Jogurt vsak dan

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne v redu bo, ne rabiš še enkrat brat. Edine knjige o športu, ki jih berem, so vodiči za to in ono.
grin1.gif

Vse ostalo pa jaz iz prakse. Če pač nekomu paše tek z boso nogo, ok, meni ne potegne. Človek se je spremenil, rabi pač obutev. Da smo za dolge proge najboljši med sesalci, pa je itak splošno znan podatek, evolucijsko, ker smo bili lovci.

Saj ne rečem, da je zanimiva knjiga, je pa to le ena stran od celotne zgodbe.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kaj pa tole:

http://jn.nutrition.org/content/137/4/992.short

Citat:

The traditional dietary pattern (high in refined grains, potato, tea, whole grains, hydrogenated fats, legumes, and casserole) was positively associated with the plasma IL-6 concentration (β = 0.04, P < 0.05) when we controlled for confounders including BMI and WC. The findings suggest an independent association between major dietary patterns and plasma concentrations of markers of inflammation.

Bo dovolj dobro?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ker je moja izkušnja zelo pozitivna. Jedel sem marsikaj, od največjega crapa do "zdrave" hrane. cca pol leta nazaj sem začel s mlečnimi izdelki (sir, kefir...), zelenjavnimi šejki, polnozrnatim rižem, gluten free testeninami, etc...najbolj zdravo, kar trenutno premore svet. Holesterol mi je res padel, ampak CRP je vseeno bil prisoten. Razlog za to bi "naj" bil v "mikro" vnetjih, ki so posledica uživanja hrane, za katero nismo optimizirani.

Imel sem rahle probleme s prebavo, ne da bi me napenjalo ali bi imel "drisko", ampak vseeno končni izdelek ni bil optimalen. Tudi zbolel sem vmes, nek prehlad rahel ali kaj je že bilo, pozdravilo se je s antibiotiki.

Potem sem prešel na paleo in voila, vse je trenutno b.p., zdravje je tip top, energije je polno. Sicer nimam strogega paleo principa, vseeno furam OHje ob dneh, ko imam treninge oz telovadbo.

Pa sama logika izza paleo diete mi je kristalno jasna. Ni pa mi recimo jasno, zakaj bi "moral" mleko, če pa ga telo ne rabi...etc.

Da ne omenjam 16 urnega posta in 8 urnega "hranjenja". Sem že enkrat omenil, to je trenutno hit po svetu, tudi, za moje pojme, vadba najbolj širokega spektra, crossfit, ima veliko "atletov" ki se poslužujejo paleo+IF. Da ne omenim, kako na easy je kaj takega furat ob trenutnem tempu življenja, ker človek ne rabi jest "non-stop", oz ima zgolj 2 obroka+snacks.

Zakaj potem ne bi fural tega dalje in hkrati tudi priporočil vsakemu, ki ga pač zanima kaj glede prehrane in vadbe. Imam pa tudi delno krvno sliko, holesterola in CRP, tako da preverim čez čas tudi to.

PS, za maratonce in podobne "endurance" atlete, kaj takega odpade, da se ne bo kdo zapičil v to.

"sodobna" žita so menda precej alergena. Glede na to, da imaš kar dobro sledenje svoje zgdovine z izvidi, bi bilo fino, če bi "normalna" žita zamenjal s starimi žiti - piro, kamut in podobno, oziroma žiti ki vsebujejo minimalno glutena (ječmen, rž, oves, ajdo, proso). Stavim, da se s temi omenjenimi nisi praktično nič ukvarjal. Samo predlagam, če te bo še kdaj zagrabila želja po žitih. Potem lahko mimogrede pogledaš še po vnetjih ...
Oziroma uporabljaš tudi "normalna" žæita, le da so fermentirana. Bi tudi bil zanimiv preizkus.

Mleko seveda ni obvezno, zato se tudi ni treba obremenjevat z njim, sploh če ti ne ustreza. Pa tudi tukaj velja - fermentacija naredi čudeže.

