Informativni izračun davka na nepremičninie

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Tako piše v 4. členu ZDavNepr.

Citat:

(1) Davčni zavezanec ali davčna zavezanka (v nadaljnjem besedilu: davčni zavezanec) je fizična ali pravna oseba, ki je na dan 1. januarja leta, za katero se odmerja davek, evidentirana v registru nepremičnin kot lastnik nepremičnine.

...

(8) Ne glede na prvi odstavek tega člena je davčni zavezanec:

– za nepremičnine v finančnem najemu fizična ali pravna oseba, ki je na dan 1. januarja leta, za katero se davek odmerja, v evidenci trga nepremičnin evidentirana kot lizingojemalec,

– za nepremičnine, na katerih je v zemljiško knjigo, skladno z določbami zakona, ki ureja stvarnopravna razmerja, vpisana osebna služnost na celotni nepremičnini, fizična ali pravna oseba, imetnik osebne služnosti,

– za denacionalizirane stanovanjske nepremičnine, oddane v neprofitni najem najemnikom – prejšnjim imetnikom stanovanjske pravice na podlagi upravne ali sodne odločbe, fizična ali pravna oseba, ki je v evidenci trga nepremičnin na dan 1. januarja leta, za katero se davek odmerja, evidentirana kot najemnik.

...

drži, tega se mi ni dalo iskat...ampak je pomembno da imaš na celotni nepremičnini vpisano služnost, šele takrat si zavezanec...sicer je zadeva v svojem bistvu butasta...ne vem zakaj bi služnostni upravičenec plačeval nepremičninski davek...nepremičnina je od lastnika in to je to...

me zanima kako bo sociala gledala na to
spet narobe!!
Tudi če imaš 1/10 služnosti, boš pa pač plačal 1/10 davka
grims-1.gif

a je to logično ??

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
piše na celotni nepremičnini...zanimivo more bit kaj se zgodi če imetnik služnosti ne plača davka in nima drugega premoženja...kaj mu rubijo...na kaj si davčna vpiše plombo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.546
7.059
113
Eno vprasanje, na katero je bilo brez dvoma ze odgovorjeno, vendar tema je kilometrska...

Eden od lastnikov (moja malenkost) je prijavil stalno prebivalisce na nepremicnini, ki je bila do sedaj "nerezidencna". Me zanima ali moram jaz to kam javiti ali oni to preverijo po urqdni dolznosti alikako se rece... pac zaenkrat se vedno velja, da so obdavcitve razlicne

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Eno vprasanje, na katero je bilo brez dvoma ze odgovorjeno, vendar tema je kilometrska...

Eden od lastnikov (moja malenkost) je prijavil stalno prebivalisce na nepremicnini, ki je bila do sedaj "nerezidencna". Me zanima ali moram jaz to kam javiti ali oni to preverijo po urqdni dolznosti alikako se rece... pac zaenkrat se vedno velja, da so obdavcitve razlicne

Razlike v stopnji obdavčitve ne bo, o čemer se je že kar lep čas govorilo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

Nikamor ti ni treba javiti, ker podatki iz evidence prebivalstva pridejo na GURS avtomatsko. Preveriš pa tukaj, moraš pa imeti digitalno potrdilo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
bizi, se mi zdi, da nekak najbolj obvladaš tole zadevo Pa nam povej, a so to rezidenčnost-nerezidenčnost ukinili samo letos ali več razlike v obdavčitvi ne bo???

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
LJUBLJANA – Po neuradnih informacijah naj bi davek na nepremičnine na ustavnem sodišču doživel neuspeh. Po poročanju Pop TV in oddaje Svet na Kanalu A je ustavno sodišče odločilo, da izvajanje celotnega zakona zaustavi, kar pomeni, da se vsaj še eno leto ne bo izvajal. Ustavno sodišče bo svojo odločitev uradno sicer sporočilo v petek ob 11.30.

Sodišče naj bi določitev utemeljevala s tem, da predlagane davčne osnove ni smiselno uzakoniti.

