Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ja.. pol je pa tako, da ima garaža svoj del ene stavbe. 0,5%. Pri meni v hiši je v skplopu enostanovanjske hiše in ni nikjer v izračunu videti kakšen je %. Če je skupna vrednost zato vija, pa ne vem.
Sorry, meni je to smešno na kubik... Ob nakupu flata ti pogojujejo garažo, potem pa takole... Ajde, da bi bil ločen objekt še nebi rekel...
zato vsi, da bi se izognili davku od najemnine. To je pa izdajanje stanovanj na črno. In od 1€ odvojit davek je malo mimo, ker je več birokratskih stroškov kot pa koristi.Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Zakaj vsi? Za bagatelo ga oddaš družinskemu članu ali dobremu prijatelju. Če ga oddaš komercialno na trgu za 1€, boš 1€ tudi dobil. Vsaj od mene, in to na TRR. Zakaj bi v tej državi vsi nekaj na roko, pod mizo? Najem stanovanja ni nakup štruce kruha v mercatorju - obveznosti in dolžnosti se dogovori v pogodbi, balkanska posla tu nimajo mesta.
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Tržna najemnina v tem kontekstu ja lahko tudi 1€, pa se Durs s svojimi mnenji lahko postavi na glavo. Hipotetičen primer: s stanovanjem imam fiksne stroške, nihče ga ne uporablja in počasi propada... zato ga oddam za đabe, najemnik krije tudi stroške, ki sicer pritičejo lastniku, obveže se, da bo skrbel za vzdrževalna dela ipd. S tem je mogoče nedvoumno dokazat komercialno upravičenost takšne pogodbe in ovreči trditev o fiktivni pogodbi.
Sicer bo šlo nekaj časa in stroškov, tudi za odvetnika, ki jih bo na koncu itak pokrila država + obresti za preveč zaračunani davek. Samo en vztrajen davkoplačevalec se mora najti in na to pomojem ne bomo dolgo čakali.
(izjema npr. stanovanje v etažni lastnini).Citat:
Povezanost zemljišča in objekta
8. člen
Vse, kar je po namenu trajno spojeno ali je trajno na nepremičnini, nad ali pod njo,
je sestavina nepremičnine , razen če zakon določa drugače.
Citat:
Nepremičnina
18. člen
(1) Nepremičnina je prostorsko odmerjen del zemeljske površine, skupaj z vsemi
sestavinami.
(2) Vse druge stvari so premičnine.
Citat:
1. člen
(vsebina zakona)
Ta zakon ureja davek na nepremičnine (v nadaljnjem besedilu: davek), postopek odmere in način plačevanja davka.
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
pa dobro, ti bi šenkal neko nepremičnino, ki bi jo recimo erbal?
Citat:
Uporabnik sad pravi:
To deluje, če ima otrok tam tudi stalno bivališče. Razen, če so kakšne omejitve pri starosti otroka (opravilna sposobnost in to).Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Nekaj sem zasledil o vpisu služnosti. A to pomeni, da lahko po vpisu le te npr. na otroka, ki živi v tvojem stanovanju, kjer ti nisi prijavljen padeš iz razreda 0,50% davka v 0,15% ?
Sicer v tvojem primeru to ne velja (verjetno), ampak previdno pri vpisu služnosti. Kolikor vem se je ne da izbrisat brez soglasja prejemnika služnosti, da se ne bo kdo kdaj v prihodnosti tepel po glavi. Ker potem moraš s tožbo zahtevat izbris, kar pa vsi vemo kaj to pomeni.
In pa še direktno vprašanje na to temo: ali se lahko soglasju prejemnika služnosti pri izbrisu služnosti izogneš, če se zraven spiše notarsko overjen izvršilni zapis ali kako se že reče, tako da ni potrebna tožba?
To pa je ja samo malenkost več.Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
... pri nas bo glede na nusz lani ,sedaj davek na nepremičnine cca. faktor x3.
Citat:
Uporabnik nik123 pravi:
Čakam odgovor.....
Pozdravljeni,
Prosim za info.
Namreč imam prijavljeno stalno prebivališče v Domžalah, živim in imam potrdilo o začasnem prebivališču pa na naslovu, kjer sem polovični lastnik stanovanja. Dobil sem info izračun za lastniško stanovanje, odmero davka pa kot da ne živim na tem naslovu, čeprav sem začasno prijavljen in imam potrdilo.
Vprašanje: ali je dovolj, da vam pošljem potrdilo o začasnem prebivališču in mi spremenite informativni izračun in kam ga naj pošljem.
Hvala za odgovor.
Mnenje cenjenih članov foruma?