Izjava tedna (by žurnal)

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
99
48
Po Virantovo arbitraža ni v redu ker " Arbitražno sodišče ima pri določanju meje precizno določen mandat, da odloča zgolj in samo po črki mednarodnega prava... "
sprasujem se.gif

Dajte mi povredat, kdaj smo se odločili, da za nas mednarodno pravo ni več dovolj dobro oz. upoštevanja vredno?

Se še spomnim enega modela, ki je rekel: "Ne priznajem ja ovaj sud!".

bjani

Pripravnik
25. jan 2010
322
0
16
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Po Virantovo arbitraža ni v redu ker " Arbitražno sodišče ima pri določanju meje precizno določen mandat, da odloča zgolj in samo po črki mednarodnega prava... "
sprasujem se.gif

Dajte mi povredat, kdaj smo se odločili, da za nas mednarodno pravo ni več dovolj dobro oz. upoštevanja vredno?

Se še spomnim enega modela, ki je rekel: "Ne priznajem ja ovaj sud!".

...je problem, ker po "črki mednarodnega prava" piranski zaliv ni naš, s tem pa tudi ni dostopa do mednarodnih vod..in ker "črko mednarodnega prava" ne bodo zanimala dejstva na dan 25.6.1991...

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
99
48
Se bom naredil malo idiota in naivnega:
Če po mednarodnem pravu Piranski zaliv ni naš, kaj nam potem daje pravico zahtevati ga zase?
To da si ga želimo?
To da se deklariramo za "pomorsko" državo?
Ker s tem živciramo Hrvate?
Kaj čisto petnajstega?

bjani

Pripravnik
25. jan 2010
322
0
16
Citat:
Se bom naredil malo idiota in naivnega:
Če po mednarodnem pravu Piranski zaliv ni naš, kaj nam potem daje pravico zahtevati ga zase?
To da si ga želimo?
To da se deklariramo za "pomorsko" državo?
Ker s tem živciramo Hrvate?
Kaj čisto petnajstega?

mogoče to, da je dejansko naš..

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
99
48
hysterical-1.gif

Kako: naš?
Pravno gledano sam priznavaš da ni, dejansko tudi ni, saj - kolikor je meni znano - Hrvati kontrolirajo precejšen del Savudrijske vale...

Kako in na podlagi česa je torej "dejansko naš"?

Saj meni tudi srce pravi, da naj bo meja tam nekje daleč... Ampak daj mi kako dejstvo, da prepričam še možgane.

bjani

Pripravnik
25. jan 2010
322
0
16
Citat:
hysterical-1.gif

Kako: naš?
Pravno gledano sam priznavaš da ni, dejansko tudi ni, saj - kolikor je meni znano - Hrvati kontrolirajo precejšen del Savudrijske vale...

Kako in na podlagi česa je torej "dejansko naš"?

Saj meni tudi srce pravi, da naj bo meja tam nekje daleč... Ampak daj mi kako dejstvo, da prepričam še možgane.

pozabljaš( al pa sploh ne veš
grims-1.gif
) so nastale na tem teritoriju samostojne države...katere meje so določene z mejami občin, ki so 25.6. 1991 kontrolirale posamezne republike in piranski zaliv je bil od vekomaj pod republiko slovenijo...

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
ja ravno zato pa pahor trobi, da boljšega sporazuma ne bomo nikoli dosegli, ker nikoli več ne bo tistega načela pravičnosti in če referendum pade, bodo najbolj zadovoljni hrvati,ker bomo mi pred svetom izpadli butci, in oni v morebitnih novih pogajanjih ne bodo več popuščali in za koga se sedaj bori jj?

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
99
48
Jugoslavija? Prvič slišim.
Ne padat ko ščuka na blinker na vsako provokoacijo.

Motijo me argumenti proti arbitraži (oz. pomanjkanje njih) in ustvarjanje slike, da se bo v nedeljo odločalo o tem ali bosta po 6.6. Piranski zaliv in Trdinov vrh ali Savudrijska vala in Sveta Gera.

Pa še vedno ne razumem, kaj je narobe z mednarodnim pravom...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Z mednarodnim pravom na splošno ni nič narobe.