Če vse to velja, bo vlada ob 200 milijonov evrov, ki jih je v primeru uveljavitve zakona pričakovala. Kje bo ta denar dobila, še ni jasno.

Bratuškova ne bo odstopila

Kako se bo v primeru zadržanja zakona odzvala predsednica vlade Alenka Bratušek? »Še vedno sem prepričana, da je to v tej situaciji bila najpravičnejša rešitev. Vse preostale bi bile manj pravične,« je povedala v oddaji Epilog in dodala, da bodo v primeru zadržanja zakona pač poiskali druge rešitve.

Obrtniki nezadovoljni

Sicer pa je vlada danes, še preden je v javnost pricurljala zgoraj omenjena neuradna vest, predlagala znižanje davčne stopnje za nepremičnine in zemljišča za poslovno in industrijsko rabo z 0,75 na 0,59 odstotka. »Predlog koalicijskih strank za 0,59-odstotno davčno stopnjo na poslovne nepremičnine za OZS ni sprejemljiva,« pa je Obrtno-podjetniška zbornica (OZS) poudarila v sporočilu za javnost. Vztraja namreč pri 0,30-odstotni obdavčitvi.

Izgubili še 32 milijonov evrov

Če davek v različici, ki so jo potrdili v državnem zboru (DZ) in če ga slučajno podpre tudi ustavno sodišče, obvelja, država izgubi 70 milijonov evrov. Kot sicer poroča MMC, je DZ predlog zakona, kamor so zapisali tudi izenačitev stopnje za rezidenčne in nerezidenčne stanovanjske nepremičnine, potrdil. Predlog je na glasovanju dobil 48 glasov, 31 poslancev pa je glasovalo proti.

Medtem ko so pri OZS s predlogom nezadovoljni, v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predlagano znižanje davčne stopnje za gospodarstvo pozdravljajo. Kot je za Delo povedala Alenka Avberšek, je to celo za kanček pod ravnjo 0,60 odstotka, ki so jo sprva predlagali v GZS.

A vse to bo, če je ustavno sodišče izvajanje zakona res zadržalo, postalo brezpredmetno ...

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/neuradno-davek-na-nepremicnine-padel

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
bizi, se mi zdi, da nekak najbolj obvladaš tole zadevo Pa nam povej, a so to rezidenčnost-nerezidenčnost ukinili samo letos ali več razlike v obdavčitvi ne bo???

Vse skupaj ni več relevantno do naslednjega poskusa, ki upam, da ne bo tako skrpucalo. Davek na premičnine pozna vsa Evropa in ne vem, ali je tak zakon tako težko prevesti in prilagoditi na naše razmere?
wink-1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.628
2.406
113
Pomurje
Pa sem zgubil 3000€, ja toliko manj bi firma plačala po "novem" zakonu.

Upam, da bo kdo brez službe, ker je naredil tako skrocupalo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

Upam, da bo kdo brez službe, ker je naredil tako skrocupalo.

Ne bo!! Samo prestavili ga bodo na bolje plačano delovno mesto.
So si pa nekateri lastniki vsaj uredili zadeve, in rešili napake, za katere sploh vedeli niso da jih imajo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.080
11.186
113
LOL Bratuškova že straši, za državljane bo bolj boleče, bravo. Ulica7?

hermann

Guru
19. mar 2014
9.743
6.639
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
LOL Bratuškova že straši, za državljane bo bolj boleče, bravo. Ulica7?

Logično, ostane jim samo še krizni davek, da bojo lahko futrali 40% preveč JU in previsoke penzije. Krizni davek pa lahko poberejo ne od tistih, ki imajo, ampak od tistih, ki pridno delajo.

Ta država pač ne zna drugače, kot kaznovat pridne in sposobne.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.462
9.766
113
EU
Nepremičninskega davka ni, je pa nadomestilo za stavbno zemljišče zato zaračunano po dvojni ceni..
grims-1.gif