Jogurt vsak dan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Koliko sklec pa zmoreš, naenkrat? višina, kg?

Kje pa si izračunal bazalni metabolizem? Po kateri formuli? To se tudi spreminja z večanjem mišične mase in učinkovitejšega kardiovaskularnega sistema. Torej nekdo, ki recimo začne s telovadbo, lahko v 1 letu fajn poveča potrebe bazalnega metabolizma, zato se marsikomu tudi ustavi napredek, ker pride do točke, ko vnese toliko hrane, kot je pokuri, in se drži istega "načrta hrane" kot na začetku.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Za sklece ne bi vedel, nisem nikoli probaval brez vmesnih pavz niti nimam namena, ker ne vidim smisla v tem. Kile trenutno 84 na 175 cm (samo mi jih redkokdo da toliko).

Drugače pa za bazalni metabolizem je tista splošna formula iz raznih strani čisto zadostna. Saj če pridobiš polno mišic, pač dodaš še nekaj hrane, ker sicer si konstantno lačen, predvsem po rekreaciji (a ni neko pravilo, da takrat poješ cca pol kalorij kot si jih pokuril - no nekaj takega se držim). Vse ostalo je brezvezno kompliciranje. Kake omega tri kisline pa take neumnosti, jih slišim na fitnesu, kako eni prav doktorirajo iz tega.

Jaz pa nič silno ne preračunavam, nobenih dodatkov k hrani, še mlečnih izdelkov pojem mnogo preveč glede na razne evolucijske teorije, no, pa vseeno nimam nobenih težav. Saj če vprašaš povprečnega zdravnika (tudi one, ki so bolj športniki), ti nihče ne bo predlagal, žri tele tablete, pa one praške, pa tretje minerale. Normalno da ne, vsega tega dobimo že pri normalni raznovrstni prehrani dovolj, nismo več v srednjem veku.

Glede max. utripa so te tabele precej teoretične, še sam sem si ga zmeril 192, čeprav bi ga za svoja leta moral imeti po formulah in tabelah 185, pa sem prepričan, da sem na kakem treningu ob šprintih enim za drugim šel proti 200, če ne celo čez. Je pa res, da imam že v mirovanju kakih 65.
 
Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Glede tabel sem že višje napisal, da so nateg brez znanstvene podlage. Max pulz si posameznik lahko izmeri samo skozi obremenitev, formule so brezveze.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
No tabele so nek približek, pa ni važno a je to za utrip, težo, višino,... Jasno pa vsak posameznik odstopa v neko smer.
 

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
ksz

Dobra tema o jogurtih.
tongue-1.gif


Ena o jogurtih. Sparov navadni jogurt ima zelo veliko cukra, če se prav spomnim je v enem lončku nekje 20g, to je recimo 4 paketke cukra, ki ga dobiš ob kavi.
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Seveda, a imajo nekatere formule standardni odklon večji, druge pa manjšega. Ta konkretna formula ima tako velik odklon, da jo raziskovalci tega področja smatrajo za neuporabno.
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No tabele so nek približek, pa ni važno a je to za utrip, težo, višino,... Jasno pa vsak posameznik odstopa v neko smer.
Itak, že recimo v mirovanju imamo zelo različen pulz. Jaz npr. malo pod 50, nekdo drug pa mogoče 70. Pa je oboje normalno. Je pa res da sem jaz mogoče pri 150 že v "območju matranja", medtem ko nekdo drug še zlahka laufa pri še 160.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
še ena "resnica" o mleku

http://www.bodieko.si/kravje-mleko
Je prvi komentar zadel bistvo celotnega članka:
Citat:
Res mi gre na živce brati take članke, enkrat je nekaj zdravo in super, drugič pa trdijo, da je praktično strup.... in krivit izključno mleko za vse možne bolezni je navadno manipuliranje.
Pač s tem člankom promovirajo svoje izdelke, ki sploh niso eko, kaj šele bio.

Halo, kje ste pa že videli bio mleko iz žitaric? To je dvojni oksimoron.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
To samo dokazuje, da moderna znanost ne pozna v celoti našega prebavnega trakta in s tem povezanega delovanja telesa, zato pa imamo enkrat izjave da je nekaj zdravo, potem pa spet ne. Zelo dober primer je maslo in margarina, pred nekaj leti je bilo maslo strup, ker so maščobe bav bav, zdaj pa je spet margarina strup, maslo pa super, ker so maščobe super.

