Informativni izračun davka na nepremičninie

nik123

Pripravnik
21. mar 2010
82
0
6
Se prav, moram v talepo hišo na klančku v Školjici, zamenjat vse dokumente.... OK. A pol bo pa GURS vedu da se je zmotu al pejt lepo v vrsto, pa se predstavi kdo in od kod si?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Bo treba poklicati na GURS ...
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.229
7.011
113
pri taščici
Jebe se jim za naše pritožbe. Reševala jih bo vlada čez tisoč let. Jaz jo imam že eno leto za otroške in vrtec, nekateri pišejo že o letu in pol.

Je pa zanimivo da tudi pri vrtcu in dokladih upoštevajo parcelo posebej od hiše. To tudi meni ni nič jasno. Če boš rabil podpise za tvojo ustavno presojo, sem ti na voljo.

I

Izbrisan uporabnik #488

To je isto kot če bi plačal pri avtu posebej za motor in karoserijo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.211
9.843
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
To je isto kot če bi plačal pri avtu posebej za motor in karoserijo.
Sej že plačaš (hint, nedavna podražitev), samo da je tam pravnoformalno lepo zavito v eno stvar.
evil.gif

Jaz ti bom tudi na voljo, če boš rabil podpise.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Že, vendar je enormna razlika če je upoštevana obdavčitev po stopnji 0,50% le za zemljišča ali tudi za stanovanjsko hišo, kjer je lastnik stalno prijavljen...
wink-1.gif

nik: najprej pojdi na UE in si uredi stalno prebivališče.
wink-1.gif

Tast bo očitno moral na GURS ...
10.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Mogoče sem nerazumljivo napisal. Nihče (niti davčna) mi ne zna povedat koliko znaša znesek najemnine da lahko rečejo da je tržna (in ne netržna). Lahko pa mi ti pomagaš ko obvladaš trženje, hočem rečt najemnine, mislim trženje najemnine, al kaj že....200 EUR, 300 EUR ali mogoče 279,80? Torej, kakšen znesek naj bo na najemni pogodbi da bo davek po 0,15? 2,5 sobno stanovanje v KR, 95 m2, trenutno dano v najem za 0 EUR (najemnik-sorodnik pokriva stroške in plačuje v rezervni sklad).

Hvala.

Zadoščalo bi za leto 2014 tudi samo 1 eur če lahko zagovarjaš, da gre za tržno najemnino, cena 0 pa ni ok, ker ni odplačni najem.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ravno včeraj sem šel na UE ''urejat'' urejeno.

V mojem primeru, davek 0,5 na rezidenčni nepremičnini, teta tam ni imela ničesar za spremenit, ker je vse prav. Dala mi je edino potrdilo, da sem prijavljen na tem naslovu in v tem stanovanju od leta 2008.. Kje me ima prijavljenega GURS, pa ne ve nihče, niti oni.

Odgovor številka 2 od GURSA pa čakam.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Od GURS vsi pričakujete občutno preveč. Žal tudi država, saj so jim dali skoraj nemogočo nalogo.

Gurs mora vse podatke za obdavčenje nepremičnin sestavljati iz različnih virov. Ima dve lastni evidenci Kataster stavb zemljiški kataster, katere mora spariti z zemljiško knjigo (lastništvo) ter CRP (stalni in začasni naslovi).

In čisto logično je, da nekdo, ki pred leti ni uredil svojih nepremičninskih evidenc sedaj na veliko jamra. Zelo podobno je z bivališči - CRP je očitno šele po novem uredil, da se lahko oseba prijavi na posamezno enoto stavbe (etažo). Prej se je prijavila pač na naslov in to je to. Pa še marsikaj bi lahko našli!

Problem je tako predvsem v nepremišljenem zakonu, ki je spisan predvsem iz stališča "koliko bomo dobili" in ne iz stališča "ali je to izvedljivo".

Tako, da so GURS dobro namočili v drek!

sad

Guru
24. avg 2007
21.211
9.843
113
Eno vprašanje še: oseba še ni dobila informativnega izračuna. Tam je stalno prijavljena že precej let, v ZK je lastnica že 3 leta. Obvestila ni. Kaj naredit?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Od GURS vsi pričakujete občutno preveč. Žal tudi država, saj so jim dali skoraj nemogočo nalogo.

Gurs mora vse podatke za obdavčenje nepremičnin sestavljati iz različnih virov. Ima dve lastni evidenci Kataster stavb zemljiški kataster, katere mora spariti z zemljiško knjigo (lastništvo) ter CRP (stalni in začasni naslovi).

In čisto logično je, da nekdo, ki pred leti ni uredil svojih nepremičninskih evidenc sedaj na veliko jamra. Zelo podobno je z bivališči - CRP je očitno šele po novem uredil, da se lahko oseba prijavi na posamezno enoto stavbe (etažo). Prej se je prijavila pač na naslov in to je to. Pa še marsikaj bi lahko našli!

Problem je tako predvsem v nepremišljenem zakonu, ki je spisan predvsem iz stališča "koliko bomo dobili" in ne iz stališča "ali je to izvedljivo".

Tako, da so GURS dobro namočili v drek!

Verjamem, da pišeš na splošno in ne specifično name. Sam imam zadeve urejene, in je praktično ni stvari v tej zvezi, ki jo lahko uredim sam.

