri otrocih, ki prihajajo iz mest, katerih starši jih zapirajo v "hermetične" prostore....otroci iz kmetij pa so bolj zdravi.

Moja rdeča nit izhaja iz teze, da je naš prebavni trakt boljše pripravljen na XY hrano, kajti "to" hrano konzumiramo že ~2.000.000 let, seveda to ne pomeni da je boljše surovo meso, ki ima po možnosti salmonelo, ampak da je pač meso boljša izbira, kot recimo riž ali pa krompir, katere je človek začel jesti šele pred 10.000 leti. Če je seveda meso neoporečno.
Človek ne bo umrl "takoj" če bo jedel to, za kar nismo optimizirani, ampak teorije so da je ta hrana kriva za "mikro" vnetja v telesu, kar pa čez čas vodi v "novodobne" bolezni.
Če imam na izbiro, zakaj pač ne bi jedel to, kar je "lahko" krivo za bolezni? Mogoče pa bodo čez nekaj let uspeli točno dokazati, kako in kaj je s tem, čeprav dvomim, ker potem bo še večja lakota.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Pol pa dodaj se to, da je za cloveka bolje, da je lacen, kot pa sit. Kar pa se mesa tice, ga predniki niso imeli vsakodnevno na meniju.


edit: Aja pa knjigo Rojeni za tek moras obvezno prebrat darjan, mislim da ti bo pisana na kozo.
 
Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
to se pa strinjam o otrocih v vati. dodal bi še da morajo otroci poskusiti čimveč različne hrane.

pa sicer se sedaj pojavljajo neke zalo zanimive teze kako se človek hitro prilagodi na okolje. menda je zanimivo, da podhranjeni otorci v starosti veliko hitreje obolevajo za srčno žilnimi boleznimi so debelejši... vse pa zato, ker se telo prilagodi izkoristiti prav vse kar je v hrani in dela tudi veliko več zalog. pa to ni genetsko od prednikov. to potem sesuje teorijo, da se moraš prehranjevati kot praljudje. bolj se je smiselno prehranjevati podobno kot v otroštvu. če si kot otrok pil veliko mleka ga pij še sedaj.

aja pa hrane ne moreš ločiti od okolja, vse je povezano, ko se pogovarjaš o nezdravi hrani se moraš navezati tudi na nezdrava bivališča. po tvoji teroji so jame še vedno boljše kot hiša...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Saj zato pa imam vsak dan 16 urni post, pa 8 ur "hranjenja"
wink-1.gif


O katerem "teku" pa je govora o tej knjigi, vidim da nekaj o 10 urnem gorskem teku? Za mene osebno je 7 dnevna (ali je celo 10?) dirka po afriki alfa in omega, kar se tiče "ultra maratonstva", govorim o tem:

The 250 km (155 mile) races take place over seven days and six stages. A campsite is raised each night for competitors where they are provided with a place in a tent to sleep, access to hot water, a campfire, medical assistance and the CyberTent where they can view and send messages to family and friends and update their race blog.

http://www.4deserts.com/sahararace/itinerary
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Pol pa dodaj se to, da je za cloveka bolje, da je lacen, kot pa sit. Kar pa se mesa tice, ga predniki niso imeli vsakodnevno na meniju.


edit: Aja pa knjigo Rojeni za tek moras obvezno prebrat darjan, mislim da ti bo pisana na kozo.
ja ko so prišli do hrane so se prenažirali do onemoglosti saj so vedeli, da bodo lahko hitro spet lačni. redni obroki so na ta način sploh zelo nezdravi...
...če se že gremo pračlovek dieto.



sicer so pa oh jadeli. nabitali so razne koreninice in gomolje. lovec-nabiralec.