Jogurt vsak dan

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz bi rekel, da smo v slabši fizični kondiciji. Le koliko ljudi danes lahko teče nekaj kilometrov, vprašanje če lahko sploh nekaj 100m. Včasih kaj takega ni predstavljajo problemov.
Od kje ti pa ta ideja?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Saj nisem rekel, da surovo. Smo že "dali" skozi to, ljudje vsaj 200.000 let uporabljajo ogenj, nekateri indici pa so, da že ves čas paleo-ere.

Če pa je že govora o surovi hrani, pa naj nekdo poskuša prebaviti surov krompir (ne odgovarjam za posledice!) ali pa koruzo, pšenico...vseeno mislim, da bi imeli lažje delo s prebavljanjem mesa, kot pa teh drugih živil, ki sem jih naštel.

keber, mr_ je predlagal knjigo "Rojeni za tek", preberi jo

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
še ena "resnica" o mleku

http://www.bodieko.si/kravje-mleko
Je prvi komentar zadel bistvo celotnega članka:
Citat:
Res mi gre na živce brati take članke, enkrat je nekaj zdravo in super, drugič pa trdijo, da je praktično strup.... in krivit izključno mleko za vse možne bolezni je navadno manipuliranje.
Pač s tem člankom promovirajo svoje izdelke, ki sploh niso eko, kaj šele bio.

Halo, kje ste pa že videli bio mleko iz žitaric? To je dvojni oksimoron.

Zakaj bi to bil oksimoron? Razen v imenu seveda ...

Sicer pa je meni tale tema že postala vir hude zabave
cheer.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj nisem rekel, da surovo. Smo že "dali" skozi to, ljudje vsaj 200.000 let uporabljajo ogenj, nekateri indici pa so, da že ves čas paleo-ere.

Če pa je že govora o surovi hrani, pa naj nekdo poskuša prebaviti surov krompir (ne odgovarjam za posledice!) ali pa koruzo, pšenico...vseeno mislim, da bi imeli lažje delo s prebavljanjem mesa, kot pa teh drugih živil, ki sem jih naštel.

keber, mr_ je predlagal knjigo "Rojeni za tek", preberi jo

krompir (če ni zelen) ni tako problematičen. Malo bi te napenjalo, to je vse. Pri koruzi pa še to ne. In ne boš verjel, uživanjesurovega mesa je v bistvu težje in bolj nevarno od surovega krompirja. Tudi to je bilo že obdelano tu ...

Ampak povej stričku SSM (ta M je skrit, ker alter ne pokaže celega nicka); zakaj že tako tiščiš v to paleo dieto? Mislim, saj ni nič narobe z njo, ampak daj za božjo voljo že smanji doživljaj
rolleyes-1.gif
)

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
ksz
Tok smo pametni ratal, da se že 14 dni prerekamo. V tem času bi jamski človek že ulovil ene dve oreng žvali in nafutral 2 vasi, spotoma pa še zaplodil enih 14 novih jamskih
cheer.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Zakaj bi to bil oksimoron? Razen v imenu seveda ...
kot prvo, mleko je po definiciji živalski proizvod sesalcev. Rastlinskega mleka ni (so le na videz podobni izdelki).
kot drugo, ne more biti nekaj bio, če je pa predelano iz rastlin na tak način, ki v naravi ni niti približno možen.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ker je moja izkušnja zelo pozitivna. Jedel sem marsikaj, od največjega crapa do "zdrave" hrane. cca pol leta nazaj sem začel s mlečnimi izdelki (sir, kefir...), zelenjavnimi šejki, polnozrnatim rižem, gluten free testeninami, etc...najbolj zdravo, kar trenutno premore svet. Holesterol mi je res padel, ampak CRP je vseeno bil prisoten. Razlog za to bi "naj" bil v "mikro" vnetjih, ki so posledica uživanja hrane, za katero nismo optimizirani.

Imel sem rahle probleme s prebavo, ne da bi me napenjalo ali bi imel "drisko", ampak vseeno končni izdelek ni bil optimalen. Tudi zbolel sem vmes, nek prehlad rahel ali kaj je že bilo, pozdravilo se je s antibiotiki.

Potem sem prešel na paleo in voila, vse je trenutno b.p., zdravje je tip top, energije je polno. Sicer nimam strogega paleo principa, vseeno furam OHje ob dneh, ko imam treninge oz telovadbo.

Pa sama logika izza paleo diete mi je kristalno jasna. Ni pa mi recimo jasno, zakaj bi "moral" mleko, če pa ga telo ne rabi...etc.

Da ne omenjam 16 urnega posta in 8 urnega "hranjenja". Sem že enkrat omenil, to je trenutno hit po svetu, tudi, za moje pojme, vadba najbolj širokega spektra, crossfit, ima veliko "atletov" ki se poslužujejo paleo+IF. Da ne omenim, kako na easy je kaj takega furat ob trenutnem tempu življenja, ker človek ne rabi jest "non-stop", oz ima zgolj 2 obroka+snacks.

Zakaj potem ne bi fural tega dalje in hkrati tudi priporočil vsakemu, ki ga pač zanima kaj glede prehrane in vadbe. Imam pa tudi delno krvno sliko, holesterola in CRP, tako da preverim čez čas tudi to.

PS, za maratonce in podobne "endurance" atlete, kaj takega odpade, da se ne bo kdo zapičil v to.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A lahko kje najdeš resno medicinsko razlago teh tvojih mikrovnetij? Zaenkrat najdemo samo strani, kjer prodajajo knjige o tem ter "zdrave" izdelke, za katere smo bilo narejeni, najbrž takoj po padcu asteroidov da, ki je izbrisal dinozavre.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Jaz sem na paleo dieti že vse (odraslo) življenje, in tega ni tako zelo malo.