Saj bodo čez čas ugotovili kako in kaj, do takrat bom rajši posegal po zdravi kmečki pameti, jem pač to, kar "smo" jedli več kot 1 miljon let, če bi bilo kaj narobe s tisto hrano, bi že evolucija poskrbela za optimizacijo.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ne, to dokazuje da znanosti v teh članih ni. samo razni "guruji", ki skušajo prodajati svoje izdelke.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Točno tako. V teh člankih nikoli ne nastopajo znani medicinci, zdravniki in podobni, ampak samo neki dr. Taylorji iz nekih nikad čuo inštitutov. In tudi članki niso objavljeni v nobenih znanstvenih revijah, ampak samo na rumenih straneh tipa 24kur, žurnal in lepa.si.

Že to da dovolj vedeti, ampak je očitno vseeno težko verjeti, da čoveška prehrana ni tako zakomplicirana, kot pravijo vsi ti članki.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ampak verjetno veš, da je dokazano, da človek zgubi encime za prebavo mleka, ko gre stran od joška.

Torej se komot reče, da se mleka ne potrebuje, če smo tako narejeni, da se ga "odvadimo" ? V naših krajih se za zgolj prebavlja zaradi tega, ker pač imamo neko miselnost, da se mleko rabi. Recimo v kakšni aziji pa skoraj 100% folka ne prebavi mleka.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak verjetno veš, da je dokazano, da človek zgubi encime za prebavo mleka, ko gre stran od joška.
Ne, ne vem. Če bi to držalo, ne bi smeli biti več živi, a ne?
Saj gotovo obstaja kak znanstven članek na to temo?
confused-1.gif
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
V splošnem sesalci res sčasoma izgubijo zmožnost prebavljanja laktoze, vendar so se ljudje v določenih krajih na to prilagodili in so razvili laktozno persistenco.

To se lepo vidi tudi na deležu ljudi z laktozno intolerancu po svetu. In ja, v Aziji (če odštejemo Rusijo) so precej "bogi" glede prebavljanja laktoze.

Global-Lactose-Intolerance.png


Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Lactase_persistence
 

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To samo dokazuje, da moderna znanost ne pozna v celoti našega prebavnega trakta in s tem povezanega delovanja telesa, zato pa imamo enkrat izjave da je nekaj zdravo, potem pa spet ne. Zelo dober primer je maslo in margarina, pred nekaj leti je bilo maslo strup, ker so maščobe bav bav, zdaj pa je spet margarina strup, maslo pa super, ker so maščobe super.

Saj bodo čez čas ugotovili kako in kaj, do takrat bom rajši posegal po zdravi kmečki pameti, jem pač to, kar "smo" jedli več kot 1 miljon let, če bi bilo kaj narobe s tisto hrano, bi že evolucija poskrbela za optimizacijo.

Sicer nočem bit pameten, ampak, dandanes živimo dlje, bolj smo zdravi, večji, močnejši, "pametnejši",...... . Kako torej da naj bi bila prehrana izpred xy let boljša
sprasujem se.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ja saj, ampak to nam jasno pokaže, da smo narejeni tako, da telo neha prebavljat laktozo, določeni deli sveta so pač potem nadaljevali s konzumacijo tega in prišli smo do prilagoditev.

Vseeno je pomoje na svetu več ljudi, ki ne prebavijo laktozo, kot pa tisti ki jo. Medtem ko recimo, prebavljanje lepega naravnega šnicla pljučne govedine, povzroča težave zelo malemu odstotku ljudi.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak verjetno veš, da je dokazano, da človek zgubi encime za prebavo mleka, ko gre stran od joška.

Torej se komot reče, da se mleka ne potrebuje, če smo tako narejeni, da se ga "odvadimo" ? V naših krajih se za zgolj prebavlja zaradi tega, ker pač imamo neko miselnost, da se mleko rabi. Recimo v kakšni aziji pa skoraj 100% folka ne prebavi mleka.

Celotna centralna azija da ogromno na mleko in mlecne proizvode. Kefir, Lassi, Ayran itd. pijejo od rojstva do smrti, kot sok.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Jaz bi rekel, da smo v slabši fizični kondiciji. Le koliko ljudi danes lahko teče nekaj kilometrov, vprašanje če lahko sploh nekaj 100m. Včasih kaj takega ni predstavljajo problemov. Glede moči sem tudi skeptičen, večina ljudi dandanes je fizično pohabljenih.

Živimo dlje predvsem zaradi medicine, poglej krivuljo povprečne starosti, šele zadnjih 100 let je začela sunkovito rasti.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
prebavljanje lepega naravnega šnicla pljučne govedine, povzroča težave zelo malemu odstotku ljudi.

Zakaj ne poskusis prebaviti kos surove pljucne govedine in poves kaj se bo zgodilo.

Nekateri malo cudno dojemate prehranjevalne navade in evolucijo.