Do sedaj sem bil prijavljen na dveh naslovih, na prvem od rojstva, pri starših, na drugem od preselitveo od leta 2008 naprej, tukaj sem tudi solastnik. Skozi je bila zraven navedena tudi številka stanovanja, kar potrjuje tudi izpisek o stalnem bivališču, ki sem ga včeraj prejel.

Od uradnih organov pa bi pričakoval, in ja v tem primeru je to GURS, da vsaj dela z aktualnimi podatki iz evidenc, katere si pa sam navedel, in v katerih podatki štimajo. To , da je zmeda in da imajo totalno zdrekano organizacijo in zajem, pa potrjuje tudi znanec, ki ima vpoglede v vse to, aktivno sodeluje pri projektu, oziroma je tam zaposlen.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Res je. Ampak GURS je vseeno slabo pripravil in izvedel popis. Tukaj tudi vidim en kup možnih današnjih napak. Popisovali so pa v veliki meri študenti in nezaposleni, ki jim je bil pa glavni cilj €, odgovornosti pa nobene. V moji bližini, kjer je kar nekaj praznih starejših hiš in bi popisovalec moral poiskati lastnika na drugi lokaciji/naslovu, tega ni storil, ampak kar po svoje pisal neke podatke. Danes pa na GURSU vsi lastniki popravljajo podatke in se jezijo. Da ne rečem, kako je k meni prišel popisovalec s polno torbo papirjev in se prebijal do mojih obrazcev. (posledično imam vse popisano OK-z njegove strani ) Ko sem bil pred časom na GURS..... se je videlo, da je zaposlena na okencu že na koncu z živci, kako ji lastniki težijo z stvarmi, ki za njih ni kriva. Pa vseeno prijazna. . Mene je poslala nekam globje v pisarne GURSA. Tam pa šok. Arogantna uslužbenka razlaga stvari, za katere sploh nisem prišel tam. Na moje vprašanje pa odgovoriti ni znala. Zahteval sem vodjo in ga dobil. Problem rešen v nekaj minutah.
Strinjam se, da je očitno ta GURS namočen v "drek", so si pa tud sami krivi, ker so slabo/katastrofalno pripravili neke sistemske rešitve.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.120
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:Strinjam se, da je očitno ta GURS namočen v "drek", so si pa tud sami krivi, ker so slabo/katastrofalno pripravili neke sistemske rešitve.
Krivi smo v prvi vrsti državljani, ker to norčevanje politike in državnih inštitucij prenašamo. Državni aparat (in pravzaprav celotni JS) si je pri nas utrdil sloves, da so "modre" krvi. Reveži, ki pravzaprav dajo svojo kri za podložnike.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
se strinjam. Samo celotni JS ne more biti kriv. Zakaj?? Zato, ker tisti (mislim predvsem na tiste, ki sem jih sam videl)referenti, res niso krivi, če jim iz vrha "serjejo" po glavi. V svojih pisarnah pa sprejemajo ves "drek", ki so jim ga pripravili z vrha. So pa res eni tudi arogantni. Kot sem že prej napisal (o arogantnosti ene izmed njih) , ko je pred mano "nadirala" eno staro mamco", ki nima pojma o vsem tem sistemu. In ni ji znala lepo povedati, da mora neke stvari urejat na ZK, UE..... ker "mamca" pač ni vedela(bila je sigurno rojena veliko veliko pred nami) , kje so te ustanove, kaj točno mora urediti, kaj mora povedati....itd. Da ne bom vse v isti koš metal... ena vrata pred temi, je bila uslužbenka res prijazna, čeprav jo je vmes 2x zmotil telefon. Na koncu je celo zmogla kisel nasmešek, čeprav je bilo videti, da je utrujena, nervozna....itd.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Lej jest imam zbito gmajno ovrednoteno po čez eur po kvadratu....
Prodat je ne morem niti za 0,5 eur v prejšnem stanju pred žledom......

Tale država resnično hoče nacionalizirat vse kar je v zasebni lasti.....

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Hehehe, nehi ti z to vlado....

Reševali bodo pa to 5 let..... Zdej so se spovnili celo to, da je iglavce treba pospravt do maja, drugač bodo kazni....
Vlada da te kap.... in to je spisal tist, ki skire še u lajftajmu u rok ni držal...

To ti je interventni zakon u resnic pa je tko, da tud gozdna pot zaradi podrtih dreves ne bo očiščena do maja...

TO JE REALNOST....

Bizi, ti kr verjem pravljicam tej vladi, ker u bistvu pojma nimaš kako je v realnosti...

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Odlog za prevrednoteno gmajno, ki jo noben po tej vrednoteni ceni noče kupit, po žledu pa ni vrendna niti 0,3 eur na kvadrat
Kar...
Pričakujem kazen.. in nič drugega od te vlade, ter od kgzs račun za gozdne poti.....

to pričakujem.

Still nisi odgovoril, problem, ki ga imajo zasebniki je ta, da niti gozdnih poti do maja ne bodo spucane, torej z mehanizacijo ne morš v svojo gmajno...

To tem bedakom v vladi ni in ni jasno.... Očitno mislijo da bomo na roke hlode vn vlekl. Odlog ne nuca prav nič..

Nucala bi subvencija za odpravo škode, namesto tega nam grozijo z kaznimi in nekimi odlogi prevrednotene nepremične in še to z ČE???

Kdo bi tako vlado razen aberveznikov like you maral, kdo?