Hrana v medicini prihodnosti

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Treba bo malce sledit celi temi, je napisano
wink-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Mislim, da se trenutno nimam bat, da bi me prej ruknil infarkt, kot tebe. Sam imam razmerje 0.42, ti pa 0.78

Še članek na to temo, oz na temo razmerij in zakaj je važno TG/HDL razmerje:

Better Know Your Triglyceride/HDL Ratio if You Want to Prevent a Heart Attack
http://www.yourmedicaldetective.com/public/523.cfm

Citat:
is now believed that the triglycerides/HDL ratio is one of the most potent predictors of heart disease.

A Harvard-lead study author reported:

High triglycerides alone increased the risk of heart attack nearly three-fold.

Hvala za članek, razmerje TG/HDL imam pod 2, kar je idealno.
smile-1.gif
Sicer je pa infarkt v precejšnji meri dedno pogojen in v naši familiji ga ni bilo nikoli.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ja, saj potem je začela malo bolj prijemat, čeprav še vedno ne neprijetno, pa pretiraval sem tudi z dozo kofeina, za prvič.

Verjetno jo res zavira maščoba, ker upočasni presnovo. Probaj še guarano, name ima dosti boljši efekt kot kofein.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tistega od EDEN imam ja...ampak tole jest jem po kosih
smile-1.gif
lepo grickam....pečem več na nobenem olju ipd., največ na teflonu ipd., bom pa še probal tega iz Tuša.

Pa še moj komentar na nekaj drugih mnenj tukaj.....holesterol ni izključni krivec oz. pogoj koliko časa boš živel...mal več je treba drugje brati kot na 24ur.com, pa na viziti.si ipd., oz. se je potrebno poglobiti kaj sploh je holesterol, to ni samo LDL pa HDL...tako da na google pa učit se....samo ponavadi je lažje kje kaj na splošno prebrati in to je to......kakšna domača zaseka občasno tudi prav pride ja
smile-1.gif
...trigleciridi morajo biti čim čim nižji, ...drugače pa keto dieto furajo otroci na pediatrični, z njo se zdravi epilepsijo, preberite si priročnik KETOGENA DIETA, izšel je 3 leta nazaj, založnik medicinska fakulteta....na splošno dosti lepo napisano kako pa kaj.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če se ne motim je spraševal bolj splošno, ne o keto dieti.

V ta namen: Netters Atlas of Human Anatomy

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Še nekaj za bizi-ja na temo holesterola. Veš, da se LDL, oz slabi holesterol, zgolj izračuna in ne dejansko meri?

http://homepages.slingshot.co.nz/~geoff36/LDL_mmol.htm

Obstaja še ena druga formula, kot Friedewald formula (katera je iz leta 1972 in se uporablja pri nas) in sicer Iranian. Pri meni je recimo rezultat po tej "novi" formuli veliko boljši.

Če koga zanima glede te študije: http://www.ams.ac.ir/AIM/08113/0014.pdf

Citat:

Most clinical laboratories directly measure serum triglyceride, total cholesterol, and highdensity
lipoprotein cholesterol. They indirectly calculate low-density lipoprotein cholesterol value
using the Friedewald equation. Although high serum triglyceride (>400 mg/dL or 4.52 mmol/L)
devaluates low- density lipoprotein cholesterol calculation by using this formula, effects of low
serum triglyceride (<100 mg/dL or 1.13 mmol/L) on its accuracy is less defined.

Sam imam relativno nizko vrednost TG (0.55), zatorej zna Friedewald formula vrniti malce čudne vrednosti, oz bi nekdo rekel, da imam LDL holesterola preveč.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če se ne motim je spraševal bolj splošno, ne o keto dieti.

V ta namen: Netters Atlas of Human Anatomy

Nekaj takšnega ja. Biblijo o človeškem organizmu.
zmaga.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Še nekaj za bizi-ja na temo holesterola. Veš, da se LDL, oz slabi holesterol, zgolj izračuna in ne dejansko meri?

http://homepages.slingshot.co.nz/~geoff36/LDL_mmol.htm

Obstaja še ena druga formula, kot Friedewald formula (katera je iz leta 1972 in se uporablja pri nas) in sicer Iranian. Pri meni je recimo rezultat po tej "novi" formuli veliko boljši.

Hvala, dobro je vedeti. Sicer se pa ne sekiram, dokler so rezultati v okviru referenčnih vrednosti.

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Mislim, da je trenutno najbolj zdrava prehrana "Diabetična dieta"

Pusto meso, zdrave maščobe, omejitev OH, veliko neškrobne zelenjave, malo sadja in pa seveda prilagoditev vnosa glede na porabo.

Black

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tako ja....na splošno: LDL račinajo glede na razmerje HDL in trigleciride....in ko imaš trigleciride nizke, kar je super, potem se cela formula podre. Višje imaš trigleciride (dvignejo se z OH), višji imaš "dober" holesterol in potem si kao zdrav. Zato pa hebeš formule, pomembna je velikost delcev v holesterolu, še zdej ne vem zakaj tega ne merijo, baje tudi v tujini ne
confused-1.gif

Zato pa vedno večkrat slišim, berem da ni slab in ne dober ali visok nizek HDL,LDL ampak so pokazatelji zdravja še mnogi drugi dejavniki...od načina življenja,stresa ipd. ipd. ...se kar nikakor ne pride do kraja s tem holesterolom....ne vem, odkar sem povečal maščobe za 500% in zmanjšal OH, B pa lih prav se počutim fenomenalno, prav tako telo deluje TOP....a holesterol bi pravi, da je že čas za tablete za nižanje holesterola...WTF
bonk.gif
(nisem še meril ampak vem da imam visokega, sem ga že imel na beljakovinski, trigleciridi pa nizki), po občutku sem pri skupnem že ziher ornk čez 7.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kako pa vejo, kakšne delce ima holesterol, če jih ne merijo?
sprasujem se.gif
Pri tako visokem holesterolu bi ti pa že priporočal, da greš na ultrazvok vratnih žil, kjer se vidi, koliko tega holesterola se je že pripopalo na žile.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
@Feler pravi, da jih tudi v tujini ne merijo. Jaz o tem nimam pojma. Pa tudi, če jih v tujini merijo, od tega ne bom nič imel, ker si krvnih analiz ne bom delal v tujini.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Malo bi si sposodil temo, sigurno bo kdo vedel.

Koliko proteinski napitki ki se kupijo v prahu povzročajo alergije.

V večini sem videl da vsebujejo tudi sojo. Imam grozno alergijo na sojino mleko, rad bi pa malo povečal vnos proteinov.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mogoce je mislil bliznjo tujino...ugibam...ampak v "naprednem" svetu je taksen test na volji.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Malo bi si sposodil temo, sigurno bo kdo vedel.

Koliko proteinski napitki ki se kupijo v prahu povzročajo alergije.

V večini sem videl da vsebujejo tudi sojo. Imam grozno alergijo na sojino mleko, rad bi pa malo povečal vnos proteinov.

če vsebujejo sojo in si alergičen na sojo, potem ne kupovat.
Imaš to ne srečo, da se boš moral res zeloo poglobit in preverit kaj vse vsebujejo.

imaš sirotkine, zelenjavne, mlečne, jajčne... Tko, da veselo na delo
rolleyes-1.gif

Priporočam, da pošlješ mail v kako trgovino in poveš tvojo težavo.