Informativni izračun davka na nepremičninie

sad

Guru
24. avg 2007
21.220
9.853
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

Vseeno ni logično, saj bajta je bajta, pa nima veze kolk lastnikov je. A če ima nekdo 1/100 mora tud bit prijavljen tam?
cry12bpy.gif
A ti živiš v Sloveniji ali si kaj pomešal
grims-1.gif
?
Davki -------) Slovenija ------ ) logično
hysterical-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Če si v lanskem letu najmanj pol leta oddajal po tržni najemnini velja 0,15, sicer pa je 0,5. Kaj točno je tržna najemnina pa zaenkrat točno še ne zna nihče povedat.
to pomeni to, da stanovanje ali hišo tržiš in plačuješ dajatve od trženja. Ali po domače povedano,hišo ali stanovanje daješ v najem!!!

jello

Guru
22. sep 2008
10.284
3.911
113
Mogoče sem nerazumljivo napisal. Nihče (niti davčna) mi ne zna povedat koliko znaša znesek najemnine da lahko rečejo da je tržna (in ne netržna). Lahko pa mi ti pomagaš ko obvladaš trženje, hočem rečt najemnine, mislim trženje najemnine, al kaj že....200 EUR, 300 EUR ali mogoče 279,80? Torej, kakšen znesek naj bo na najemni pogodbi da bo davek po 0,15? 2,5 sobno stanovanje v KR, 95 m2, trenutno dano v najem za 0 EUR (najemnik-sorodnik pokriva stroške in plačuje v rezervni sklad).

Hvala.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Nekaj sem zasledil o vpisu služnosti. A to pomeni, da lahko po vpisu le te npr. na otroka, ki živi v tvojem stanovanju, kjer ti nisi prijavljen padeš iz razreda 0,50% davka v 0,15% ?
To deluje, če ima otrok tam tudi stalno bivališče. Razen, če so kakšne omejitve pri starosti otroka (opravilna sposobnost in to).

Sicer v tvojem primeru to ne velja (verjetno), ampak previdno pri vpisu služnosti. Kolikor vem se je ne da izbrisat brez soglasja prejemnika služnosti, da se ne bo kdo kdaj v prihodnosti tepel po glavi. Ker potem moraš s tožbo zahtevat izbris, kar pa vsi vemo kaj to pomeni.
In pa še direktno vprašanje na to temo: ali se lahko soglasju prejemnika služnosti pri izbrisu služnosti izogneš, če se zraven spiše notarsko overjen izvršilni zapis ali kako se že reče, tako da ni potrebna tožba?

Citat:
... pri nas bo glede na nusz lani ,sedaj davek na nepremičnine cca. faktor x3.
evil.gif
To pa je ja samo malenkost več.
evil.gif

Na tej pa je nekaj praktičnih opozoril

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
sory... ne obvadam trženja. Napisal sem samo kaj pomeni beseda tršni najem. To, da tržiš za 0 € pa ni trženje.
Sploh ne vem, takaj se s tem najemom ubadaš, ker lahko daš služnostno pravico sorodnikom. Če ni najemnine.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Služnostni strošek piše, da je okol 160 eurov. A je to enako, če dvema na enkrat podeliš služnost nad objektom, ali je potem kar dvojna cena?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Mogoče sem nerazumljivo napisal. Nihče (niti davčna) mi ne zna povedat koliko znaša znesek najemnine da lahko rečejo da je tržna (in ne netržna). Lahko pa mi ti pomagaš ko obvladaš trženje, hočem rečt najemnine, mislim trženje najemnine, al kaj že....200 EUR, 300 EUR ali mogoče 279,80? Torej, kakšen znesek naj bo na najemni pogodbi da bo davek po 0,15? 2,5 sobno stanovanje v KR, 95 m2, trenutno dano v najem za 0 EUR (najemnik-sorodnik pokriva stroške in plačuje v rezervni sklad).

Hvala.

Pojdi na http://www.nepremicnine.net, nastavi iskalne pogoje za oddajo in najdi neko povprečno ceno za stanovanje tvoje velikosti. Druga možnost je, da vprašaš, koliko je profitna najemnina za občinska stanovanja. Tretja možnost je, da sam izračunaš profitno najemnino. Ta najemnina naj bi odplačala stanovanje v 30 letih.

sad

Guru
24. avg 2007
21.220
9.853
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik jello pravi:

Hvala.

Pojdi na http://www.nepremicnine.net, nastavi iskalne pogoje za oddajo in najdi neko povprečno ceno za stanovanje tvoje velikosti. Druga možnost je, da vprašaš, koliko je profitna najemnina za občinska stanovanja. Tretja možnost je, da sam izračunaš profitno najemnino. Ta najemnina naj bi odplačala stanovanje v 30 letih.

