Informativni izračun davka na nepremičninie

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Po očetu sem podedoval hišo. Mati se je odpovedala svojemu deležu v zameno za osebno služnost bivanja in oskrbe. Kar je OK. Sedaj pa jo dacarji rubijo za 0,50%. Hiša pa je dvostanovanjska, v bistvu dvojček. Meni davka niso obračunali.
Kaj je to OK?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Miikech pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Namembnost spremeni občina sama od sebe...
smile-1.gif

Kako to misliš? Zakaj bi meni spreminjali namembnost, če jaz tega nočem? Da pokasirajo več davka?
rolleyes-1.gif

Bravo, točno to počnejo občine, spreminjajo kmetijska zemljišča v stavbna, kjer se le da, da pokasirajo...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Greš na upravno enoto in spremeniš.

Edino jaz bi jih prej poklical in preveril kakšno dokumentacijo rabiš s seboj, ker navsezadnje ne moreš opravit administrativne preselitve na poljuben naslov X. Po logiki bi sicer morali imeti vpogled v zemljiško knjigo ampak nikoli ne veš.

to kaj potrebujem za spremembo bom imel seboj (kupoprodajno pogodbo), mene samo zanima, če morem kam javiti spremembo naslova, da ne bodo boljši polovici kljub temu, da se bo prijavila na novem naslovu poslali za plačat po 0,50%
rolleyes-1.gif

Če imaš certifikat, lahko Centralnem registru prebivalstva. Durs in Gurs pa podatke jemljeta iz CRP.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.053
3.732
113
Pri nas je prišlo do napake med pretvarjanjem šifer o namenski rabi in območje zelenih površin je kar naenkrat postalo prvoklasna gradbena parcela brez stavb, vrednost pa je zrasla za faktor 10. K sreči sem zadevo pravočasno opazil in z odgovornim za prostorsko načrtovanje na upravni enoti smo zadevo rešil še preden so poslali te izračune ven.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik Miikech pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Namembnost spremeni občina sama od sebe...
smile-1.gif

Kako to misliš? Zakaj bi meni spreminjali namembnost, če jaz tega nočem? Da pokasirajo več davka?
rolleyes-1.gif

Bravo, točno to počnejo občine, spreminjajo kmetijska zemljišča v stavbna, kjer se le da, da pokasirajo...

resno ali je to hec?

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Evo, dobil inf. izračun, ki je manjši od računa za stavbno zemljišče, katerega sem plačeval, za 20%.
cheer.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.143
16.379
113
...ksz...

In potem vprašam kdaj bodo demonstracije, narod pa nič
uf-1.gif
Vedno bolj in bolj se iz dneva v dan delajo norca iz nas, ljudje bi pa še vedno čakali pa čakali...ja madona no, zakaj nebi že sedaj družno ukrepali namesto da se čaka, da se še ta prizadet davek in še bolj prizadeto obračunavanje popolnoma legalizira oz. stopi v veljavo?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
KSZ: Danes sem imel naročen pogovor z GURS, poklical me je prijazen možakar iz Lendave. Hvala mu za nasvet, po tem popravku bo davek precej nižji...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
mal berem tele komentarje. Pa bi reku, da se bo že jutr zgodila revolucija. Nič ne bo s tega. Da nam nabijejo še enkrat več davka, bomo vsi lepo plačal. Zakaj?? Ker smo ovce!!
Drugo kar pa je, eni se jezijo po forumih, kako imajo vse narobe izračunano. Dejansko pa marsikateri verjetno nima urejenih papirjev.
Za hiše je povsem jasno. Če je bajta rezidenčna je 0,15..... če ni... 0,5. Pa je lahko samo pol solastništva ali pa še manj. Torej, vsi ki imate več hiš, boste za tiste, na katerih niste prijavljeni plačevali 0,5!!!!!!
Vsi ki primerjate med NSZ (al kaj je že blo) in sedaj, je možnost, da ste kaj dozidal...spremenil.... mogoče je bil drugačen procent v dotični občini obdavčitve.... kaj jest vem kaj še. In s kolkimi sem se pogovarjal, jih je večina rekla, da so na GURS, ZK napake popravili, ker so imeli to in to narobe. Jaz vidim problem v tem, do so osnovne stvari preveč obdavčili glede na prihodke večino državljanov. Če ima nekdo tri hiše, pa vikendico v Piranu, vikendico na Pohorju...... bla bla.... OK .... naj to obdavčijo. Ne pa neko bajto, ki je čist normalna za Slo razmere.
Blizu mene je kmet, ki ima mal večjo parcelo, bajto, kmetijske objekte, garažo, neko vinsko klet... In ker ima to nesrečo, da se je njegov pra pra pra dedek naselil na območju, kjer sedaj občina vidi gradbene parcele za širitev naselja. Zdej je pa dobil tolko davka, da se je skoraj zjokal na sred ceste.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In tukaj je zopet problem iz teme o HN, kjer je lepo rečeno o pohlepu in koruptivnosti. Pohlepni so župani, da na račun modrih kuvert spreminjajo namembnost zemljišč. Če je bilo 300 let tam kmetijsko zemljišče (njive, vinograd) nima kaj spreminjat v zazidljivo...
Potem pa nasedle investicije sredi najlepših njiv... pa vse propada...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
se strinjam. Sredi njiv kakšen kompleksi so pa res idiotizmi, ki se lahko ugodijo samo pri nas

