Hrvaški primitivizem.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Jaz sem se naučil izključno preko TV. Ko sem bil majhen smo imeli 3 TV programe, od tega en hrvaški.
tongue-1.gif

V šoli sem se nauču kvečjemu brat grabljice.
grin1.gif

Mladi se pa sedaj učijo preko neta kjer je vse v ang. ali preko disneya, MTVja.
Izjema so mladi, ki sem jih spoznal iz okolice Varaždina, Čakovca. Dialekt je podobnejši našemu, zato tudi gledajo naše TV programe in net strani in odlično razumejo slovensko.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.110
3.787
113
Zagorci in Međimurci imajo zelo podoben dialekt kot mi, na tej strani meje, kajkavci še najbolj
smile-1.gif

Opažam pa tudi sam, da mlajše generacije enostavno ne razumejo več hrvaško, četudi si jezika nista tako zelo različna. Sploh če so kaj dlje od meje je razumevanje hrvaščine zanje kar velik problem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.580
5.151
113
Pred desetletji so vzhodnjaki (Čehi, Poljaki) imeli navado, da ko gredo na dopust po poti tja ali nazaj prodajajo vse živo, kar so v avtu imeli. Nikoli ni bil problem, da se ne bi razumeli, če je vsak govoril v svojem jeziku ob majhni pomoči rok
smile-1.gif
.
Jezika si nista toliko narazen, da ne bi razumel vsakdanjih stvari, če hočeš in imaš IQ nad 50. Sem testiral na svojih otrocih, ki tudi niso nič razumeli. Ko je kaj res hotel kupiti, je tudi starega dalmatinca dovolj razumel. Da bo igračka potrebovala še baterije, da bo tretji na vrsti za vožnjo, da se mora privezati, da ima stvar dve hitrosti, itd... V glavnem, nisem se izognil strošku, če sem mu rekel "sam se zmeni" in računal, da bo obupal
grin1.gif
.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Čehočejo, razumejo slovensko, če so leni, pač ne. Kako so najbolj zahojeni otočani znali vse Radarje, ki sem jih imel na ladji in slovenske knjige, ki so ostale v knjižnici, prebrati brez problema. Vsake toliko so prišli za kakšno besedo vprašat, to je pa to.

Temu se reče mentalna lenoba in kurčenje. Vidi me, ja sam svijetski čovijek, pričam najrazšireniji jezik na svijetu - loš engleski.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Jaz sem se naučil izključno preko TV. Ko sem bil majhen smo imeli 3 TV programe, od tega en hrvaški.
tongue-1.gif

V šoli sem se nauču kvečjemu brat grabljice.
grin1.gif

Jaz pa iz stripov; Zagor, Veliki Blek, Komandant Mark, Alan Ford...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.501
5.700
113
V socializmu se ni nč delal.......pa so bli dopusti po 3 tedne plus.......tko da sem se naučil na morju...

Plus "prednost" blokovskega življenja v 90`s

X3m

Pripravnik
3. jan 2012
283
0
16
SLO
Citat:
Uporabnik softi pravi:

a jim greva pisdee razbit..začneva kar kle v ljubljani..na štacion..2105 majo vlak, pa jih kr nalamava preden se vkrcajo..

Nevednež. Tisti, ki se hočejo vkrcat, niso problematični. Razbiješ tiste, ki se hočejo izkrcat.
evil.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik X3m pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

a jim greva pisdee razbit..začneva kar kle v ljubljani..na štacion..2105 majo vlak, pa jih kr nalamava preden se vkrcajo..

Nevednež. Tisti, ki se hočejo vkrcat, niso problematični. Razbiješ tiste, ki se hočejo izkrcat.
evil.gif

In nočejo vkrcat.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.071
6.262
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ti pa ja nisi imel problemov z učenjem, če si živel na Fužinah.
evil.gif

pa kdaj se boš nauučil

na Fužinama

Ti si tud kolesal, kosilal, zvao te več puta low batery?
evil.gif

a si bil ti un

Mihec, pridi domov. bomo zmolili en očenaš potem bomo južnali.

evil.gif