Informativni izračun davka na nepremičninie

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
zmaga.gif

thnx

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Natančno istega. Lastništvo je vsak do 1/2, etažna lastnina ni vpisana. Po podatkih iz UE sta ob popisu bili dve stanovanji v samostojni hiši. Sem včeraj dobil termin z GURSa, so poklicali iz Lendave.
Torej, možakar je svetoval da naj gremo na UE in uredimo, da mi (žena kot lastnik) živimo v večji enoti, tast pa v drugi manjši enoti. Tako vsak lastnik živi v svoji enoti in ni solastništva med enotami. Na osnovi tega vsak plača samo 0.15% davka za svoj del. Na UE je še povedala, da na terenu tega ne preverjajo v kateri enoti kdo dejansko živi.
Gospa na UE mi je še obljubila potrdila o tem po pošti da jih nesem na GURS.

Hvala vsem
zmaga.gif

Se je tolko tega nabralo, da prej nisem šel vsega brat.

467716-post_slo.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.522
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Pr meni ni vidno, da je garaža v hiši ocenjana na 0,5. Ampak je vrednost skupna z hišo. Kje si to videl??? Če imaš pa garažo posebej, kot samostojni objekt, je pa lahko ocenjena na 0,5.

Večstanovanjska hiša (mali blok), 9 enot, 6 garaž, 6 kleti. Vsaka svoja etažna številka, vendar vse za istimi zidovi...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ja.. pol je pa tako, da ima garaža svoj del ene stavbe. 0,5%. Pri meni v hiši je v skplopu enostanovanjske hiše in ni nikjer v izračunu videti kakšen je %. Če je skupna vrednost zato vija, pa ne vem.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Kaos zaradi informativnih izračunov Gursa
uf-1.gif

tolko davkoplačevalskega denarja za te izračune, katere bi boljše pripravili osnovnošolci z znanjem poštevanke do 10
bonk.gif

VEČER

guardy

Guru
3. avg 2007
8.522
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ja.. pol je pa tako, da ima garaža svoj del ene stavbe. 0,5%. Pri meni v hiši je v skplopu enostanovanjske hiše in ni nikjer v izračunu videti kakšen je %. Če je skupna vrednost zato vija, pa ne vem.

Sorry, meni je to smešno na kubik... Ob nakupu flata ti pogojujejo garažo, potem pa takole... Ajde, da bi bil ločen objekt še nebi rekel...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
fizično je garaža ločena od stanovanja. Smešno ali ne smešno. Vmes je x stanovanj. Pri stanovanjskih blokih so si tako zamislili. Verjetno imate pa urejeno tudi etažno lastnino. Pri hiši sem jaz moral vpisati površino garaže, ki je del hiše. S tem se mi je tudi povečala površina hiše (neto) Res da imam 0,15, ampak je zaradi tega vrednost hiše večja. Pa sma na istem ali podobnem. Da se razumema, meni je tudi pri nekaterih stvareh vse mal "mimo". Recimo to, da je vrednost neke samostojne lesene garaže takšna, da bi za davek, ki sledi, v nekaj letih naredil za ta denar enako novo garažo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.220
9.853
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Sorry, meni je to smešno na kubik... Ob nakupu flata ti pogojujejo garažo, potem pa takole... Ajde, da bi bil ločen objekt še nebi rekel...
Vidiš, take ovce naši politiki rabijo. Da jim je smešno, ko jim denar na suho iz žepa vlečejo.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.522
1.111
113
Obišči stran
seveda, samo še meeeee meeeee govorim oa plačujem ane....
bonk.gif

Me zanima, kaj bošt i naredil das e davka losaš? Res, prosim povej, ker sam razn da grem enga na peso prtisnt ne vidim več..

Davek pa plačam če hočem ali nočem.... Če ne tukaj, pa pri plači, če ne tam pri vrtcu, če ne tam pri bencinu...

sad

Guru
24. avg 2007
21.220
9.853
113
Kaj bom jaz naredil? Verjetno nič, kar je bili potrebno sem že (poskrbel za čim nižjo osnovo). V bistvu sem v istem govnu kot ti, le da mi to ni smešno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.237
7.020
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik sad pravi:

Zakaj sploh tisti, ki dejansko ne oddajate stanovanja, razmišljate o ''virtualnem najemu'' za izognitev višji stopnji nepremičninskega davka? Namreč stroški dohodka od oddaje stanovanja v najem (20% najemnine) bodo na oko enkrat višji od 0,5% nepremičninskega davka. Kakšne izjeme sicer obstajajo, ampak so redke. Lahko čaraš, da je najem samo pol leta, kar je dovolj za upoštevanje 0,15% stopnje, ampak s tem si potem nekje na ravni 0,5% davka. Razen seveda, če se greste investicije v obnovo stanovanja, potem to spremeni zadevo. Da ob vsem tem niti ne omenjamo prijavljanje najema na GURS in ostalih zadev (po novem še energetske izkaznice, pa sem prepričan, da to ni zadnja zadeva s katero bi država še kaj pocuzala iz ''tajkunov'').

Končno nekdo z nagubanimi možgani. Bi jih še bolj nagubal, pa vem da zadevo bere tudi davčna zato bom zadržal zase.
evil.gif
Naj jih še oni malo zmečkajo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.237
7.020
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Kaj bom jaz naredil? Verjetno nič, kar je bili potrebno sem že (poskrbel za čim nižjo osnovo). V bistvu sem v istem govnu kot ti, le da mi to ni smešno.
zdaj pa že nehaj, boš ostal brez konkurence.
pozdrav.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Še ena vrhunska banalnost zakona - dedek in babica sta skupaj živela v lastni hiši. On je lani umrl, njegovo polovico so po tretjinah dedovali mama, stric in babica. Sedaj pa morata ona dva, za 1/6 plačat 0.5% davek.

Banda kriminalska.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.665
4.384
113
No najboljše je pa da moram za garažo ki je samostojni objekt na parceli plačat 0.5 % davek.
Pa kakšna jim je logika kaj naj prijavim psa da biva v garaži da bo rezidenčna???

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.480
449
83
Tržna najemnina v tem kontekstu ja lahko tudi 1€, pa se Durs s svojimi mnenji lahko postavi na glavo. Hipotetičen primer: s stanovanjem imam fiksne stroške, nihče ga ne uporablja in počasi propada... zato ga oddam za đabe, najemnik krije tudi stroške, ki sicer pritičejo lastniku, obveže se, da bo skrbel za vzdrževalna dela ipd. S tem je mogoče nedvoumno dokazat komercialno upravičenost takšne pogodbe in ovreči trditev o fiktivni pogodbi.

Sicer bo šlo nekaj časa in stroškov, tudi za odvetnika, ki jih bo na koncu itak pokrila država + obresti za preveč zaračunani davek. Samo en vztrajen davkoplačevalec se mora najti in na to pomojem ne bomo dolgo čakali.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ok. Recimo da imaš prav. Samo v nekaj mesecih ne bo več nobeden uradno dal stanovanja v najem. Vsi bodo "rdeči kiriž" in oddajali stanovanja zastonj. (ko sem iskal stanovanje, pa v nekaj letih nisem naletel na dobrotnika)
Ne vem pa zakaj ima nekdo stanovanje, ki ga ne rabi, propada, pa ga vseeno ne proda???

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
- ker je čustveno navezan nanj (po Slovensko)
- ker ga je kupil v času debelih krav po višji ceni kot bi ga sedajle lahko prodal
- ker misli da ga bo prepustil deci in misli da če ga nihče ne uporablja da je konzerviran in ne ustvarja stroškov (v bistvu pa so stroški in propada)