Paleo princip je slišat v redu, živ bog pa ne ve kako so zadeve zares tekle. Gre za kup ugibanj in tisti ki je najbolj glasen/prepričljiv ima pač prav. Mene moti (če lahko tako rečem) ravno to ugibanje in sveto prepričanje v svoj prav. Samo primer (brez namere spuščanja v kake poglobljene debate); ti si sveto prepričan, da je bilo do sadja težko priti, na drugi strani pa očitno misliš, da je bilo ulovit meso prostočasna dejavnost, torej nekaj kar so lovci naredili med sprehodom. Nekaj mi pravi, da ni bilo ravno tako ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Zdaj si pa pameten ...
priden.gif

(se mi je zdelo da bo nekaj takega)
Te matra, ker je res?

Res je že, strogo gledano po slovarju; matra me pa ne, ker se s semantiko ne obremnjujem
cheer.gif

Če govoriva o tvojem obešanju na mleko. O pameti pa ne bi
evil.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa tole:

http://jn.nutrition.org/content/137/4/992.short

Citat:

The traditional dietary pattern (high in refined grains, potato, tea, whole grains, hydrogenated fats, legumes, and casserole) was positively associated with the plasma IL-6 concentration (β = 0.04, P < 0.05) when we controlled for confounders including BMI and WC. The findings suggest an independent association between major dietary patterns and plasma concentrations of markers of inflammation.

Bo dovolj dobro?

Normalno da ne, saj korelirat CRP z prehrano je povsem zgreseno. Na sintezo CRP v jetrih vpliva ogromno faktrorjev, med drugim tudi osnovno stanje samih jeter.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
In če od vsega spremeniš samo prehrano, kazalnik (v tem primeru CRP, recimo) se pa spremni na bolje je pa kaj?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Res, mene zanima medicinska razlaga, kaj je to "vnetje prebavnega trakta" v povezavi z "nepravilno hrano" oz. "prazgodovinsko hrano vs. sodobno". Nisem medicinc, ampak vseeno hitro ločim strokovno pisanje od nakladanja. Tole gor napisano strokovno ni, tudi če je kup takih izrazov notri. Pač tipično prodajanje svojih knjig in storitev, niti ne kaj dosti zakamuflirano.

Chronova bolezen je pa božje darilo, ki pravi "delaj še naprej tako kot do sedaj"
smirk-1.gif

(če omenim samo najbolj očitno)

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
In če od vsega spremeniš samo prehrano, kazalnik (v tem primeru CRP, recimo) se pa spremni na bolje je pa kaj?

CRP ni odvisen od hrane v kolikor ne gre za dejansko alimentarno intoksikacijo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Najbrž res, za tiste ki verjamete, da hrana ne povzroča vnetij.

Pri zdravem človeku hrana ne povzroča vnetij. Drugo je če imaš kakšno celijakijo, Crohnovo bolezen ali kaj podobnega.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Prav, zakaj se celiakija izboljša praktično samo izključno s prenehanjem uživanja žit?

Jasno da zdrav človek nima vnetij, drugače ne bi bil zdrav (tukaj najbrž keber ne bo napisal da gre za oksimoron). Druga stvar pa so prikrita vnetja, o čemer pa piše darjan. Ampak človek je še vedno zdrav ...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Prav, zakaj se celiakija izboljša praktično samo izključno s prenehanjem uživanja žit?
Ker je to opala v bistvu alergija na gluten
smirk-1.gif
In kot pri vsaki alergiji tudi tu simptomi izginejo, če se odstrani alergen

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zraven tega vprašanja še dodajam vprašanja, kaj pa je intoleranca vs vnetje vs alergija.

PS, samsvoj...dodobra sem naštudiral žita, jedel samo piro, ajdo...ampak vseeno nisem bil zadovoljen s rezultatom, sedanji je veliko boljši
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zraven tega vprašanja še dodajam vprašanja, kaj pa je intoleranca vs vnetje vs alergija.
Krasno, ne veste razlike med temi pojmi, a pametujete na polno.
bonk.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ja, se mi zdi. Zaenkrat nisem prebral še nič konkretnega. Nikakor in nikakor ne dobim konkretnih medicinskih razlag od tebe ali darjana. Pa sem mislil, da jih bosta stresala iz rokavov ko keks.