V danem primeru pa le mednarodno pravo samo po sebi ni relevantno, saj sta obe državi ob samosvojitvi dorekli, da meje med državama ostajajo take, kot so bile na dan osamosvojitve in, da države obdržijo kontrolo nad istim ozemljem kot sta jo imeli taktrat. In te meje in ta kontrola nimajo nobene veze z mednarodnim pravom. Tu ne gre za črtanje nekih "novih" meja ampak le za določitev meja kot so nekoč bile.

Zanimivo, kako obstajajo omejeni osebki, ki očitno sploh ne poznajo najosnovnejših osnov tega spora.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
99
48
Citat:
Uporabnik tis pravi: ....saj sta obe državi ob samosvojitvi dorekli, da meje med državama ostajajo take, kot so bile na dan osamosvojitve in, da države obdržijo kontrolo nad istim ozemljem kot sta jo imeli taktrat.

Zakaj se pa potem že 20 let bilateriramo, če je vse dorečeno?
Ker dogovor ne drži in smo posledično v sporu. In na podlagi česa se spori med državami rešujejo, če ne z mednarodnim pravom? Ergo?

Poznam jaz osnove tega spora, nič bat.
priden.gif

Malo provociram, da slišim ene in druge argumente...
evil.gif

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
"od vekomaj pod republiko slovenijo"
hysterical-1.gif

obstajajo jasni posnetki/dokazi, da celo v času SFRJ navedenega področja ni nadzorovala samo Slovenska policija. pa Joras, veš, je šel v Buje po gradbeno dovoljenje...

realno pa, razen mita, mi nismo nikoli imeli teritorialnega stika z odprtim morjem. in sami smo rekli, da je izhodiščni datum 25.06.1991.

in tudi, če bi bilo celo ozemlje svaudrijskega rta naše, se naše teritorialne vode NE BI stikale z mednarodnimi, ker so oddaljne več kot 12 morskih milj od savudrijskega rta.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Citat:
Jugoslavija? Prvič slišim.
Ne padat ko ščuka na blinker na vsako provokoacijo.

Motijo me argumenti proti arbitraži (oz. pomanjkanje njih) in ustvarjanje slike, da se bo v nedeljo odločalo o tem ali bosta po 6.6. Piranski zaliv in Trdinov vrh ali Savudrijska vala in Sveta Gera.

Pa še vedno ne razumem, kaj je narobe z mednarodnim pravom...

Glede nato kakšne pišeš bi rekel da je s tabo nekaj narobe

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Citat:
Uporabnik tis pravi: ....saj sta obe državi ob samosvojitvi dorekli, da meje med državama ostajajo take, kot so bile na dan osamosvojitve in, da države obdržijo kontrolo nad istim ozemljem kot sta jo imeli taktrat.

Zakaj se pa potem že 20 let bilateriramo, če je vse dorečeno?
Ker dogovor ne drži in smo posledično v sporu. In na podlagi česa se spori med državami rešujejo, če ne z mednarodnim pravom? Ergo?

Poznam jaz osnove tega spora, nič bat.
priden.gif

Malo provociram, da slišim ene in druge argumente...
evil.gif

Napačno provociraš.
Obstajajo načini določanja meje na osnovi mednarodnega prava, za katere se recimo na morju točno ve, kako se določa morska meja (sredinska črta, oddaljenost od teritorijalnega ozemlja ipd.). Vendar se med nami in HR ta način ne sme uporabiti, ker obstaja sporazum (če prav razumem obe državi to imata v svojih osamosvojitvenih aktih in tudi v dvostranskih dogovorih in tudi večstranskih dogovorih - nedeljivost notranjih meja bivše SFRJ), kjer pa je meja postavljena na ostali drugačnih argumentov oz. temeljev.

In arbitri oz. tisti, ki bodo odločali o meji morajo upoštevati stanje na določen dan v zgodovini - tukaj pa pravo nima veliko nalog
wink-1.gif

Dejstvo, da izključno mednarodno pravo ni pravi način reševanja meje se pri nas tako ali tako strinjajo večinoma vse stranke (koalicija + opozicija + izvenparlamentarne).

I

Izbrisan uporabnik #488

Če 20 let nismo znali mogli rešit dvostransko, ne vidim nobenega problema, da tega ne reši mednarodna arbitraža.

Mejo je potrebno imeti urejeno, dostop do mednarodnih voda bomo ziher imeli neoviran, Piranski zaliv pa bo verjetno 80% naš.