Zakaj sploh tisti, ki dejansko ne oddajate stanovanja, razmišljate o ''virtualnem najemu'' za izognitev višji stopnji nepremičninskega davka? Namreč stroški dohodka od oddaje stanovanja v najem (20% najemnine) bodo na oko enkrat višji od 0,5% nepremičninskega davka. Kakšne izjeme sicer obstajajo, ampak so redke. Lahko čaraš, da je najem samo pol leta, kar je dovolj za upoštevanje 0,15% stopnje, ampak s tem si potem nekje na ravni 0,5% davka. Razen seveda, če se greste investicije v obnovo stanovanja, potem to spremeni zadevo. Da ob vsem tem niti ne omenjamo prijavljanje najema na GURS in ostalih zadev (po novem še energetske izkaznice, pa sem prepričan, da to ni zadnja zadeva s katero bi država še kaj pocuzala iz ''tajkunov'').

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Nekaj sem zasledil o vpisu služnosti. A to pomeni, da lahko po vpisu le te npr. na otroka, ki živi v tvojem stanovanju, kjer ti nisi prijavljen padeš iz razreda 0,50% davka v 0,15% ?
To deluje, če ima otrok tam tudi stalno bivališče. Razen, če so kakšne omejitve pri starosti otroka (opravilna sposobnost in to).

Sicer v tvojem primeru to ne velja (verjetno), ampak previdno pri vpisu služnosti. Kolikor vem se je ne da izbrisat brez soglasja prejemnika služnosti, da se ne bo kdo kdaj v prihodnosti tepel po glavi. Ker potem moraš s tožbo zahtevat izbris, kar pa vsi vemo kaj to pomeni.
In pa še direktno vprašanje na to temo: ali se lahko soglasju prejemnika služnosti pri izbrisu služnosti izogneš, če se zraven spiše notarsko overjen izvršilni zapis ali kako se že reče, tako da ni potrebna tožba?

Citat:
... pri nas bo glede na nusz lani ,sedaj davek na nepremičnine cca. faktor x3.
evil.gif
To pa je ja samo malenkost več.
evil.gif

Na tej pa je nekaj praktičnih opozoril

Hvala za info.
zmaga.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.284
3.911
113
Sem si že pred meseci izračunal da bi bila najemnina pri kateri bi se mi sploh splačalo s tem komplicirat veliko prenizka da bi zanjo lahko rekel da je tržna. Bolj me tukaj žuli to da nikjer ni določenih pogojev oziroma jasnih kriterijev po katerih za neko najemnino lahko rečeš da je tržna.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Vprašanje: dvostanovanjski objekt, obe etaži naseljeni z lastnikoma (!). Eden dobi 0,15 % davek na rezidenčno stanovanje, drugi (v isti hiši, 1/1 lastnik etaže) pa 0,5% davek.
Kako in kje to spremeniti ?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.522
1.111
113
Obišči stran
Vprašanje:

Večstanovanjska nova hiša, stanovanje so mi usekali z 0,15, garažo in klet, ki sta v isti hiši pa po 0,5... Ali se to na gurs lahko kaj uredi ali se bo treba sprijaznit??? Ne zdi se mi logično, če sem kupil vse skup, da bi sedaj za to plačeval več...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Citat:
Vprašanje: dvostanovanjski objekt, obe etaži naseljeni z lastnikoma (!). Eden dobi 0,15 % davek na rezidenčno stanovanje, drugi (v isti hiši, 1/1 lastnik etaže) pa 0,5% davek.
Kako in kje to spremeniti ?

Spremeniš na GURS-u, najbolj enostavno tako, da kenclaš etaži.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Morda smešno napisano, ja.

1/2 je v lastništvu prve osebe, 1/2 v lastništvu druge osebe, ja. Obe stanovanji sta rezidenčni in lastnik zgornje etaže je potem takem 1/1 lastnik zgornjega dela, ane? V tem smislu ...
No, sicer je pa 1/2 bolj prav, ja ....
tongue-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Pr meni ni vidno, da je garaža v hiši ocenjana na 0,5. Ampak je vrednost skupna z hišo. Kje si to videl??? Če imaš pa garažo posebej, kot samostojni objekt, je pa lahko ocenjena na 0,5.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Ne vem, zakaj tako?

Oseba, lastnik spodnje etaže ima davek HIS 0,15 % (in na odločbi tudi piše, da je njen del 1/2. Oseba 2, lastnik zgornje etaže, pa davek HIS 0,5 %. In obe stanovanji STA rezidenčni. No, tega ne razumem ...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
kolk sm se jaz pozanimal, se mora lastnik, ki živi v 1. stanovanju prijaviti na 1. stanovanje, lastnik ki živi pa v 2. stanovanju pa na 2. stanovanje. To uredi na UE. Katero je pa 1. in katero je 2. pa preveri na GURS. (Da ne boste potem vsi spet pod eno prjavljeni, pa bo drugi lastnik dobil 0,5)