Jesti kot pračlovek. Torej nabiralništvo, in priložnostno kakšen ulov.

Nabiram po Mercatorjih, Sparih, Lidlih, Hoferjih, občasno pa prav pri teh napajališčih ujamem kako hudo akcijo.

Ob prerekanju, kako zdrava je nekoč bila hrana, pa še to: ni samo kvaliteta, tudi kvantiteta (in stalnost) šteje. V resnici je e pred 1/2 stoletja znala populacija celih regij upasti za 20, 30%, če je bilo res slabo leto.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
http://www.womentowomen.com/inflammation/causes.aspx
Ta ženska meni zgleda dokaj izšolana, ne vem pa, če je ravno nek hud expert. Poglej sam
smile-1.gif
Saj je. Na koncu piše celo:
Citat:
Our Personal Program is a great place to start
oz. ravno tisto kar sem rekel malo prej:
Citat:
Zaenkrat najdemo samo strani, kjer prodajajo knjige o tem ter "zdrave" izdelke, za katere smo bilo narejeni, najbrž takoj po padcu asteroidov da, ki je izbrisal dinozavre.

Res, mene zanima medicinska razlaga, kaj je to "vnetje prebavnega trakta" v povezavi z "nepravilno hrano" oz. "prazgodovinsko hrano vs. sodobno". Nisem medicinc, ampak vseeno hitro ločim strokovno pisanje od nakladanja. Tole gor napisano strokovno ni, tudi če je kup takih izrazov notri. Pač tipično prodajanje svojih knjig in storitev, niti ne kaj dosti zakamuflirano.

Enako velja za misel o tem, zakj naj bi včasih bili ljudje bolj fit, in potem daš nasvet, naj preberem neko knjigo o teku. Svašta, kot da na celem internetu ni ene same raziskave o športnih kondiciji ljudi danes in recimo nekaj sto let nazaj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Hja, nasvet, da naj folk ne jé hrane, ki je pogost alergen, je na mestu - ČE - je človek na tisto in tisto hrano RES alergičen. In takih if-ov je še milijon, folk pa iz vsega teksta prebere "dairy products" in potem... dobimo to temo
cheer.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Pomisli malo, ljudje včasih so bili nižje na lestvici, bili so tudi plen živali, poleg tega pa so bili selilci. Da ne omenim tega, da so bili lovci, lov ni samo čakanje v grmu.

Boš rekel, da tak človek, ki mora na dan verjetno parkrat "tečt", da se izogne smrti, hkrati pa se seli in premaguje ogromne razdalje, ni v boljši kondiciji kot povprečen človek, ki dneve preživlja na kavču, s čikom in pirom v roki, hkrati pa ima BMI preko 30 ?

Knjigo sem predlagal zato, ker ti opiše, zakaj bi naj bili narejeni za tek, torej, evolucijsko. Če smo narejeni za tek, evolucijsko, je verjetno prekleto dober razlog za to, verjetno ne zaradi tega, ker je pračlovek večino časa lenaril, ampak ker je moral "tečti", se premikati, torej je dokaj logično predvideti,da je bil fit.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pomisli malo, ljudje včasih so bili nižje na lestvici, bili so tudi plen živali, poleg tega pa so bili selilci.
Pomisli malo, ljudje so bili včasih opice in so skakali po drevesih.

Neumnost se je spravljati milijone let nazaj, če pa dobro veš, da je bila samo 100 let nazaj fizkultura pojem samo za nekatere bogate meščane, ki bi jih danes vsak malo boljši rekreativec zlahka prekašal. Da ne gremo slučajno še malo bolj nazaj proti srednjemu veku. Ja, nekateri ljudje so bili izjemno močni zaradi fizičnih del, ki so jih opravljali, vendar v povprečju dosti slabše kot danes. Kako so laufali človečnjaki po Serengetiju milijon let nazaj, pa z današnjim človekom nima neke veze, kot tudi nima veze, kaj je takrat jedel.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Ampak knjiga ti bo vsec. Verjemi mi.
Sažetak, prosim. Ne berem knjig, če ni nujno.
wink-1.gif

To je isto, ko ti nekateri limajo dvourne videe, "no zdaj si pa poglej, kaj pravi". Ne vem, a je pri nam res tako veliko ljudi nesposobnih eno reč ali odgovor opisat v nekaj stavkih? Glede na to, s kakimi ljudmi imam opravka pri svojem delu, vidim, da je to kar na splošno velik problem.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Sem moral pogooglat prvo kaj sazetak pomeni, jebentis.
Torej knjiga ni samo o teku. O iskanju amerikanca, ki zivi v mehiskih kanjonih s plemenov tekacev. Kar pa postane postranska stvar. Ob tem obdela tekaske poskodbe, skurca Nike in blazene copate, opise extremne tekaske nastope, kup dogodivscin znanih tekacev, razvoj barefootk, razvije teorijo evolucije cloveka zaradi teka in en kup malenkosti, kot npr. da ima zajec 45s oz 800 m casa da pobegne, pol je preutrujen, pa recimo da je clovek edini sesalec, ki lahko na en korak naredi vec vdihov med tekom... Ker si ocitno clovek gibanja, ti bo zagotovo vsec. Ce sam pa kaksno neumno usekal pri opisu, bom sel se enkrat brat.
smile-1.gif