Sam če se spomnimo, nekaj let nazaj, so se vlagali na občinah zahtevki za spremembo prostorskega plana. Vsi na občine, vlagat zahtevke... danes...vsi na občine spreminjat v prvotno stanje.
Tudi jaz sem hotel it, pa sem zamudil rok, tako da vsaj enkrat je moja pozabljivost prav prišla...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.464
9.768
113
EU
Prišel izračun. Seveda so izračunali za hišo po stopnji 0,5 kot da živimo pri sosedu..
Torej hiša 136€, parcela na kateri je hiša (ja to računajo posebej) 50€, potem še štirinajst različnih specifikacij za iste parcele po en do dva Eur in skupaj nanese 206€. Prej je bilo nadomestilo okrog 30€.
Jutri grem na Gurs z zarjaveto motiko .
10.gif

To res sodi v posebno rubriko "Gursizmi" Še polizdelek je boljši od tega informativnega izračuna.....
Ja, vsi smo prijavljeni z bivališčem v hiši. Zemljiška zrihtana ob nakupu hiše, tudi osebni dokumenti , potni list etc....

sad

Guru
24. avg 2007
21.220
9.853
113
Torej, če povzamem izkušnje nekaterih, ki ste že prejeli podobno odločbo.
Če imaš na isti parceli npr. hišo in ločeno garažo (tudi kot svoja stavba vpisana v seznam stavb) in imaš na tem naslovu stalno prebivališče (si 100% lastnik vsega), boš dobil za hišo 0,15%, za garažo pa 0,5% za plačat?

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Jaz imam hišo na eni parceli in drvarnico na drugi vendar je vse skupaj ena parcela torej v celem, za hišo davek 0,15% za drvarnico 0,30 % in ta druga parcela se mi obračuna kot stavbno zemljišče 0,50% kjer stoji hiša z 0,15% , če je to pravilno ne vem ampak je res zmedeno vse skupaj.

sad

Guru
24. avg 2007
21.220
9.853
113
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Jaz imam hišo na eni parceli in drvarnico na drugi vendar je vse skupaj ena parcela torej v celem, za hišo davek 0,15% za drvarnico 0,30 % in ta druga parcela se mi obračuna kot stavbno zemljišče 0,50% kjer stoji hiša z 0,15% , če je to pravilno ne vem ampak je res zmedeno vse skupaj.
Fak ej, lep nateg. Folk mislil, da ker ima vse skupaj bo samo 0,15, sedaj bo pa na ostalo 0,5%. Ti niso normalni. Torej ne le, da bodo nekateri plačali 100% in več višji davek od NUSZ-a, plačali bodo še več, saj bo del nepremičnin obdavčen po 3x višji stopnji. Fak ej...

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Saj to je problem na katerega so mnogi nepozorni in mislijo res tako kot praviš, moj primer je res tak da je ena parcela in deljeno z dvema parcelnima št, to bi sicer moral združiti v eno ampak se ne da in tako mi sedaj poleg hiše računajo kmetijsko posloplje čeravno nevem v kakšen rang spada drvarnica.