Informativni izračun davka na nepremičninie

I

Izbrisan uporabnik #488

Ker pri prodaji si moral izpolnit še en obrazec za spremembo teh podatkov.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.097
590
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Etažiranje... Primer: hiša ima 2 lastnika, razvidno je da sta v hiši 2 stanovanji (2 enoti), vsaka enota v svoji etaži. Če na UE ne urediš pravilno (kdo je dejansko prijavljen v etaži) se zgodi da zaradi lastništva v idealnem razmerju plačata solastnika vsak po 0,15% na eno enoto in vsak po 0,5% na drugo enoto.
Če na UE pravilno 'vseliš' lastnike, plačata solastnika samo po 0,15% davka od svoje enote.

Imaš tak primer doma? Kako imaš urejeno lastništvo? Kakor vidim v mojem primeru, sem polovični lastnik 1. etaže in polovični lastnik druge. Načeloma bi moral biti 100% lastnik ene etaže in nič druge.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Debilo je tudi, da je oče za stanovanje v katerem živi njegova hči/moja sestra (on pa je lastnik) dobil obračunano po 0,50% stopnji ... a je tukaj kakšna druga opcija? Na GURS je bilo sicer javljeno, da stanovanje ni prazno, niti v najemu, vendar je davek vseeno 0,50%
bonk.gif

Jasno mi je, da moram za poslovni prostor plačati 0,75% in za solastništvo hiše 0,50%, vendar mi garaža in ostalo nikakor ne gre v račun ...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.245
7.027
113
pri taščici
Svak je lastnik in uporabnik hiše, v kateri pa imata pravico bivata tudi njegova brata do smrti (če se jima zgodi ločitev in podobno).
Svak od hiše ne bo plačal nič davka, njegova brata pa vsaj od polovice hiše. Na srečo po 0,15. ne vem pa če je tudi tašča kaj dobila,ki je sicer dala hišo svaku za "dosmrtno" preživlajanje. (z izročilno pogodbo)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Natančno istega. Lastništvo je vsak do 1/2, etažna lastnina ni vpisana. Po podatkih iz UE sta ob popisu bili dve stanovanji v samostojni hiši. Sem včeraj dobil termin z GURSa, so poklicali iz Lendave.
Torej, možakar je svetoval da naj gremo na UE in uredimo, da mi (žena kot lastnik) živimo v večji enoti, tast pa v drugi manjši enoti. Tako vsak lastnik živi v svoji enoti in ni solastništva med enotami. Na osnovi tega vsak plača samo 0.15% davka za svoj del. Na UE je še povedala, da na terenu tega ne preverjajo v kateri enoti kdo dejansko živi.
Gospa na UE mi je še obljubila potrdila o tem po pošti da jih nesem na GURS.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
ksz

Nekaj sem zasledil o vpisu služnosti. A to pomeni, da lahko po vpisu le te npr. na otroka, ki živi v tvojem stanovanju, kjer ti nisi prijavljen padeš iz razreda 0,50% davka v 0,15% ?

... pri nas bo glede na nusz lani ,sedaj davek na nepremičnine cca. faktor x3.
evil.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.229
9.862
113
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Nekaj sem zasledil o vpisu služnosti. A to pomeni, da lahko po vpisu le te npr. na otroka, ki živi v tvojem stanovanju, kjer ti nisi prijavljen padeš iz razreda 0,50% davka v 0,15% ?
To deluje, če ima otrok tam tudi stalno bivališče. Razen, če so kakšne omejitve pri starosti otroka (opravilna sposobnost in to).

Sicer v tvojem primeru to ne velja (verjetno), ampak previdno pri vpisu služnosti. Kolikor vem se je ne da izbrisat brez soglasja prejemnika služnosti, da se ne bo kdo kdaj v prihodnosti tepel po glavi. Ker potem moraš s tožbo zahtevat izbris, kar pa vsi vemo kaj to pomeni.
In pa še direktno vprašanje na to temo: ali se lahko soglasju prejemnika služnosti pri izbrisu služnosti izogneš, če se zraven spiše notarsko overjen izvršilni zapis ali kako se že reče, tako da ni potrebna tožba?

Citat:
... pri nas bo glede na nusz lani ,sedaj davek na nepremičnine cca. faktor x3.
evil.gif
To pa je ja samo malenkost več.
evil.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Citat:
Danes dobil izračun ... sploh nisem vedel da imam toliko nepremičnin ... edino kar je ocenjeno po pravilni stopnji 0,15% je stanovanjska hiša,. Ostalo: garaže, nadstrešek, drvarnica, vrt, sadovnjak in celo zemljišče pod hiše je ocenjeno po 0,50% stopnji ...
bonk.gif

Logično bi bilo, da je vse obračunano po 0,15% stopnji ... ampak ne, vsak kvadrat, vsaka lopa posebej po višji stopnji ... d.ebili ...
uf-1.gif

Ja zanimivo, da v vseh stanovanjskih blokih, kjer so garaže, parkirna mesta, shrambe vpisane posebej so te zmerom po 0,5 % davčni stopnji, pa je to sploh pravilno, saj se jaz ne morem prijaviti na del, kjer je garaža, če sem prijavljen na delu, kjer je stanovanje ........ ja in še nekaj, če bodo strički z Gursa rekli, da je to OK, bom sam sprožil ustavno presojo zakona, ker če ima pa nekdo 1 stanovansjo hišo z garažo je pa ta obdavčena po 0,15%, kar je evidentna neenakost pred zakonom. Konec koncev zakon ne predpisuje, da neke enostanovanjske hiše ne moreš razdeliti na 20 delov in vpisati čisto vsako sobo pod svojo številko dela stavbe in ja potem bi bila spet po nižji davčni stopnji samo tista soba del, kjer bi se prijavil, ali se je možno prijaviti hkrati na več delih stavbe ???

