Informativni izračun davka na nepremičninie

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
predvsem je pomembno kdo je lastnik nepremičnine.

če sta oba polovična lastnika, boš ti za svojo polovico plačal davek po stopnji 0,15%, partnerka pa za svojo po 0,5%.

če si lastnik ti, je z vidika davka isti šmorn, kje sta prijavljena onadva.

hm, to pa je jeba, saj sma ob 50/50 lastnika
frown-1.gif

zdaj je verjetno že prepozno, da se prijavi na novem naslovu in plača davek po 0,15%?

ni prepozno. Še en mesec časa ima

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Danes sem fasal izračun, malo čez 200 EUR bi mi radi rdečkarji ukradli.

Podatki narobe, piše da sem solastnik pa sem že leta edini v z.k.. Bo treba nekaj spisati.

+da so garažo ob hiši posebej obdavčili, bo treba še ugovarjati.

Ko bo seveda možnost pravnega sredstva.

ne rabiš čakat "možnost pravnega sredstva" Sedaj uredi na GURS. !!!!!!!!!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Mojster

Ti boš vedel... Kje se spremeni status hiše iz dvostanovanjske v enostanovanjsko? Očitno je bilo nekoč zavedeno da sta v hiši 2 gospodinjstvi. Etažne lastnine ni vpisane, sta samo dva lastnika (oče in hči, vsak do polovice). Sedaj so naredili delitev v idealnem deležu, od nekod privlekli dve stanovanji in solastništvo na obeh. Davek je temu primeren...

dva stanovanja sta bila popisana pri popisu. Ja, nekoč pri popisu... nekaj let nazaj he he . Če hočeš združiti.... via GURS

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
He he, pazi sad to...
Tast ima 0,15% na svojo polovico in 0,5% na hčerino polovico (žena), ona pa obrnjeno. Vzeli so, da sta v hiši dve stanovanji, na vsakem je vknjiženo solastništvo. Vzeli so razmejitev v idealnem deležu. V bistvu je dvojno zaračunavanje.
V praksi je eno stanovanje (hiša), oba solastnika živita v njem.
Ne dam jim 2x168€.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

P

Če sem pravilno seznanjen, plačaš za garažo 0.15%, če je ta del iste parcele, kot hiša. Če pa ni, pa 0.5%. Ampak, če mene vprašaš, tako različno obdavčevanje ni prav.

Meni je garaža na isti parceli kot hiša... pa so mi jo "udarli" po 0,5?? kako je prav??

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Danes sem fasal izračun, malo čez 200 EUR bi mi radi rdečkarji ukradli.

Podatki narobe, piše da sem solastnik pa sem že leta edini v z.k.. Bo treba nekaj spisati.

+da so garažo ob hiši posebej obdavčili, bo treba še ugovarjati.

Ko bo seveda možnost pravnega sredstva.

ne rabiš čakat "možnost pravnega sredstva" Sedaj uredi na GURS. !!!!!!!!!

To že, ampak ko bo pravno sredstvo bom tudi vlagal, sedaj pa dobijo dopis.

Da so dolžni sami vpogledati v uradne podatke = zemljiško knjigo, kjer so podatki točni že leta.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
predvsem je pomembno kdo je lastnik nepremičnine.

če sta oba polovična lastnika, boš ti za svojo polovico plačal davek po stopnji 0,15%, partnerka pa za svojo po 0,5%.

če si lastnik ti, je z vidika davka isti šmorn, kje sta prijavljena onadva.

hm, to pa je jeba, saj sma ob 50/50 lastnika
frown-1.gif

zdaj je verjetno že prepozno, da se prijavi na novem naslovu in plača davek po 0,15%?

ni prepozno. Še en mesec časa ima

super, ampak je dovolj, da gre samo na občino in se prijavi na sedanjem naslovu, al mora po tem še komu kaj javiti?

hvala

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.480
449
83
Greš na upravno enoto in spremeniš.

Edino jaz bi jih prej poklical in preveril kakšno dokumentacijo rabiš s seboj, ker navsezadnje ne moreš opravit administrativne preselitve na poljuben naslov X. Po logiki bi sicer morali imeti vpogled v zemljiško knjigo ampak nikoli ne veš.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Greš na upravno enoto in spremeniš.

Edino jaz bi jih prej poklical in preveril kakšno dokumentacijo rabiš s seboj, ker navsezadnje ne moreš opravit administrativne preselitve na poljuben naslov X. Po logiki bi sicer morali imeti vpogled v zemljiško knjigo ampak nikoli ne veš.

to kaj potrebujem za spremembo bom imel seboj (kupoprodajno pogodbo), mene samo zanima, če morem kam javiti spremembo naslova, da ne bodo boljši polovici kljub temu, da se bo prijavila na novem naslovu poslali za plačat po 0,50%
rolleyes-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.480
449
83
Nimaš javljat komu. Kar pa ne pomeni nujno, da bo ona dobila "pravo" položnico.

Gurs pridobiva podatke iz različnih virov, ko bo zadeva zakonsko urejena, bo durs v njegovem imenu razposlal odmero. Ali bo cifra prava ali ne je odvisno od tega ali bodo pred razpošiljanjem ponovno osvežili VSE podatke.

In četudi jih ne bodo - kot je napisal že snecer, zraven bo imela tudi navodila za ugovor ali pritožbo in bo sledila tistemu postopku.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.271
1.403
113
O moj bog, tale davek bo še risanka. Kar nekaj spreminjajo namembnost zemljišč. Mi imamo en majhen vinograd (879kvadratov), že vrsto let je na vseh papirjih kmetijsko zemljišče, vredno 700€, mamo tudi papirje z GURSA od prejšnjih let. Zdaj pa so na informativnem izračunu kar spremenili v stavbno zemljišče in vrednost 9000€. Mi nismo nikoli spreminjali ničesar niti kaj vlagali. Nevem, od kod jim to
bonk.gif

Po drugi strani pa so nam drugo stavbno zemljišče velikosti 570kvadratov, znižali ceno z dobrih 5.000€ na 1000€. Bo treba spet malce tulit na GURS
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
ksz.

Tale davek na nepremičnine je enostavno lupljenje naroda.
bonk.gif

... prav norce se delajo iz nas, banda ... po kateri logiki že naj bi bile garaže na lastnem zemljišču ocenjene po 0,5% stopnji in to ni edina nebuloza ...
stupid-1.gif

mat123

Pripravnik
21. jun 2009
138
0
16
Pri nas smo do zdaj plačeval 60€, na informativnem izračunu pa je 800€. Davčna stopnja je 0,5% in tud podatki so napačni, ker imamo eno hišo, ampak na izračunu sta napisane dve hiše...
confused-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Ja sej, to pravim ... pol stvari narobe napisanih in zaračunano 10x več kot prej, malenkostne razlike med nusz my ass..
bonk.gif

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.271
1.403
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Namembnost spremeni občina sama od sebe...
smile-1.gif

Kako to misliš? Zakaj bi meni spreminjali namembnost, če jaz tega nočem? Da pokasirajo več davka?
rolleyes-1.gif