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
No saj, v mojem primeru hiše je po 0,15% stopnji obdavčena zgolj hiša, garaža in vse ostalo pa po 0,50%
bonk.gif

Logično je da vse spada pod eno nepremičnino, saj to tudi je. Tako kot ni prav, da ti za garažo/kupljen parkirni box v bloku le tega računajo po 0,50%, tudi ni prav, da ti za ostale "pomožne" objekte stanovanjske hiše enako opalijo 0,50% ...

@sad: hvala, se bom pozanimal, prav tako se pridružujem tvojemu vprašanju.
zmaga.gif

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
KSZ
Baje je danes nekaj bilo na Preverjeno o osebni služnosti. Da jo lahko dobi tudi solastnik, če mu jo podeli drugi solastnik.
Ampak kolikor vem, je bilo govora, da se služnost tu pri davku prizna kot rezidenčna samo v primeru, da se podeli v celoti nelastniku.
Torej, če zakonec da služnost zakoncu v deležu do 1/2 to ni rezidenčno, če pa da svojemu otroku pa je to potem smatrano kot rezidenčna lastnina. Imam prav?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.098
11.195
113
LOl, nam so eno kmetijsko parcelo, "spremenili v gardbeno" in je ratala vredna čez noč 54000 €
smile-1.gif
pacijenti, bo treba na občino. Lahko jo pa tudi prodam občinarjem, če jo tako cenijo.

ametist

Fizikalc
5. nov 2012
181
47
28
Mi lahko nekdo svetuje, kako je v zvezi s transformatorjem, kateri stoji na tvoji parceli? Ker ti ga kradljivci, kratko malo zaračunajo davek od njega in to po 0,75 stopnji. Pa sej to nisem jaz postavil, ampak elektro in še tikat se ga ne smeš. Ve kdo kako to rešiti, ker davka za tujo stvar na moji parceli ne bom plačeval. Ga grem rajši podret, ali pa naj el. podjetje to plača, sej je njihov ne moj. Da to s garažami, raje ne omenjam, svinjarija prve klase.
Lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ksz... a ni rečeno, da mora samo nekdo not stanovat, ne nujno lastnik? Torej če imaš najemnike not še vedno plačaš samo 0.15%?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ja, uradno prijavljene najemnike.

Ja uradno prijavljeni s stalnim prebivališčem na naslovu.

Ker na drugi strani teme piše bizi o tem, da če si 50% lastnik in si prijavljen plačaš 0.15% za tisto polovico ostali lastniki, ki pa ne prebivajo pa plačajo 0.5% za ostalo polovico. Zakaj bi oni plačali 0.5%, če pa je nekdo prijavljen stalno na tistem naslovu?

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Vprašanje: dvostanovanjski objekt, obe etaži naseljeni z lastnikoma (!). Eden dobi 0,15 % davek na rezidenčno stanovanje, drugi (v isti hiši, 1/1 lastnik etaže) pa 0,5% davek.
Tega se v registru seveda ne da spremenit. Kako in kje to spremeniti ? Zanima me še tole: tisti, ki te odločbe sestavljajo niso pismeni ?
Da 1/1 lastniku stanovanja namesto 0,15 ubrišejo 0, 5 %? Torej je v tem primeru lastnik podnajemnik samega sebe ali kako?
rolleyes-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.229
9.862
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:

Ker na drugi strani teme piše bizi o tem, da če si 50% lastnik in si prijavljen plačaš 0.15% za tisto polovico ostali lastniki, ki pa ne prebivajo pa plačajo 0.5% za ostalo polovico. Zakaj bi oni plačali 0.5%, če pa je nekdo prijavljen stalno na tistem naslovu?
Zato ker je povezava: lastnik in lastnik mora imeti stalno bivališče in ne lastnik in kdorkoli mora imeti stalno bivališče.

jello

Guru
22. sep 2008
10.288
3.912
113
Če si v lanskem letu najmanj pol leta oddajal po tržni najemnini velja 0,15, sicer pa je 0,5. Kaj točno je tržna najemnina pa zaenkrat točno še ne zna nihče povedat.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:

Zato ker je povezava: lastnik in lastnik mora imeti stalno bivališče in ne lastnik in kdorkoli mora imeti stalno bivališče.

Vseeno ni logično, saj bajta je bajta, pa nima veze kolk lastnikov je. A če ima nekdo 1/100 mora tud bit prijavljen tam?
cry12bpy.gif